Aluminium kozijnen | Hoge isolatiewaarde en strak uiterlijk

Het aanschaffen van aluminium kozijnen vergt zorgvuldige overweging, aangezien het vinden van de juiste kozijnen voor jouw woning geen eenvoudige taak is. Verken de voordelen, kosten, waardevolle tips en aanvullende informatie.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen iets minder populair

Veel kozijnen of stelkozijnen zijn van kunststof of hout. Aluminium kozijnen zijn iets minder populair, terwijl het materiaal diverse voordelen en mogelijkheden kent. Aluminium kozijnen staan perfect bij moderne woningen. Aluminium zorgt voor een strakke, elegante aanblik. Wist je dat aluminium kozijnen op dit moment flink in opkomst zijn? Woningeigenaren kiezen er graag voor.

Kozijn details

De kozijndetails, aangeduid op technische tekeningen, geven gedetailleerd inzicht in de afmetingen en specifieke sponningen van jouw op maat gemaakte configuratie. Deze details worden over het algemeen weergegeven op de werktekening, waarbij de technische sponningen afhankelijk van de vakvullingen als binnendetails verschijnen.

Binnendetails zijn van belang als je het uiterlijk van het kozijn met toegevoegde ramen en/of deuren wilt begrijpen, aangezien deze niet zichtbaar zijn op de werktekening op de website. Houd er rekening mee dat deze werktekening een globale weergave is met focus op de buitenzijde.

Wat kost een aluminium kozijn?

De prijzen van aluminium kozijnen variëren aanzienlijk, omdat ze afhankelijk zijn van diverse factoren. Elk van deze factoren kan de kosten beïnvloeden, waardoor je zelf de mate van investering kunt bepalen, vooral wanneer je vooraf vrijblijvende offertes aanvraagt. Over het algemeen liggen de kosten voor aluminium kozijnen tussen € 900 en € 1.100 per vierkante meter. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door factoren zoals de afmetingen van de kozijnen, het type glas, en het aantal ramen en deuren. Bovendien kun je ervoor kiezen om extra’s toe te voegen, zoals een ventilatierooster of hor.

Meer informatie over de aluminium kozijn kosten kun je vinden op de prijzenpagina van de aluminium kozijnen.

Benieuwd naar de kosten van kozijnen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de kozijnen voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk kozijnen prijzen

Voor- en nadelen van aluminium kozijnen

Voordelen

1.Duurzaam materiaal: Hout en pvc lijden onder vocht, uv-stralen en temperatuurschommelingen. Gevolg? Barsten en verandering van kleur. Dat zien we soms bij houten en kunststof kozijnen. Aluminium kozijnen zijn wat dat betreft de beste kozijnen. Duurzame kozijnen zijn fijn voor je portemonnee én voor het milieu.

2.Sterk: Aluminium is licht. Bijzonder, als je bedenkt hoe roestvast en sterk aluminium kozijnen zijn. De kozijnen zijn ideaal voor grote, zware glasconstructies die om stabiliteit vragen. Ook voor bredere overbruggingen vormen aluminium kozijnen de oplossing. Voor alle toepassingen van glas in woningen bestaan aluminium kozijnen op maat. Andere kozijnen zijn niet altijd geschikt voor op maat ontworpen glas.

3.Optimale veiligheid: Veilig binnen zitten? Kies voor sterk glas en aluminium kozijnen. Die zijn steviger dan pvc of hout. Zeker ter ondersteuning van een schuifpui of andere grote ramen. Ga altijd voor kozijnen met een keurmerk,handig voor jezelf en de verzekering.

4.Hoge isolatiewaarde: Aluminium kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde, waardoor ze geschikt zijn voor grote glaspartijen. In de winter houden ze warmte vast en in de zomer behouden ze koelte. Dit maakt aluminium kozijnen ideaal voor projecten met groot raamwerk.

5.Strak uiterlijk: Een bijkomend voordeel is de strakke uitstraling van je huis. In combinatie met hedendaags groot glas vallen de kozijnen direct op. De naden en profielen van aluminium kozijnen zijn aanzienlijk minder zichtbaar dan die van andere kozijnen. Aluminium kozijnen geven je huis een verzorgde, moderne, lichte, en open uitstraling, waardoor je nog meer kunt genieten van het invallende daglicht.

Nadelen

Lastige reparatie bij beschadigingen: Beschadigde kozijnen van aluminium zijn moeilijk te repareren. Het herstellen van schade kan een uitdaging vormen.

Moeilijke kleurwijziging achteraf: Achteraf wijzigingen aanbrengen in de kleur van aluminium kozijnen is een complex proces. De kleur van aluminium is doorgaans lastig te veranderen.

Uitdagingen bij plaatsen zonwering: Het aanbrengen van zonwering op aluminium kozijnen kan een uitdaging zijn, waardoor extra aandacht en vakmanschap vereist zijn.

Hoe goed isoleren aluminium kozijnen?

Wanneer het aankomt op de keuze voor kozijnen, is isolatie een cruciaal aspect om rekening mee te houden. Aluminium kozijnen zijn populair vanwege hun duurzaamheid en strakke uitstraling, maar hoe zit het met hun isolerende eigenschappen?

Aluminium profielen

In de wereld van aluminium kozijnen heeft de evolutie niet stilgestaan, en om de traditionele lage isolatiewaarde van aluminium kozijnen aan te pakken, is een slimme oplossing geïntroduceerd: kozijnen met speciale profielen.

Elk profiel in het kozijn wordt onderbroken door wat we een thermische onderbreking noemen. Binnen deze onderbreking in het profiel wordt een isolerend materiaal gebruikt, vaak in de vorm van kunststof. Deze innovatie draagt bij aan een aanzienlijke verbetering van de isolatieprestaties van aluminium kozijnen, waardoor ze effectiever warmte vasthouden en kou buiten houden.

Isolatiewaarde van een aluminium kozijn

De isolatiewaarde van aluminium kozijnen, met een thermische onderbreking in het profiel, kan variëren, maar sommige moderne aluminium kozijnen bereiken een indrukwekkende isolatiewaarde tot Uw 0.85 W/m²K.

Dit betekent dat ze zeer efficiënt zijn in het vasthouden van warmte en het weren van kou, waardoor ze vergelijkbare isolerende eigenschappen hebben als houten of kunststof kozijnen. Het is belangrijk om bij het overwegen van aluminium kozijnen rekening te houden met deze isolatiewaarde, die aangeeft hoe goed het kozijn warmte kan vasthouden.

Toch kan er twijfel zijn over de keuze tussen kunststof of aluminium kozijnen. Dat komt met name doordat kunststof veel goedkoper is.

Aluminium profielen

Het onderhouden van de aluminium kozijnen

De kozijnen zijn onderhoudsarm. Het enige wat nodig is, is dat ze schoongemaakt worden en je kan er eventueel voor kiezen om de kozijnen te verven, echter is dit zelden nodig alleen als je een andere kleur kozijn wilt hebben.

Aluminium kozijnen verven?

Als je na enkele jaren een andere kleur overweegt voor je aluminium kozijnen, is schilderen een mogelijkheid, maar het vereist geduld en aandacht. Voordat je begint, bescherm je het glas door het af te plakken. Zorg ervoor dat de kozijnen schoon zijn en schuur ze grondig om de hechting van de verf te optimaliseren. Maak de kozijnen na het schuren opnieuw stof- en vetvrij, inclusief het glas. Breng een goede primer aan voordat je met het schilderwerk begint.

Voor regelmatig onderhoud reinig je de aluminium kozijnen vier keer per jaar. Gebruik een lauwwarme, vochtige doek om vuil te verwijderen en een niet-bijtend reinigingsmiddel voor hardnekkig vuil. Vermijd chloor of bleek. Na de eerste reiniging kun je een vuilafstotend wasmiddel gebruiken voor extra bescherming. Wil je het onderhoud optimaliseren, overweeg dan een jaarlijkse waxbeurt voor extra bescherming van de aluminium kozijnen.

Hoe krijg je aluminium kozijnen schoon?

Om zichtbare vuilstrepen te verwijderen, gebruik een speciale aluminium reiniger die verkrijgbaar is bij de bouwmarkt. Spoel de aluminium kozijnen grondig af met water en eventueel een vuilafstotende shampoo. Vermijd vooral het gebruik van schuursponzen en agressieve middelen zoals bleek, wasbenzine of chloor. Milde schoonmaakmiddelen zijn hier de juiste keuze.

Hoe lang gaan aluminium kozijnen mee?

De levensduur varieert, waarbij houten kozijnen meestal 20 tot 30 jaar meegaan, PVC kozijnen 25 tot 40 jaar, en aluminium kozijnen de langste levensduur hebben met 25 tot 50 jaar, afhankelijk van de gebruikte materialen.

Wat is beter kunststof of aluminium kozijnen?

We zien dat de aluminium kozijnen tegenwoordig heel goed mee kunnen met de materiaaleigenschappen van traditionele kozijnen zoals bijvoorbeeld staal. Dat komt vooral door de uitvinding van het thermische profiel. Aluminium kozijnen en deuren zijn in veel opzichten zelfs beter dan kozijnen en deuren van pvc, hout en kunststof. Aluminium wordt vooral gekozen bij moderne gebouwen met groot glas. Daarnaast is het de favoriete materiaalsoort bij oude woningen die de sfeer van staal willen nabootsen.

Veelgestelde vragen

Hoe aluminium deur schilderen?

+
Het schilderen van een aluminium deur, inclusief de voordeur, is mogelijk, maar het is nodig om eerst te controleren of de deur niet is gemaakt van geanodiseerd aluminium. Verf hecht namelijk minder goed op geanodiseerd aluminium, dus het is belangrijk om dit te verifiëren voordat je begint met schilderen.

Hoe worden aluminium kozijnen gemaakt?

+
Het productieproces van aluminium kozijnen begint met het vormen van aluminium bij hoge temperaturen in speciale mallen. Na dit persproces wordt het gevormde profiel nauwkeurig op maat gezaagd.

Vervolgens wordt het profiel in vier afzonderlijke delen gelast, waardoor het uiteindelijke aluminium kozijn ontstaat. Deze zorgvuldige stappen zorgen ervoor dat het eindproduct voldoet aan de gewenste specificaties en hoge kwaliteit

Wat zijn de beste aluminium kozijnen?

+
Hier zijn enkele van de best beoordeelde aluminium kozijnmerken:
Aliplast: uitstekende isolatiewaarde.
Alku: lange levensduur.
Knipping: op maat gemaakt voor elke situatie.
Dreumel: biedt een stijlvolle uitstraling.

Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes