Houten of kunststof kozijnen

Zou ik voor houten of kunststof kozijnen gaan? Beide materialen hebben hun eigen eigenschappen en voordelen, wat de keuze dan ook erg lastig maakt. In dit artikel bespreken we alles wat je over dit materiaal moeten weten. Lees dus zeker verder!

kunststof of houten kozijnen

Houten of kunststof kozijnen laten plaatsen?

De keuze voor een kozijn van hout of kunststof kan doorgaans erg lastig zijn. Echter is het belangrijk om alle eigenschappen, voordelen, nadelen en prijzen naast elkaar te leggen, om tot de juiste keuze te komen.

Het verschil in uiterlijk: hout vs kunststof kozijnen

Op het gebied van uiterlijk kennen houten en kunststof kozijnen vele verschillen. Hieronder hebben we de grootste verschillen van de materiaalsoorten op een rijtje gezet:

Uiterlijk

 • Hout: houten kozijnen zijn tijdloos en hebben een warme en klassieke uitstraling. Hierdoor zijn ze van alle markten thuis.
 • Kunststof: kunststof kozijnen hebben een modernere uitstraling en creëren daarmee een strakke look.

Textuur en profiel

 • Hout: houten kozijnen hebben een natuurlijke textuur en een zacht profiel. Ook kan het in verschillende kleuren en nerfpatronen voorkomen.
 • Kunststof: kunststof kozijnen hebben daarentegen een glad profiel en bevatten, in tegenstelling tot hout, geen natuurlijke variaties in kleur en textuur.

Aanpasbaarheid

 • Hout: houten kozijnen zijn op het gebied van aanpassingen, erg flexibel. Je kunt het op basis van persoonlijke voorkeur gemakkelijk aanpassen en schilderen.
 • Kunststof: kunststof kozijnen houden doorgaans hun kleur langer vast dan hout en hebben daardoor minder onderhoud nodig.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen zijn erg populair in woningen, dit komt omdat ze vele voordelen met zich meebrengen. Echter hebben ze ook nadelen waarvan je op de hoogte moet zijn. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen terug.

Voordelen

Onderhoudsarm: hoogwaardige kunststof kozijnen zijn tegen alle weersinvloeden bestand en hebben geen onderhoud nodig.

Waterbestendigheid: een groot voordeel van kunststof is dat het waterbestendig is en niet rot. Dit maakt het materiaal ideaal geschikt voor het Nederlandse klimaat.

Kosten: kunststof is voor een relatief lage prijs te verkrijgen, dit maakt de kosten van kunststof kozijnen dan ook erg kosten-efficiënt.

Duurzaamheid: doordat kunststof tegen extreme weersomstandigheden bestendigd is, kun je er lang van genieten. De duurzaamheid van de kozijnen wordt dan ook als een groot voordeel gezien.

Isolatie: kunststof heeft een hoge thermische werking en is daarmee ideaal geschikt om als raamkozijn in de slaapkamer gebruikt te worden.

Nadelen

Esthetiek: sommige mensen hebben liever een warmere uitstraling. Dit kan helaas lastig met kunststof gerealiseerd worden.

Nauwelijks aanpasbaar: in tegenstelling tot vele andere materialen is kunststof nauwelijks aanpasbaar. De mogelijkheden om het te veranderen of te voorzien van andere kleuren is dan ook erg beperkt.

Brandbaarheid: de lage smelttemperatuur van kunststof kan in geval van brand een nadeel zijn.

houten of kunststof kozijnen

Waarom kiezen voor houten kozijnen?

De keuze voor houten kozijnen is vanwege de vele voordelen meer dan een logische keuze. Echter kennen houten kozijnen, net als kunststof kozijnen, ook hun nadelen. Hieronder bespreken we de voordelen en de nadelen.

Voordelen

Esthetiek: houten kozijnen hebben een tijdloze uitstraling, hierdoor kan het gemakkelijk met het interieur van een woning gecombineerd worden. Daarnaast kun je bij hout kiezen uit zachthouten kozijnen en hardhouten kozijnen.

Milieuvriendelijk: hout is afkomstig van bomen, wat een hernieuwbare bron is. Met het oog op het milieu, zit je dus met hout altijd goed!

Isolatie: de isolerende eigenschappen van hout kunnen een positieve impact op de thermische isolatie van een woning hebben.

Nadelen

Onderhoudsintensief: houten kozijnen hebben regelmatig onderhoud nodig om hun status te behouden. Dit betekent dus dat het kan zijn dat er hiervoor regelmatig geschilderd, gebeitst of gelakt zal moeten worden. 

Gevoeligheid voor weersinvloeden: in tegenstelling tot kozijnen van kunststof, zijn kozijnen van hout wél gevoelig voor weersinvloeden. Wanneer het te veel met water in contact komt, kan het na verloop van tijd gaan schimmelen of rotten.

Kosten: de aanschafkosten voor houten kozijnen liggen doorgaans hoger dan kunststof kozijnen. Daarnaast is hout ook minder duurzaam, wat betekent dat de kosten voor onderhoud, de totale kosten doen oplopen.

houten of pvc kozijnen

Waarom is er een prijsverschil tussen kunststof en houten kozijnen?

De kosten voor het plaatsen van een kozijn van hout of kunststof is van meerdere factoren afhankelijk en kan daardoor sterk uiteenlopen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren terug:

 • De complexiteit van de installatie
 • De arbeidskosten
 • Het ontwerp
 • De afmetingen van de kozijnen

De kosten

In de onderstaande tabel vind je het prijsverschil tussen de materiaalsoorten terug:

Kunststof of houten kozijnenafm breedte x hoogteKosten€ /m²
Kunststof:
raam800×1200€ 634€ 660
raam800×1200€ 634€ 600
raam1200×1800€ 1.318€ 610
raam1200×1800€ 1.318€ 610
raam2400×1800€ 2.462€ 570
raam2400×1800€ 2.462€ 570
Totaalzie boven€ 8.828€ 613
Hout:
raam800×1200€ 658€ 685
raam800×1200€ 658€ 685
raam1200×1800€ 1.327€ 614
raam1200×1800€ 1.327€ 614
raam2400×1800€ 2.570€ 595
raam2400×1800€ 2.570€ 595
Totaalzie boven€ 9.110€ 631

Extra mogelijkheden

 • Ventilatieroosters (en hoeveel en welk merk/ type)
 • Vensterbanken
 • Raamdorpelstenen afwerking
 • Zonwering
 • Zonwerende coating
 • Houten stelkozijn
 • Afvoer oude kozijnen
 • Dubbel glas

Wat isoleert beter hout of kunststof kozijnen?

Ondanks dat beide materialen een thermische werking hebben, zal kunststof beter in staat zijn om geluidsoverlast tegen te gaan. Dit komt doordat het materiaal een betere thermische werking dan hout heeft. Indien de kamer waar het kozijn geplaatst moet worden, luidruchtig is. Dan is een kozijn van kunststof een goede keuze.

Veelgestelde vragen

Wat is beter voor het milieu, kunststof of hout?

+
Hout is afkomstig van hernieuwbare bronnen en is daardoor milieuvriendelijker dan kunststof.

Kun je kozijnen van kunststof gemakkelijk vervangen?

+
Ja, kunststof kozijnen kunnen zeer eenvoudig en snel vervangen worden.

Wat gaat er langer mee, een kozijn van hout of een kozijn van kunststof?

+
De levensduur van zowel hout als kunststof, is afhankelijk van meerdere factoren. Hierdoor is de exacte levensduur lastig vast te stellen. Echter kan kunststof meer verdragen dan hout en heeft het daardoor meestal een relatief lange levensduur. Kunststof kan bij goed onderhoud 30 jaar meegaan.

Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes