Duurzame kozijnen | Isolatie, milieu en levensduur

Bij kozijnen heb je de keuze uit verschillende materialen, met elk zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van duurzaamheid. In dit artikel lees je over de duurzaamheid van enkele soorten kozijnen op basis van isolatie, milieuvriendelijkheid en levensduur.

duurzame kozijnen

Zijn kunststof kozijnen duurzaam?

Veel mensen denken dat kunststof kozijnen de minst duurzame soort kozijnen zijn, doordat bij het productieproces van kunststof kozijnen vervuilende stoffen vrij kunnen komen.

Toch is dat niet zo eenvoudig te stellen, er zijn namelijk veel meer factoren die bijdragen aan de duurzaamheid van een product. Bovendien is het productieproces van pvc in Europa sterk verbeterd en worden er tegenwoordig strenge eisen aan gesteld, wat een belangrijke factor is voor duurzaamheid.

Isolatiewaarde kunststof kozijnen

Van alle soorten kozijnen hebben kunststof kozijnen de hoogste isolatiewaarde. In het kunststof worden kamers gecreëerd waar stilstaande lucht in wordt vastgehouden. Deze stilstaande lucht isoleert uitstekend. De isolatiewaarde van een kozijn wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. De U-waarde van kunststof kozijnen is 1,8 die van hout is 2,4 en de U-waarde van aluminium is 2,6.

Kunststof heeft een lange levensduur

Een groot pluspunt van kunststof kozijnen is dat ze vaak de langste levensduur hebben. De kozijnen blijven in de regel zo’n 40 tot 70 jaar goed, terwijl je nauwelijks onderhoud aan de kunststof kozijnen hoeft uit te voeren. Daardoor hoeven de kozijnen een stuk minder vaak vervangen te worden. Dat draagt bij aan de duurzame eigenschappen van kunststof kozijnen.

duurzame kozijnen

Hoe duurzaam zijn houten kozijnen?

Houten kozijnen staan bekend als de meest duurzame kozijnen, maar is dat terecht? Op een aantal duurzame vlakken scoren houten kozijnen uitzonderlijk goed. Het productieproces van houten kozijnen van goede kwaliteit is relatief schoon, zeker als eerlijke houtsoorten met een keurmerk gebruikt worden voor de productie.

Hernieuwbare grondstof

Bovendien is het eenvoudig om opnieuw hout te laten groeien, dat noemen we circulair bouwen. Het hout groeit, wordt gekapt voor productie en kan opnieuw worden gegroeid. Tenzij er meer wordt gekapt dan dat er wordt gegroeid is dit proces zelfs goed voor het milieu. Hout is een hernieuwbare grondstof.

Milieuvriendelijke houten kozijnen plaatsen

Door te kiezen voor kozijnen van hout draag je een steentje bij aan milieuvriendelijk verbouwen. Houten kozijnen gaan vaak minstens 50 jaar mee, mits er voldoende onderhoud gepleegd wordt. Na gebruik kan het hout op een duurzame manier hergebruikt of verwerkt worden. Dat levert haast geen belasting op voor het milieu.

Veel onderhoud nodig

Waar houten kozijnen slechter op scoren is onderhoud. Hout is een relatief kwetsbaar natuurproduct, als je het materiaal niet goed blijft onderhouden kan er op den duur houtrot ontstaan. De houten kozijnen moeten regelmatig geschilderd worden om voldoende bescherming tegen verschillende weersomstandigheden te kunnen bieden.

Duurzame kozijnen laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk gratis offertes

Isolerende aluminium kozijnen

De laatste jaren zijn aluminium kozijnen weer helemaal terug van weggeweest. Het aluminium zorgt voor een strakke uitstraling die uitstekend past bij een moderne woning. Deze sterke kozijnen isoleren tegenwoordig beter dan voorheen, waardoor je veel energie kunt besparen. Dat zorgt ervoor dat aluminium kozijnen een milieuvriendelijkere optie zijn dan een aantal jaar geleden.

Recyclen na gebruik

Een pluspunt van aluminium kozijnen is dat het materiaal na gebruik volledig opnieuw gebruikt kan worden. Anders dan bij kozijnen van pvc kan dit proces oneindig voortgezet worden. Aluminium kun je dus recyclen.

Wat is beter, duurzame kozijnen van hout of kunststof?

Voor veel mensen liggen aluminium kozijnen niet direct voor de hand. Om die reden twijfelen veel mensen tussen houten en kunststof kozijnen. Welke kozijnen je uiteindelijk kiest, is afhankelijk van je wensen. Als je veel waarde hecht aan de uitstraling van de kozijnen maak je waarschijnlijk een andere keuze dan wanneer je waarde hecht aan een hoge isolatiewaarde.

Wat is een energiezuinig kozijn?

Tegenwoordig is het voor veel huishoudens belangrijk dat het huis zo energiezuinig mogelijk is. Het is dan verstandig om voor sterk isolerende kozijnen te kiezen. Het materiaal met de hoogste isolatiewaarde is kunststof. De kunststof kozijnen isoleren beter dan kozijnen van hout of aluminium.

Authentieke uitstraling

Met name bij oudere, klassieke woningen kunnen kunststof kozijnen of aluminium kozijnen behoorlijk misstaan. Hoewel er tegenwoordig ook kunststof kozijnen met een houtlook verkrijgbaar zijn, geven veel mensen toch de voorkeur aan houten kozijnen. Daarbij is het goed om rekening te houden met het feit dat kozijnen van hout wel duurder zijn. Bovendien heeft hout veel onderhoud nodig. De voordeligste kozijnen zijn de kozijnen van kunststof of aluminium.

Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes