Onderhoud kunststof kozijnen | Welke producten gebruiken?

Hoe moet je kunststof kozijnen onderhouden? Ontdek in dit artikel alle tips voor goed onderhoud, zodat de kozijnen zo lang mogelijk meegaan!

onderhoud kunststof kozijnen

Hebben kunststof kozijnen onderhoud nodig?

Kunststof kozijnen hebben nauwelijks onderhoud nodig, maar zijn niet volledig onderhoudsarm. Vieze kozijnen zijn namelijk niet alleen lelijk, maar het vuil kan permanent worden als het niet verwijderd wordt. Door vervuiling, zoals groene aanslag en zwarte verwering, kan het kunststof bovendien grauw en vies worden. De scharnieren worden stroef en rubbers drogen uit. Door de kozijnen regelmatig te (laten) reinigen, blijven deze jaren mooi en goed functioneren.

Benieuwd naar de kosten van kozijnen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de kozijnen voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk kozijnen prijzen

Hoe krijg je kunststof kozijnen weer schoon en glanzend?

Wanneer je kunststof kozijnen na verloop van tijd vies geworden zijn, is het belangrijk om deze goed schoon te maken. In principe kan dit met een normaal schoonmaak sopje waarmee je ook het glas reinigt en zal het niet te veel tijd in beslag nemen, indien het goed bijgehouden wordt.

Vervuiling op kozijnen reinigen

Tijdens het verbouwen of gebruiken van de kozijnen kan er natuurlijk altijd per ongeluk wat vervuiling optreden op je kunststof kozijnen. Daarom zijn hier wat simpele tips om het weer mooi te krijgen:

  • Vet, verf, kit, roet of siliconen kun je goed met zeep schoonmaken. Wasbenzine is hierbij af te raden, omdat dat te agressief is. Daar kunnen namelijk verkleuringen mee ontstaan.
  • Gips, kalk, mortel of spax kan met water en zeep gereinigd worden.
  • Potlood, viltstift of vulpeninkt kun je schoonmaken met een normaal reinigingsmiddel of met een speciaal schoonmaakproduct voor kunststof.

Het is ook goed om de kozijnopeningen bij draaiende delen te reinigen in verband met de waterafvoer. Die openingen moeten open blijven en stof, viezigheid en spinnen kunnen die gaatjes een beetje dicht te maken.

Wanneer kunststof kozijnen poetsen?

Hoe vaak je de kunststof kozijnen dient schoon te maken, is afhankelijk van hoe snel ze vies worden. Het is in ieder geval aan te raden om na het wassen van de ramen ook de kozijnen mee te nemen. Hierbij haal je niet alleen de spinnenwebben weg, maar ook vuiligheid zoals vliegen- en vogeluitwerpselen die anders steeds lastiger te verwijderen zijn.

Aandachtspunten bij behandelen kunststof

Er zijn een aantal aandachtspunten bij het schoonmaken van het kunststof:

  • Gebruik geen schuursponsje
  • Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel (zoals wasbenzine, thinner of chloor)
  • Gebruik geen auto-schoonmaakproducten, deze zijn te agressief

Let daarnaast op met spiritus. Hierbij bestaat de kans dat je raam wat zwarter van kleur wordt, doordat de zwarte beglazingsprofielen kunnen afgeven. Het beste kun je je kunststof kozijnen dus gewoon schoonmaken met een handwarm sopje en een doekje. Voor het waxen kun je speciale kozijnwax gebruiken.

onderhoud kozijnen

Waar kun je kunststof kozijnen het beste mee schoonmaken?

Veel schoonmaakmiddelen zijn agressief en sommige producten zijn daarom te agressief voor kunststof kozijnen. Hierdoor kan het kunststof namelijk aangetast worden. Het is daarom belangrijk dat je goed let op welk product je gebruikt. Zoals eerder benoemd, helpt het in veel gevallen om een normaal reinigingsmiddel te gebruiken. Als de kozijnen echter hardnekkig vuil zijn, kun je ook een speciaal product voor kunststof kiezen.

Hang-en-sluitwerk onderhouden

Wanneer we het hebben over het onderhoud van kunststof kozijnen moet ook het hang-en-sluitwerk niet vergeten worden. Dit kun je doen door de over elkaar schuivende delen in te vetten met een zuurvrije olie. Als je dit 1 à 2 keer per jaar doet, is dat voldoende.

Scharnieren van kozijnen en deuren

De scharnieren moet je niet behandelen met olie of grafiet. Deze zijn namelijk vaak voorzien van nylonlagers, die door olie of grafiet aangetast worden. Het beslag dient jaarlijks, op de plekken waar dat met een oliespuitje is aangegeven, licht geolied te worden. Loopt een deur of raam te veel aan? Dan laat je dit echter aan de vakman over. Soms is het bijvoorbeeld nodig om het glas te verwijderen en opnieuw te plaatsen.

Wat moet je bij kunststof kozijnen niet doen om ze te beschermen?

Wat je niet moet doen, is boren of schroeven in de kunststof kozijnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aanbrengen van zonwering. Je tast door het schroeven of boren de constructie aan en je zou schade kunnen aanrichten, doordat je in het stalen binnenprofiel boort. Daardoor is er kans op het ontstaan van roestvorming van de inwendige stalen kern en er is kans op de verstoring van het afwatersysteem van het kunststof kozijn.

Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes