Zelf kunststof kozijnen plaatsen | Zelf doen met stappenplan

Kunststof kozijnen plaatsen kun je zelf doen of laten doen. Wat verdien je ermee om het zelf te doen en hoe plaats je ze? Ontdek alle informatie in dit artikel!

Kunststof kozijnen plaatsen

Zelf kunststof kozijnen plaatsen en vervangen

Om zelf kunststof kozijnen te plaatsen, is het goed om enige ervaring en handigheid te hebben. Daarnaast heb je natuurlijk ook de juiste gereedschappen nodig. Ben je benieuwd hoe je nu het best aan de slag kunt gaan? We hebben een handig stappenplan voor je opgesteld, inclusief het verwijderen van het huidige kozijn.

Stappenplan zelf kunststof kozijnen plaatsen

Voor het zelf plaatsen van kunststof kozijnen moeten er meerdere stappen doorlopen worden, zodat je zeker weet dat de kozijnen goed gemonteerd worden. Hieronder zijn de verschillende stappen verder toegelicht.

Stap 1: Spullen klaarleggen en voorbereiding

De eerste stap is het schoonmaken van het oppervlak voordat de kozijnen geplaatst kunnen worden. Daarna moet de zonwering weg om ruimte te maken. Vervolgens moet alles goed afgedekt worden. Dek niet alleen een stukje onder het kozijn af. Je kunt beter een heel groot deel van de kamer bedekken met afdekzeil. Het liefst leg je onder het kozijn een grote plank om beschadigingen aan je vloer en waardevolle spullen te voorkomen.

Controleer ook de levering van de kozijnen. Ga na of alles goed en compleet is en meet de maten na. Houd van tevoren ook rekening met de levertijd van kunststof kozijnen. Hier kan veel variatie in zitten, afhankelijk van de leverancier van kunststof kozijnen.

Stap 2: Kantlatten inkappen

De kantlatten bij het kozijn moeten worden ingekapt, zodat de houten afwerklijsten tegen het kozijn en stucwerk netjes verwijderd kunnen worden. Vervolgens kunnen de latten eraf getrokken worden, vaak met twee beitels en soms ook nog een hamer. Het glas wordt vervolgens verwijderd, of het draairaampje wordt verwijderd.

Stap 3: Kozijn zagen in delen

Het kozijn wordt ingezaagd met een reciprozaag. Een reciprozaag is een elektrische zaag met een lang zaagblad, waarbij je echt met twee handen de grote zaag moet vasthouden.

Stap 4: Oude kozijn verwijderen

Als er ingezaagd is zie je stukken kozijn tegen je muur aan zitten. Dat ziet er vaak een beetje raar uit. Die stukken worden eruit gebroken met een beitel en koevoet. Soms gaat dit makkelijk en soms wat moeilijker, vooral als er veel kozijnankers aanwezig zijn. Kozijnankers zijn ankers die door het hout in het kozijn zijn gemetseld.

Stap 5: Geheel afdichten en luchtdicht maken

Let goed op dat dit allemaal goed afgedicht moet worden, want het is heel verleidelijk om het nieuwe kozijn er dan gelijk in te zetten. Het geheel moet echter eerst heel goed opnieuw luchtdicht worden gemaakt om tocht tegen te gaan.

Stap 6: Stelkozijnen monteren

Kunststof kozijnen plaatsen

Dan komen er stelkozijnen. Dit zijn latten die vaak oranje geschilderd zijn. Deze worden in de spouw gezet waar later het kunststofkozijn tegenaan komt. Die kan meestal vastgezet worden met slagpluggen, maar soms ook gewoon met een schroef in een plug.

Hierna is het heel belangrijk om de diepte van het kozijn in de muur te bepalen. Dit wil je niet helemaal vlak laten lopen, want dit geeft een gevel heel weinig uitstraling. Het is echter ook van belang dat het niet te diep wordt geplaatst. Vaak wordt het nieuwe kozijn een beetje op dezelfde plek als het oude kozijn terug gezet.

Stap 7: Kitten om tocht te voorkomen

Voordat de kunststof kozijnen erin gaan, moet er eerst afgekit worden tussen het stelkozijn en de stenen muur. Dit is ontzettend belangrijk, want dan is die laatste tochtweg afgedicht.

Kunststof kozijnen plaatsen

Stap 8: Zelf de kunststof kozijnen plaatsen

Het kunststof kozijn kan nu geplaatst worden. Hierbij moet je goed letten op wat binnen en buiten moet komen. De buitenzijde is vrijwel altijd de zijde waar geen glas geplaatst wordt. Glas moet altijd vanuit binnen worden geplaatst in verband met de inbraakveiligheid.

Stap 9: Hoe zet je het kunststof kozijn vast?

Het kunststof kozijn moet worden vastgezet, vaak op drie plekken links en op drie plekken rechts. Als het een redelijk smal kozijn is, breder dan 1.5m, moet het meestal ook aan de boven en onderkant nog een keer vastgezet worden. Nu zit het kozijn echt heel erg stevig vast.

Vervolgens moet het kozijn afgepurt worden tussen de binnenzijde van het kunststofkozijn en het spouwblad, zodat kieren aan de binnenzijde afgepurt worden en het helemaal luchtdicht wordt. Vervolgens moet het uitharden, want die pur moet je heel strak afsnijden zodat er hierna een mooie kantlat op bevestigd kan worden.

Stap 10: Afwerken kozijn buitenzijde

Aan de buitenzijde is één keer gekit voordat het kunststof kozijn de muur in ging. Dit is waarschijnlijk een transparante en weerbestendige kit tussen het stelkozijn en de muur. Dat is alles wat er aan de buitenzijde gekit hoeft te worden, dus je ziet nauwelijks nog kit zitten aan de buitenzijde. Vervolgens kan de beschermfolie verwijderd worden.

Stap 11: Afwerken kozijn binnenzijde

Het glas kan erin worden geklikt vanuit de binnenzijde. Hierbij is het belangrijk dat je oplet dat de juiste zijde buiten zit, want bij dubbel glas is er altijd een binnen en een buitenzijde. Dit staat meestal op het glas geschreven met een sticker.

Kunststof kozijnen plaatsen

Hierna kunnen de draai-kiep delen erin, vaak zie je dat een draai-kiepraam al in een kunststofkozijn zit bij het plaatsen want die is dan precies zo afgesteld. Hierna kan het glas erin geplaatst.

Stap 12: Afstellen draai-kiepraam

Het afstellen van de draaiende delen kan op meerdere plekken gebeuren in een kunststof kozijn. Het is daarbij goed om de volgende stappen te volgen:

 • Naar boven of beneden: Je begint met het naar boven of beneden bewegen van het raam. Het afstellen vind plaats door bovenop het scharnierpunt in de onderste hoek een schroef aan (omhoog) of uit (omlaag) te draaien. Hierdoor zal het gehele kunststof draaideel omlaag en omhoog bewegen. Stel het kozijn zo af dat deze soepel open en dicht gaat en goed in het slot valt. Test bij draaikiepramen beide standen een aantal keer (draai en kiep).
 • Van links naar rechts: Vervolgens kun je het kozijn verder nastellen als het iets naar links of rechts moet omdat hij daar nog niet lekker opent en/of sluit. Merk je dat het kozijn bij de scharnierpunten netjes draait maar bij het uiteinde aan de zijkant iets klemt? Dan kun je bij het scharnierpunt in de hoek onderin een schroef indraaien. Deze schroef bevindt zich verticaal onder op dat scharnier. Door deze schroef verder in of uit te draaien zal het kunststof draaideel iets naar links of rechts bewegen.

Stap 13: Het beslag plaatsen

Als laatste, wanneer alles erin zit, wordt het beslag gezet en de kruk erin gezet van het draai-kiep raam. Zo kun je hem opendraaien en kiepen, zodat het geheel helemaal netjes is. Op dit punt is je kunststofkozijn bevestigd en is er behoorlijk wat rommel geproduceerd. Nu is het tijd om op te gaan ruimen en schoon te maken.

Benodigdheden

Voor het zelf plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen heb je de volgende spullen nodig:

 • Reciprozaag
 • Boormachine
 • Afkorgzaag
 • Kitspuit
 • Tochtband in verschillende breedtes
 • Voldoende en de juiste kit
 • Bevestigingsmiddelen
 • Schroevendraaierset
 • Steiger, indien je werkt op hoogte
 • Rolmaat
 • Muurankers
 • Mes
 • Hamer
 • Beitel
 • Beschermbril (bij sloop)
 • Handschoenen (bij sloop en glas plaatsen)
 • Tape
 • Beschermdoeken en afdekfolie
 • Trap

Waarom het glas als laatste plaatsen?

Omdat glas het zwaarst is en ook het meest breekbaar. Als er een ventilatierooster aanwezig is wordt die eerst gezet, nog voordat het glas erin zit. Vaak zie je een ventilatierooster boven het glas zitten, maar soms is dat niet zo. Dan zie je hem tussen twee regels in aan de bovenzijde. Dit vinden mensen vaak chiquer ogen.

Waarom mag je niet boren in kunststof kozijnen?

Vraag je je af waarom je de kunststof kozijnen niet kunt plaatsen door middel van boren? Daar zijn verschillende redenen voor. Zo kan de kwaliteit van het kunststof aangetast worden door het boren. Dit betekent dat het kozijn minder stevig is en de goede isolatiewaarde verliest. Bovendien kan boren ook invloed hebben op de garantie en luchtdichtheid en waterdichtheid van het materiaal.

Benieuwd naar de kosten van kozijnen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de kozijnen voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk kozijnen prijzen

Besparen op de kosten

Schrik je er niet voor terug om zelf het kunststof te plaatsen? Dan kun je er behoorlijk wat geld mee besparen. De kosten van kunststof kozijnen kopen zijn even hoog als de kosten van de kunststof kozijnen plaatsen. Wanneer je zelf de montage voor je rekening neemt dan bespaar je daar dus ongeveer de helft mee ten opzichte van alles uitbesteden. Daarnaast kun je het in je eigen tempo doen.

Kunststof
kozijnen prijzen
Afm bxh€ /m²Vast raamDraai kiepKozijnGlasTotaal
raam80×1200,96€ 5101€ 240€ 250€ 490
raam80×1200,96€ 6601€ 384€ 250€ 634
raam100×1201,2€ 5021€ 290€ 312€ 602
raam100×1201,2€ 6521€ 470€ 312€ 782
raam120×1802,16€ 4601€ 432€ 562€ 994
raam120×1802,16€ 6101€ 756€ 562€ 1.318
raam240×1804,32€ 5701€ 1.339€ 1.123€ 2.462

Bepalende factoren voor de kosten

De kosten van het monteren zijn dus ongeveer de helft van het totale bedrag. De hoogte van het bedrag is onder andere afhankelijk van:

 • De hoogte van de locatie om te plaatsen. Wanneer een kozijn met een steiger of hoogwerker geplaatst moet worden zijn de kosten voor het huren en plaatsen daarvan hoger dan wanneer je op de begane grond de kozijnen plaatst.
 • De vorm van het kozijn. Als het hele simpel rechthoekige of vierkante kozijnen van kunststof zijn dan zullen de fabricagekosten erg laag zijn. Het plaatsen van zo’n simpel model is even duur als het plaatsen van een veel duurder model. De kosten van montage zullen dan nog hoger dan 50% van de totaalkosten zijn. Je kunt dan kun nog meer besparen door zelf te monteren.

Bijkomende kosten

Naast de kosten voor bovengenoemde materialen zijn er ook nog bijkomende kosten voor andere benodigdheden tijdens het zelf plaatsen van de kozijnen. Denk hierbij aan:

 • Kosten voor een container
 • Kosten voor het afvoeren van oude kozijnen, materialen en afval
 • Afwerkkosten aan stucwerk bij niet netjes plaatsen

Hoeveel subsidie krijg je voor kunststof kozijnen?

Voor het plaatsen van kunststof kozijnen kun je subsidie krijgen vanuit de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), de landelijke subsidie vanuit de overheid. Je kunt hierbij tot 30% subsidie van de totale kosten van de kozijnen krijgen. Let hierbij op dat het een voorwaarde is om de kozijnen door een specialist te laten plaatsen. Voor het zelf plaatsen van de kunststof kozijnen krijg je dus geen subsidie.

kunststof kozijnen plaatsen

Aandachtspunten bij zelf plaatsen

Veel mensen schatten het monteren van een kozijn wat te simpel in. Soms zie je zelfs een kozijn scheef in de sponning zitten en de kosten van herstel zijn dan hoog. De toekomstige verkoop kan zelfs lastiger worden met een kozijn dat niet netjes geplaatst is. Daarnaast kunnen er verschillende problemen ontstaan bij slecht geplaatste kozijnen:

 • Lekkage langs de randen (tussen aanslag op muur en kunststof profiel)
 • Tocht langs het kozijn en daarmee veel meer stookkosten
 • Het wrikwerk om het kozijn te plaatsen (vaak erin en eruit) is zichtbaar geworden en beschadigingen op kunststof blijven zichtbaar
 • Klemmende ramen door scheve montage, dit verergert meestal op den duur

Raamkozijnen laten plaatsen

Je kunt het plaatsen van de kunststof kozijnen natuurlijk ook altijd uitbesteden aan een vakbekwaam bedrijf. Het uitbesteden van de montage scheelt je behoorlijk veel tijd, maar vooral veel moeite en frustratie als het niet gaat zoals je wilt. Een vakman beschikt namelijk over de juiste kennis, ervaring, materieel en handigheid.

Kosten voor nieuw raam laten plaatsen

De prijs die je betaalt voor het laten plaatsen van kunststof kozijnen is afhankelijk van factoren zoals: hoeveel kozijnen je laat plaatsen, de prijs van de monteur en de bereikbaarheid van de locatie waar de kozijnen geplaatst zullen gaan worden. Als de kozijnen op een lastig te bereiken locatie moeten worden geplaatst, dan is het mogelijk dat de monteur meer geld zal vragen vanwege de arbeidsintensiteit.

Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes