Kunststof Kozijnen Houtlook | De 3 voorwaarden

Een houtlook kunststof kozijn is niet duurder maar wel beter dan gladde kunststof kozijnen. Het is waardeverhogend en vuil hecht zich minder op het kunststof profiel oppervlak. Zou je ook een kunststof kozijn willen met dezelfde uitstraling als een houten kozijn?

Houtlook kunststof kozijnen

Nieuwe kozijnen en ramen, kies voor houtlook

Houtlook kunststof kozijnen geven het uiterlijk van hout gecombineerd met de voordelen van kunststof. Ze zijn onderhoudsvriendelijk, energiebesparend en verhogen de waarde van de woning. Ontdek de drie regels voor een net-echt-hout uiterlijk en ervaar de natuurlijke houtuitstraling van deze kozijnen. Ideaal voor elk type deur, van de voordeur tot de schuifpui.

Waarom kiezen voor een raamkozijn?

 • Is mooier dan zonder
 • Is nauwelijks duurder (tegenwoordig is het al vaak standaard)
 • Maakt de complete uitstraling echt als hout
 • Geeft glinstering van de zon in de nerf (verder op meer daarover)

Uiterlijk

De houtnerf in het kunststof oppervlakte heeft geen andere reden dan puur esthetisch. De Nederlandse en Duitse kunststof kozijnen leveranciers begrijpen als geen ander dat mensen hout mooier vinden. De houtnerf in het kunststof oppervlakte laat ze meer op houten kozijnen lijken. Zelf weet je wel dat je kunststof kozijnen hebt maar wanneer je thuis komt na je werk ga je ook zelf merken dat je huis net zo oogt als van de buren.

Ik koop alleen kunststof kozijnen met houtlook. Het is simpel namelijk: als ik ooit ga verhuizen zal ik nergens opschrijven dat er bij het zien van houten kozijnen er bijna geen onderscheid is vergeleken met houtlook kunststof kozijnen.

Eigenschappen van het materiaal kunststof

Naast bovengenoemde punten zijn er meer eigenschappen waar de meeste kopers op letten. Denk aan isolatiewaarde, geluidsreductie en sterkte zijn grotendeels gelijk aan die van hout. Kenmerkend is dat ze:

 • Erg onderhoudsarm zijn;
 • Geluid isolerend werken;
 • Goedkoop zijn;
 • Verkrijgbaar zijn in bijna iedere RAL kleur en eventueel met houtnerf;
 • Warmte isolerend werken (vooral met driedubbel glas waar subsidie op zit);
 • Duurzaam zijn (Kunststof rot niet en gaat heel lang mee.);
 • Milieuvriendelijk zijn door 2 aspecten: de lange levensduur is daar één van en daarnaast is het recyclebaar.
 • Veilig zijn (De stalen profielen in kunststof maken het raam zo stevig als hout.);
kunststof kozijnen

Lijkend op hout of niet

Er zijn heel wat voordelen om te besluiten om kunststof kozijnen te plaatsen. Kunststof kozijnen zijn bijvoorbeeld ook isolerend door de luchtkamerstructuur in het frame. Dit zijn de voordelen van kunststof kozijnen:

 • Onderhoudsarm
 • Relatief goedkoop
 • Mooi
 • Warmte-isolerend
 • Veilig
 • Duurzaam
 • Geluidsisolerend
 • Verkrijgbaar in bijna iedere RAL kleur en met houtnerf
 • Milieuvriendelijk door 2 aspecten: de lange levensduur en ze zijn recyclebaar

Dubbele HVL

Een dubbele HVL (houtverbindingslook) is een van de laatste ontwikkelingen bij fabrikanten van kunststof kozijnen. Voorheen had je al een normale HVL maar nu is dat dus dubbel. Deze tweede houtverbindingslook zit aan de binnenzijde van het kozijn.

Je ziet dus zowel buiten een rechte verbinding tussen stijl en regel en ook aan de binnenzijde is die rechte verbinding te zien. Voorheen was die aan de binnenzijde altijd schuin waardoor je aan de binnenzijde wel duidelijk zag dat het een kunststof kozijn was. Met die tweede HVL ziet het er dus van binnenuit ook precies als hout.

kunststof kozijnen

Rechte verbinding

Deze moet horizontaal en verticaal zijn en niet diagonaal. Hieronder zie je twee kunststof kozijnen in een gevel. Op de eerste foto zie je de standaard verbinding en daaronder zie je de betere (mooiere) houtlook verbinding waarbij de kunststof kozijnen het meeste op hout lijken.

houtlook-verbinding_standaard-verbinding
houtlook verbinding

Meerwaarde

De waarde van het huis is hoger als de kozijnen mooi zijn. Lelijk kunststof zal de prijs doen dalen terwijl mooi onderhoudsvrij kunststof dat er exact uitziet als hout juist een positief effect hebben. Bij het verhuizen is het dus vaak een voordeel als er al kunststof kozijnen in zitten. Het scheelt de kopers tijd, waardoor ze meer vrije tijd hebben.

Inzoomen na de eerste schifting

Je wilt na de eerste grove schifting van kunststof kozijn bedrijven dus verder exact gaan inzoomen op hoe hun kunststof kozijn er precies uitziet. Je zal zien dat de bedrijven ook verschillende soorten kunststof met houtnerf hebben zodat je uiteindelijk altijd de beste kunt kiezen. De eerste schifting doe je door een offerte op te vragen bij een aantal goede bedrijven.

De 3 aspecten van het net-echt-hout uiterlijk

De houtnerf bepaald het grootste deel van de net-echt-hout uitstraling van een kunststof kozijn. Totaal zijn er 3 aspecten:
1) Houtnerf
2) HVL Profiel verbindingen onderling (recht en niet schuin) tussen stijl en dorpel
3) Diepte van de profilering/randjes

Mooier met houtlook kunststof kozijnen

De aanblik met een mooie diepe profilering en rechte profielverbindingen geven samen met de juiste houtnerf het echte hout gevoel van een kunststof kozijn. Houtnerf is altijd mooier dan een geheel vlak oppervlakte. Dit heb je niet alleen bij kozijnen, je kan tegenwoordig ook houten deuren vervangen door kunststof met een houtlook.

Houtlook oppervlakte met houtnerf

HVL

HVL staat voor hout verbindings look, dit betekent dat de manier van verbinden tussen stijl en dorpel juist is. Deze aansluiting tussen stijl en dorpel moet horizontaal en verticaal zijn en dus niet diagonaal. Diagonaal is goedkoper en eenvoudiger voor de fabrikanten maar het geeft wel overduidelijk weer dat het geen hout maar kunststof is.

Kies altijd houtnerf voor houtlook kunststof kozijnen

Je wilt dus altijd kunststof met houtnerf kiezen. Het is echter niet alleen kiezen tussen wel of geen houtnerf, maar ook wat voor houtnerf. Hiermee bedoelen we geen houtsoort ofzo, maar de aandacht die de fabrikant heeft gegeven aan het ingraveren van die houtnerf in het kunststof oppervlak. Het gaat dus veel verder dan wel of niet een houtnerf. Je hebt echt lelijke en mooie houtnerven. Een voorbeeld maakt het duidelijk.

Houtnerf is niet standaard mooi

Je kent vast wel de keukendeurtjes met fineer erop. Ook sommige goedkope kledingkasten en nachtkastjes bestaan uit deze spaanplaat met kunststof fineer erop. Deze fineer heeft ook vaak een houtnerfpatroon. Mijn grootste bezwaar tegen deze? Ze zijn overduidelijk nep. De groefjes zijn zeer ondiep, je ziet de repetitie en het is zo ontzettend nep dat het eigenlijk lachwekkend is.

Waar let je op bij het kopen van het kozijn?

Als totaalplaatje wil je een kunststof kozijn die:

 • Een echt mooie houtnerf heeft
 • Veilig is
 • Kleurecht blijft
 • Geen onderhoud nodig heeft
 • Supergoed isolerend is
 • Ook op termijn zo goed blijft door stevige montage en uitvoering van fabricage en plaatsing

Veiliger

Je ziet zo waar de beste houtnerf uit bestaat maar de overige aspecten zijn natuurlijk ook belangrijk. Hiernaast is modern kunststof natuurlijk veel veiliger geworden dan vroeger. Dit komt door de stalen profielen in de kunststof kokers. Ook is het hang- en sluitwerk beter en op dit punt is het zelfs veiliger dan hout. Een scharnier of verdieping in hout maken is nooit helemaal strak te zagen/ frezen. In kunststof kunnen er exactere inkepingen worden gemaakt waar het hang- en sluitwerk steviger inzit.

Verbeteringen van houtlook kunststof kozijnen

Ook de isolatie en kierdichting is verder verbeterd waardoor kunststof vaak nog beter isoleert dan hout. De strakke passing van een kunststof raam in een kozijn is direct 100% goed. Bij hout kan dat ook zo zijn maar door werking van hout en schuur en schilderwerk over de tijd wordt dit altijd wat slechter. De degradatie in de tijd van kunststof is gewoon wat minder en dus beter. In de toekomst is een kunststof kozijnen reparatie ook altijd mogelijk.

De beste houtnerf kunststof kozijnen

Het uiterlijk blijft de grootste bottleneck om geen kunststof te kiezen. De houtnerf in kunststof is de grootste bijdrager aan het ‘gevoel van hout’ in een kunststof profiel. Deze nerf nemen we daarom eens goed onder de loep. Want hoe zorg je er nu voor dat je echt mooie houtnerf kunststof kozijnen krijgt? In mijn ogen doe je dat door zelf het kozijnoppervlakte te bekijken precies te weten waarop te letten.

Vroeger betaalde je voor deze houtnerfstructuur een behoorlijke meerprijs maar omdat bijna iedereen hier tegenwoordig voor kiest is dit prijsverschil nu bijna te verwaarlozen.

Eisen

De eisen voor echte gelijkende kunststof ramen moeten dan zijn:

1) Houtnerf structuur op de kunststof raam profielen
2) HVL verbinding die recht is, en dus niet schuin
3) Brede profielen met dezelfde dimensionering als hout

Daarnaast wil je natuurlijk ook kunststof kozijnen die niet alleen lijken op hout, maar ook:

 • Even veilig zijn tegen inbraak door o.a. stalen profielen
 • Goed isoleren
 • Lang meegaan (liefst nog langer dan hout)
 • Draaikiepramen om inregenen, inbraak en kapot waaien van ramen te voorkomen

Aanbrengen van de houtnerf

De houtnerf wordt machinaal in het profiel gemaakt en is daardoor door een fabrikant te beïnvloeden. Hoe meer tijd en aandacht hij aan het ontwerp besteed en hoe beter de machines, des te echter de kozijnen eruit zullen zien. Hoe mooi een houtnerf is hangt af van meerdere zaken. De ‘echtheid’ van de houtnerf kun je in de volgende eigenschappen onderverdelen:

 • Diepte houtnerf
 • Bolling waardoor het op de juiste manier glinstert
 • Richting van de nerf
 • Het aantal nerven
 • Heterogene verdeling

Diepte van de houtnerf

De diepte van de houtnerven moet gelijk zijn als die van echt hout. Dit wil zeggen dat de nerf:

 • Niet te diep is
 • Niet te ondiep is
 • Wisselend is

Als je je oog laat gaan over de oppervlakte van een kunststof profiel moet je dus steeds een iets nadere diepte zien van de nerf. Denk nog even aan dat keukenkastdeurtje. Daar is het altijd gelijk waardoor die echt overduidelijk nep zijn.

Glinstering van houtnerf

Houtnerf in kunststof zijn echt kleine groefjes in het kunststof profiel. Raspend met je nagels over het oppervlakte voel je ze duidelijk zitten. In de lengterichting zal je nagel de weg van de nerf volgen. Op het eerste gezicht denk je dat het ‘idee van hout’ bij houtnerf kunststof kozijnen komt door dit gevoel. Toch is dat niet de grootste reden van ‘net echt hout’ idee.

Glinstering

Het klinkt wellicht gek maar de glinstering van de houtnerf maakt het dat je dit ervaart als hout. De weerkaatsende lichtstralen vanaf de randjes van de nerf maken duidelijk dat de nerf geen printje is op een stuk plastic. De nerf zit er echt ingekerfd waardoor opvallend licht in verschillende richtingen weerkaatst wordt. De nerf is niet hoekig eruit gesneden maar maakt echt een holletje in het kunststof. Weerkaatsend licht dat valt op de bollingen van de nerfjes wordt dus echt in meerdere richtingen teruggekaatst. Dit is hetzelfde als bij hout.

Richting van de nerf

De richting van de nerf moet altijd met de lengte van het kunststof profiel mee zijn. Een kozijn wordt namelijk uit balkjes gefreesd, welke op hun beurt weer uit bomen worden gezaagd. De balkjes komen natuurlijk altijd uit de lengte richting van de boom en dat is ook de richting van de jaarringen. De jaarringen ken je van een platte schijf doorsnede uit een boom en dan zie je heel veel cirkels. De balk heeft deze cirkels dus juist niet maar het tegenovergestelde: heel veel nerfjes in lengterichting, loodrecht op de cirkels.

Het aantal nerven (dichtheid van de nerven)

Daarnaast spelen ook het aantal nerven een belangrijke rol. Deze dichtheid kun je zien als het aantal nerven per m² kunststof oppervlakte. Te weinig nerven oogt onnatuurlijk maar te veel lijkt ook weer nep. De praktijk heeft geleerd dat de fabrikanten niks meer ‘zelf bedenken’. Ze nemen een kopie van echt hout en laten de machines precies die structuur aanbrengen op de kunststof oppervlakte.

Heterogene verdeling

Dit aantal nerven moet daarnaast over de lengte van het profiel ook nog eens wijzigen. Zo moet de onderdorpel van een kozijn een ander aantal nerven tonen als de bovendorpel en de zijdorpels. Als je hier een repeterend patroon zou kunnen zien (zoals bij behang) dan oogt het ook direct weer nep. Het onderprofiel van het kozijn. Deze heterogene (wijzigende) verdeling van de nerven is echter.

Natuurlijke houtlook

Maar genoeg over de nerven toch? Het moge duidelijk zijn dat de vroegere houtnerven echt anders zijn dan de houtnerven die de slimmere machines vandaag de dag in het kozijn maken. Deze zijn gewoon puur natuurlijk van vorm en aantal waardoor het de echte natuurlijke houtlook krijgt.

Hoe koop je nu de mooiste houtnerf?

De houtnerf wordt aangebracht door de profielfabrikant en hij bepaalt hoe mooi deze houtnerf wordt. Heel veel kunststof kozijnen leveranciers halen kun profiel uit dezelfde fabriek. Je kunt dus niet zeggen dat bijvoorbeeld een Belisol een andere nerf heeft dan een Weru kozijn. Het is echt afhankelijk van de leverancier van de profielen hoe mooi een nerf is.

Benieuwd naar de kosten van kozijnen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de kozijnen voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk kozijnen prijzen

Het net-echt-hout gevoel

Naast de houtnerf bepaalt dus nog meer hoe veel het kunststof kozijn lijkt op hout, het net-echt-hout gevoel. Dit zijn de verbindingen onderling (recht en niet schuin) en de diepte van de profilering zijn de andere grote beïnvloeders op dit ‘net-echt’ gevoel.

Zekerheid over goede kunststof kozijnen

Een mooi kunststof kozijn is natuurlijk belangrijk maar je wilt toch ook kwalitatief goede kozijnen kopen. Belangrijk zijn de keurmerken en niet zozeer de grootte van het bedrijf. Groot wil niet altijd zeggen dat het een beter bedrijf is dus bekijk ook de kleinere bedrijven. Die kleine bedrijven zijn wellicht wat kostbaarder maar geven wel meer persoonlijke aandacht dan de grote (goedkopere) leveranciers. De garantie voorwaarden ontlopen elkaar overigens niet veel.

Door het tijdig vergelijken van de kunststof kozijn offertes bespaarden we € 2.170! Ze lijken precies op hout en we hoeven nu nooit meer te schilderen en dat scheelt tijd en geld.

Garantie

Een langdurige garantie op je ramen is natuurlijk belangrijk want dat geeft een vertrouwd gevoel. Er zijn verschillende keurmerken/instanties die de kwaliteit waarborgen en die zie je hier op een rij.

Keurmerk/ certificaatVoorWat is het?
VKG
VKG-2.jpg
Geheel kozijnOverkoepelend keurmerk. Het VKG-keurmerk biedt de koper de zekerheid dat hij een goed product koopt bij een deskundige en betrouwbare leverancier.
KOMOkomo.jpgGeheel kozijnAls kozijnen gecertificeerd zijn met het KOMO-label dan betekent dat dat deze voldoen aan de Nederlandse regelgeving, zoals bijvoorbeeld het Bouwbesluit en het Bouwstoffenbesluit
Beoordelingsrichtlijn (BRL)beoordelingsrichtlijn-1.jpgMontageDe BRL 709 is specifiek voor de montage van Kunststof gevelelementen waar kozijnen onder vallen
Politiekeurmerk (PKM)politiekeurmerk.jpgInbraak kozijnMet het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt de kans op een geslaagde inbraak af
SKGSKG.jpgSlot en scharnierenSpecifiek keurmerk voor het hang- en sluitwerk
CECE.jpgMateriaal testDit Europese productinformatielabel garandeert dat het op veel eigenschappen is goedgekeurd
Bouwgarantbouwgarant.jpgBedrijfBouwGarant staat voor vakmanschap en betrouwbaarheid van bouwbedrijven

Prijs

Kunststof kozijnen met een houtnerfstructuur zijn niet duurder dan gladde kunststof kozijnen. En ze zijn zelfs goedkoper dan kozijnen van echt hout. Naast alle andere voordelen van kunststof kozijnen zien de kozijnen met houtnerfstructuur er veel mooier uit en zijn ze erg moeilijk van echt houten kozijnen te onderscheiden. Bovendien zal vuil zich veel minder hechten op de kunststof kozijnen.

Besparen op mooie kunststof kozijnen

Na het vergelijken van offertes moet je altijd hier verder op selecteren. Daarnaast hebben sommige leveranciers ook weer verschillende klasses kunststof met houtnerf. Vaak geldt bij hen: hoe mooier hoe duurder. Hoe eerder je begint met het prijsvergelijk, des te meer tijd heb je later voor het verder inzoomen op de details zoals die houtnerf. Overigens kunnen dit soort details ook de levertijd van kunststof kozijnen beïnvloeden.

Veelgestelde vragen

Wat is duurder: hout of kunststof kozijnen?

+
Over het algemeen zijn kunststof kozijnen goedkoper dan houten kozijnen. Hout is meestal duurder dan kunststof, wat de uiteindelijke kosten van het kozijn verhoogt. Ondanks deze extra kosten zijn kunststof kozijnen met een houtlook nog steeds een stuk goedkoper dan echte houten kozijnen.

Hoeveel subsidie krijg je voor kunststof kozijnen in 2023?

+
Er is een budget van €350 miljoen. Let op, er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de subsidie. Zo mag de isolatiemaatregel al vanaf 2 april 2022 zijn aangebracht en krijg je ongeveer tot 15% van de isolatiekosten aan subsidie.

Wat kosten kunststof kozijnen inclusief montage?

+
De kosten van kunststof kozijnen, inclusief montage, kunnen variëren afhankelijk van verschillendefactoren zoals de afmetingen, het type en de kwaliteit van het kozijn en het type glas. Gemiddeld genomen kost een kunststof kozijn van 2.5 m2 ongeveer €850, inclusief montage en hr glas. Het is verstandig om offertes van verschillende leveranciers te vergelijken.

Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes