Achterpui: Ontdek alle soorten en informatie!

Een achterpui is een mooie manier om de tuin echt bij je woning te betrekken en een grotere doorloop te creëren. Daarnaast zorgt het voor een toename aan licht.

achterpui.jpg

Soorten puien voor je woning: Voorbeelden

Grofweg kun je kiezen voor twee soorten achterpui voor je woning, namelijk:

Schuifpui voor je huis

Een schuifpui bestaat meestal uit twee of meer panelen, waarvan ten minste één kan schuiven langs een spoor. De panelen zijn meestal gemaakt van glas, waardoor veel natuurlijk licht de ruimte binnenkomt en een mooi uitzicht op de buitenomgeving mogelijk is. Schuifpuien kunnen een moderne uitstraling hebben en zijn ruimtebesparend omdat ze geen draairuimte nodig hebben. Ze zijn gemakkelijk te openen en te sluiten en bieden vaak een soepele overgang tussen binnen en buiten.

Pui met openslaande deuren voor je huis

Een pui met openslaande (tuin)deuren bestaat uit één of meerdere deuren die naar buiten openzwaaien. Deze deuren kunnen enkelvoudig zijn (één deur die opengaat) of dubbel (twee deuren die beide openzwaaien). Openslaande deuren bieden vaak een meer klassieke uitstraling en kunnen een traditionele of elegante sfeer toevoegen aan een ruimte. Ze hebben een grotere draairuimte nodig in vergelijking met schuifpuien.

Wat is de beste achterpui voor mijn huis?
De beste achterpui voor uw huis hangt af van uw voorkeuren, budget, en de stijl van uw woning. Overweeg een schuifpui voor een modern uiterlijk en ruimtebesparing, een openslaande deur voor klassieke uitstraling en natuurlijk licht, of een vouwpui voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Professioneel advies nodig? Wij brengen je in contact de beste schuifpui installateurs uit jouw regio.
arrow Raadpleeg onze experts

Materiaal: Hout, aluminium, kunststof of staal

Ook als het gaat om materiaal kun je kiezen uit verschillende soorten die aansluiten bij jouw wensen. Qua materialen kun je kiezen voor deze soorten:

Houten achterpui

Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Het is geschikt voor verschillende architecturale stijlen. Ook heeft hout van nature isolerende eigenschappen.

Aluminium achterpui

Aluminium heeft als voordeel dat het licht van gewicht is. Ook is het zeer duurzaam en heeft het weinig onderhoud nodig omdat het bestand is tegen corrosie. Om die reden is het dan ook een populaire keuze.

Kunststof achterpui

Net als aluminium, is kunststof ook een onderhoudsarme materiaalsoort. Het is bestand tegen vocht en insecten en heeft goede isolerende eigenschappen.

Stalen achterpui

Staal is een stevig soort materiaal voor je achterpui. Een stalen achterpui kan een grote opening ondersteunen door de sterkte. Bovendien worden stalen puien vaak gekozen voor een industriële en moderne uitstraling.

image-10-edited.jpeg

Wat zijn de voordelen?

Een schuifpui en een pui met openslaande deuren, hebben verschillende voordelen. Hieronder behandelen we deze!

Voordelen schuifpui

Dit zijn de voordelen als je kiest voor een schuifpui:

 • Ventilatiemogelijkheden
  Een schuifpui kan gedeeltelijk geopend worden om frisse lucht binnen te laten zonder de deur volledig te hoeven openen. Dit is handig voor luchtcirculatie en ventilatie, vooral op dagen met mild weer.
 • Eenvoudige toegang tot buitenruimte
  De soepele schuifbeweging maakt het gemakkelijk om toegang te krijgen tot buitenruimtes zoals patio’s, balkons of tuinen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een sociale bijeenkomst met familie en vrienden organiseert.
 • Gemakkelijk in gebruik
  De schuifbeweging van de deuren maakt de schuifpui gemakkelijk te openen en sluiten, ook voor bijvoorbeeld kinderen of ouderen. Bij een pui met openslaande deuren gaat dit lastiger omdat deze meer ruimte nodig heb.

Voordelen openslaande deuren

Dit zijn de voordelen van openslaande deuren:

 • Klassieke esthetiek
  Openslaande deuren hebben een traditionele en klassieke uitstraling die goed past bij bepaalde architecturale stijlen. Ze voegen vaan elegantie toe aan de uitstraling van je woning.
 • Minder onderhoud
  Openslaande deuren hebben mogelijk minder bewegende delen dan schuifpuien, wat kan resulteren in minder onderhoudsvereisten. Het scharniermechanisme is doorgaans eenvoudiger dan het complexe systeem van schuifpuien.
 • Maximale openingsbreedte
  Openslaande deuren bieden vaak de mogelijkheid om beide deuren volledig te openen, waardoor de maximale opening wordt bereikt. Dit zorgt voor een onbelemmerde doorgang en creëert een ruime opening naar buiten.

Verschillen tussen achterpui van kunststof en hout

Ook zitten er verschillende voor- en nadelen verbonden aan de materiaalkeuze van je achterpui. We zullen voornamelijk de verschillen tussen kunststof en hout behandelen, omdat dit de meest gekozen materiaalsoorten zijn.

Onderhoudsarm

Een kunststof achterpui is erg goed bestand tegen elk weertype (zon of regen). Onderhoud is niet nodig tenzij je onder de term ‘onderhoud’ ook schoonmaken verstaat. Je maakt ze bij voorkeur één keer per maand schoon met wat warm water uit de kraan. Gebruik hierbij een neutraal schoonmaakmiddel en een doekje. Echter heeft hout meer onderhoud nodig en kan dit gaan rotten.

Kosten

De aanschafkosten van de kunststof pui zijn lager dan die van hout. Het ontbreken van schilderskosten in de toekomst zorgt voor extra voordeel. De totale kosten over de gehele levensduur van kunststof zijn hierdoor een heel stuk lager dan van hout.

Isolatie achterpui

Het feit dat je de oude achterpui vervangt, heeft in zowel het geval van hout als kunststof een aantal energiebesparende voordelen. 

Uitstraling

De uitstraling van een kunststof achterpui kan soms als minder mooi en traditioneel worden ervaren. Ook kun je kunststof niet overschilderen, waardoor je dezelfde kleur moet behouden.

Reparatie van oppervlakte beschadigingen

Na beschadiging is kunststof lastiger te repareren dan hout. Lichte schade is wel te herstellen, maar dat moet een gespecialiseerd bedrijf doen en kun je meestal niet zelf uitvoeren. Als de schade te groot is, dan is een nieuw raam kiezen verstandiger.

image-9-edited.jpeg

Wat kost een nieuwe achterpui?

Wat een nieuwe achterpui kost is altijd een belangrijk element bij de keuze van een achterpui. De kosten van een achterpui zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de grootte en het materiaal.

Prijs nieuwe achterpui plaatsen

Een nieuwe achterpui van aluminium van 3 meter heeft een prijs van ongeveer € 8250 en een aluminium schuifpui van 4,5 meter ongeveer € 12375. Wanneer je kiest voor een nieuwe achterpui van hout van 3 meter betaal je ongeveer een prijs van € 7875 en voor 4,5 meter betaal je € 11800. Voor een nieuwe achterpui van kunststof van 3 meter betaal je een prijs van € 7500 en van 4,5 meter betaal je rond de € 11250. Al deze prijzen zijn voor een schuifpui inclusief btw en plaatsing. 

Keurmerk

Naast de uitgaven is het ook belangrijk om op één of meerdere keurmerken te letten zoals hieronder:

Keurmerk/ certificaatVoor Wat is het?
VKG
VKG-2.jpg
Geheel kozijnOverkoepelend keurmerk. Het VKG-keurmerk biedt de koper de zekerheid dat hij een goed product koopt bij een deskundige en betrouwbare leverancier.
KOMOkomo.jpgGeheel kozijnAls kozijnen gecertificeerd zijn met het KOMO-label dan betekent dat dat deze voldoen aan de Nederlandse regelgeving, zoals bijvoorbeeld het Bouwbesluit en het Bouwstoffenbesluit
Beoordelingsrichtlijn (BRL)beoordelingsrichtlijn-1.jpgMontageDe BRL 709 is specifiek voor de montage van Kunststof gevelelementen waar kozijnen onder vallen
Politiekeurmerk (PKM)politiekeurmerk.jpgInbraak kozijnMet het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt de kans op een geslaagde inbraak af
SKGSKG.jpgSlot en scharnierenSpecifiek keurmerk voor het hang- en sluitwerk
CECE.jpgMateriaal testDit Europese productinformatielabel garandeert dat het op veel eigenschappen is goedgekeurd
FSCFSC.jpgHout herkomstDit Forest Stewardship Council keur garandeert dat het hout verantwoord is op het gebied van bosbeheer qua economische, ecologische en sociale aspecten
SKHSKH.jpgHout fabricageCertificering van houten producten
Bouwgarantbouwgarant.jpgBedrijfBouwGarant staat voor vakmanschap en betrouwbaarheid van bouwbedrijven

Offertes achterpui plaatsen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenst materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes