Stalen kozijnen kosten | Mooier en slanker dan hout en kunststof

Bij stalen kozijnen komt wel wat kijken want staal is wel robuust en authentiek maar ook wel lastig om uit te zoeken. Wat komt er kijken bij nieuwe stalen kozijnen kopen en waar kun je allemaal op letten? Kortom: tips voor een mooie en betaalbare stalen pui.

Stalen kozijnen kosten

Zwarte kozijnen van staal

Stalen kozijnen hebben een aantal specifieke kenmerken waaraan je ze kan herkennen. Zo staan ze bekend om de lange levensduur en het geringe onderhoud dat het nodig heeft. Hoewel veel mensen denken dat een stalen pui op zijn plaats is in een ruige omgeving en een stoer uiterlijk aandoet, kan het ook een heel elegant en chique beeld geven.

Zinklaag toepassen

Een stalen pui die aan de buitenkant van een woning wordt geplaatst zal worden voorzien van een zinklaag. Deze zinklaag beschermt de kozijnen tegen de verschillende weersomstandigheden. Indien aan de binnenkant geplaatst zal ervoor gekozen worden om het kozijn te voorzien van een laklaag of van een speciale coating.

De gemiddelde kosten van een stalen kozijn

Soort kozijnAfmeting bxh in mmGemiddelde prijs incl. plaatsen en HR++glas
Stalen kozijn klein800×1200€ 1.150
Stalen kozijn gemiddeld1000×1200€ 1.440
Stalen kozijn groot1200×1800€ 2.590
Benieuwd naar de kosten van kozijnen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de kozijnen voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk kozijnen prijzen

Stalen kozijnen voordelen

 • Passend bij de uitstraling van een pand
 • Geven een stoere, solide uitstraling, vooral in het zwart
 • Slanke mooie detaillering van de stalen profielen zorgen voor meer daglicht en vergroten het uitzicht
 • Met bijpassende slanke stalen scharnieren en hendels (hang en sluitwerk) maak je het echt af
 • Levert in sommige gevallen echt meerwaarde op voor het pand

Plaatsen van stalen kozijnen

Ranke kozijnen met slanke profielen zorgen voor een stijlvol raam dat met hout lastig te realiseren is. Je hebt hierbij alle vrijheid in vorm en vlakverdeling zodat het past bij de rest van het gebouw en de kozijnen. Zo is na het plaatsen bijna niet te zien dat deze stalen kozijnen nieuw zijn omdat ze zo mooi opgaan in het gewenste authentieke beeld dat mensen voor ogen hebben.

Merken

Je hebt een aantal merken van leveranciers die dit leveren en Jansen is een van de bekendste. Nu zijn wij onafhankelijk dus laten we je gewoon alle keuzes zien, mocht je dit interessant vinden. De keuzes voor stalen puien zijn:

 • Bentum
 • Jansen/ODS Jansen
 • MHB
 • Forster Unico
 • Stalku
stalen pui kosten

Bedrijven voor stalen kozijnen

Zoals je leest worden er gelukkig bij een aantal bedrijven mooie stalen kozijnen gemaakt. Het is weliswaar wat kostbaarder dan ‘normale’ houten kozijnen maar heeft zeker ook voordelen. Het gemak waarmee het bewerkt kan worden laat de meest ingewikkelde vormen en krommingen toe, zelfs voor de uitvoering van onregelmatige bogen:

 • Stalen puien zijn aan elk specifiek geval aanpasbaar. Lastechnieken met laser dragen bij tot een flexibiliteit bij het gebruik, die ondenkbaar is bij andere materialen
 • Structurele verstevigingen en toename van de stabiliteit zonder verhoging van de zichtbare afmetingen van de profielen, het verkrijgen van ingewikkelde vormen en meer specifiek, krommen met variabele stralen
 • Deze laatste mogelijkheid is echt uniek en maakt de keuze voor staal bij renovatie, een absolute must wanneer raamopeningen met complexe en onregelmatige vormen gerealiseerd moeten worden

Stalen ramen

Als je op dit moment al een stalen pui hebt en daar dubbel glas in wilt hebben is dat soms mogelijk. Als je stalen ramen, kozijnen en stalen deuren in je huis hebt met enkel glas dan vraag je je wellicht af of je de kozijnen moet vervangen of dat je alleen het enkel glas kunt vervangen. Het is geen gemakkelijke klus om dubbel glas in staal aan te brengen en het eindresultaat is voor wat betreft comfort nooit zo goed als bij nieuwe kozijnen. Mocht je besluiten om nieuwe kozijnen te kopen, dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij kopen van deze kozijnen kopen.

Stalen deur, buitenkozijnen en binnenkozijnen

Stalen deuren, buitenkozijnen en binnenkozijnen zijn duurzame kozijnen en geven een unieke uitstraling aan je huis. Stalen deuren kosten tussen de € 1500 en € 9500, afhankelijk van het type deur, de afmetingen en eventuele extra’s. Stalen binnenkozijnen onderscheiden zich door stijl, sfeer en karakter. De prijs van stalen kozijnen ligt gemiddeld tussen de € 1150 – € 2590 per m2, inclusief glas en montage. 

Dubbel glas bij stalen kozijnen

In de meeste gevallen zijn nieuwe kozijnen duurder. Maar als je veel speciaal glas nodig hebt met veel bewerkingen dan zijn de kosten van dubbel glas plaatsen ook erg fors.

Handhaven stalen pui

Soms is het zeker wel mogelijk om de stalen kozijnen te handhaven. Je plaatst dan dubbel glas (soms oud-gemaakt dubbelglas) precies op maat in de kozijnen. Per raam moet dan nog nauwkeuriger dan normaal het glas gemeten worden. Dit is zoals je je wellicht kunt voorstellen best kostbaar, de prijsafweging met complete nieuwe puien is dan te adviseren. Daarbij kun je ook altijd kijken naar een goede stalen schuifdeur.

Type

dubbel-glas-in-bestaand-stalen-kozijn.jpg

Of het mogelijk is voor jouw kozijn hangt af van je huidige profieldikte: dubbel glas is echt een stuk dikker. Som is dit dan niet mogelijk. Het profiel van de stalen kozijnen geleidt warmte en kou heel goed. Het wordt daarom al vaak afgeraden omdat het staal massief is en dus zeer goed geleidt: dus ook alle kou! Je investeert dan een heleboel in HR++ glas en hebt nog steeds geen top-comfort.

Condensatie

Als je de kozijnen handhaaft dan zal er lokaal op de staalprofielen (nog meer) condensatie optreden bij kou. Dit is niet te verhelpen.

Het vervangen van een stalen pui

Wanneer je besluit het stalen pui te vervangen, schakel dan een gespecificeerd bedrijf in. Tegenwoordig is het redelijk kostbaar om een stalen pui te laten plaatsen, omdat er gewoonweg meer vraag is naar houten, kunststof of aluminium kozijnen.

Staalvervangend aluminium

Als je besluit om de kozijnen toch te vervangen kun je kiezen voor kozijnen van hout, kunststof of aluminium kozijnen. Je wilt vaak het karakter van het huis bewaren dus is de meest logische keuze een slank ‘staalvervangend’ profiel (ook omdat de welstand het anders niet zal accepteren in een aantal gevallen).

Stalen pui kosten

Hout, kunststof of aluminium alternatief voor stalen kozijnen

stalen pui kosten

Het alternatief waar je dus al snel op uitkomt is aluminium omdat hout en kunststof niet slank genoeg kunnen (dan wordt het te slap en zijn er geen keurmerken op te verkrijgen, vooral bij hout) als je een vergelijkbaar aanzicht wilt of moet behouden. Er zijn zeer veel kozijnleveranciers die veelal gebruik maken van dezelfde profielen. Alle moderne profielen voldoen aan de nieuwbouw isolatie eisen doordat er met luchtkamers en slecht geleidende kunststof profielen wordt gewerkt. Overigens zit er ook staal in de kozijnen van kunststof.

Door het tijdig vergelijken van de kozijn offertes bespaarden we € 2.170! Ze lijken precies op hout en we hoeven nu nooit meer te schilderen en dat scheelt tijd en geld.

Roedeverdeling

Wat de roede verdeling betreft heb je een aantal verschillende opties (van duur naar goedkoper):

 • Echte glasvlakken binnen je roeden is het allermooist maar ook het allerduurst. Dit bewerkelijk kozijn heeft veel alu roeden, daarnaast bestel je dus veel stukjes dubbel glas. Voor een raam met bijvoorbeeld 8 kleine vlakken koop je dan niet 1 ruit maar 8 ruitjes, dit scheelt veel in prijs!
 • Het glas wel in één stuk met aluminium profielen in de glasspouw zodat het lijkt of het verschillende glasvlakken zijn. Er hoeft maar 1 glasvlak in het kozijn te worden gezet. Op de buitenkanten van het glas worden dan roedes in je kozijnkleur geplakt om de vlakverdeling af te maken. Dit ziet er minder echt uit maar is betaalbaarder
 • Roedeverdeling in de glasspouw (dit zie je veel bij nieuwbouw in klassieke stijl). Van dicht bij het minst mooi of ‘echt’, wel makkelijk met ramen zemen omdat je een glad vlak hebt. Dit is wel de meest betaalbare variant.

Ventilatie bij stalen kozijnen

Bij nieuwe kozijnen kun je direct de ventilatie in huis verbeteren. Dat zal soms ook nodig zijn omdat je tochtige kozijnen vervangt en afwerkingen worden verbeterd waardoor er minder natuurlijke ventilatie in huis is.

Stalen kozijn binnendeur

Natuurlijk is ook een stalen kozijn in huis fraai en daar kan het echt een statement zijn in bijvoorbeeld de entreehal. Een taatsdeur van staal of een gewone deur van staal kan het huis/gebouw de uitstraling geven die je voor ogen hebt. Aan de andere kant kan het ook juist een neutrale subtiele uitstraling hebben in huis, door de slanke profielen in een mooie zwarte kleur bijvoorbeeld.

Isolerend enkel glas in stalen kozijn

Je kunt ook nog aan een andere oplossing denken en dat is enkel (!) glas met een betere isolatiewaarde. Met isolerend enkel glas (zogenaamd floatglas, dit is wat anders dan vacuüm glas) kunnen isolatiewaarden worden gehaald die een beetje overeenkomen met die van normaal dubbelglas. Door de speciale HR-coating aan de binnenzijde van het glas verbetert de isolatiewaarde met maar liefst 30% ten opzichte van gewoon enkel glas. De coating is geheel “versmolten” met het glas en daarom duurzaam en blijvend effectief.

Meerwaarde

Bedenk bij alle keuzes die je hierin maakt wat het betekent voor de waarde van de woning. Een mooi authentiek huis (en bij stalen kozijnen is dat meestal het geval) met mooie stalen kozijnen is een koopargument. Vooral als die goed isolerend zijn en niet te veel stookkosten met zich meebrengen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een stalen buitenpui?

+
De kosten worden bepaald door de grootte van de pui, het type glas en eventuele extra toevoegingen. Een geïsoleerde stalen buitenpui kan inclusief plaatsing tussen de € 10.000,- en € 15.000,- exclusief btw kosten. Echter, de kosten per vierkante meter kunnen liggen tussen de € 1100 en € 1300.

Hoe lang gaan stalen kozijnen mee?

+
Stalen kozijnen zijn bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Met goed onderhoud kunnen ze tot wel 50 tot 75 jaar meegaan.

Wat is goedkoper stalen of houten kozijnen?

+
Over het algemeen zijn stalen kozijnen duurder dan houten kozijnen. De gemiddelde kosten voor stalen kozijnen liggen tussen de € 1100 en € 1300 per vierkante meter. Het is belangrijk om te vermelden dat de uiteindelijke kosten sterk afhankelijk zijn van de specifieke eisen en wensen.

Wat kosten stalen ramen?

+
De kosten van stalen ramen kunnen flink variëren, afhankelijk van een aantal factoren zoals de grootte van de ramen, het type glas en eventuele extra’s zoals isolatie. Gemiddeld kunnen de kosten voor stalen ramen tussen de € 1150 en € 2590 per vierkante meter liggen. Deze prijs is inclusief de BTW, montage en HR++-glas.

Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes