Taatsdeur plaatsen | Aandachtspunten, mogelijkheden en kosten!

taatsdeur plaatsenMet een taatsdeur binnen heb je een bijzondere en elegante deuropening die positief opvalt in ieder interieur. De taatsdeuren zijn mooi in staal, hout of aluminium, de kosten vallen mee en ze hebben meerdere voordelen. Bekijk de taatsdeur


Taatsdeur laten plaatsen

Een taatsdeur is een deur die je in je woning kunt laten plaatsen. De taatsdeur draait rond een verticale as in plaats van met scharnieren zoals veel andere deuren. Deze verticale as wordt een ‘taatspunt’ genoemd. Dit punt bevindt zicht meestal boven- en onderaan de deur. De deur kan meestal ook in beide richtingen  draaien.

Draai as op circa 1/5 (zonder scharnier)

Hierbij bevindt de as zich niet op één van beide stijlen, maar bijvoorbeeld op 1/5, 1/4 of 2/5 van de breedte van de deur.  Wanneer een zogenaamde vloerpot wordt gebruikt als onderste draaipunt, kan deze zo worden afgesteld dat de deur automatisch sluit na gebruik. Dat is handig bij vlucht- en branddeuren, maar ook in woningen kan het mooi zijn.

Waar moet je op letten?

Bij het laten plaatsen van een taatsdeur moet je rekening houden met verschillende zaken. Denk hierbij aan:

 1. Voor je de deur gaat installeren, moet je zorgen dat de muren stevig genoeg zijn om het gewicht van de taatsdeur te dragen.
 2. Het juiste taatsmechanisme installeren is cruciaal voor een soepele werking van de taatsdeur. De installatie moet nauwkeurig gebeuren zodat de deur goed balanceert en gemakkelijk opent en sluit.
 3. Wanneer de deur geïnstalleerd is, is het belangrijk dat je het taatsmechanisme zorgvuldig afstelt. Controleer daarom de sluiting, de soepelheid van de draaibeweging en vermijd kieren. 

Hoeveel speling heb je nodig bij een taatsdeur?

Wanneer je een taatsdeur gaat laten plaatsen in je woning, wil je natuurlijk dat deze genoeg speling heeft zodat de deur soepel kan draaien. Om dit te bereiden heb je ongeveer 9 millimeter speling aan de boven- en onderkant van de deur nodig. Echter is het ook belangrijk dat je aan beide zijkanten een speling hebt van 6,5 millimeter.

Soorten

Dit zijn de meest voorkomende soorten taatsdeuren:

 • Houten Taatsdeuren
 • Stalen Taatsdeuren
 • Aluminium Taatsdeuren

Taatsdeur hout

Een houten taatsdeur biedt een natuurlijke en warme uitstraling. Het ligt qua gewicht tussen de stalen en aluminium taatsdeur in. Hout heeft vaak relatief meer onderhoud nodig. Hout kan namelijk ook gevoelig zijn voor kromtrekken.

Taatsdeur staal

Staal is vooral zeer duurzaam en robuust. Een stalen taatsdeur is slank, maar toch stevig. Ook biedt een stalen taatsdeur een industriële uitstraling en is deze deur wat zwaarder dan andere materialen. Stalen deuren hebben weinig onderhoud nodig en zijn minder gevoelig voor krassen.

Taatsdeur aluminium

Een aluminium staaldeur is wat lichter dan staal. Bovendien is een aluminium staaldeur in verschillende uitvoeringen te verkrijgen wat het materiaal veelzijdig maakt. Ook aluminium is onderhoudsarm en roestbestendig.

plaatsen taatsdeur

Taatsdeur of een andere deur

Sommigen twijfelen tussen een schuifpui of openslaande tuindeuren. Een taatsdeur is wat chiquer in de meeste gevallen geschikt voor een opening tussen 2 ruimtes of tussen binnen en buiten. Ook zie je vaak een taatsdeur in een woning om stijlen en regels van het kozijn helemaal weg te kunnen laten, met name bij binnendeuren.

Voordelen

Voordelen van de taatsdeuren zijn er vooral bij zware deuren:

 • Geen zware stijlen nodig om de deur aan af te hangen.
 • Makkelijk doordraaiende deuren te construeren.
 • Vloerpot als draaipunt biedt de mogelijkheid dat de deur sluit bij brand of überhaupt na gebruik.
 • Zowel uitvoerbaar als stalen deur als in hout en aluminium.
 • Je hebt geen kozijn nodig.

Aandachtspunten taatsdeuren

Helaas zijn er ook aandachtspunten:

 • Deze bijzondere draaideur is wat duurder dan een normale deur.
 • De afdichting voor tocht en vocht is soms moeilijk te realiseren (met ingewikkelde constructies tot gevolg om het af te dichten).
 • Een taatsdeur heeft over het algemeen een relatief wat complexere installatie.

Draaipunt

Het draaipunt zit dus een stukje van de opening af. Daarvoor wordt een vloerpot met vloerveer gebruikt als onderste draaipunt. Deze wordt dan zo afgesteld dat de deur automatisch langzaam sluit na het openen. Verder zijn dit doordraaiende deuren waarbij de vloerpot als draaipunt fungeert. Dit heeft dan weer als groot voordeel dat de deur vanzelf in de gesloten positie achter je dichtvalt. Zeker bij huisdieren en (kleine) kinderen wordt dit als zeer prettig ervaren.

Vloerpot

De vloerpot is een speciaal en redelijk duur onderdeel van de taatsdeuren. De vloerpot is meestal 5 centimeter diep (vanaf bovenkant afgewerkte vloer), 8 centimeter breed, en tussen 25 en 30 centimeter lang. De werking is behoorlijk technisch en verder zorgt de vloerpot ervoor dat de deur op het einde langzaam dichtgaat.

Taatsdeuren prijzen: Wat kost een taatsdeur inclusief montage?

In deze tabel zie je de taatsdeuren prijzen voor een goed voorbeeld.

Taats
deuren
bxhAanschafPlaatsenTotaal€ /m²
1 taatsdeur2000 x 22604,45€ 1.900€ 1.500€ 3.400€ 764
2 naast elkaar3000 x 22606,78€ 2.800€ 2.000€ 4.800€ 708

Stalen deur duurder

Voor een stalen taatsdeur betaal je doorgaans meer dan voor een houten of aluminium taatsdeur. Echter is het wel zo dat staal duurzamer is en het beter tegen een stootje kan. Hierdoor gaat een stalen taatsdeur uiteindelijk ook het langste mee.

Offerte
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes