Kosten kunststof kozijnen | Alle informatie en voordelen!

Als je bestaande kozijnen aan vervanging toe zijn, of als je een eigen huis laat bouwen, is het voor kiezen van goede nieuwe kozijnen. Natuurlijk wil je kozijnen van goede kwaliteit, die er mooi uitzien en lang meegaan.

kosten kunststof kozijnen

Wat zijn de gemiddelde prijzen van kunststof kozijnen plaatsen?

De kunststof kozijnen kosten gemiddeld € 1.000 per vierkante meter. Dit is inclusief het plaatsen van de kunststof kozijnen, btw, materialen en het wegbrengen van afval. Ook het HR++ glas zit hierbij inbegrepen. 

Wanneer je de ISDE subsidie aanvraagt kan je zo’n 15% terugkrijgen. Je totale kosten kunststof kozijnen liggen dan op de € 850 per m². 

Prijs opbouw nieuwe kunststof kozijnen

Glas: vrijwel altijd worden de kunststof kozijnen geleverd met HR++ glas. Je kunt er ook voor kiezen om HR+++ glas te laten installeren. Hiermee ben je duurder uit in de aanschaf, maar bespaar je wel flink op de prijzen van de verwarmingskosten. 

Arbeidskosten: de helft van de totale prijzen gaan naar de vakuren. Alle bedrijven heeft hierin zijn eigen tarieven, dus daar kun je zelf nog op inspelen. 

Extra opties: naast de standaard afwerkingen kun je ook kiezen voor extra opties zoals een andere kleur, dunne profielen, ventilatierooster, draai- kiepramen of een insectenhor. Al deze extra opties nemen natuurlijk ook extra kosten mee: 

Kunststof kozijn optiesMeerprijsVoordeel van de optie
Andere kleurschuifpui_kleuren_tabel.jpg€100-150Mooier. Een kleur die beter past bij de rest van het huis en/ of het interieur binnen in huis is daarnaast goed voor de woningwaarde.
Drie dubbel glas3_dubbelglas_tabel.png€1.000-1.600Betere isolatie bespaart stookkosten iedere maand in de winter. In de zomer blijft het ook net wat koeler achter het glas.
Slanke profielenschuifpui_slank_profiel_tabel.jpg€150-€250Slanke profielen geven hem een luxere uitstraling (meerwaarde)
Ventilatieroosterventilatierooster_schuifpui_tabel.png€100-€150Een ventilatierooster is goed voor verse lucht binnen. Deze manier om de woning te ontluchten in woonkamer, keuken of andere kamer kun je precies in die mate doen, die je zelf fijn vindt.
Draaikiep raamdraai_kiep_schuifpui_tabel.png€250-€400Een draai kiep systeem model zorgt ervoor dat je binnen kunt ventileren zonder dat iemand zomaar binnen kan lopen.
Insectenhorschuifpui_horren_tabel.jpg€200-€300Een hor voor het kozijn zorgt ervoor dat er geen ongewenste insecten het huis binnenkomen als je de pui open hebt staan. Het is minder irritant binnen zonder de zoemende beestjes en dat zorgt voor een schoon huis.

Voorrijd en afvoerkosten: een vakman heeft bijna altijd een vast starttarief, ook wel de voorrijkosten. Ook de afvoerkosten van het puin zal bij jou in rekening gebracht worden. 

Toch schade of een deel vervangen?

Kunststof gaat lang mee en is ook sterker dan hout, maar ooit komt er toch een moment dat er wat schade ontstaat aan de kozijnen. Of dit nu door de tand des tijds komt of een ongelukje, het gebeurt. Helaas is een nadeel van kunststof kozijnen dat deze schade herstellen wat duurder is. Een kunststof kozijnen reparatie is dus wat duurder dan bij andere materialen. Het is ook niet makkelijk om opnieuw kunststof kozijnen te schilderen.

Hoeveel subsidie krijg je voor kunststof kozijnen 2024?

Als je in 2023 minimaal 8 m² nieuw HR++ of HR+++ glas, met bijbehorend nieuw kunststof kozijn laat installeren. Dan kun je gemiddeld 15% per vierkante meter gesubsidieerd krijgen bij triple glas. Dankzij deze subsidie daalt de prijs van kunststof kozijnen dus flink. 

Voordelen kunststof kozijnen en nadelen kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden steeds populairder, hieronder hebben we een aantal voor- en nadelen op een rijtje. 

Voordeel: onderhoudsarm

Het enige wat je aan onderhoud hoeft te doen is er een keer per jaar met een doekje overheen te gaan om het schoon te maken. Verder heb je aan kunststof kozijnen geen onderhoud. 

Voordeel: Lange levensduur

Kunststof kozijnen gaan tot wel 50 jaar mee. Dit kan zelfs nog langer zijn wanneer de weersinvloeden niet zo heftig zijn. 

Voordeel: goede isolatie

Kunststof kozijnen zijn zowel warmte- als geluidsisolerend. Zo kun je besparen op de stookkosten en heb je geen last van voorbijkomend verkeer. 

kunststof kozijnen kosten

Nadeel: kunststof ziet er goedkoop uit

Je kunt vast die vergeelde kozijnen voor je zien. Of die kozijnen van een ouder huis die er uitzien alsof een goede zucht erdoorheen komt. Gelukkig is dit niet meer het geval bij de moderne kunststof kozijnen. Deze zijn kleurvast en een stuk steviger. Sterker nog, het is vaak niet eens zichtbaar dat het kunststof kozijnen zijn! Het is dus goed mogelijk dat dat ene huis in je buurt met de mooie kozijnen gewoon voor kunststof heeft gekozen om op geld, tijd en onderhoud te besparen.

Nadeel: kunststofkozijn zijn minder veilig

Omdat kunststof kozijnen vroeger minder stevig waren, lijkt het nog steeds of deze minder veilig zijn. Gelukkig is dit niet langer zo! Er is hard aan gewerkt en tegenwoordig zijn kunststof kozijnen veiliger dan ooit. Met dikke stalen profielen is het onmogelijk om ze met de hand te verbuigen. Ook is er kwalitatief goed hang-en-sluitwerk met een keurmerk zodat hier ook geen zwak punt meer is. Dit alles zal een inbreker genoeg vertragen om eieren voor zijn geld te kiezen. Dus je kunt zonder zorgen de deur achter je dicht trekken als je naar werk of op vakantie gaat.

Waar moet je op letten bij het kopen van kunststof kozijnen?

Bij het kopen van kunststof kozijnen moet je op een aantal dingen letten. Denk bijvoorbeeld aan de prijs van kunststof kozijnen, de duurzaamheid, hebben de bedrijven een keurmerk? Ook is het belangrijk te kijken naar de isolerende en inbraakwerende werking.

Veelgestelde vragen

Hoeveel subsidie op kunststof kozijnen?

+
In 2024 kun je bij minimaal 8 m² aan nieuw HR++ glas of triple glas, met bijbehorende nieuwe kozijnen, € 76 per vierkante meter voor HR++ glas en € 265 per vierkante meter bij triple glas aan subsidie krijgen.

Wat zijn ongeveer de kosten van een kunststof kozijn?

+
Kunststof kozijnen kosten ongeveer € 300 tot € 360 per vierkante meter. Dit is inclusief HR++ glas, montage, btw, materialen en het wegbrengen van afval.

Waar moet je op letten bij het kopen van kunststof kozijnen?

+
Bij het kopen van kunststof kozijnen moet je op een aantal dingen letten. Denk bijvoorbeeld aan de prijs, de duurzaamheid, heeft het bedrijf een keurmerk? Ook is het belangrijk te kijken naar de isolerende en inbraakwerende werking.

Wat zijn de beste kunststof kozijnen?

+
De beste kunststof kozijnen hebben een goed profiel, goede montage en een goede bewerking van het profiel tot een kozijn.

Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes