Kosten nieuwe kozijnen | Tips | Hout vs Kunststof

Het kopen van nieuwe kozijnen is best een investering. Houten, kunststof en aluminium kozijnen hebben allemaal een eigen prijskaartje. We zetten alle kostenposten per materiaal voor je op een rij.

Wat kost kunststof kozijnen plaatsen?

Als je van plan bent een hele woning van nieuwe kunststof kozijnen te voorzien ben je gemiddeld een bedrag tussen de € 16.000 en € 20.000 kwijt. Deze kosten zijn gebaseerd op een gemiddelde rijwoning van ongeveer 50 m² per woonlaag.

Per m² ligt dit bedrag ongeveer tussen de € 700 en € 950. Het zijn de goedkoopste soort kozijnen op de markt.

Wat kost een compleet kunststof kozijn met HR++ glas?

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe kozijnen zo goed mogelijk kunnen isoleren is het verstandig om voor goed isolerende beglazing te kiezen. Een veel gekozen optie qua glas is HR++ glas, hoogrendementsglas.

Voor een kunststof kozijn inclusief HR++ glas betaal je gemiddeld € 750 tot € 1.000 per vierkante meter.

Hoeveel kost kunststof openslaande deuren plaatsen?

Afhankelijk van je wensen is er veel mogelijk op het gebied van kunststof kozijnen. Zo kun je bijvoorbeeld openslaande tuindeuren laten plaatsen.

Kosten houten kozijnen per m2

De kosten voor kozijnen van hout lopen behoorlijk uiteen. De totale kosten zijn onder andere afhankelijk van de hoeveelheid maatwerk, arbeidskosten, afwerking en beglazing.

Gemiddeld genomen betaal je per vierkante meter ongeveer € 750 tot € 900 betalen.

Extra kosten in onderhoud

In aanschaf kosten kunststof en houten kozijnen ongeveer evenveel, maar op termijn zijn houten kozijnen een stuk duurder. Om die reden kiezen mensen die tussen kunststof of houten kozijnen kiezen vaak toch voor kunststof.

Het hout moet namelijk ongeveer elke 7 jaar opnieuw geschilderd worden. Bovendien loop je het risico dat het hout gaat rotten of beschadigd raakt.

Hardhouten kozijnen gaan lang mee

De levensduur van hardhouten kozijnen ligt vaak ergens tussen de 40 en 75 jaar. De langste levensduur wordt alleen behaald als er regelmatig onderhoud wordt gepleegd. Doordat je zo lang kunt genieten van de kozijnen zijn de kosten in aanschaf van houten kozijnen relatief laag.

Aluminium kozijnen kosten

Kozijnen gemaakt van aluminium zijn in de praktijk vaak het duurst. Je betaalt per vierkante meter ongeveer € 900 tot € 1.100 voor aluminium of stalen kozijnen.

Voor een gemiddeld rijtjeshuis komen deze kosten in totaal tussen de € 18.000 en € 22.000 te liggen.

Zwarte kozijnen

Antraciete of zwarte kozijnen zie je tegenwoordig veel als kleurkeuze. Je kan kiezen uit kunststof of aluminium kozijnen of van hout.

Daarbij hoeven zowel kunststof als aluminium kozijnen niet overgeschilderd te worden. Let op dat de aluminium kozijn prijs wel wat hoger uitvalt dan kunststof en hout. Dat prijsverschil kan behoorlijk groot zijn.

Witte kozijnen ramen

Besparen door zelf kozijnen te plaatsen

Bij het laten plaatsen van nieuwe kozijnen zijn de arbeidskosten een groot gedeelte van de totale kosten. Het plaatsen van nieuwe kozijnen is specialistisch werk dat nauwkeurig uitgevoerd moet worden.

Toch kun je er met flink wat kluservaring en kennis van zaken voor kiezen om de kozijnen zelf te plaatsen. Daarmee bespaar je een hoop geld.

Bijkomende kosten

Als je hebt gekozen voor extra opties kun je ook rekenen op extra kosten. Zo zal het laten plaatsen van een schuifpui of openslaande deuren duurder zijn dan het laten plaatsen van een eenvoudig deurkozijn.

Toch is het mooi om openslaande deuren of een erker mee te nemen als je alle kozijnen laat vervangen. Een huis met enkel kozijnen in dezelfde stijl en kleur oogt rustig. Zelfs een Frans balkon is een optie als er weinig ruime is.

Soorten ramen

Hoe duur het is om de raamkozijnen te laten vervangen is onder andere afhankelijk van de soorten ramen. Een eenvoudig raam laten maken is bijvoorbeeld duurder dan het laten maken van draaikiepramen.

Bij het laten plaatsen van een draaikiepraam betaal je ook nog voor het hang-en-sluitwerk.

Raamdorpels

Het vervangen van raamdorpels zal nodig zijn als deze na verloop van tijd verouderd of verrot zijn.

Wanneer de raamdorpels in slechte staat zijn wordt de gevel niet langer beschermd tegen wateroverlast en kan er lekkage ontstaan.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.