Raam laten maken kosten | Van ontwerp tot en met plaatsing op maat

Ieder raam is maatwerk en een raam komt pas tot zijn recht als het precies past in het gewenste kozijn. Maar wat kost het om een raam te laten maken?

Raam laten maken

Nieuwe ramen

Bij het renoveren of bouwen van een huis is het vervangen of plaatsen van ramen een belangrijke taak. De kosten van deze taak kunnen verschillen afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort glas, de grootte van het raam en de complexiteit van de installatie. Het is onmisbaar om een duidelijk overzicht te hebben van de kosten om verrassingen te voorkomen.

Glas vervangen of volledig nieuwe ramen en kozijnen?

Het kiezen tussen het vervangen van glas of het volledig vernieuwen van ramen en kozijnen vervangen hangt af van verschillende factoren. Als de kozijnen nog in goede staat zijn, kan het vervangen van het glas voldoende zijn. De gemiddelde kosten hiervoor zijn ongeveer € 200 per te vervangen ruit. Echter, als de kozijnen oud, beschadigd of niet goed geïsoleerd zijn, dan is het aan te raden om nieuwe ramen en kozijnen te laten plaatsen. De gemiddelde kosten voor nieuwe kozijnen in een rijtjeshuis verschillen van € 7.500 tot € 15.000, exclusief btw en inclusief plaatsing. Let op dat de materiaalsoort een grote invloed heeft op de prijs, met kunststof als de goedkoopste en aluminium als de duurste optie.

Raam in voordeur laten zetten

Het plaatsen van een raam in een voordeur kan zowel visuele als praktische voordelen hebben. Het kan meer licht in de hal brengen en een aantrekkelijk toevoegen aan de voorkant van je huis. De kosten voor het plaatsen van een raam in de voordeur verschillen afhankelijk van verschillende factoren. Enkele factoren die meespelen zijn de grootte van het raam, het type glas en de complexiteit van de installatie. Afhankelijk van het materiaal van de deur, kunnen er extra kosten zijn voor speciaal gereedschap of technieken. Overweeg ook de kosten van een nieuwe deur als het bestaande materiaal niet geschikt is voor een raam. Gemiddeld liggen de kosten voor het plaatsen of vervangen van een raam tussen de € 440 en € 682,84 per raam.

Extra opties

Heb je het gevoel dat je kamer te donker is? Of bevalt de indeling van de ramen ten opzichte van de kamer niet? Dan is het misschien een goede oplossing om een extra kozijn te laten maken. Een extra kozijn kun je naar eigen smaak creëren en zorgt voor extra licht in huis. Maar wat komt er eigenlijk bij kijken?

Raam maken

Voor de handige klussers onder ons is het een mogelijkheid om zelf een raam te maken. Het voordeel hiervan is dat je kunt besparen op de kosten. Bovendien hoef je geen aannemers te vergelijken. Toch is het maken van een raam voor de meesten van ons een (te) ingewikkelde klus. In dat geval kun je beter iemand inhuren om ramen op maat te laten maken.

Raam repareren

Bij de reparatie van een raam zijn verschillende factoren van belang. Allereerst het materiaal van het raam. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het materiaal, zoals hout, aluminium of kunststof. Een ander belangrijk onderdeel is de omvang en complexiteit van de schade. Kleine reparaties zijn vaak goedkoper dan grote reparaties, zoals het vervangen van een volledig raam. 

Bovendien zijn de kosten afhankelijk van het uurloon van de vakman. De gemiddelde kosten voor een reparatie door één monteur van 1 uur liggen tussen de € 130 en € 150. Voor een herstelling door twee monteurs van 1 uur liggen de kosten tussen de € 195 en € 220. Het is aan te raden om bij verschillende professionals offertes op te vragen om een betrouwbare schatting van de kosten te krijgen.

Wat kost een raam vervangen?

Het vervangen van een raam kan variëren in kosten, afhankelijk van een aantal factoren. De kosten zijn afhankelijk van het type glas dat je kiest, de grootte van het raam en of je kiest om enkel het glas te vervangen of het volledige raam inclusief kozijnen. De gemiddelde kosten voor het vervangen van een raam liggen rond de € 150 per vierkante meter, maar deze kunnen variëren tussen € 90 en € 200 per vierkante meter. Dit is echter een gemiddelde en de uiteindelijke prijs kan afwijken. Het materiaal van het raam, zoals kunststof, hout of aluminium, kan ook invloed hebben op de prijs. De exacte kosten zijn dus afhankelijk van je specifieke situatie en wensen.

Raam in gevel plaatsen

In veel gevallen zul je ervoor kiezen om het raam in de buitengevel te laten plaatsen. Dat is echter niet bij elke muur mogelijk. Informeer vooraf bij de aannemer wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is het in sommige gemeenten verplicht een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een nieuw raam in de woning. Zoek tijdig goed uit aan welke verplichtingen je moet voldoen.

Raam op maat: prijs en kenmerken

Het vervangen of plaatsen van een raam kan een ingrijpende klus zijn. De kosten voor het vervangen van een ruit liggen gemiddeld rond de € 150 per vierkante meter, hoewel dit kan variëren afhankelijk van het soort glas. Ook het laten maken van een raam brengt kosten met zich mee. Een raam laten maken op maat kan op verschillende manieren. Maatwerk kan daarbij op brede en minder brede schaal van toepassing zijn. Kijk maar:

 • 1. Geef bij een leverancier door middel van een standaard formulier jouw raamkeuze op en vul de precies opgenomen afmetingen in;
 • 2. Ontwerp zelf en laat je wensen vervolgens door een vakkundig specialist zoals een timmerman of aannemer uitwerken en realiseren;
 • 3. Neem contact op met een (of meerdere) aannemer(s) en bespreek de mogelijkheden om samen tot een plan te komen;
 • 4. Schakel een timmerman in om hem ter plaatse kozijn en/of raamwerk te laten verzorgen.
 • 5. Raam plaatsen in buitenmuur
Benieuwd naar de kosten van kozijnen?
Wij brengen je in contact met ervaren vakmannen bij jouw in de buurt. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk kozijnen offertes

Wie doet wat?

Kies je voor een timmerman, aannemer, kunststofspecialist of toch een glazenzetter? En laat je een schilder de kozijnen schilderen? Je wil een raam laten maken, maar door wie? Aan alle zojuist genoemde vakmannen zou je een goede kunnen hebben.

 • Een timmerman kan een kunstwerk maken van wat in het eerste opzicht misschien vooral praktisch nut lijkt te hebben.
 • Een aannemer kan je van begin (ontwerp) tot eind (plaatsing en afwerking) helpen. Hij schakelt de vaklui in die hij nodig acht voor de klus.
 • Een kunststofspecialist kan je logischerwijs op weg helpen met kunststof kozijnen en/of raamwerk.
 • De kunde van een glaszetter komt van pas als het kozijn en het raamwerk naar wens zijn en slechts het glas nog gezet moet worden. Samen met een schilder kan hij het werk van een timmerman complementeren.

Houten ramen op maat

In veruit de meeste gevallen dient een raam als (beveiligde, goed geïsoleerde) doorkijk van binnen naar buiten en vice versa. Het raam, kozijn en glas moet daarom tegen de invloeden van diverse weersomstandigheden bestand zijn. Houten ramen (en kozijnen) zijn een optie, mits gebruikgemaakt wordt van hardhout. Hardhouten ramen vervangen en te kiezen voor ramen met een FSC of PEFC keurmerk ben je dubbel duurzaam bezig: het gaat lang mee (25 jaar) én je draagt bij aan behoud van bos en woud.

Houten raam laten maken

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan een timmerman van een houten kozijn een echt kunstwerk maken. Een houten kozijn geeft een authentieke uitstraling aan je woning en kan mooi afgewerkt worden. Het nadeel van een houten kozijn is dat het iets prijziger is dan een kozijn van kunststof. Daarnaast vergt het iets meer onderhoud en zal je ze in de loop der tijd af en toe moeten schilderen.

Raam laten maken kosten

Maatwerk is en blijft een minder goedkope aangelegenheid dan massaproductie. Een kant-en-klaar, standaard raam tegen een spotprijsje kan oprecht een goede optie zijn. Een tuimelvenster van 55 bij 78 centimeter voor € 400, een 1-vaks draaikiepraam voor € 550 of zelfs een tweedehands, of zelfs een vast raam voor € 50 zijn dan realistische opties. De ramen prijzen van maatwerk zijn dus niet heel laag. Laat goedkoop geen duurkoop worden door een net te groot of te klein raam eigenhandig passend te willen maken. Ook plamuren heeft zijn grenzen…

Door het tijdig vergelijken van de kozijn offertes bespaarden we € 2.170 euro! Ze lijken precies op hout en we hoeven nu nooit meer te schilderen en dat scheelt tijd en geld.

Prijslijst

Dit is de prijslijst voor ramen in veel gekozen afmetingen.

 • De bedragen in de eerste prijs-kolom van de prijslijst zijn exclusief montage.
 • In de kolom rechts daarvan zie je de glasprijs (de leveringskosten) met vervolgens de totaalprijs van het materiaal.
 • In de laatste kolom zie je de raamprijzen per m² zodat je ze goed met elkaar kunt vergelijken.
 • De raamprijzen beginnen bij € 514 en kunnen oplopen tot € 2.570.
Kozijn B x HVast raamDraai kiepKozijnGlasTotaal€ /m²
800×12000,961€ 264€ 250€ 514€ 535
800×12000,961€ 408€ 250€ 658€ 685
1000×12001,21€ 330€ 312€ 642€ 535
1000×12001,21€ 510€ 312€ 822€ 685
1200×18002,161€ 486€ 562€ 1.048€ 485
1200×18002,161€ 810€ 562€ 1.372€ 635
2400×18004,321€ 1.447€ 1.123€ 2.570€ 595

Kopen

Je kiest de manier van een raam laten maken die bij jou en jouw woning past en afhankelijk daarvan bepaal je de wijze van kopen. Laat je een timmerman op dat moment naar eigen inzicht en expertise aan de slag gaan, dan doe je er goed aan om van tevoren (contractueel!) een uurprijs of bedrag per raam en prijs per hoeveelheid en soort materiaal af te spreken. Op die manier kun je samen een goede inschatting van de uiteindelijke kosten maken.

Raam openen met hendel

Bestellen

Het kopen van op maat gemaakte ramen is in andere gevallen vaak een kwestie van bestellen. Fabrieks- of handmatig worden de ramen dan in de gewenste maat en uitvoering geprepareerd. Houd rekening met een levertijd van enkele weken. Vraag bij bestelling naar de voorwaarden met betrekking tot leveren en levertijd.

Online

In het geval van standaard ramen kun je ze prima bestellen in een fysieke bouwmarkt of bij de aannemer. Een andere optie is online bestellen. Ook hier kun je specifieke, bijzondere maten opgeven voor ramen in een gebruikelijke uitvoering of offertes aanvragen voor geheel op wens aangepaste ontwerpen. Offertes aanvragen is gratis en vrijblijvend. Dit geldt zowel off- als online. Schroom niet om het aanbod van meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken.

Veelgestelde vragen

Wat kost een nieuw raam met kozijn?

+
De kosten voor een nieuw raam met kozijn variëren afhankelijk van verschillende factoren. De keuze van het materiaal speelt een grote rol: gemiddelde prijzen voor een woning met een raamoppervlakte van 9 vierkante meter liggen rond de € 5.700 voor PVC, € 5.900 voor hout, en € 6.525 voor aluminium. Andere kosten hangen af van de installatie, waarbij de gemiddelde uurtarieven verschillen van € 50 tot € 70. Het is ook belangrijk om te weten dat de kosten voor het vervangen van kozijnen in een gemiddeld rijtjeshuis in Nederland beginnen rond de € 4000,-.

Hoeveel kost het om een raam te maken?

+
De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het raam, het gekozen glas, de kleur, het materiaal en de plaatsing. Een gemiddeld raam van 60 bij 60 centimeter kost ongeveer € 150 exclusief montage. De gemiddelde kosten voor het installeren van vervangende ramen zijn ongeveer € 552, inclusief arbeid en materialen. Voor het vervangen van een raam moet je gemiddeld rekening houden met zo’n € 150 per vierkante meter. Deze kosten kunnen liggen tussen de € 90 en € 200 per vierkante meter glas, afhankelijk van het soort glas dat je kiest.

Wat kost een glaszetter per m2?

+
De arbeidskosten van de glaszetter liggen meestal tussen de € 35 en € 50 per uur. In sommige gevallen kunnen hier nog extra kosten bij komen, zoals reiskosten.

Wat kost het om een raam in de muur maken?

+
Het maken van een raam in een muur brengt verschillende kosten met zich mee. Deze kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort muur, de grootte van het raam en het type raam. De kosten voor de constructieberekening van een raam in een draagmuur beginnen vanaf € 380. Het plaatsen of vervangen van ramen kost gemiddeld tussen € 440 en € 682,84 per raam. Daarnaast spelen ook de kosten voor het raam zelf en de montagekosten een rol. Gemiddeld ligt de prijs van een tuimelvenster van 55 bij 78 centimeter rond de € 400, terwijl een vast raam al voor € 50 mogelijk is.

Kozijnen offertes vergelijken

Zorg eenvoudig voor diverse offertes, zodat je kan vergelijken op basis van prijs en zeker niet teveel betaald voor jou kozijnen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes