Wat is een frans balkon? | Genieten van buiten met de luxe van binnen

Een Frans balkon maakt je kamer veel lichter en zorg voor echt contact met buiten en is daarom hèt alternatief voor een normaal balkon. Een Frans balkon heeft altijd een opening in de gevel tot vloerniveau met een veilig mooi hek.

wat is een frans balkon

Waarom Frans balkon laten plaatsen?

Met een Frans balkon creëer je de ervaring van buiten zijn, maar dan binnen handbereik. Schuif de deur open, neem plaats met een kopje koffie en geniet van de zon, frisse lucht en het uitzicht, allemaal zonder daadwerkelijk naar buiten te hoeven gaan!  Als je op zoek bent naar maximale lichtinval en een vrij uitzicht, is een glazen reling een logische keuze.

Dubbelzijdig ruimtegebruik

Het grote voordeel van een Frans balkon is het dubbelzijdig ruimtegebruik. Je gebruikt de ruimte namelijk als binnenruimte in huis in je woonkamer of slaapkamer en als je de deuren open zet dan is het je semi-buitenruimte.

Met andere buitenopties, zoals een dakterras, kun je namelijk in de winter niets mee. Je krijgt ook het hele jaar door meer zon in huis in de ruimte waar je vaak bent, namelijk de keuken, woonkamer of slaapkamer. Een dubbel voordeel in winter en zomer.

Hekwerk

Er bestaan diverse soorten balustrades voor Franse balkons, en het is essentieel om er een te selecteren die harmonieert met de stijl van je huis. Overweeg bijvoorbeeld een balustrade met elegante details, zoals krullen of andere decoratieve elementen.

Deze balustrades kunnen vervaardigd zijn uit diverse materialen, zoals hout, staal, aluminium of glas. De keuze van het materiaal hangt af van jouw voorkeuren en budget.

Glazen Frans balkon

Een Frans balkon voegt niet alleen esthetische waarde toe aan je huis, maar biedt ook een decoratief element dat de uitstraling van je woning verbetert. Een Frans balkon met glas biedt verschillende voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor veel woningeigenaren.

Modern met glas

Een glazen Frans balkon biedt een eigentijds en stijlvol ontwerp, met maximale transparantie voor ongehinderd uitzicht. Het laat natuurlijk licht binnen, draagt bij aan een ruimtelijke sfeer, en past goed bij diverse architecturale stijlen. De stevige constructie zorgt voor veiligheid, terwijl het onderhoudsarme karakter het tot een populaire keuze maakt voor moderne woningen.

kozijnen frans balkon

Frans balkon onderdelen

Ramen

De ramen van een Frans balkon zijn meestal van vloer tot plafond, waardoor ze overvloedig natuurlijk licht binnenlaten. Deze balkons, voorzien van sierlijke ramen, bieden een visuele uitbreiding naar buiten en kunnen een gevoel van openheid creëren, zelfs als de deuren gesloten zijn.

Deuren

Vaak opteren mensen voor standaard openslaande tuindeuren vanwege de kostenefficiëntie en het gemak van openen. Een andere overweging is een brede schuifpui, maar deze kan vaak niet volledig openen (tenzij deze in de gevel schuift). Andere mogelijkheden zijn openslaande tuindeuren, balkondeuren, een schuifdeur in de muur of harmonica deuren.

Kozijn

Een Frans balkon met een kozijn voegt een stijlvol element toe aan je woning. Het kozijn vormt het frame van de Franse balkondeur en draagt bij aan de algehele uitstraling. Beschikbaar in verschillende materialen zoals hout, staal, aluminium of kunststof, biedt het kozijn stabiliteit en duurzaamheid. 

Balkonhek

Het balkonhek van een Frans balkon, ook bekend als de balustrade, speelt een cruciale rol in zowel veiligheid als esthetiek. Het voorkomt het risico van vallen en draagt bij aan de visuele aantrekkingskracht. Zo heb je de keuze uit een klassiek smeedijzeren ontwerp, een moderne glazen balustrade, of een ander materiaal zoals hout of aluminium.

frans balkonhek

Frans balkon afmetingen

Bij beperkte ruimte in een kleinere woning of huis zonder de tuin, waar het verkrijgen van een vergunning voor een volledig balkon of dakterras moeilijk is, wordt een Frans balkon een aantrekkelijke optie. Het biedt de mogelijkheid om de binnenruimte te maximaliseren zonder de tuin om te vormen tot een buitenruimte. Hoewel er waarschijnlijk nog steeds een vergunning nodig is, kan deze voor een Frans balkon doorgaans gemakkelijker verkregen worden.

Een nieuwbouw balkonhek dat op een hoogte van 1 meter of meer wordt geplaatst, moet een hoogte hebben van 100 centimeter. Als de balustrade op een hoogte van meer dan 13 meter wordt geplaatst, moet deze 120 centimeter hoog zijn.

Kosten van een Frans balkon

Nu denk je wellicht aan de kosten van een Frans balkon en bij een groter worden en dat is terecht. Een extra m1 opening in de gevel geeft je direct een extra beetje buitengevoel, maar kost ook behoorlijk wat. Je moet er namelijk een extra m1 hekwerk voor aanschaffen en ook minimaal 2m² kozijn met eventueel duur zonwerend glas met ventilatierooster. De kozijnen vervangen kosten kunnen oplopen. Daarnaast kan een zonwering nodig zijn die vanzelfsprekend ook wat duurder wordt.

Frans balkon laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

Prijzen

De prijzen voor een Frans balkon variëren doorgaans tussen de € 1000 en € 2000 per vierkante meter, inclusief het hekwerk en de arbeidskosten van een professional. De prijs per vierkante meter wordt gunstiger naarmate het balkon breder is.

Echter, de totale kosten kunnen stijgen als je besluit te investeren in een duurder hekwerk. Uiteindelijk bepaalt jouw keuze voor materialen en afwerking de totale kosten van een Frans balkon.

Dakkapel

Een bestaande dakkapel of nieuwe dakkapel uitvoeren met een frans balkon geeft je 2 voordelen, namelijk:

  • Het creëert een fraaie zitruimte.
  • Het zorgt voor extra daglicht in de ruimte./li>
  • Het geeft de bovenste verdieping een semi-balkon

Deze toevoeging draagt niet alleen bij aan je eigen woongenot, maar verhoogt ook de waarde van de woning.

Besparen

Helaas kost deze oplossing dus ook best veel geld en je kunt er behoorlijk op bezuinigen door het samen aan te laten brengen met de buren. De aannemer kan dan veel werkzaamheden en bestellingen combineren en zal dit voordeel ook aan jouw doorrekenen. Overleg het bijvoorbeeld tijdig in de VVE (Vereniging van Eigenaren) want dat zal toch nodig zijn gezien het gezamenlijke budget voor de kozijnen/ schilderwerk etc.

Veel gestelde vragen

Hoe ziet een Frans balkon eruit?

+
Een Frans balkon is een smalle uitstekende rand voorzien van een balustrade of hekwerk op een verdieping. Dit ondiepe balkon bevindt zich meestal bij een of meer naar binnen draaiende deuren die geopend kunnen worden. Het hekwerk dient als afscherming om te voorkomen dat personen naar buiten vallen.

Wat is het nut van een Frans balkon?

+
Het grootste voordeel van een Frans balkon is ongetwijfeld de toename aan licht en ventilatie. Franse balkons zijn ideaal om extra licht en frisse lucht je huis binnen te laten. Door de deuren en ramen te openen, kunnen ze niet alleen de ruimte optisch vergroten, maar ook een verbinding tussen binnen en buiten creëren.

Wat kost een Frans balkon?

+
Het toevoegen van een Frans balkon aan je huis brengt kosten met zich mee, variërend tussen € 1000 en € 2000 per vierkante meter, inclusief hekwerk en arbeidskosten. De totale prijzen hangen af van de breedte van het balkon en kan oplopen als je kiest voor duurdere materialen en afwerking

Offerte voor een Frans balkon

Zorg voor een voordelige prijs door meerdere offertes te vergelijken met elkaar. Krijg eenvoudig meerdere offertes door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes