Kozijnen vervangen kosten | Waar let je op?

Je wilt je oude binnen- of buitenkozijnen vervangen in je bestaande woning met dubbel HR++ glas? De gemiddelde prijzen variëren enorm tussen kunststof, houten of aluminium kozijnen ontdek je in dit artikel.

raamkozijn vervangen prijzen

De kozijnen vervangen kosten berekenen

Bij het vervangen van kozijnen is een idee van de totale kosten van groot belang. De prijs kan flink veranderen op basis van het gekozen materiaal, de raamgrootte, het glastype en de installatiekosten. Laten we eens dieper ingaan op de manieren waarop je kunt besparen en waar je rekening mee dient te houden.

Soort kozijnenGemiddelde kostenMaat
1 Kunststof kozijn€ 75080 bij 120 cm
1 Houten kozijn€ 75080 bij 120 cm
1 Aluminium kozijn€ 90080 bij 120 cm

Zo goedkoop mogelijk

Het vervangen van kozijnen is over het algemeen een dure klus. Het is dan goed om te weten hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden. Allereerst is de prijs afhankelijk van het soort materiaal. Kunststof kozijnen zijn het goedkoopst, vervolgens houten kozijnen en ten slotte aluminium of stalen kozijnen.

Laat meerdere kozijnen tegelijk doen

Een aantal kostenposten staan vast, dat wil zeggen dat ze niet veranderen als er meer kozijnen worden aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan voorrijkosten of de kosten van een steiger. Om die reden is het verstandig om zoveel mogelijk kozijnen tegelijkertijd te laten vervangen. Bovendien zorgt het voor een uniforme uitstraling. Dat is ook wat waard!

De levensduur per soort bekeken

Soort kozijnGemiddelde levensduur
Kunststof kozijn50 jaar
Zachthouten kozijn25 jaar
Hardhouten kozijn40 – 75 jaar
Aluminium kozijn40 jaar

Kosten in onderhoud kozijnen

Aan de levensduur kun je niet altijd afleiden welke optie de goedkoopste gaat zijn. Want hoewel houten kozijnen bijvoorbeeld in de regel enorm lang meegaan ben je ook veel geld kwijt in onderhoud. Houten kozijnen zullen regelmatig geschilderd of gelakt moeten worden en houtrot zal moeten worden voorkomen of hersteld. Deze kosten worden vaak vergeten, veel mensen berekenen alleen de kosten in aanschaf.

Kunststof kozijnen zijn goedkoper in onderhoud

Als je daartegenover kunststof kozijnen zet ben je een stuk minder geld kwijt. Het kunststof kozijnen onderhoud is minimaal, ze hoeven alleen af en toe schoongemaakt te worden. Doordat het kunststof van tegenwoordig kleurvast is hoeven de kozijnen op termijn niet geverfd te worden. Bovendien is het materiaal sterk en zal het niet vlug beschadigen.

Nieuwe kozijnen leiden tot een lager energieverbruik

Hoewel de kosten van nieuwe kozijnen een flinke investering zijn levert het je een groot voordeel op. Je kunt deze investering namelijk langzaam terugverdienen. Doordat nieuwe kozijnen hoogstwaarschijnlijk een stuk beter isoleren kun je besparen op de energiekosten. Zoveel zelfs, dat je het maandelijks op de energierekening terug kunt zien. Daarbij is het wel belangrijk dat je goed isolerend glas kiest.

Dakkapel kozijn vervangen

Soms heb je een dakkapel die nog in een zeer goede staat is. Maar laat de kwaliteit of isolatie van de kozijnen te wensen over. Je kan er dan voor kiezen om alleen het kozijn van de dakkapel te vervangen.

Voorbeeld: wat kost een nieuw houten kozijn met dubbel glas inclusief montage?

Een nieuw houten kozijn met dubbel glas en montage kan verschillen in kosten. Gemiddeld liggen de kosten voor alleen het kozijn tussen de € 800 en € 1500, afhankelijk van het formaat en de kwaliteit ervan. Met de subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen in 2023 kan je mogelijk financiële steun krijgen. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar, zoals de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) en de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die kunnen helpen bij het betalen van de kozijnen met dubbel glas. Het is aan te raden om bij de aanschaf van nieuwe kozijnen informatie op te vragen over huidige subsidies om de totale kosten te verlagen.

kozijn vervangen kosten

Veiligheid gaat boven alles

Je kunt op keurmerken letten om de veiligheid van je kozijnen te garanderen. Omdat je tegenwoordig vaak stalen profielen in de raamkozijnen zelf hebt zitten, wordt het inbrekers steeds moeilijker gemaakt. Door oude raamkozijnen door nieuwe te vervangen verhoog je de veiligheid van je woning flink. Daarnaast wordt het hang- en sluitwerk steeds beter beveiligd, waardoor het veel lastiger te breken is.

Keurmerk

Kozijnen met een keurmerk zijn in de regel wat prijziger, maar veiligheid is natuurlijk ook wat waard. Als met een duurder kozijn een inbraak kan worden voorkomen is dat natuurlijk de investering dubbel en dwars waard.

Houtlook is wel wat duurder

Hou er rekening mee dat kozijnen in een houtlook wat prijziger zijn dan reguliere kunststof kozijnen. Om het materiaal op echt hout te laten lijken is er een houtnerfstructuur in het kunststof aangebracht. Daar betaal je vanzelfsprekend wat meer voor. Doordat deze kozijnen in onderhoud een stuk minder prijzig zijn dan kozijnen van echt hout bespaar je op lange termijn toch weer in onderhoudskosten.

Vergeet het deurkozijn niet

Als de kozijnen worden vervangen is het slim om ook eens te kijken of de deurkozijnen vervangen moeten worden. Het is mooi als het einderesultaat als één geheel oogt. Het zou jammer zijn als het verouderde deurkozijn meteen opvalt. Als je ook de deurkozijnen laat aanpakken heb je het voordeel dat de kosten over het algemeen lager zijn dan wanneer je alles één voor één aanpakt. Bovendien kun je bij een grotere afname eerder korting bedingen bij de leverancier. Als je een grote bestelling plaatst is een kozijnenleverancier eerder geneigd om je wat korting te geven op het geheel.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Welke keuzes hebben invloed op de kozijn prijzen?

Als je wilt beginnen aan oude kozijnen vervangen of nieuwe wilt aanschaffen, dan moet je meerdere keuzes maken die invloed hebben op de prijs. De volgende punten geven je alvast een globaal idee zodat je een indicatie voor de kozijnen prijs kunt berekenen.

Waaruit bestaan kozijnen prijzen?

Optie 1: Materiaal

Eerder kon je al lezen dat er grofweg 3 soorten materialen voor kozijnen zijn. Misschien heb je nu houten kozijnen, maar wil je deze vervangen door kunststof kozijnen. Door de verschillende opties te vergelijken, krijg je een goed idee van welk materiaal het beste bij je woning zal passen. Er zijn hier verschillende mogelijkheden. Kunststof kozijnen zijn de goedkoopste kozijnen. Het prijsvoordeel van kunststof kozijnen ligt onder andere in de vormbaarheid van het materiaal en de geringe onderhoudskosten.

Optie 2: Welk glas?

Je hebt niks aan een kozijn zonder glas. De keuze voor het glas heeft dus ook invloed op de kozijnen prijs. Je kan kiezen tussen verschillende soorten glas. Je wilt het liefst een zo goed mogelijk isolerend glas, maar voor bijvoorbeeld triple glas heb je wel het juiste soort kozijn nodig. In onderstaande tabel staat een overzicht van de verschillende soorten glas plus de gemiddelde kosten. Zo is de keuze iets makkelijker te maken.

Soort glasIsolatieGemiddelde prijzen
Dubbel glasRedelijk€ 230 per m2
HR glasVoldoende€ 240 per m2
HR+ glasGoed€ 250 per m2
HR++ glasUitstekend€ 260 per m2

Optie 3: Extra keuzes

Naast de noodzakelijke keuzes zijn er ook extra’s die je een betere uitstraling of isolerende werking geven.

OverigPrijs incl. montage en btw
Deur€ 800 – € 900 (incl. HR++ glas)
Ventilatierooster€ 100 – € 150
Insectenhor€ 200 – € 300
Drie dubbel glas€ 1.000 – € 1.600

Hoeveel subsidie zit er op kunststof kozijnen in 2023?

Momenteel is de subsidie voor kunststof kozijnen € 53 per m² hr glas. Dit verschilt per jaar, ga dus altijd zelf nog eens na welke subsidies er op dat moment in jouw regio gelden.

Laten doen door een vakman

Je kunt de kozijnen zelf vervangen, mits je veel kluservaring hebt. Het is gebruikelijker om het vervangen van de kozijnen uit te besteden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op een later moment alsnog meer kosten voor de kunststof kozijnen maakt omdat je zelf de kozijnen niet goed hebt afgewerkt.

Schakel een specialist in om gedoe te voorkomen

Kozijnvakmannen zijn specialisten en hebben binnen een dag van een normale woning de raamkozijnen vervangen. Op deze wijze ligt de gevel niet lang open. Dat geeft een veilig gevoel en door goed isoleren houd je de warmte binnen. Andere pluspunten hierbij zijn het verkrijgen van garantie, deze valt vaak samen met het laten vervangen door vakmannen. Je bent hiermee verzekerd van kwaliteit en weet zeker dat het hang en sluitwerk betrouwbaar is.

Ga referenties na

Om erachter te komen welk bedrijf geschikt is kun je eens rondvragen in je eigen kennissenkring. Misschien heeft een van je bekenden wel hele goede ervaringen met een specialist. Vervolgens zoek je online naar reviews. De ervaring van anderen is in dit geval heel waardevol. Zij hebben hetzelfde proces met de specialist namelijk al eens doorlopen.

Ervaringen van anderen

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van een bedrijf is het dus goed om het prijskaartje af te zetten tegen de ervaringen van andere klanten. Op deze wijze krijg je de meeste waarde voor je geld!

Veelgestelde vragen

Wat kost het vervangen van kozijnen?

+
Het vervangen van kozijnen kost gemiddeld € 525 tot € 850 per vierkante meter. De prijs ligt aan het materiaal (kunststof, hout of aluminium) en wat voor soort glas (dubbel glas, HR++ of triple glas).

Wat kost een nieuw kozijn met HR ++ glas?

+
Een nieuw kozijn met HR++ glas kost € 525 tot € 750 per vierkante meter als je voor kunststof kozijnen kiest.

Kan ik zelf kozijnen vervangen?

+
Je kunt zelf kozijnen vervangen als je veel ervaring en twee rechterhanden hebt, maar het is makkelijker en uiteindelijk vaak goedkoper om hier een vakman voor in te huren.

Hoe lang duurt het plaatsen van nieuwe kozijnen?

+
Een vakman zal vaak binnen 1 dag alle kozijnen hebben geplaatst in een standaard woning.

Kozijnen vervangen: gratis offertes met kosten

Het beste aanbod krijg je niet in 1 dag. Een zorgvuldig vergelijk met alle informatie over het vervangen van je kozijnen begin je met de aanvraag van een offerte aanvraag.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes