Tegenwoordig willen mensen graag zelf dingen aan hun huis vervangen of repareren. Dit omdat het goedkoper is natuurlijk. Mensen die weinig ervaring hebben met het plaatsen van kozijnen kunnen geholpen worden.
De genoegdoening van het zelf monteren van de kozijnen
Belangrijke zaken bij zelf kozijnen plaatsen zijn het meten, demonteren, plaatsen, afstellen en afwerken. Onderstaand een handige, snelle en efficiënte manier om dit zelf goed te kunnen doen. Bekijk de offerte
Bekijk de video over kozijnen vervangen doe het zelf hieronder. Het levert met name veel troep op ;).
Kwaliteit
De kwaliteit van de kozijnen ligt natuurlijk aan het plaatsen zelf maar ook aan de producteigenschappen van de kozijnen die je koopt. Bekijk hier alle keurmerken voor de beste kwaliteit.
Keurmerk/ certificaat | Voor | Wat is het? |
---|---|---|
VKG![]() | Geheel kozijn | Overkoepelend keurmerk. Het VKG-keurmerk biedt de koper de zekerheid dat hij een goed product koopt bij een deskundige en betrouwbare leverancier. |
KOMO![]() | Geheel kozijn | Als kozijnen gecertificeerd zijn met het KOMO-label dan betekent dat dat deze voldoen aan de Nederlandse regelgeving, zoals bijvoorbeeld het Bouwbesluit en het Bouwstoffenbesluit |
Beoordelingsrichtlijn (BRL)![]() | Montage | De BRL 709 is specifiek voor de montage van Kunststof gevelelementen waar kozijnen onder vallen |
Politiekeurmerk (PKM)![]() | Inbraak kozijn | Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt de kans op een geslaagde inbraak af |
SKG![]() | Slot en scharnieren | Specifiek keurmerk voor het hang- en sluitwerk |
CE![]() | Materiaal test | Dit Europese productinformatielabel garandeert dat het op veel eigenschappen is goedgekeurd |
FSC![]() | Hout herkomst | Dit Forest Stewardship Council keur garandeert dat het hout verantwoord is op het gebied van bosbeheer qua economische, ecologische en sociale aspecten |
SKH![]() | Hout fabricage | Certificering van houten producten |
Bouwgarant![]() | Bedrijf | BouwGarant staat voor vakmanschap en betrouwbaarheid van bouwbedrijven |
Kozijnen inmeten
Meten zonder aanslag
Je meet de maat van muur tot muur vanaf de buitenkant. Als je de maat hebt haal je daar 1 cm vanaf, deze ruimte heb je nodig om het kozijn goed te kunnen plaatsen. Eventuele overige ruimtes kunnen aan het eind opgevuld worden. Bij het meten doe je voor de lengte en de breedte precies hetzelfde. Houdt bij de lengte wel rekening met de stenen/houten raamdorpel (als dit van toepassing is of als je ook de raamdorpel vervangen wilt). Bij het meten haal je dan 2 cm van de maat af.
Meten met aanslag
Ook hier meet je vanaf de buitenkant van muur tot muur. De aanslag valt over de raamdorpel heen. Wanneer je een raam met aanslag hebt, wordt er vaak gewerkt met een stelkozijn. Bij het meten neem je de dagmaat en daarbij nog 2 cm voor beide kanten voor de aanslag (4 cm totaal). De aanslag zal op deze manier over de gebruikte gevelbekleding heen vallen.
Benodigdheden verwijderen
Voordat je gaat demonteren is het belangrijk dat je alles voor de zekerheid nog een keer nameet. Als alles klopt mag je beginnen met demonteren.
- Zaag
- Mes
- Hamer
- Tape
- Beitel/koevoet
- Purschuim
- Houten latten
Kozijnen verwijderen
Zorg dat de omgeving bij het raam goed afgedekt is zodat er geen schade ontstaat bij andere spullen. Dan kan je beginnen met het verwijderen van de glaslatten en het glas. Als je merkt dat het raam gaat scheuren is het belangrijk om de binnen- en buitenkant goed af te plakken met tape. Hierdoor komt er niet overal glas te liggen als het raam kapot barst. Vervolgens zaag je zaagsneden in het midden van het staande horizontale frame van het kozijn (ongeveer 10 cm uit elkaar). Zorg ervoor dat je secuur te werk gaat en niet de bestaande muur ook inzaagt. Dat kost weer minder afwerking. Haal het gezaagde blokje weg en dan heb je nu ruimte om met je koevoet/beitel de rest van het kozijn te verwijderen. De laatste restjes zoals bijvoorbeeld spijkers en verfresten kun je nu ook weghalen.
Stelkozijnen
Als je zonder stelkozijnen werkt moet je de open spouw dichtmaken door het bevestigen van de nieuwe houten latten aan minimaal twee zijkanten (bij voorkeur ook boven de kozijnen). De latten moeten natuurlijk wel gelijk lopen aan de buitenmuur. Werk je wel met stelkozijnen dan moet je rondom een houten frame maken van 18 mm multiplex waar later het kozijn invalt. Stel het waterpas en schroef het stelkozijn vast op de spouwlatten/stenen muur. Pur alle kieren en gaten rondom het vrijgekomen gat goed dicht en laat de pur goed uitharden voordat het overige schuim wordt weggesneden. Nu kan je beginnen met plaatsen.
Door het tijdig vergelijken van de kozijn offertes bespaarden we €2.170 euro! Ze lijken precies op hout en we hoeven nu nooit meer te schilderen en dat scheelt tijd en geld.
Plaatsen kunststof kozijnen
Het eerste wat gedaan moet worden bij zelf kozijnen plaatsen is het losmaken van de draaiende delen bij het raam als dit van toepassing is. Neem een kleine schroevendraaier en terwijl het raam in de ‘op slot’ stand staat sla je de pin van het bovenste scharnierpunt eruit. Zet nu door middel van de raamkruk het kozijn in de ‘open’ stand. Je kunt nu het draaideel uit het onderste scharnierpunt omhoog tillen.
Benodigdheden plaatsen
- 2 kleine plamuurmessen
- Inbus sleutel
- Potlood
- Raamzuigers/handschoenen
Glas verwijderen
Het tweede wat gebeurt moet worden is het verwijderen van het glas indien je een vast raam of een vast gedeelte in het kozijn hebt zitten. Hiervoor moet je de raamlatten eerst losmaken door middel van de plamuurmessen. De glaslatten zitten altijd aan de binnenkant van het kozijn. Zorg ervoor dat het kozijn stevig staat en gebruik iets (bijvoorbeeld piepschuim) ter bescherming. Zoek naar een geschikte plek om een plamuurmes er tussen te schuiven. Een tip is om langs de latten te beginnen en niet te dicht bij een hoek. Met een hamer kan je het er zachtjes intikken.
Raamlat verwijderen
Als je denkt dat ze goed liggen beweeg je de plamuurmes een beetje heen en weer en tik je ze schuin naar buiten zodat de raamlat open gaat staan. Het tweede plamuurmes wordt ernaast geplaatst. Je zult merken dat het raamlat los gaat zitten als je het tweede mes vanuit het midden heen en weer probeert te wrikken en naar de hoeken toeschuift. Nu kan het raamlat worden verwijdert. Markeer met een potlood waar het raamlat is verwijderd. De overige raamlatten kan je nu weghalen met de inbussleutel. Je plaatst deze achter een raamlat en dan kan je de lat rustig naar voren trekken en weghalen. Ook hier markeer je de plekken weer met een potlood. Het glas kan je er nu gemakkelijk uittillen door middel van handschoenen of zuignappen.

Kozijnankers
Kozijnankers kunnen aan de zijkant van het kozijn erin worden geplaatst. Door ze een kwartslag te draaien worden ze vast gezet. Het compriband wordt op drie zijdes (links, boven en rechts) in de buitenste rand aan de buitenzijde bevestigd. Aan de onderkant is dit niet nodig. Vervolgens til je het frame van het nieuwe kozijn in de negge en schroef het vast. Zorg dat het waterpas staat! Als het compriband volledig is uitgezet en de ruimtes helemaal zijn opgevuld aan de buitenzijde kan je de kiertjes aan de binnenzijde dichtpurren. De restjes kunnen worden weggesneden als het uitgehard is en het glas kan terug worden geplaatst.
Vulplaatjes
Het raam komt op de zwarte vulplaatjes te staan dus zorg ervoor dat onderin het kozijn minimaal twee zwarte vulplaatjes liggen. leg er nog niet te veel neer, want dat voorkomt latere scheuren en barsten. Als het raam staat kan je daarna nog eventueel open plekjes opvullen met vulplaatjes. Dan mogen de korte en gevolgd door de lange glaslatten, terug worden geplaatst. Begin met de punt en schuif de volledige lat er vervolgens verder in. Druk ze daarna goed aan zodat ze vast zitten. Let er op dat ze goed liggen en niet uitsteken. Doe dit bij alle glaslatten die geplaatst moeten worden. De draaidelen kunnen ook weer worden teruggeplaatst in omgekeerde volgorde zoals eerder beschreven.
Afstellen
Als je merkt dat je raam klemt dan moet het draaideel worden afgesteld. De meest voorkomende plek is onderaan, maar bij elk mogelijke plek stel je het kozijn op dezelfde manier af. Je doet dit door bovenop het scharnierpunt in de onderste hoek een schroef aan of uit te draaien. Stel het zo af dat het kozijn goed in het slot valt en soepel beweegt. Als dit niet werkt kan je nog de raamlat aan de boven- zijkanten loshalen en de vulplaatjes een beetje verschuiven. Hierdoor kantelt het profiel ten opzichte van het glas.
Afwerking
Als je zeer netjes te werk bent gegaan is er weinig afwerking nodig. Aan de buitenkant hoeft niks worden gedaan, omdat je compriband hebt gebruikt. Hierdoor hoef je niet meer te kitten. Aan de binnenkant is het waarschijnlijk nodig om het langs de kozijnen opnieuw te stucadoren of bij te smeren. Voor een verdere strakke afwerking is het netjes om de randen aan de binnenkant van het kozijn af te kitten. Op deze meest snelle manier kun je op een goede en nette manier zelf kozijnen plaatsen.
Kozijnen prijzen
Prijzen van kozijnen worden bepaald door verschillende factoren zoals het materiaal (aluminium, kunststof, hout of staal), afmetingen, functie, glas en beslag. Daarnaast zijn er bijkomende opties zoals ventilatieroosters, rolluiken en roeden die van invloed zijn op de prijs van een kozijn.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Kozijnen aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Kozijnen specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Kozijnen specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Kozijnen Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 223 | Nieuwe Kozijnen [Welke Kiezen/ Goedkoopste?] Verbouwkosten 07:50
- Verbouwen 197 | Extra Kozijn, Schuifpui Of Openslaande Deuren In De Gevel Of Niet Verbouwkosten 08:28
- Verbouwen 136 | Kozijnen Verbouwkosten.com 14:22
- Verbouwen 133 | Kozijnen Plaatsen Stappenplan (Howto) En Kunststof Vs Hout Verbouwkosten.com 5:49
Hier kun je die controle voor zijn kozijnen link ook downloaden. Succes met de kozijnen en de rest van de verbouwing.
Het plaatsen van een kozijn gaat het makkelijkste door middel van een aantal standaard stappen. Wanneer deze worden aangehouden is de kans het grootst dat het kozijn zo netjes mogelijk geplaatst wordt.Huidige kozijn verwijderen
Het huidige (houten) kozijn eruit slopen door:- Glas verwijderen (meestal door netjes de glaslatten los te halen. Als dat echt niet gaat kiest men er vaak voor het glas stuk maken)
- Tussendorpels en tussenstijlen doorzagen (bijvoorbeeld met een reciprozaag) en verwijderen indien deze aanwezig zijn
- Houten stijlen links en rechts en dorpels boven en onder inzagen
- 15 centimeter verderop het kozijn nogmaals inzagen
- Dat blokje houten kozijn eruit wrikken zodat het makkelijker is om de laatste 2 delen van de stijlen (en regels) te verwijderen met een koevoet
- De kozijnankers worden nu zichtbaar. Deze worden met een hamer plat geslagen of met een slijptol afgeslepen
- Schoonmaken van de sponning/ dit kader met handbezem zodat de randlatten netjes geplaatst kan gaan worden

Stelkozijn
- De opening in het metselwerk opmeten
- Het stelkozijn op maat zagen zodat je 2 stijlen en regels hebt om te monteren. De liggende regels worden korter gehouden want die worden pas na de stijlen aangebracht. De reden hiervoor is dat vocht zakt door zwaartekracht en makkelijker rotting veroorzaakt als eerst de liggende regels geplaatst worden plus daarna de stijlen.
- De spouw controleren om zeker te weten dat de isolatie in de spouwmuur daar nog netjes de kou tegenhoudt
- Eventueel extra isolatie aanbrengen of de huidige isolatie netjes op zijn plaats zetten zodat het binnen warm(-er) blijft. Dit voorkomt tocht langs / tussen deze en de stenen muur. Belangrijk en dit punt wordt vaak niet gedaan door kozijn bedrijven. Controleer dit dus zelf of men dit doet, je hebt hier maar één kans voor nu de kozijnen vervangen worden
- Pur aanbrengen rondom het kozijn als de isolatie niet goed meer is (voorkom wel koudebruggen)
- De nieuwe stelkozijnen met tochtband eronder worden vervolgens op de plaats van de oude stijlen en regels aangebracht met slagpluggen. Meestal gebruikt met 3 stuks in de stijlen en 2 stuks in de regels bij een kozijn van 1 breed en 1,5 hoog. Bij een groter kozijn neemt men 4 of 5 stuks in de stijlen en 3 of 4 in de regels.
- De spouw is nu weer mooi afgesloten
Nieuwe kozijn
- Het eventueel opengaande raam verwijderen uit het kozijn nu het nog niet in de muur zit. Zo kan het beter vastgezet worden op de stelkozijnen
- Gaten boren in de stijlen op 25 centimeter van boven en onderen. Plus vervolgens op 40 centimeter van dat bovenste gat en boven het onderste gat.
- Tochtband op de buitenzijde van het kozijn plakken. Zo wordt tocht in de toekomst het beste tegengehouden. Dit vereist precisie want hoe netter de isolatie wordt aangebracht, des te comfortabeler het huis later (dit voorkomt tocht langs tussen het kozijn en die stellat) en des te lager de stookkosten.
- Monteren van kozijn in de muuropening van buitenaf zodat deze tussen de stelkozijnen zit
- Plaatsen van de stelblokjes (om de 20 centimeter) van binnenuit tussen stellat en kozijn. Hierdoor is het netjes te zetten zodat het een perfect vierkant is plus niet scheluw staat.
- Vastschroeven van het kozijn op het stelkozijn door schroeven te plaatsen vanuit de binnenzijde door het kozijn erin.

- Schoonmaken van de sponning
- Monteren van het opengaande raam en/ of beglazing.
- Kozijn nalopen op nette passing. De naden dienen overal gelijk te zijn zodat het een perfect vierkant is. Daarnaast controleren of het kozijn wel recht zit. Controleer dus of het kozijn precies gelijk loopt met de muur/ parallel loopt met de muur. Meet de negges (afstand van binnenzijde muur tot aanslag kozijn) op de hoeken en zorg dat deze afstand overal gelijk is.
- Tochtband zetten en glaslat plaatsen tussen glas en raam
- Controleer of het raam makkelijk open en dicht gaat. Nu is nastellen namelijk nog makkelijk.
- Controleren of slot makkelijk sluit indien deze aanwezig is
- Eventueel sloten en scharnieren nasmeren als het nodig is
- Zonwering plaatsen
- Vensterband monteren
- Raamdorpelstenen (her-) plaatsen
- Kantlatten zagen en vastzetten
- Afkitten voor goede vocht en tochtkering en nette afwerking
- Insectenhor zetten
- Luiken monteren
- Buitenaansluitingen maken voor bijvoorbeeld verlichting/ zonwering/ rolluiken
Tochtvrij monteren
Het is belangrijk om dit in het werk te controleren om zeker te weten dat: 1) Ze überhaupt wel aangebracht worden 2) Netjes geplaatst wordenTochtband
De tochtband mag niet te kort en ook niet te lang zijn. Door ze op de juiste maat te snijden sluiten ze in de hoeken perfect op elkaar aan. Het netjes plaatsen van deze tochtstrips/ tochtbanden lijkt makkelijk maar het bepaald voor een groot deel de mate van het tegenhouden van tocht langs randen en naden. Wanneer je in de winter naast het kozijn zit merk je echt het verschil tussen secuur aangebrachte tochtbanden en afgeraffeld werk (of geheel 'vergeten' tochtbanden). Dit is in een later stadium niet te repareren zonder de nieuwe kozijnen volledig eruit te halen en het werk opnieuw te doen. In de praktijk ontstaan hier achteraf regelmatig discussies over. Het lastige is om het te controleren want zonder sloopwerk kan niemand achteraf zeggen of iets juist is uitgevoerd. Controleer dus met eigen ogen tijdens het werk of dit netjes wordt gedaan.
Externe bronnen:
- Duurzame materialen link
- Komo
- Politiekeurmerk
- VKG