Zelf kozijnen plaatsen | Alles op een rij!

Tegenwoordig willen mensen graag zelf dingen aan hun huis vervangen of repareren. Dit omdat het goedkoper is natuurlijk. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om zelf je kozijnen te plaatsen. Toch een professional het laten doen?

Zelf kozijnen plaatsen

Kozijnen zelf plaatsen

Het zelf plaatsen van een kozijn is natuurlijk een lastige klus die nauwkeurigheid, zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor detail vereist. 

Wat heb je nodig om een kozijn te plaatsen?

Om een kozijn goed te plaatsen, is het enorm belangrijk dat je deze materialen en gereedschappen hebt verzameld voordat je aan de grote klus begint:

 1. Meetgereedschap:
  • Rolmaat
  • Waterpas
  • Schietlood
 2. Bevestigingsmaterialen:
  • Kozijnankers of slagpluggen
  • Schroeven
  • Spijkers
 3. Gereedschappen voor plaatsing:
  • Boormachine
  • Hamer
  • Schroevendraaier
  • Zaag (handzaag of elektrische zaag)
  • Beitels
 4. Afwerkingsmaterialen:
  • Montageschuim (PU-schuim)
  • Houtrotvuller (indien nodig)
  • Kit (voor afdichting)
 5. Beschermingsmaterialen:
  • Veiligheidsbril
  • Werkhandschoenen
 6. Diversen:
  • Potlood (voor markering)
  • Stofzuiger of borstel (voor schoonmaak)
  • Ladder of steiger (afhankelijk van de hoogte)
 7. Het kozijn zelf:
  • Houten, aluminium of kunststof kozijn, afhankelijk van de keuze
 8. Optioneel:
  • Stelwiggen (voor het uitlijnen van het kozijn)
  • Tijdelijke ondersteuningsbalken (voor grote of zware kozijnen)

Kozijnen vervangen: stap voor stap!

 1. Meting en voorbereiding: Het zelf van plaatsen of vervangen van nieuwe kozijnen begint natuurlijk met het nauwkeurig opmeten van de muuropening waar het kozijn geplaatst zal worden. Zorg voor een speling van ongeveer 5 tot 10 mm rondom zodat het kozijn het beste past. Verwijder het oude kozijn voorzichtig, en let daarbij natuurlijk op eventuele verborgen bevestigingen of isolatiemateriaal, dit dien je eerst te verwijderen alvorens je verder kan gaan met de volgende stap. Bescherm de omliggende muur en vloer ooktegen beschadigingen.
 2. Controleer het nieuwe kozijn: Voordat je het nieuwe kozijn plaatst, controleer je het op eventuele beschadigingen of fabricagefouten. Controleer ook of alle benodigde bevestigingsmaterialen aanwezig zijn. Kijk daarvoor natuurlijk in de handleiding van de kozijn als die is meegeleverd en vergelijk het met de items die je zijn meegestuurd.
 3. Plaatsing: Plaats het kozijn in de opening en gebruik een waterpas om te controleren of het kozijn zowel horizontaal als verticaal perfect recht staat. Gebruik houten of kunststof wiggen om het kozijn op zijn plaats te houden tijdens de installatie.
 4. Bevestiging: Bevestig het kozijn aan de muur met behulp van montageankers, spouwankers of speciale schroeven, afhankelijk van het type muur. Boor de gaten voor de bevestigingsmiddelen en zorg ervoor dat het kozijn tijdens dit proces niet verschuift.
 5. Isolatie en afdichting: Vul de ruimte tussen het kozijn en de muur met isolatieschuim om tocht en warmteverlies te voorkomen. Zorg ervoor dat het schuim volledig droog is voordat je verder gaat. Dicht vervolgens de buitenkant af met weerbestendige kit om waterinfiltratie te voorkomen.
 6. Afwerking buitenkant: Werk de buitenkant van het kozijn af met passende afwerklijsten of pleisterwerk. Zorg ervoor dat de afwerking waterdicht is en goed aansluit op de muur.
 7. Binnenafwerking: Aan de binnenkant kun je het kozijn afwerken met afwerklijsten, pleisterwerk of een andere afwerking die past bij de stijl van je interieur. Zorg ervoor dat de afwerking netjes en strak is voor een professioneel resultaat.
 8. Controle en onderhoud: Na de installatie is het belangrijk om het kozijn regelmatig te controleren op tekenen van slijtage of beschadiging. Onderhoud het kozijn door het schoon te houden en de bewegende delen te smeren.

Het zelf plaatsen van een kozijn kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste voorbereiding en aandacht kan jij het goed zelf. Als je twijfelt over je vaardigheden, is het altijd raadzaam om een professional in te schakelen.

Zelf ramen plaatsen

Hoe zet je een kunststof kozijn vast?

Een kunststof kozijn kun je onder andere vastzetten door middel van een kozijnanker. Deze kunnen aan de zijkant van het kozijn erin worden geplaatst.

Door ze een kwartslag te draaien worden ze vast gezet. Het compriband wordt op drie zijdes (links, boven en rechts) in de buitenste rand aan de buitenzijde bevestigd. Aan de onderkant is dit niet nodig. 

Vervolgens til je het frame van het nieuwe kozijn in de negge en schroef het vast. Zorg dat het waterpas staat! Als het compriband volledig is uitgezet en de ruimtes helemaal zijn opgevuld aan de buitenzijde kan je de kiertjes aan de binnenzijde dichtpurren.

De restjes kunnen worden weggesneden als het uitgehard is en het glas kan terug worden geplaatst.

Wat kost een kozijn laten maken?

Prijzen van kozijnen worden bepaald door verschillende factoren zoals het materiaal (aluminium, kunststof, hout of staal), afmetingen, functie, glas en beslag.

Daarnaast zijn er bijkomende opties zoals ventilatieroosters, rolluiken en roeden die van invloed zijn op de prijs van een kozijn.

Benieuwd naar de kosten van kozijnen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de kozijnen voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk kozijnen prijzen

Hoeveel ruimte tussen kozijn en muur?

Je meet de maat van muur tot muur vanaf de buitenkant. Als je de maat hebt haal je daar 1 cm vanaf, deze ruimte heb je nodig om het kozijn goed te kunnen plaatsen.

Eventuele overige ruimtes kunnen aan het eind opgevuld worden. 

Bij het meten doe je voor de lengte en de breedte precies hetzelfde. Houdt bij de lengte wel rekening met de stenen/houten raamdorpel (als dit van toepassing is of als je ook de raamdorpel vervangen wilt). Bij het meten haal je dan 2 cm van de maat af.

Meten met aanslag

Ook hier meet je vanaf de buitenkant van muur tot muur. De aanslag valt over de raamdorpel heen. Wanneer je een raam met aanslag hebt, wordt er vaak gewerkt met een stelkozijn.

Bij het meten neem je de dagmaat en daarbij nog 2 cm voor beide kanten voor de aanslag (4 cm totaal). De aanslag zal op deze manier over de gebruikte gevelbekleding heen vallen.

Voordat je gaat demonteren is het belangrijk dat je alles voor de zekerheid nog een keer nameet. Als alles klopt mag je beginnen met demonteren.

Kozijnen verwijderen

Als je je kozijnen wilt verwijderen is het allereerst enorm belangrijk dat je onderstaande spullen verzamelt:

 • Zaag
 • Mes
 • Hamer
 • Tape
 • Beitel/koevoet
 • Purschuim
 • Houten latten

Zorg daarnaast dat de omgeving bij het raam goed afgedekt is zodat er geen schade ontstaat bij andere spullen. Dan kan je beginnen met het verwijderen van de glaslatten en het glas.

Als je merkt dat het raam gaat scheuren is het belangrijk om de binnen- en buitenkant goed af te plakken met tape. Hierdoor komt er niet overal glas te liggen als het raam kapot barst.

Vervolgens zaag je zaagsneden in het midden van het staande horizontale frame van het kozijn (ongeveer 10 cm uit elkaar). 

Zorg ervoor dat je secuur te werk gaat en niet de bestaande muur ook inzaagt. Dat kost weer minder afwerking. Haal het gezaagde blokje weg en dan heb je nu ruimte om met je koevoet/beitel de rest van het kozijn te verwijderen.

De laatste restjes zoals bijvoorbeeld spijkers en verfresten kun je nu ook weghalen.

kozijnen zelf plaatsen

Wat kost een nieuw kozijn plaatsen?

Als je toch liever je kozijn laat vervangen en plaatsen door vakmannen in plaats van het zelf te ondernemen, dan moet je ongeveer aan de volgende prijsopgave denken:

 1. Materiaalkosten:
  • Houten kozijnen kosten gemiddeld tussen €800 en €1.200 per vierkante meter.
  • Kunststof kozijnen zijn iets voordeliger, met prijzen rond de €700 tot €1.000 per vierkante meter.
  • Aluminium kozijnen zijn doorgaans het duurst, met prijzen van ongeveer €900 tot €1.300 per vierkante meter.
 2. Arbeidskosten:
  • De installatiekosten variëren, maar reken op ongeveer €50 tot €100 per uur voor een vakman. De totale arbeidskosten hangen af van de tijd die nodig is om het kozijn te plaatsen.
 3. Extra kosten:
  • Eventuele extra kosten kunnen ontstaan door speciale wensen zoals bijzonder glas of extra afwerkingen. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Stelkozijnen

Als je zonder stelkozijnen werkt moet je de open spouw dichtmaken door het bevestigen van de nieuwe houten latten aan minimaal twee zijkanten (bij voorkeur ook boven de kozijnen).

De latten moeten natuurlijk wel gelijk lopen aan de buitenmuur. Werk je wel met stelkozijnen dan moet je rondom een houten frame maken van 18 mm multiplex waar later het kozijn invalt.

Stel het waterpas en schroef het stelkozijn vast op de spouwlatten/stenen muur. Pur alle kieren en gaten rondom het vrijgekomen gat goed dicht en laat de pur goed uitharden voordat het overige schuim wordt weggesneden. Nu kan je beginnen met plaatsen.

Door het tijdig vergelijken van de kozijn offertes bespaarden we € 2.170 euro! Ze lijken precies op hout en we hoeven nu nooit meer te schilderen en dat scheelt tijd en geld.

Tochtband

De tochtband mag niet te kort en ook niet te lang zijn. Door ze op de juiste maat te snijden sluiten ze in de hoeken perfect op elkaar aan. Het netjes plaatsen van deze tochtstrips/ tochtbanden lijkt makkelijk maar het bepaald voor een groot deel de mate van het tegenhouden van tocht langs randen en naden.

Wanneer je in de winter naast het kozijn zit merk je echt het verschil tussen secuur aangebrachte tochtbanden en afgeraffeld werk (of geheel ‘vergeten’ tochtbanden).

Dit is in een later stadium niet te repareren zonder de nieuwe kozijnen volledig eruit te halen en het werk opnieuw te doen. In de praktijk ontstaan hier achteraf regelmatig discussies over.

Het lastige is om het te controleren want zonder sloopwerk kan niemand achteraf zeggen of iets juist is uitgevoerd. Controleer dus met eigen ogen tijdens het werk of dit netjes wordt gedaan.

Check dit niet bij 1 kozijn maar bij alle kozijnen om toekomstige discussies en ongerief te voorkomen. Het verschil in comfort is erg groot en door deze controle is het gemakkelijker om te zorgen dat het goed komt.

De laatste controle na het zetten van alles is het zelf open en dichtdoen van alle ramen/ schuifpuien en deuren. Controleer alle verschillende standen en tevens de eventuele sloten.

Soms wordt er gekozen om sommige stappen tegelijk uit te voeren. Het slopen van huidige kozijnen doet men bijvoorbeeld vaak tegelijk.

Hierna gaat men dan pas die nieuwe kozijnen zetten. Het aandachtspunt hierbij is enerzijds de kans op inbraak (vooral als het werk meer dan 1 dag duurt) en de invloed van weer en wind naar binnen toe.

Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes