Glaslatten vervangen prijs | Alle info op een rij!

De glaslatten vervangen zorgt ervoor dat je kozijn er weer jaren tegenaan kan en inbraakveiliger wordt. Ze zorgen ervoor dat ruiten in het kozijn blijven zitten en kunnen gemaakt worden van hout, aluminium of kunststof. In dit artikel lees je alles over de kosten die hierbij komen kijken!

glaslatten-vervangen.jpg

Wat kost een glaslat?

De prijs van een glaslat hangt af van het materiaal, de afmetingen en de afwerking. Een standaard houten glaslat kost ongeveer tussen de € 2 en € 5 per meter. Voor glaslatten van kunststof of aluminium liggen de prijzen iets hoger, variërend van € 4 tot € 8 per meter.

Speciale uitvoeringen, zoals glaslatten met een afwijkende vorm of behandeling voor extra duurzaamheid, kunnen meer kosten. Houd er rekening mee dat als je de glaslatten laat plaatsen door een professional, er extra kosten voor arbeid en installatie bij komen.

Wat kost dubbelglas?

De kosten van dubbelglas zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de ruiten, het type glas en eventuele extra functies zoals warmte- of geluidsisolatie.

Gemiddeld liggen de prijzen voor standaard dubbelglas tussen de € 80 en € 120per vierkante meter . Voor hoogrendementsglas, beter bekend als HR-glas, kunnen de prijzen oplopen tot € 130 tot € 180 per vierkante meter. Deze prijzen zijn inclusief het plaatsen van het glas.
Het is belangrijk te onthouden dat deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van de leverancier en de specifieke eisen van je project.

Hoe verwijder je glaslatten?

Door weersomstandigheden als regen, slijten, verrotten of beschadigen glaslatten, waardoor deze vervangen moeten worden.
Het is een klus die door een expert of klusjesman kan worden uitgevoerd, maar die ook prima kan worden gedaan door een ervaren doe-het-zelver.

Hoe slijten glaslatten?

Een glaslat slijt voornamelijk door invloeden van buitenaf. Elk onderdeel aan je huis, dat aan de buitenlucht is blootgesteld, slijt vanaf de eerste dag een beetje. Doe je niks aan het onderhoud van de glaslatten, dan zullen ze uiteindelijk vervangen moeten worden.

Vooral als regen die precies op het kozijn valt, zullen de glaslatten sneller beschadigen en eerder aan vervanging toe zijn.

Wanneer dubbel glas vervangen

Glaslatten van hout zul je in ieder geval eens moeten vervangen, ze gaan rotten. En rotte glaslatten doen hun werk niet meer goed. Er is vervanging nodig door nieuwe glaslatten.

Zijn je glaslatten van aluminium of kunststof; dan moeten deze vervangen worden als ze zichtbaar beschadigd zijn. Een klein krasje is nog geen ramp, maar scheuren en/of afwijkende vormen vragen wel om aandacht en dus nieuwe glaslatten.

Er zijn diverse profielen voor glaslatten mogelijk. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van je kozijn en de invloed die weersomstandigheden hebben op het raam

Zelf doen

Ben je een beetje handig en niet bang je handen vuil te maken dan is de klus om glaslatten te vervangen best te doen. Je moet er wel rekening mee houden dat houten, kunststof en aluminium kozijnen alle drie een andere aanpak nodig hebben.Maatwerk is zeer belangrijk, net als een goede afwerking (isolatie van je huis).

Glaslatten vervangen houten kozijn

Breng de glaslat aan Spijker de glaslat vast. Vervolgens breng je de beglazingskit aan om het geheel af te werken (gebruik daarna een mix van afwasmiddel en water om het gebied onder te spuiten; schrap de overige kit af met een spatel en laat dit vervolgens minimaal 24 uur drogen).

Zorg voor een goede afwerking Wanneer alles geheel droog is, kun je met lauwwarm water de lat schoonmaken. Daarna kun je alles licht opschuren (gebruik bij voorkeur schuurpapier korrel 320). Maak het kozijn stofvrij en ontvet met terpentine. Alles is nu schoon en droog; dan kun je aan het goed schilderen van het kozijn.

 • Verwijder de huidige lat : Dit doe je door met een scherp flexibel mes de kitrand los te maken. Vervolgens kun je met een plamuurmes en een schroevendraaier de glaslat loswrikken. Haal de glaslat weg en verwijder de spijkers. Maak het kozijn schoon met een verfkrabber.
 • Maak het raam schoon : Voordat je de nieuwe glaslat aanbrengt, moet je de plaats waar deze komt goed schoonmaken. Veeg het stof goed weg en ontvet het kozijn (waar de glaslat moet komen) daarna met terpentine.
 • Maak de nieuwe glaslat klaar : Meet eerst de afmetingen en zorg dat je de juiste glaslatten in huis hebt voor je aan de klus begint. Zaag, zo nodig, de glaslat op maat en markeer alvast de plaatsen waar de spijkers moeten komen. De oude glaslat kan je daarbij helpen. Plak, voor het vastspijkeren, isolatieband achterop de glaslat. Deze plak je op ongeveer 3 mm van de bovenkant van de glaslat.
 • Breng de glaslat aan : Spijker de glaslat vast. Vervolgens breng je de beglazingskit aan om het geheel af te werken (gebruik daarna een mix van afwasmiddel en water om het gebied onder te spuiten; schrap de overige kit af met een spatel en laat dit vervolgens minimaal 24 uur drogen).
 • Zorg voor een goede afwerking : Wanneer alles geheel droog is, kun je met lauwwarm water de lat schoonmaken. Daarna kun je alles licht opschuren (gebruik bij voorkeur schuurpapier korrel 320). Maak het kozijn stofvrij en ontvet met terpentine. Alles is nu schoon en droog; dan kun je aan het goed schilderen van het kozijn.
kunststof kozijnen glaslatten vervangen

Glaslatten vervangen kunststof kozijnen

Blijf met beleid werken; als er een ventilatierooster in zit, ga dan voorzichtig te werk en draai de glaslat zo dat het rubber vrij komt van het rooster en trek dan voorzichtig door.

 • Je plaatst een plamuurmes in het midden van het kozijn (dus niet boven of onder) want hier is de minste spanning. Plaats hem haaks op het kozijn tussen glaslat en kozijn. Plaats het mes zo dat 1 punt contact heeft en de andere punt van het mes 20 mm vrij is van het kozijn, dus iets schuin.
 • Sla nu met een hamer op het plamuurmes; de glaslat wijkt en het plamuurmes glijdt erin. Tikken voorzichtig totdat het plamuurmes er, vlak haaks, geheel tussen zit.
 • Voorzichtig ga je het plamuurmes kantelen naar de kozijnstijl en de kier zal groter worden. Kantel niet te verwant dan kan het plamuurmes eruit schieten. Soms is het makkelijker om met 2 plamuurmessen te werken.
 • Blijf met beleid werken; als er een ventilatierooster in zit, ga dan voorzichtig te werk en draai de glaslat zo dat het rubber vrij komt van het rooster en trek dan voorzichtig door.

Niet doen bij het verwijderen van een kunststof glaslat

 • Een te dun plamuurmes gebruiken. De truc is om een stijf plamuurmes te gebruiken. Deze buigt niet in tegenstelling tot een te dun plamuurmes. Bij gebruik van een te dun plamuurmes, zal het plamuurmes gaan buigen en gaat de glaslat er niet uit.
 • Gebruik ook nooit een schroevendraaier! Het oppervlak is te smal en er zullen beschadigingen aan het kozijn ontstaan.
 • Een brede houtbeitel is ook niet geschikt. Deze gaat liever snijden dan dat hij de glaslat laat wijken. Ook dit geeft schade.

Glaslatten vervangen aluminium kozijnen

 • Verwijderen van glaslatten met kozijnen van aluminium. Verwijder eerst de rubberdichting tussen gelaagd glas en glaslat. Je begint hiermee daar waar de glaslatten bij elkaar komen (zie afbeelding). Gebruik een kleine platte schroevendraaier om een begin te maken en daarna kun je er de gehele rubberdichting rondom uithalen.
 • Het is mogelijk dat het glas ‘los’ staat. Dan moet je het wellicht het glas tegengehouden bij het verwijderen van de glaslatten.
  De glaslatten kun je verwijderen door de glaslat te kantelen in de richting van het glas; de glaslat ‘klikt’ dan uit het kozijnprofiel.
 • Er dient begonnen te worden bij de glaslatten welke tussen de andere glaslatten in ‘staan’ (zie afbeelding). Gebruik eventueel voorzichtig een schroevendraaier om de glaslat verder los te krijgen.
 • Glaslatten plaatsen. Het handigste is als je begint met de glaslatten welke de gehele opening in het kozijn beslaan (vaak de bovenste en de onderste glaslat). Je plaatst de glaslat in de opening en kantel deze in de richting van het glas en klik de glaslat vervolgens vast op de juiste plaats, zodat de glaslat recht komt te staan en vast zit.
 • Plaats alle glaslatten rondom en plaats aansluitend de rubberdichting tussen de glaslat en het glas. Het rubber is over de gehele lengte voorzien van een groef welke aan de zijde van de glaslat dient te komen. Soms is de groef voorzien van een kleur zoals geel, groen of rood.
 • Tijdens het plaatsen van het rubber, tussen het glas en de glaslat, de profielen moet je tegendruk geven, zodat je de stijlen niet krom duwt.
 • Je moet de rubberdichting bij het plaatsen niet ‘uitrekken’.

Offerte glaslatten vervangen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Welke glaslatten moet ik gebruiken?

+
Als je kozijn dik genoeg is, kun je kiezen tussen schuine en rechte glaslatten. Als de kozijnen niet dik genoeg zijn, kun je een sponninglat of opdeklat kiezen.

Hoe zet je glaslatten vast?

+
Om de glaslatten vast te zetten plak je eerst isolatieband achterop. Daarna spijker je de glaslat vast, waarna je een beglazingskit aanbrengt om het goed af te werken.

Welke maat glaslat?

+
De meeste glaslatten zijn 17mm tot 20mm dik en 15mm tot 25mm breed.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes