Kunststof of aluminium kozijnen | Waar kies jij voor en waarom?

De afweging tussen kunststof of aluminium kozijnen kan best lastig zijn. Aluminium oogt moderner maar kunststof is goedkoper. Wat zijn de overige voor- en nadelen en hoe kies je het beste voor jouw huis? 

Kunststof of aluminium kozijnen

Kunststof kozijnen versus aluminium kozijnen

Als je jezelf gaat verdiepen in kunststof kozijnen kom je er al snel achter dat er veel aanbieders zijn. Deze aanbieders bieden allemaal verschillende merken aan. Er zijn verschillende kunststof kozijnen merken. Het materiaal kunststof is tegenwoordig zowel mooi als veilig en vroeger was het tegendeel waar. Aluminium is niet echt vooruit gegaan in uiterlijk en materiaal eigenschappen. Een aluminium kozijn van de laatste 10 jaar was en is nog steeds goed isolerend met de kunststof koudebrug onderbrekingen.

Keurmerken

Komo is een keurmerk dat de kwaliteit van bouwproducten zoals kozijnen waarborgt. Bij SKG en Komo staat of het bedrijf van je keuze een certificaat heeft bij hen. Kies daarnaast voor kozijnen met het Politiekeurmerk want dan zijn ze gekeurd op duurzaamheid en inbraakwerendheid. Het FSC keurmerk geeft je de zekerheid voor de keuze van goede en duurzame kozijnen. Je krijgt dan een kozijn die van gecontroleerde kwaliteit zijn. Door FSC te gebruiken, draag je direct bij aan de bescherming van onze wereld. Zorg dat dit apart vermeld staat in de offerte die je tekent. Vertrouw niet blindelings op een mondelinge toezegging of op een certificaat aan de muur. Laat dit daadwerkelijk opschrijven in de overeenkomst, pas dan heb je zekerheid.

Verschil

Kunststof is dus wel doorontwikkeld en weet je, ik heb meerdere bouwkundigen gezien die vanaf een paar meter afstand het kunststof niet van het hout konden onderscheiden. Daar moet je wellicht om lachen, maar het is niet vreemd.

Kunststof kozijnen met een houtlook

Kunststof kozijnen met houtnerf, de profilering en stijl met dorpel aansluitingen als hout en de traditionele kozijnkleuren zoals beige met een beetje blauw of een beetje groen zijn gewoon erg fraai. Die zijn totaal niet vergelijkbaar met de glimmend witte flodder-kozijnen die je begin jaren 80 in gebouwen gezet zag worden. Hierdoor zou ik altijd voor kunststof kiezen aangezien het ook nog goedkoper is, dit verschil kan oplopen tot 20%.

kunststof of aluminium kozijnen

Kosten kozijnen per m²

Over de kosten van kunststof kunnen we veel vertellen. Onderstaande tabel geeft weer waar je aan moet denken als het gaat om de kosten per kunststof kozijn. Hierbij zie je ramen met verschillende afmetingen en met vast raam en/of draaikiepraam. Dit zijn verreweg de meest gekozen modellen. De prijzen beginnen bij € 460 per m² kozijn (totaal, dus koop plus aanbrengen en materiaal) en kunnen oplopen tot maar liefst € 660 per m².

Kunststof
kozijnen prijzen
Afm bxh€ /m²Vast raamDraai kiepKozijnGlasTotaal
raam80×1200,96€ 5101€ 240€ 250€ 490
raam80×1200,96€ 6601€ 384€ 250€ 634
raam100×1201,2€ 5021€ 290€ 312€ 602
raam100×1201,2€ 6521€ 470€ 312€ 782
raam120×1802,16€ 4601€ 432€ 562€ 994
raam120×1802,16€ 6101€ 756€ 562€ 1.318
raam240×1804,32€ 5701€ 1.339€ 1.123€ 2.462

Prijsverschil

Je ziet dat het prijsverschil tussen de kozijnen behoorlijk fors kan zijn. Dit vind ik reden te meer om eerst goed de goedkope opties met elkaar te vergelijken en als je er echt niet uitkomt dan vraag je familie en vrienden.

Wanneer kies je dan wel voor aluminium?

Je kiest met name voor aluminium kozijnen als je dit mooier vindt dan kunststof kozijnen. Daarnaast hebben aluminium kozijnen ook diverse goeie eigenschappen. Zo zijn ze duurzaam, hebben weinig onderhoud nodig en hebben een lange levensduur.

Over de gebouwen gesproken: voor moderne huizen met bijvoorbeeld stucwerk gevels met strakke lijnen passen aluminium kozijnen erg goed. Kunststof oogt daar niet mooi bij, evenals hout.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Verven van aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen kunnen ook worden geverfd, maar dit is niet noodzakelijk omdat het materiaal van nature bestand is tegen corrosie en verkleuring. Als je de uitstraling van je huis wilt veranderen, kan het verven van aluminium kozijnen een goede optie zijn. Het is belangrijk om het oppervlak eerst goed schoon te maken en te schuren voor een goede hechting van de verf. Daarnaast is het gebruik van een primer aan te raden om te zorgen voor het beste resultaat. 

Levensduur van aluminium kozijnen, wanneer vervangen?

De levensduur van aluminium kozijnen varieert, maar gemiddeld gaat het 40 jaar mee. Dit is minder dan de levensduur van kunststof en hout, maar de levensduur kan worden verlengd met goed onderhoud en een juiste installatie. Wil je weten wanneer de constructie toe is aan vervanging? Let dan op de aanwezigheid van condens, veroudering van het materiaal en beschadigingen. Het is aan te raden om het vervangen van kozijnen over te laten aan een ervaren professional.

Ben je zakelijk op zoek naar kozijnen?

Voor kantoorpanden kan ik me ook veel beter voorstellen dat je voor aluminium kiest en dat klinkt op het eerste gezicht misschien gek. De kozijn-materiaal keuze wordt toch niet afgestemd op de functie van een pand? Die kan immers wijzigen zonder dat er een steen of dakpan anders wordt toch?

Door het tijdig vergelijken van de kozijn offertes bespaarden we € 2.170! Ze lijken precies op hout en we hoeven nu nooit meer te schilderen en dat scheelt tijd en geld.

Uitstraling

Een kantoor moet een stevige vertrouwde uitstraling geven, is sommige gevallen een beetje afstandelijk en kil. Kunnen kunststof of aluminium daaraan bijdragen? Ja. Aluminium heeft al deze eigenschappen in zich. Strak, kil en afstandelijk komen de kozijnen van aluminium over, vind je niet?

In de praktijk

Ik heb in mijn bouwkundige adviezen vaak aluminium gekozen zien worden voor kantoren van banken, kantoren en allerlei andere bedrijven en bij bedrijfshallen zijn de paar kozijnen vaak ook in aluminium uitgevoerd. Hier kan men net zo goed kiezen voor houten of kunststof kozijnen, maar vanwege die stevige zakelijke uitstraling heeft het metaal toch de voorkeur.

Welke optie is de beste voor mij?

Als je een woonhuis hebt dat niet valt onder het kopje ‘modern en strak’ dan zou ik kiezen voor kunststof. Overigens geldt dat ook als je hout als optie meeneemt in deze keuze. Hout kost meer in aanschaf en heeft natuurlijk periodiek onderhoud nodig.

kunststof of aluminium kozijnen

Nadelen en voordelen

Het kiezen van het juiste materiaal voor kunststof kozijnen of aluminium kozijnen kan een uitdaging zijn. Kunststof en aluminium hebben beide hun voordelen. Kunststof kozijnen bieden uitstekende isolatie en zijn vaak voordeliger, terwijl aluminium kozijnen bekend staan om hun sterkte en ontwerpmogelijkheden. Ook zijn er opties voor een houtlook voor een meer traditionele uitstraling. Daarnaast zijn houten kozijnen nog een optie, dit is handig wanneer kunststof aluminium kozijnen niet haalbaar zijn.

Voordelen van kunststof

  • Kozijnen voor minder geld
  • Dezelfde uitstraling als met hout
  • Maar zonder het irritante schilderwerk iedere 5 tot 8 jaar

Nadelen van kunststof

  • Kunststof is lastig ‘even’ van kleur te veranderen
  • Beschadigingen op het kunststof zijn direct zichtbaar en lastig even te verwijderen. Je hebt speciale bedrijven die spot-repair doen op kunststof en dit is natuurlijk niet gratis.

Bij bovenstaande punten maakt kunststof of aluminium niet uit, ze gelden namelijk voor beide. Schilderen voor een andere kleur en beschadigingen zijn altijd een lastig verhaal.

Het veranderen van de kleur

Het is goed om te weten dat je de kleur wel echt kunt veranderen, maar dat het niet eenvoudig is. Kies dus goed doordacht je kleur en als ik een tip mag geven: maak het niet te bont, zowel letterlijk als figuurlijk niet.

Veelgestelde vragen

Wat is beter: kunststof of aluminium kozijnen?

+
Kunststof kozijnen zijn over het algemeen goedkoper en bieden uitstekende isolatie. Ook zijn ze onderhoudsarm en kunnen ze ontworpen worden met een houtlook. Aluminium kozijnen hebben daarentegen een sterk en veelzijdig ontwerp, hierdoor passen ze bij vele stijlen. Over het algemeen is aluminium duurder dan kunststof, maar ze zijn wel een goede investering.

Wat is duurzamer: aluminium of kunststof kozijnen?

+
Aluminium kozijnen zijn duurzamer dan kunststof kozijnen, maar hierdoor zijn ze ook een iets duurdere variant.

Wat zijn de nadelen van kunststof kozijnen?

+
Kunststof is lastig van kleur te veranderen wanneer het geïnstalleerd is en beschadigingen op het kunststof zijn direct zichtbaar en lastig even te verwijderen. Je hebt speciale bedrijven die onderhoud en spot-repair doen op kunststof en dit is natuurlijk niet gratis.

Kiezen voor hout of kunststof kozijnen?

+
Kunststof kozijnen zijn goedkoper en vragen om minder onderhoud, maar houten kozijnen heben een warme, natuurlijke uitstraling. Houten opties zijn daarentegen wel duurder en hebben meer onderhoud nodig. Kunststof kozijnen hebben daarnaast een betere isolatiewaarde.

Kunststof of aluminium kozijnen: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes