Kunststof kozijn repareren | Wie, wat, wanneer en welk bedrag?

Kunststof kozijnen hoeven waarschijnlijk niet snel gerepareerd te worden. Kunststof kozijnen zijn immers sterk, hebben nauwelijks onderhoud nodig en gaan jaren mee. De reparatie van een kunststof kozijn hoeft niet moeilijk te zijn.

kunststof kozijnen na reparatie

Welke defecten zijn er mogelijk?

Een reparatie wordt uitgevoerd wanneer er een defect bestaat. Logisch. In het geval van een kozijn van kunststof kan een defect het volgende omvatten:

  • Er zit een scheurtje, deuk, gat of kras in het kozijn
  • Een deel van de folie laat los
  • Blaasvorming heeft plaatsgevonden
  • Het kunststof is verkleurd
  • Het hang-en-sluitwerk werkt niet naar behoren

Scheurtje, deuk, gat of kras in de kunststof kozijnen

Een scheurtje, deuk, gat of kras kan zijn ontstaan door tijdens een storm, door te boren op het verkeerde plekje, door schoon te maken met te grove hulpmiddelen, enzovoorts. Meestal zijn deze vormen van beschadiging gemakkelijk te verhelpen met kunsthars of pvc-was in de kleur van het kozijn. Door het kozijn vervolgens in zijn geheel in de juiste kleur af te lakken ziet het kozijn er gauw weer uit zoals tevoren.

controle op schade aan kozijn

Reparatieset voor klein onderhoud

Een kleine reparatie kun je wellicht zelf uitvoeren. In bouwmarkten zijn verschillende doe-het-zelf reparatiesets te koop voor beschadigingen van kunststof kozijnen. Krasjes werk ik weg met gebruik van een slijp- en polijstpakket. Is het folie minimaal beschadigd? Maak dan gebruik van een pakketje met kunsthars of pvc-was. Laat het naar behoren oplossen van grotere defecten over aan een monteur.

Problemen met je kunststofkozijnen?
Schakel een professional in en vermijd grote kosten

Wat te doen als de folie loslaat?

Een kunststof kozijn bestaat uit verschillende lagen. Het bovenste laagje is een folie. Na verloop van tijd kan deze folie in de hoekjes wat loslaten. Soms volstaat een klein herstel door middel van het aanbrengen van was of hars. Andere keren is het nodig om het folie te vervangen. Dit noem je saneren.

Blaasvorming

Saneren kan ook de oplossing vormen voor blaasjes in het folie. Het nieuwe zelfklevende folie wordt dan in zijn geheel zorgvuldig aangebracht. Een enkel blaasje kan met een simpele reparatie netjes verwijderd worden. In het geval van meerdere blaasjes over een hele stijl of het hele kozijn is saneren zeker aan te raden.

Verkleuring

Voor verkleuring is geen andere oplossing dan saneren mogelijk. Gelukkig komt dit al een stuk minder vaak voor dan voorheen, toen kunststof kozijnen nog wat meer in de kinderschoenen stonden. De weekmakers die toen nog standaard in het kozijn aanwezig waren verdampten naar verloop van tijd onder invloed van de zon. Na zo’n 7 jaar werd dit zichtbaar en was er sprake van verkleuring. Dit proces is onherstelbaar. Bij het aanschaffen van de kozijnen voorkom ik verkleuring door te kiezen voor kozijnen zonder weekmakers.

Lak voor herstellen beschadiging

Als de kunststof kozijnen echter toch verkleurd zijn kies ik voor schilderen van kozijnen om van van een frisse laag verf te voorzien. Er kan ook verkleuring ontstaan wanneer vuil lang op de kozijnen blijft zitten. Let op dat je ongeveer twee keer per jaar de kunststof kozijnen schoonmaakt om dit te voorkomen.

Tijdig reinigen van kunststof kozijnen om verkleuring te voorkomen

Hang- en sluitwerk stuk

Als het kunststof kozijn niet meer goed sluit of als beweging een krakend of piepend geluid veroorzaakt heeft saneren noch spot-repair zin. Slotenolie doet wonderen als het slot of de scharnieren wat stroef zijn geworden. Het probleem hoeft natuurlijk niet daarin te zitten. Een grote meevaller is wel dat het probleem in ieder geval niet kan zijn ontstaan door uitzetting van het raamwerk. In tegenstelling tot een houten kozijn, reageren kunststof kozijnen helemaal niet op koude en vocht.

Voordelen

Het laten repareren van kunststof kozijnen heeft een aantal voordelen. Allereerst is reparatie vaak een stuk goedkoper dan het volledig vervangen van de kunststof kozijnen. Als ik het kunststof kozijn eenvoudig kan repareren tegen een lage prijs bespaar ik flink wat geld. Met dat geld pak ik een andere klus in huis aan.

Een volgend voordeel is dat de reparatie van een kunststof kozijn een stuk minder moeite kost. Het laten vervangen van de kozijnen is een ingrijpende klus waar ik veel meer tijd en energie aan kwijt ben. Bij een eenvoudige reparatie hoef ik de oude kozijnen bovendien niet af te voeren. Ik hoef dus geen aanhangwagen of container te huren. Dat bespaart me wederom een heleboel geld!

De reparatie van een kunststof kozijn kan ten slotte vaak op veel kortere termijn worden uitgevoerd dan een volledige vervanging. Zo hoef ik niet maanden te wachten totdat de kunststof kozijnen worden opgeknapt en geniet ik al vlug van mijn mooie kozijnen.

Profiteer van de voordelen die een erkend specialist meebrengt
Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers uit je buurt
arrow Ontvang offertes

Repareren

Grofweg gezegd bestaan er 2 manieren van reparatie:

  • Spot-repair
  • Saneren

Spot-repair

De naam zegt het al: deze manier van repareren is lokaal. Bij lichte schade met een maximale diameter van pak ‘m beet 5 centimeter kan dit volstaan. Spot-repair zou je eventueel zelf kunnen uitvoeren. Het betreft meestal krassen of gaten.

Saneren

Met spot-repair voor de kleine oneffenheden zijn we er nog niet. Het herstellen van grote beschadigingen of meerdere kleine beschadigingen op één kozijn vergt meer werk. In de meeste gevallen is de expertise van een vakkundige reparateur nodig. Dit kan de leverancier van de kozijnen zijn of een reparateur speciaal voor (diverse soorten) kunststof.

Door verschillende bedrijven te vergelijken bespaarden we uiteindelijk zo’n 40% op de eerste offerte die we kregen. We zijn enorm tevreden over de nieuwe kozijnen!
Specialist meet raamkozijn op

Kosten

De prijzen van een reparatieset voor het eigenhandig repareren van een kunststoffen kozijn variëren van € 80,- voor eenvoudige slijp- en polijstbenodigdheden tot € 900,- voor een uitgebreider pakket. Het onderhoud van kunststof kozijnen stelt haast niets voor, zeker niet in vergelijking met hout. Misschien zie je een klein krasje als beschadiging en bestempel je dit niet als onderhoud, misschien zie je het niet eens. Voor om en nabij € 10,- schaf ik voor dit soort kleinigheden een bijwerkstift aan om de kozijnen piekfijn in orde te houden.

Vind vrijblijvend prijsoffertes op maat van elk budget
Vergelijk gratis meerdere offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Reparatie uitbesteden

De kosten om een reparatie uit te laten voeren bestaan vanzelfsprekend niet alleen uit materiaalkosten. Gelukkig hoeft dit niet duurder te zijn dan zelf klussen. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de grootte van de schade en de frequentie van het oplopen daarvan. Een monteur die een uur bezig is met het kunststof herstel, rekent daarvoor gemiddeld genomen € 100,- tot € 300,- inclusief materiaal en voorrijkosten.

Hoeveel kost 1 kozijn vervangen

Wanneer de schade te groot is, kun je beter het hele kozijn gaan vervangen. Dit kost gemiddeld €525 tot €750 per vierkante meter aan kunststof kozijn. Dit is een meer ingrijpende klus, maar je weet dan wel zeker dat je kozijnen weer voor langere tijd goed zullen zijn en je hoeft ze niet snel weer te vervangen. Maar als het een kleine reparatie is, dan is het natuurlijk goedkoper en beter om de oude kozijnen gewoon even op te lappen.

Specialisten vervangen kozijn

Wat kost het kozijn wrappen

Je kunt vaak ook kleine oneffenheden en beschadigingen repareren door het kozijn te laten wrappen. Je kunt hierbij kiezen voor verschillende afwerkingen, denk bijvoorbeeld aan een houtnerf afwerking of een mooie nieuwe kleur. Afhankelijk van welke soort folie je kiest, zal de prijs tussen de €8 en €22,50 per vierkante meter liggen.

Reparatie kunststof kozijn ramen of deur

Bijzondere ramen of bijvoorbeeld een lastig bereikbaar kunststof kozijn in een dakkapel is wat duurder. Weet wat je te wachten staat en vraag vóór het maken van een afspraak gratis en vrijblijvend offertes aan bij reparateurs bij jou in de buurt.

Repareren vs vervangen

Bij een beschadiging heb ik 2 opties. De eerste is het laten repareren en de tweede is het laten vervangen van het kunststof kozijn.

Wanneer je een aantal offertes hebt ontvangen, kun je de prijzen vergelijken en dan bekijken door wie jij de kunststof raam/ kozijn laat repareren. Je zou het zelf kunnen doen, maar de meesten kiezen om het uit handen te geven.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes