Deur afhangen kosten | Binnen- en buitendeuren

Zijn de binnen of buitendeuren aan vervanging toe of wil je een nieuwe deur? Dan moet je jouw deur afhangen. Dit houdt in dat je de deur netjes in het deurkozijn plaatst, zodat deze goed geopend en gesloten kan worden. 

image-5-edited.jpeg

Deuren afhangen kosten

Om je deur af te hangen, komen er aardig wat exacte werkzaamheden bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het meten van de sponningmaat, op maat zagen van de deur, op de juiste plek de scharnieren plaatsen en het repareren (indien nodig) en schilderen van de kozijnen en deuren.

Het afhangen van speciaal de voordeur is een secuur klusje waarbij de maten erg precies komen. Gemiddeld kost het plaatsen van een buitendeur met een standaard slot € 235,-.

Maar laat je deze deur op maat laat maken bij een fabrikant of leverancier, dan is het afhangen en inmeten vaak bij de aanschafprijs inbegrepen. Koop je een standaard deur en huur je iemand in om deze op maat te maken en goed af te hangen. Dan is dat meestal op basis van de werkelijke tijd die eraan besteed wordt.

Wat kost een binnendeur inclusief montage?

Hieronder zie je een tabel van de gemiddelde kosten voor een binnendeur afhangen of vervangen.

Binnendeur afhangen of vervangenGemiddelde kosten per deur
Stompe deuren afhangen (inclusief monteren hang- en sluitwerk, exclusief deur, deurbeslag, loopslot en scharnieren)€65 – €100
Opdekdeur afhangen (inclusief monteren hang- en sluitwerk, exclusief deur, deurbeslag, loopslot en scharnieren)€55 – €75

Welke factoren bepalen de prijs?

De prijs voor een deur afhangen is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Welke soort deur je hebt
  • De tijd die de timmerman bezig is met het afhangen van de deur
  • Het timmerbedrijf dat de deur afhangt
  • Het aantal deuren die gedaan moeten worden
  • De prijs van de deur die afgehangen moet worden
kosten deur afhangen

Soort deur afhangen

Je staat er misschien niet elke dag bij stil, maar er zijn meerdere deuren in en om je huis. Het type deur bepaalt de moeilijkheidsgraad van de klus en hoeveel tijd een professional besteedt aan het ophangen van de deur.

Opdek binnendeur

Een opdekdeur herken je aan de rand van de deur. De rand valt als het ware op het frame. Een voordeel van een opdekbinnendeur is dat er minder lucht doorheen kan. De prijs om deze deur op te hangen is vaak het goedkoopst. De deur is al voorzien van scharniergaten. Ook binnendeuren hoeven professionals niet te plannen. Zo kunnen professionals de klus snel klaren. 

Binnendeur: Stompe deur afhangen

Passen de binnendeuren van jouw woning perfect binnen het kozijn? Dan heb je te maken met een stompe binnendeur. Het plaatsen van deze variant kost doorgaans meer tijd dan het plaatsen van een opdekdeur. Dit komt vooral doordat professionals nog vaak gaten moeten boren voor scharnieren en deurbeslag. Ook moeten er vaak wat aanpassingen aan de deur gedaan worden. 

Voordeur ophangen

Een voordeur ophangen is veel duurder dan het plaatsen van een binnendeur. Dit heeft vooral te maken met de moeilijkheidsgraad van het werk. De voordeur is zwaarder dan de binnendeur. Het duurt langer voordat een professional deze deur installeert. Naast het netjes ophangen van de deuren moeten ook het hang-en-sluitwerk gemonteerd worden. In veel gevallen zijn ook brievenbussen en driepuntssloten vereist. Heb je gekozen voor een voordeur met veel glas? Een vakman monteert vervolgens de deur zonder glas. Nadat de installatie was voltooid, plaatste hij het glas op de deur.

Deur afhangen: achterdeur en/of schuurdeur

Ben je op zoek naar een nieuwe achterdeur of deur voor jouw schuur? Of je nu een achterdeur of een schuurdeur nodig heeft, het maakt voor de prijs van de klus geen verschil. In veel gevallen zorgen professionals voor achter- en schuurdeuren. Vervolgens hangt hij de deur netjes op. 

Het verschil tussen binnen- en buitendeuren afhangen

Er is een groot verschil tussen hangende binnendeuren en buitendeuren. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn binnendeuren voor in het huis en buitendeuren voor de buitenkant van het huis.

Het grootste verschil tussen een binnendeur en een buitendeur is de kwaliteit. De buitendeuren moeten beter bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden, terwijl de binnendeuren minder aan deze eisen hoeven te voldoen.

Het hout dat voor buitendeuren gebruikt wordt is dus sterker en duurzamer dan het hout dat voor binnendeuren kan worden gebruikt. Ook het onderhoud voor buitendeuren moet intensiever gedaan worden. Tegenwoordig is het ook populair om houten deuren te vervangen door kunststof deuren. Ze zijn namelijk net zo veilig, en zijn beschikbaar in alle kleuren en met verschillende hout looks die net echt lijken! Door van hout naar kunststof te gaan zijn de deur vervangen kosten uiteindelijk ook lager.

Binnen- of buitendeur laten afhangen?
Wij brengen je in contact met vakmannen uit jouw buurt. Zij komen ter plaatse de deuren opmeten en werken een offerte op maat uit. Deze dienst is gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vraag jouw prijsberekening aan

De scharnieren van een binnen- of buitendeur

Hoe zit het met de scharnieren voor een buiten- of binnendeur? De scharnieren voor een binnen- of buitendeur zijn anders.

Scharnieren voor een binnendeur

  • 3 scharnieren: één bovenaan, één in het midden en één onderaan
  • Scharnieren voor de binnendeur zijn minder zwaar uitgevoerd
  • De Stompe en Opdek deur kennen ook beide andere scharnieren, puur om hoe de deur in het kozijn valt

Scharnieren voor een buitendeur

  • Voor een voordeur zijn 4 scharnieren nodig. De eerste komt op 20 cm van de bovenzijde, de tweede op 45 cm van de bovenzijde, de derde iets onder de helft en de laatste op 20 cm van de onderzijde.
  • Scharnieren van een buitendeur zijn zwaarder uitgevoerd, aangezien de deur zelf zwaarder is.

Je buitendeur beter beveiligen

Je kunt de buitendeur extra beveiligen door aan de scharnierzijde dievenklauwen in de zijkant van de deur te plaatsen.
Het kiezen voor kogellager-scharnieren met ingebouwde dievenpennen is ook een optie. Ook al verwijdert een dief dan de scharnierpennen, het blijft onmogelijk om de deur uit de sponning te tillen.

Inbraakwerendheid wordt bij kwaliteit scharnieren aangegeven met een SKG-ster. Hoe meer SKG-sterren het scharnier heeft des te inbraakwerender het product is.

Deur opnieuw afhangen

Check altijd eerst of de scharnieren nog recht zitten. Is er zichtbaar iets verschoven raadpleeg dan een vakman.

Andere punten die je zelf aan kunt pakken:

Een klemmende deur: het is niet eens nodig de deur opnieuw af te hangen. Zoek de klemmende plek en schuur deze wat bij (het is handig de deur hiervoor even van zijn plek te halen). Waarschijnlijk heb je hiermee het probleem verholpen.

Een piepende of krakende deur kun je ook makkelijk zelf verhelpen. Probeer te achterhalen welk scharnier de boosdoener is. Maak de scharnieren schoon met een sopje en bespuit ze daarna met een siliconenspray of giet er een beetje olie in (liever geen plantaardige olie, want deze kan na verloop van tijd oxideren). Beweeg de deur open en dicht zodat de olie zich goed kan verspreiden.

Je deur sleept met de onderkant over de grond (vaak in de winter bij houten buitendeuren). Zorg dan dat je hem bij mooi weer eens goed in de verf zet zodat het vocht niet zo veel kans krijgt om in het hout te zitten.

deur afhangen prijs

Hoelang duurt het afhangen van een deur?

De tijd die nodig is om een deur af te hangen is afhankelijk van het soort deur.

De opdekdeur

De zogenaamde Opdek deur heeft doorgaans stalen kozijnen. Hier worden dan een twee of drietal scharnierpennen ingedraaid en gesteld. De deur heeft verder geen bewerking nodig en kan gehangen worden. Dit duurt dan ook niet lang, als je handig bent heb je dit soort deuren in een minuutje of 5 tot 10 hangen.

De stompe deur

Dan de Stompe deur, deze deur moet in het werk pas gemaakt worden. Hiervoor gebruik je een schaafmachine waarna de fitsen (deel van het scharnier) op zijn plaats worden afgetekend en met een freesmal ingefreesd. Nadat de fitsen zijn vastgezet kan de deur ingehangen worden. Afhankelijk van het aantal deuren doe je hier ongeveer een 1,5 tot 2,5 uur per deur over.

Let op dat bij beide deuren daarna nog wel het sluitwerk gemonteerd moet worden!

Deur laten hangen door een vakman

Je wil een nieuwe deur laten plaatsen of bestaande deuren laten afhangen? Dan ben je bij een vakman aan het juiste adres. Het goed plaatsen en afhangen van een deur vraagt per slot van rekening om inzicht en handigheid. Het inschakelen van vakmensen is ook handig om die deur te maken in de stijl van het oude huis dat je bezit.

Ook als je een deur koopt bij Hornbach, Gamma, Formido of Praxis is het mogelijk dat zij de deur voor je komen afhangen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal deuren
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes