Sleutel vast in slot | Hoe los je dat vlug op zonder te veel te betalen?

Sleutel vast. Je kunt niet naar binnen en tot overmaat van ramp breekt de sleutel ook nog eens af. Dadelijk denkt men nog dat je aan het inbreken bent. Wat nu?! Overkomt jou weer: een gebroken sleutel vast in het slot. Het eerste wat je probeert, is de sleutel los te krijgen. Maar is dat het beste wat je kunt doen? 

sleutel vast in slot

Afgebroken in het slot

Als de sleutel is afgebroken in het slot en helemaal vast zit, dan is het lastig om de sleutel eruit te halen, want je wilt niets kapot maken. Soms is smeermiddel de oplossing en kun je hierdoor de sleutel eruit krijgen. Een andere optie is een paar klappen op de deur geven. Ook kan het zijn dat er trillingen nodig zijn, zodat de sleutel uit het slot verwijderd kan worden. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen om een afgebroken sleutel op te lossen:

  • Probeer de sleutel zo ver mogelijk uit het slot te verwijderen.
  • Ga naar een slotenmaker en vraag om hulp. Een ervaren slotenmaker kan de afgebroken sleutel verwijderen en eventueel een nieuwe sleutel of sleutels maken.
  • In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om het slot te vervangen, vooral als de afgebroken sleutel niet verwijderd kan worden of als het slot beschadigd is.

Het is belangrijk om professionele hulp in te schakelen om te voorkomen dat er nog meer schade aan het slot of aan andere onderdelen van de deur wordt veroorzaakt.

Mechanisme geblokkeerd

Het kan zijn dat de sleutel in het slot niet draait, omdat het mechanisme is geblokkeerd. Als je geluk hebt kun je de sleutel nog uit het slot halen, maar vaak lukt het niet. Blijf rustig en probeer het met smeermiddel, zoals kruipolie of WD40. Het gevolg is dat de binnenkant van het slot dan wat gladder wordt. Als je dit hebt gedaan dan heb je gereedschap nodig en kun je voorzichtig proberen de sleutel los te maken. Soms kan een lange dunne pin met of zonder een haakje je helpen, een kleine zaag kan ook wel eens uitkomst bieden.

sleutel vast

Blijft steken

Steekt er nog een stukje van de sleutel in het slot? Probeer het dan vast te pakken met een pincet en trek het dan uit het slot. Als het niet lukt en je kunt er wel bij van de andere kant, probeer dan vanaf die andere kant de sleutel naar buiten te duwen.

Slot kapot?

Het kan ook zijn dat de sleutel door een andere reden blijft steken in het slot. Er zit misschien iets in wat de toegang blokkeert. De sleutel gaat misschien niet meer in het slot, een slot gaat dan ook niet eeuwig mee. Maar als de sleutel blijft steken, wil dat niet direct zeggen dat een slot kapot is.

Kuisen maar!

Misschien zit de sleutel vast, omdat hij gebogen is. Het is ook mogelijk dat de sleutel vast zit, omdat deze vies is, waardoor er kleine deeltjes zand in de groefjes zitten. Ook hierdoor kan een sleutel blijven steken. Controleer de sleutel, voordat je deze gebruikt en zorg dat deze schoon het slot ingaat.

Offertes ontvangen van deurspecialisten?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Zij verwerken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk de prijzen

Cilinderslot problemen

Heb je een cilinderslot en is de sleutel afgebroken in het slot? Dan is het belangrijk dat de sleutel er zo snel mogelijk uit wordt gehaald. Bij een cilinderslot kan het ook zijn dat de profielcilinder kapot is of dat het slot niet wil draaien. Vaak wordt de sleutel dan geblokkeerd.

Kleine details

Bij een cilinderslot zijn er veel kleine veertjes en palletjes aanwezig, als één palletje is geblokkeerd, kan de sleutel er niet in worden gedraaid. Je kunt een palletje laten schrikken door er zachtjes met een hamer wat tikjes op te geven (op de cilinder of op de sleutel). Als dat niet lukt, zal het slot open worden gebroken. Een afgebroken sleutel uit een slot halen lukt niet altijd en soms moet een slot vervangen worden.

Veelgestelde vragen

Wat doen als sleutel vast zit in slot?

+
Soms is smeermiddel de oplossing en kun je hierdoor de sleutel eruit krijgen. Een andere optie is een paar klappen op de deur geven. Ook kan het zijn dat er trillingen nodig zijn, zodat de sleutel uit het slot verwijderd kan worden.

Kan sleutel niet omdraaien in slot?

+
Het kan zijn dat de sleutel in het slot niet draait, omdat het mechanisme is geblokkeerd. Als je geluk hebt kun je de sleutel nog uit het slot halen, maar vaak lukt het niet. Blijf rustig en probeer het met smeermiddel, zoals kruipolie of WD40. Het gevolg is dat de binnenkant van het slot dan wat gladder wordt. Als je dit hebt gedaan dan heb je gereedschap nodig en kun je voorzichtig proberen de sleutel los te maken. Soms kan een lange dunne pin met of zonder een haakje je helpen, een kleine zaag kan ook wel eens uitkomst bieden.

Hoe sleutel uit slot duwen?

+
Schuif eerst een groot stuk papier onder de deur door op de plek waar het slot zit. Steekt een speld (of de paperclip, mes, enzovoorts) in het slot en duw de sleutel eruit. De sleutel valt op het papier. Probeer nu de sleutel met het papier onder de deur door naar je toe te schuiven.

Hoe slot smeren?

+
Het beste is om cilindersloten periodiek te smeren. Dit kan het beste met slotspray of WD40. Let goed op dat er geen kruipolie of bijvoorbeeld grafit gebruikt wordt. Hierdoor werkt de cilinder tijdelijk wel goed, maar vervolgens trekt dit juist extra vuil aan en dit blijft dan overal aan vast zitten.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes