Dorpel deur vervangen | Vervangen van drempel van binnendeur

De drempel lijkt een onnozel kleine verhoging in de vloer, toch kan hij voor behoorlijk wat overlast zorgen. Het vlak maken van de vloer is de beste optie. Je haalt de bestaande dorpel uit de deuropening en legt de drempelvervanger op zijn plek.

Deur-dorpel-vervangen.jpg

Deurdorpel

Het vervangen van een deurdorpel kan een uitdagende taak zijn, zeker als je geen eerdere ervaring hebt met deze klus. De kosten voor het vervangen van een deurdorpel kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer € 33 per uur. Of je nu kiest voor een houten of een kunststof dorpel, het is belangrijk om de juiste technieken te kennen en zorgvuldig te werk te gaan om schade aan de deur of het kozijn te voorkomen. Voor een raamdorpel liggen de kosten wat hoger. 

Het zijn de kleine dingen die het hem doen

Meermalen maak ik het mee: vragen over meer wooncomfort voor als je wat minder goed ter been bent. Dit hoeven geen baanbrekende verbouwingen te zijn zoals traplift/instapbad/bad met inloopdouche en ook heb je geen grote zak met geld nodig voor bijvoorbeeld een schootmobiel of andere maandenlange verbouwing.

Drempels vervangen in huis

Een drempel vervangen lijkt op dit moment waarschijnlijk een ding van niks. Toch vertellen senioren dat die drempels hetgeen is waar ze meerdere malen per dag mee stoeien. De rollator over een drempel manoeuvreren in een smalle deuropening (de oudere huizen met de drempels hebben vaak nog smalle deurbreedtes) is best een opgave als je minder goed ter been bent. Op die manier creëer je met gemak een drempelloze overgang tussen twee ruimtes. Zo voorkom je een struikelpartij en maakt je ruimtes goed toegankelijk voor rolstoel, rollator of scootmobiel.

Functie van een dorpel

✅ Stof tegenhouden

✅ Geluid verminderen tussen ruimtes

✅ Water tegenhouden mocht er een ongelukje gebeuren

Deze redenen zijn in een modern huis niet meer zo heel relevant in mijn ogen. Je moet natuurlijk zelf bedenken of je hiervoor een drempel wilt houden of niet. Het enige punt is wel dat bij het verwijderen van drempels de deuren te kort zijn. De bredere naad aan de onderzijde is soms storende waardoor er nieuwe binnendeuren moeten komen.

Lang in eigen huis blijven wonen

De woning aanpassen voor later is vaak ook een reden om de drempels te verwijderen. Zo maak je woning levensloopbestendig en kun je er altijd blijven wonen! Nou ja, in ieder geval langer dan met die lastige drempels waar senioren over struikelen.

Oplengen deuren

Het oplengen van deuren is best duur maar sommige mensen kiezen er daarom ook voor om de deuren te verlengen met een lat of ze gewoon zo (iets te kort) te laten. Natuurlijk verlies je daardoor wat warmte naar andere vertrekken en is het huis isoleren met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie weer wat belangrijker.

Drempelvervanger

Met een wigvormige drempelvervanger loop/rol je makkelijker over de drempels in huis en voorkom je dat je moet gaan slopen
De aluminium of rubberen drempelvervanger/drempelhulp met de wigvormige schuine zijvlakken heb je een goede oplossing als je niet wilt verbouwen. Sommige mensen vinden dat te veel gedoe of mogen het niet van de huurbaas in een huurwoning.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Drempelhulp

De drempelhulp is handig voor binnen en buiten. Deze gebruik je als de drempel niet recht bereden kan worden of als deze bijvoorbeeld uitkomt op een galerij of voetpad waar ook ander personen lopen. Met behulp van de rubberen drempelhulpen met schuine zijvlakken wordt voorkomen dat een onoplettende passant over de zijkant van de rubberen drempelhulp struikelt.

Soorten

De meeste soorten drempelvervangers zijn geschikt voor drempels tussen de 3 en 6 centimeter hoog. Daarnaast kun je ze in verschillende uitvoeringen en kleuren krijgen. Deze drempelvervanger kun je gebruiken om jouw oude stofdrempel te vervangen of voor de dorpel deur vervangen, zodat je er bijvoorbeeld gemakkelijker overheen rijdt met jouw rollator. Je kunt deze drempel vervanger echter ook gebruiker om een klein hoogteverschil te overbruggen. Hierdoor wordt de toegankelijkheid van de kamer of ruimte geoptimaliseerd. Dit maakt deze drempel vervanger een praktisch, doeltreffend en betaalbaar hulpmiddel.

Rubberen drempelhulp

Van zichzelf hebben deze rubberen drempelhulpen met schuine zijvlakken al erg goede antislip eigenschappen. Hierdoor blijven de rubberen drempelhulpen met schuine zijvlakken door hun eigen gewicht zonder enige vorm van permanente bevestiging prima op hun plaats liggen.

Toegankelijkheid door een buitendeurdorpel

De rubberen drempelhulpen met schuine zijvlakken zijn een snelle en betaalbare oplossing voor diverse problemen met betrekking tot toegankelijkheid (hoogte overbrugging) van woningen, openbare gebouwen, winkelpanden et cetera. Door de natuurlijke eigenschappen van rubber zijn de drempelhulpen met schuine zijvlakken weersbestendig, antislip, makkelijk bewerkbaar en hebben een lange levensduur. De rubberen drempelhulpen met schuine zijvlakken kunnen worden bewerkt met een heel scherp mes of zaag (met fijne vertanding).

Verbouwing van de voordeur en het kozijn

Wanneer je een mooiere en ook permanente oplossing wilt hebben dan de wiggen dan is een verbouwing nodig. Laten we eerlijk zijn: Je wilt niet bij binnentreden in huis direct het idee hebben dat er allerlei hulpmiddelen aanwezig zijn toch? Toch zijn de dorpels wel een probleem op den duur. Ditzelfde kun je doen bij de badkamer verbouwen, bekijk wat de badkamer kost en hoe je de beste douchevloer plaat maakt.

drempel vervangen

Dorpel binnendeur vervangen

Een rolstoel moet achterste voren door iemand anders erover heen worden getrokken. Sommige scootmobielen voor in huis met grotere wielen kunnen meestal wel met enig beleid over de drempels heen worden gestuurd.

Stappenplan

Het mooie van de drempels verwijderen is dat het een klus is die je zelf kunt doen. Hoe ga je te werk? Laten we het stappenplan op een rij zetten.

Verwijderen

Je hebt grofweg 3 soorten drempels:
1) Steenachtig, bv graniet/terrazzo
2) Hout
3) Kunststof/rubber

De eerste, de stenen dorpel zie je veel in oude woningen. Dit zijn mooie, zware maar ook onhandige verhogingen die je niet zomaar even eruit haalt. Hoe ga je te werk?


Stenen drempel verwijderen

– Maak de stenen drempel vrij door plint/plakplint/neut onder de deur en eventueel ook de deur weg te halen
– Snijdt eventuele kitnaden los met een scherp Stanleymes
– Probeer met een koevoet (of eventueel lange schroevendraaier) de drempel eruit te wippen
– Mocht dat niet lukken, dan is het tijd voor plan B: ‘methode beitel en hamer’, ‘buigen of barsten’
– Neem een puntbeitel en kleine moker
– Doe een veiligheidsbril op en doe handschoenen aan
– Dek de omgeving een beetje af en leg alles een beetje aan kant
– Sla met beleid op de puntbeitel terwijl je hem in ongeveer het middel op de drempel zet
– Mocht hij breken, dan is het goed. Mocht hij nog niet breken, sla dan steeds iets harder totdat hij wel barst.
– Sla zo de hele drempel stuk totdat je de delen eruit kunt pakken
– Haal al het steen eruit en kijk wat er dan over is
– Leg er dan een drempel vervanger in of maak zelf een passend stuk hout of aluminium waarbij de overgang zo vloeiend mogelijk wordt
– Zaag alles op maat
– Leg de vervanger erin plus monteer deze met schroeven/montagekit/etc
– Werk de vervanger af zodat hij zo min mogelijk opvalt
– Zet de plint/plakplint/neut onder de deur en deur weer terug voor zover deze zijn losgehaald
– Doe dit vervolgens voor iedere deur zodat je hele woning lekker vrij van drempels is

Houten drempel verwijderen

De houten drempel verwijderen gaat op grotendeels dezelfde manier als de stenen drempel. Nadat de houten dorpel eruit is, is zelfs het stappenplan gelijk als hierboven beschreven. Het verwijderen van de houten dorpel in de deur ten opzichte van het verwijderen van de stenen dorpel is als volgt :

– Maak de stenen drempel vrij door plint/plakplint/neut onder de deur en eventueel ook de deur weg te halen.
– Snijd eventuele kitnaden los met een scherp Stanleymes
– Verwijder schroeven en spijkers
– Mocht je die niet zien, schuur de drempel eens goed op, of hak met beitel en hamer de plekjes eens open met puntjes waar het lijkt alsof er dopjes in de drempel zitten. Soms zijn ze gewoon netjes weggewerkt namelijk
– Mocht je ze er niet uit kunnen schroeven, sla dan een paar keer goed hard met de hamer op de schroevendraaier terwijl deze in de kop van de schroef rust. – – Soms helpt dat
– Mocht dat nog niet werken: doorboor de schroef of spijker als dat makkelijk gaat
– Zo niet: dan is het tijd voor de grovere methodes
– Probeer met een koevoet (of eventueel lange schroevendraaier) de drempel eruit te wippen. Tevens kun je tegen de zijkant gaan slaan met hamer/moker. Dat doe je steeds harder totdat er beweging komt
– Het doorzagen is de laatste optie, probeer dat te voorkomen aangezien die best lastig is
– Mocht dat niet lukken, dan is het tijd voor plan B: ‘doorzagen’
– Neem het liefst een reciprozaag/als alternatief kun je een afkortzaag of normale zaag nemen
– Werk veilig met beschermende kleding/handschoenen en bril
– Probeer de dorpel door te zagen met beleid
– Mocht hij daarna loskomen: mooi
– Mocht hij vast blijven zitten, zaag dan 10 centimeter verderop de dorpel nogmaals door
– Haal dat houten stukje eruit met koevoet en verwijder de laatste 2 delen ook met de koevoet

Drempel toilet vervangen

Sla het toilet, de kleine bergkast en andere deuropening waarvan je denk ‘valt wel mee’ niet over. Nu je alle materialen bij de hand hebt en weet hoe je de drempels kunt verwijderen is het een kleine moeite om die laatste ook te vervangen. Daar heb je later veel profijt van als je net die 10 centimeter de bergkast in kunt rollen met de rollator of schuin uit het toilet kunt sturen zonder een lastige drempel of andere bezwaren bij de indeling van je huis.

Kosten

De kosten van de drempel verwijderen is 0 tot 500 euro. Wanneer je alles in huis hebt, dan kost het alleen wat zweet en tijd. Mocht je geen gereedschap in huis hebben of het sowieso niet zelf willen doen, dan kun je een aannemer inschakelen. Die zal deze klus graag en netjes voor je uitvoeren in afzienbare tijd.

Nieuwe dorpel plaatsen

De kosten van een dorpel deur plaatsen hangen af van het soort dorpel dat je kiest, maar ook van de kosten voor het plaatsen. De deurdorpel zelf kost zo’n € 10 à € 20, maar houd hierbij ook rekening met de kosten voor het plaatsen.

Veelgestelde vragen

Hoe plaats je een deurdorpel ?

+
Plaats een deurdorpel door deze op de juiste hoogte te plaatsen, stevig te bevestigen met geschikte middelen, waterpas te controleren en de randen af te dichten om water in de constructie te voorkomen.

Wat kost een deurdorpel ?

+
De deurdorpel zelf kost zo’n € 10 à € 20, maar houd hierbij ook rekening met de kosten voor het plaatsen.

Welke dorpel voor een buitendeur ?

+
Voor een buitendeur kies je het best een dorpel van een duurzaam materiaal zoals hout, aluminium of kunststof.

Vind the best deal

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt.

Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Vloerafwerking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Overweeg je nieuwe binnendeuren of het herstellen ervan?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes