Soorten dakgoten | Materialen, richtprijzen & informatie

Veel mensen weten niet dat er een heleboel verschillende soorten dakgoten bestaan. Als je van plan bent nieuwe en de beste dakgoten aan te schaffen is het goed om op een aantal verschillende aspecten te letten.

Soorten dakgoten

Welke soorten dakgoten zijn er?

Ben je van plan een nieuwe dakgoot te kopen voor je woning? Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten dakgoten zijn, zoals de bakgoot en zakgoot. Deze kunnen gemaakt zijn van diverse materialen zoals kunststof, pvc of zink.

Bakgoten

Misschien wel de meest gekozen soort dakgoten zijn de bakgoten. Een bakgoot is een hoekige goot met platte bodem. Deze robuuste dakgoot past bij de stijl van vrijwel ieder huis en is daardoor erg populair. Bakgoten zijn beschikbaar in verschillende materialen, waaronder de kunststof bakgoot.

Voordelen van bakgoten

Het voordeel van bakgoten is dat ze erg breed zijn. Daardoor kan deze goot snel veel water afvoeren. Zo voorkom je dat de bakgoot overstroomt bij een hoosbui. Ben je op zoek naar een dakgoot met een vierkante vorm? Verdiep je dan ook eens in de platte dakgoot.

Blokgoten

Een blokgoot lijkt qua uiterlijk op de bakgoot. Het verschil zit hem in de halfronde binnenkant. Je kent de blokgoot misschien van toen hij nog van hout werd gemaakt, maar tegenwoordig kiezen we vaak voor verschillende materialen met een langere levensduur.

Uitstraling van blokgoten

De uitstraling van de blokgoten staan prachtig bij monumentale woningen en andere traditionele woningen. Met een beetje maatwerk kun je ervoor kiezen om sierranden toe te laten voegen. Daarnaast is het ook verstandig om je dakranden te laten afwerken.

Mastgoten

Een volgende veel gekozen optie is de mastgoot. Een mastgoot heeft geen hoekige, maar juist een halfronde vorm. Deze dakgoten zijn over het algemeen wat goedkoper dan de vierkante goten. Bovendien zorgt de halve cirkel ervoor dat water beter kan worden afgevoerd. De kans op verstoppingen neemt daardoor af.

Uitstraling van mastgoten

Een mastgoot heeft een minder robuuste uitstraling dan bijvoorbeeld een bakgoot. De mastgoot wordt soms ook hanggoot genoemd, omdat het gebruik maakt van een montagesysteem waarbij de goot op gootbeugels leunt.

Kilgoten

Een kilgoot heeft net een andere functie dan de normale dakgoten. De kilgoot wordt namelijk tussen twee schuin aflopende daken geplaatst. Zo kan het water van twee daken tegelijkertijd afgevoerd worden. Een kilgoot verkleint de kans op lekkages en vochtproblemen in huis doordat het water in een goede baan wordt weggevoerd.

Verholen goten

Een verholen goot wordt zoals de naam al zegt volledig of deels verborgen in het dak verwerkt. Een verholen dakgoot wordt vaak gebruikt bij dakkapellen om het water vanaf de zijkanten weg te voeren. Het fraaie van een verholen dakgoot is dat je hem natuurlijk niet ziet. Dat zorgt voor een strak, modern dak.

Wat is een zakgoot?

Een soort dakgoot die vrijwel niet meer voorkomt is de zakgoot. Net zoals de kilgoot werd een zakgoot gebruikt tussen twee schuine vlakken van het dak. Deze dakgoot werd vooral gebruikt voor een gesloten of halfopen bebouwing. We zien deze goot een stuk minder omdat de bouwstijl van onze huizen grotendeels is veranderd. Een zakgoot was een stuk breder dan de dakgoten die we nu veel zien. Een mooi alternatief is de kilgoot.

soort dakgoot

Uit welke materiaal kiezen voor dakgoten voor een woning?

Dakgoten zijn niet enkel in vele soorten maar ook in veel verschillende materialen verkrijgbaar. Hieronder bespreken we de meest voorkomende materialen voor dakgoten.

Een zinken dakgoot

Een van de meest gekozen soort dakgoten zijn de zinken goten. Een zinken dakgoot heeft een lange levensduur, een nette prijs en een klassieke uitstraling. Het zink is een materiaal dat niet veel onderhoud vergt, maar als je de zinken dakgoten helemaal niet blijft onderhouden kan het zo zijn dat een dakgoot die van zink gemaakt is wat slijtage laten zien. Dan is er eventueel een zinken dakgoot reparatie nodig.

Een dakgoot van aluminium

De duurzame aluminium dakgoot vormt een goede concurrent van de zinken dakgoot. Dat komt vooral doordat de prijzen van deze dakgoten ongeveer gelijk zijn, terwijl een aluminium dakgoot meestal langer goed blijft. Aluminium dakgoten zijn niet alleen licht, maar zijn ook nog eens voorzien van een beschermende coating. Deze coating op de dakgoot voorkomt slijtage en zorgt ervoor dat de aluminium dakgoot er netjes uit blijft zien.

Een dakgoot van koper

Een koperen dakgoot heeft een unieke uitstraling. De typerende kleur maakt van de dakgoot een echte blikvanger. Het nadeel van een koperen dakgoot is dat hij erg prijzig is. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een zinken dakgoot. Daar krijg je dan wel weer een functionele én stijlvolle dakgoot met een luxueuze uitstraling voor terug.

Polyester dakgoten plaatsen

De polyester dakgoten zijn misschien wel de sterkste dakgoten op de markt. Deze dakgoot wordt gemaakt door glasvezel met polyester hars te mengen. Zo ontstaat een stevige constructie met een lange levensduur. Het nadeel van polyester dakgoten is dat deze dakgoot repareren wat lastiger is. Tegenwoordig kun je er wel wat kant-en-klare kits voor kopen, maar je kunt natuurlijk ook een professional inschakelen.

RVS dakgoten

Roestvrijstalen dakgoten worden vaak gekozen omdat het een sterk materiaal is dat flink weerbestendig is. De roestvrijstalen dakgoten zijn prijzig, maar gaan ook lang mee. Je hoeft dus niet snel een nieuwe dakgoot aan te schaffen. Als de rvs goten geplaatst worden hebben ze een prachtige glans. Na verloop van tijd gaat het materiaal wat meer lijken op een zinken dakgoot en krijgt het een matte afwerking.

Kunststof dakgoten of PVC dakgoten

In de praktijk wordt er met de termen kunststof dakgoten en PVC dakgoten hetzelfde materiaal bedoeld. PVC is een hoogwaardige soort kunststof. Misschien wel het grootste voordeel van kunststof dakgoten is dat ze erg goedkoop zijn. Kunststof dakgoten zijn misschien niet zo mooi als bijvoorbeeld een zinken goot, maar dat maakt de meeste mensen niet echt uit. Het nadeel van PVC is dat het de kortste levensduur van alle dakgoten heeft.

Houten dakgoot

Een soort dakgoot die we tegenwoordig ook niet vaak meer zien is de houten dakgoot. Dat komt doordat het materiaal nogal gevoelig kan zijn voor vocht. Daardoor neemt de kans op houtrot toe. Een houten dakgoot met fraaie afwerking is een prachtige toevoeging aan je hellende daken. Het is dan wel goed om te weten dat deze goten het meeste onderhoud van alle dakgoten vragen.

Beste dakgoot

Welke dakgoot voor jou de beste dakgoot is hangt voornamelijk af van je eigen wensen. Misschien ben je op zoek naar de beste dakgoten met de langste levensduur, de goedkoopste prijs of misschien is het uiterlijk wel heel belangrijk voor je.

Elk type heeft eigen kenmerken

Elk type dakgoot heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke dakgoten je uiteindelijk kiest is afhankelijk van onder andere je budget, smaak en de mogelijkheden. Bij het kopen van dakgoten is het daarom erg belangrijk om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Dakgoten kopen kan vervolgens op verschillende plekken.

Waarom is aluminium een goede optie?

Aluminium dakgoten zijn op dit moment de meest gekozen dakgoten. Dit komt omdat je bij aluminium profiteert van de veelzijdigheid, duurzaamheid en het onderhoudsgemak. Het materiaal is in vele kleuren verkrijgbaar en valt daardoor makkelijk aan te passen aan het interieur van de woning. Deze voordelen maken het dan ook erg aantrekkelijk voor huishoudens om de dakgoot te voorzien van aluminium.

dakgoot soorten

Wat kosten dakgoten?

De hoogte van de kosten van dakgoten zijn afhankelijk van wat er moet gebeuren. Ga je de dakgoten laten plaatsen, repareren, schoonmaken of misschien wel vervangen?Laten we per onderdeel bekijken op welke kosten je ongeveer kunt rekenen!

Materiaal dakgootKosten per meter
Zink€ 30 – € 40
Aluminium€ 30 – € 45
Koper€ 40 – € 50
Kunststof€ 25 – € 35
Polyester€ 25 – € 35
Rvs€ 55 – € 75

Wat is de goedkoopste dakgoot en waarom?

Kunststof is het goedkoopste materiaal voor dakgoten, omdat de grondstoffen voor het produceren van kunststof erg kostenefficiënt zijn. Daarnaast zijn ze erg licht in gewicht, hierdoor worden zowel de transportkosten als de installatiekosten verlaagd.

Kosten aanleg nieuwe dakgoot

Ondanks de verstrekte richtprijzen is het belangrijk om te begrijpen dat de totale kosten voor het aanleggen van een nieuw dakgoot van meerdere factoren afhankelijk zijn en daardoor sterk kunnen verschillen in prijs. Hieronder hebben we de factoren die het meeste invloed hebben op de prijs voor je op een rijtje gezet:

  • Materiaalkosten
  • Arbeidskosten
  • Installatiekosten
  • De grootte
  • Eventuele extra kosten

Als je van plan bent een volledige nieuwe set dakgoten aan een woning toe te voegen kun je rekenen op een startprijs van € 600. De gemiddelde prijs van het laten plaatsen van dakgoten is € 1.800. Al kan deze prijs zoals uitgelegd behoorlijk afwijken wegens de bovengenoemde factoren.

Wat zijn de geschatte kosten om een dakgoot te vervangen?

Als je de huidige set dakgoten wil laten vervangen voor een nieuwe dan zal je er iets meer voor moeten betalen. Dit komt omdat de oude goten allereerst verwijderd moeten worden voordat deze vervangen kan worden. De kosten van een dakgoot vervangen beginnen bij de € 800. In de praktijk liggen de kosten voor het vervangen van de dakgoten rond de € 2.000, maar daarbij zijn vanzelfsprekend ook grote installaties van dure materialen meegenomen.

Kosten dakgoten toevoegen

Stel dat je een aanbouw hebt laten bouwen en daar een dakgoot voor wil laten aanleggen, op welke kosten kun je dan rekenen? De kosten voor een aanvullende dakgoot liggen rond de € 30 per meter. De prijs is afhankelijk van het materiaal, zo zal een pvc dakgoot goedkoper zijn dan een dakgoot van roestvrijstaal. Het toevoegen van een dakgoot is minder werk dan het te vervangen. Het zal dus een vrij snelle montage zijn.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakgoten?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de mogelijkheden en kosten zijn van dakgoten. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakgoot prijzen

Hoe kun je dakgoten het beste onderhouden?

Het fijne van een dakgoot is dat hij over het algemeen niet veel onderhoud vergt. Om ervoor te zorgen dat water goed afgevoerd kan blijven worden is het verstandig om een of twee keer per jaar schoon te maken.

Op grote hoogte werken

Dakgoten schoonmaken is vaak wel een vervelend klusje, zeker omdat je daarvoor op hoogte moet werken. Zelfs bij een lager gelegen dakgoot, zoals bijvoorbeeld een dakgoot op een tuinhuis, heb je meestal een ladder nodig om bij de verticale randen te komen.

Controleren op reparaties

Als je toch al bezig bent met het schoonmaken van de dakgoot, is het ook handig om meteen even te controleren of de boeiboorden vervangen moeten worden. Boeiboorden beschermen je woning namelijk tegen lekkages, het is dus belangrijk om deze goed te onderhouden. Wanneer deze uiteindelijk vervangen moet worden, kun je de boeidelen kopen en het door een monteur laten vervangen.

Controleren van gootbeugels

Tot slot wordt het aangeraden om eens in de zoveel tijd de gootbeugels te controleren. Gootbeugels zijn stevige beugels die ervoor zorgen dat de dakgoot stevig bevestigd is, het is dus enorm belangrijk. Je kunt dit doorlopen tijdens het schoonmaken van de dakgoot, of door een specialist de gootbeugels te laten checken. Een specialist heeft namelijk veel kennis en ervaring en kan in een mum van tijd alle eventuele zwakke plekken doorlopen.

Hoe bladeren in de dakgoot voorkomen?

Om te voorkomen dat je goten en regenpijpen door bladeren verstopt raken, kun je bladvangers laten toevoegen. Een bladvanger kan niet alleen in de regenpijp worden geplaatst, maar ook bovenop de dakgoot. Bladvangers bestaan uit een soort gaas of traliesysteem waarbij water door de goten en regenpijp kan passeren en tegelijkertijd bladeren en ander vuil tegengehouden wordt. Dit kan zorgen voor een betere waterafloop in de herfst. Een bladvanger kan tegelijkertijd dienstdoen als vogelwering in de dakgoot.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een bakgoot en dakgoot?

+
Een dakgoot beschikt over een open bovenzijde dat op een halfcirkelvormige goot lijkt. Een bakgoot heeft daarentegen een gesloten bovenkant, als een soort bak met een deksel erop, vandaar de naam bakgoot. Waar beide goten regenwater opvangen, is een bakgoot in staat om het rooster extra tegen vallende bladeren en vuil te beschermen.

Soorten dakgoten vergelijken: gratis offertes

Twijfel je welke soort dakgoot geschikt is voor jouw woning? Vergelijk de verschillende soorten en de bijbehorende kosten door onderstaand formulier in te vullen. Geef je wensen door, ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes