Dakrand afwerking |  Waar houd je rekening mee? + werkwijze

Kom je er graag achter hoe je de waarde van je huis kunt verhogen? Dan is het afwerken van de dakrand misschien een goede optie. De rand van het dak zorgt er namelijk voor dat het huis en het dak één mooi geheel vormen en kan het huis maken of breken. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het afwerken van de dakrand.

dakrand afwerken

Waarom dakranden afwerken?

Het afwerken van de dakrand brengt veel voordelen met zich mee. Zo heeft het veel invloed op de esthetiek van je woning. Je kunt een mooie en nette uitstraling garanderen door de randen van je dak grondig af te werken. Of je dit nu graag zelf doet of deze klus toch liever uitbesteedt aan een vakman, de keuze ligt bij jou.

Hierbij heb je de keuze uit diverse soorten kleuren en materialen, wat de mogelijkheden eindeloos maken. Denk bijvoorbeeld aan een aluminium daktrim of misschien juist een kunststof daktrim.
Ook brengt de aanschaf van een dakrand een beschermd karakter met zich mee. Dit kan doorgaans tegen een zeer scherpe prijs, wat dan weer zorgt voor een langere levensduur voor je woning.

Wat is een daktrim of dakrandprofiel?

Een daktrim of dakrandprofiel is de afwerking aan de randen van een dak. Het biedt met name veel functionele mogelijkheden, zoals het leiden van regenwater naar afvoersystemen, bescherming tegen weersomstandigheden en in enkele gevallen het waarborgen van veiligheid. Ook op esthetisch gebied is er veel mogelijk.

Materialen die je hiervoor kunt gebruiken variëren van hout tot kunststof en metaal, afhankelijk van de functionele behoeften en het ontwerp. Kortom, een daktrim is een belangrijk onderdeel van de dakconstructie.

Hoe hoog moet de rand van een plat dak zijn?

Wil je een plat dak afdichten? Hou er dan rekening mee dat dit dient te gebeuren op een minimale opstand van 15 cm hoogte. Op deze manier vermijd je vochtproblemen. Uitsluitend in enkele specifieke situaties is het mogelijk om af te wijken van deze waarde. Raadpleeg een vakman om hier meer over te weten te komen voor jouw specifieke situatie.

Hoeveel ruimte tussen daktrim?

Allereerst heb je verbindingsplaatjes nodig om de daktrimmen met elkaar te verbinden. Houd er goed rekening mee dat aluminium per meter lengte mogelijk 1 mm kan uitzetten. Zorg er daarom voor dat er per meter daktrim 1 mm uitsparing aanwezig is tussen de daktrimmen.

dakrand afwerking

Waarmee maak je een dakrand beëindiging bij een plat dak?

Daktrimmen zijn verkrijgbaar in veel verscheidene materialen. Afhankelijk van de kleuren en materialen dat je verder voor je woning gebruikt, kun je dit dus evengoed langs het dak laten terugkomen. We bespreken de meest gebruikte materialen die gebruikt worden voor de afwerking van een dakgoot.

Aluminium daktrimmen

Aluminium randen langs het dak worden beschouwd als een duurzame en slimme oplossing. Zo is het erg licht van gewicht, is er vrijwel geen onderhoud vereist en kent het een roestbestendig karakter. Ook is het zeer bestendig tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor je je dus nergens zorgen om hoeft te maken. Deze eigenschappen gaan gepaard met een moderne en strakke uitstraling, die tot in detail afgewerkt kan worden gebaseerd op jouw wensen.

Kunststof daktrimmen

Kunststof daktrimmen zijn een praktische keuze voor dakafwerking, waarbij functionaliteit en veelzijdigheid samenkomen. Deze trimmen zijn lichtgewicht, eenvoudig te installeren en vragen weinig onderhoud. Het gebruik van kunststof zorgt voor een weerbestendige oplossing die niet roest, rot of corrodeert, waardoor het ideaal is voor diverse weersomstandigheden.

Daarnaast biedt kunststof een ruime keuze aan kleuren en stijlen, waardoor het gemakkelijk aan te passen is aan de esthetiek van elk gebouw. Met de betaalbaarheid en duurzaamheid van kunststof daktrimmen maak je een slimme keuze voor een professionele en aantrekkelijke dakrandafwerking.

Kunststof boeidelen

Kunststof boeidelen behouden echt goed hun vorm, kleur en kwaliteit ondanks de slijtage die dakranden en goten ondervinden. Ze gaan niet schilferen of delamineren, omdat ze geen vocht kunnen opnemen. Een kunststof boeideel is ook bestand tegen vervaging bij blootstelling aan de zon. De kunststof boeidelen kunnen vrijwel onzichtbaar worden afgewerkt met afwerkdoppen, een bitje en schroeven. De noodzaak van plamuren, schuren en schilderen is hiermee verdwenen.

Kunststof windveren

Wist je dat de windveren van een huis mede de esthetiek ervan bepalen? Een windveer moet vanwege de hoogte gemaakt zijn van een onderhoudsarm materiaal. Kunststof is een uitstekende keuze voor dit gebruik. Het leent zich zelfs voor esthetische aanpassingen. Je kunt bijvoorbeeld met een bovenfrees een mooi sierpatroon aan de windveer toevoegen, zoals een geschulpte rand. Elke vorm is denkbaar bij kunststof windveren.

Toepassing voor dakafwerking

Het is aan te raden rekening te houden met de specifieke toepassing van de dakrand, omdat elk project anders is en een andere strategie vereist. Je kunt kunststof gebruiken voor de dakrand, of je dakkapel, garage of aanbouw, of je nu een plat dak of een schuin dak hebt. Zowel een dakrand met overstek als eentje zonder overstek vallen hieronder.

Een dakoverstek toevoegen

Bij de afwerking van de dakrand kun je ook denken aan een dakoverstek. Het kleine deel van het dak dat over de buitenmuur van een huis hangt, wordt een dakoverstek genoemd. Zowel platte als hellende daken kunnen een dakoverstek hebben. Sommige mensen nemen aan dat zo’n dakoverstek overbodig is en dat een kleiner dak een betere optie zou zijn. Een dakoverstek dient echter wel degelijk een doel en zo’n dakafwerking is daarnaast ook best aantrekkelijk.

Waar wordt een dakoverstek voor gebruikt?

In de zomer biedt een dakoverstek wat welkome schaduw, omdat de rand de zonnestralen tegenhoudt van de ramen van het dak. In de winter schijnt de zon meer naar binnen omdat hij veel lager staat. Het gevolg is warme kamers in de winter en koele in de zomer. Een dakoverstek beschermt je gevel ook tegen regen en vocht dat in de muren sijpelt. Er is minder kans op vochtschade omdat de dakgoot verder van de gevel af ligt.

Benieuwd naar de kosten van dakrand afwerking?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de mogelijkheden en kosten zijn voor het afwerken van de dakrand. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakgoot prijzen

De afwerking van de dakrand en dakoverstek

Er zijn verschillende keuzes om bijvoorbeeld het dakoverstek en de goot op een gevel te vervangen door een mooie bekleding. De bekleding wordt meestal aangeboden in plaatmateriaal, panlatten en planken.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor gevelbekleding van pvc. Pvc-bekleding vergaat niet, is waterdicht, licht van gewicht, gemakkelijk te bewerken en hoeft niet geschilderd of gelakt te worden. Verder is het redelijk geprijsd, bestand tegen corrosie en ondoordringbaar door vocht en schimmel. Pvc komt in een verscheidenheid van tinten. Het heeft een holle kern. Pvc hardschuim is ook een optie. De toplaag van nieuw, zeer sterk pvc-materiaal wordt bovenop het gerecyclede harde pvc-schuim gelegd dat het primaire profiel vormt.

Houtcomposiet met pvc afwerking is ook een mogelijkheid. Als slim en duurzaam alternatief voor hardhouten gevelbekleding wordt de bekleding van goten en dakoverstekken aangevuld met platen van een combinatie van hout en pvc. Dit materiaal is uiterst duurzaam, weerbestendig en eenvoudig te onderhouden. Bovendien kan het oppervlak gepolijst worden met een reliëf dat op hout lijkt, waardoor het materiaal niet van echt hout te onderscheiden is. Dit materiaal is in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Je kunt ook kiezen voor gootbekleding van plaatmateriaal op basis van basalt. Het feit dat deze bekleding flexibel is als hout, sterk als steen, temperatuur- en weerbestendig, brandveilig, 100% recycleerbaar en eenvoudig te buigen is, geeft het een duidelijk voordeel.

Kies je liever voor een natuurlijk materiaal? Dan zijn houtvezelplaten een optie. Deze platen zijn uitzonderlijk kleurvast, dik, robuust, stabiel en duurzaam. Afwerking in tropisch hardhout is ook een optie. Het is haalbaar om de dakgoot te bekleden en een houten afwerking te geven met houtsoorten als meranti, bankirai en teak. Houd er wel rekening mee dat dergelijke houtsoorten routinematig moeten worden beschermd tegen vocht en UV-stralen. Het feit dat ze er warm en echt uitzien is een voordeel.

Dakrand laten afwerken: gratis offertes

Wil je het dak van je woning afmaken en daarom de dakrand afwerken? Ontdek wat de kosten zijn en welke specialisten je kunnen helpen. Vraag offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes