Vogelwering dakgoot plaatsen | Voorkom schade en verstoppingen

Als vogels in de broedperiode nesten gaan bouwen kan dat leiden tot verstoppingen van de dakgoten. We bekijken de voor- en nadelen van de verschillende soorten vogelwering, waardoor je beter de juiste vogelwering dakgoot kunt kiezen!

vogelwering dakgoot plaatsen

Grote keuze aan soorten vogelwering

Voor het vermijden van overlast door vogels is het aan te bevelen om vogelwering voor de dakgoot op het dak te plaatsen. De vogelwering is niet schadelijk voor de vogels, het voorkomt slechts dat de vogels nog op het dak kunnen gaan zitten.

Het enige effect van vogelwering is dus dat ze een ander plekje moeten opzoeken om een nest te bouwen. Er zijn enorm veel producten verkrijgbaar om dit te bereiken. Een aantal worden hier besproken.

Soorten vogelwering op een rij

  • Borstels
  • Pinnen
  • Staaldraad
  • Vogelschroten
  • Elektronischer verjager

Borstels

Een diervriendelijke manier van vogelwering in de dakgoot is de aanschaf van dakgootborstels. Dit worden ook wel gootdrains genoemd. Het zijn ronde borstels met een diameter van circa 12 centimeter, die in de lengterichting in de dakgoten worden gelegd.

Ze zijn verkrijgbaar in lengtes variërend van 1 tot 4 meter. Voor brede dakgoten zijn er borstels met een doorsnede van 20 centimeter verkrijgbaar.

Zelf borstels aanbrengen

Het plaatsen van een vogelweringsborstel in de dakgoot is niet moeilijk en kan zelf worden gedaan. De borstels moeten los in de lengte door de volledige dakgoot worden gelegd.

Wees voorzichtig, want het is een klusje waarvoor een ladder moet worden gebruikt.

Functie van borstels

Dakgootborstels hebben meerdere functies. Vogels kunnen niet meer in de dakgoot gaan zitten en daar geen nesten bouwen. De borstels hebben zulke lange haren dat ze ook voorkomen dat vogels onder de dakpannen kunnen zitten.

Zo kun ook nog eens je schade aan het dak en vochtproblemen in huis voorkomen, laat staan de kosten van een vogelnest laten verwijderen.

Vogels weren met pinnen

Duivenpinnen zijn ook een effectieve vorm van vogelwering in de dakgoot. Het zijn rechtopstaande metalen pinnen met een tussenruimte van circa 5 centimeter. Daardoor kunnen vogels niet meer in de dakgoot landen. Ze worden verkocht in strips van een meter lengte en kunnen gemakkelijk op de dakgoten worden geklikt.

De plaats waar dit type vogelwering wordt bevestigd moet eerst worden gereinigd. Het materiaal is bestand tegen alle weersomstandigheden. Een nadeel van duivenpinnen als vogelwering voor de dakgoot is dat je ze duidelijk kunt zien.

Duivenpinnen kosten

De kosten van duivenpinnen zijn afhankelijk van hoe lang de strips duivenpinnen zijn en of je ze laat plaatsen of zelf plaatst. Deze pinnen zijn niet alleen geschikt voor duiven, maar ook voor allerlei andere vogelsoorten.

Gemiddeld kosten ze in de praktijk tussen de € 6 en € 20 per meter inclusief plaatsing.

vogelwering dakgoot plaatsen

Dun verend staaldraad

Een universele methode om te voorkomen dat vogels ergens gaan zitten werkt met behulp van heel dun verend staaldraad.

Dit is dus niet uitsluitend bedoeld als vogelwering voor de dakgoot, maar kan ook op schuttingen, de kap op de schoorsteen en op de nok van het dak worden gebruikt.

Lange levensduur

Het staaldraad loopt door speciale voetjes, die op de gewenste plekken worden gemonteerd. Aan het uiteinde van het staaldraad wordt een veertje gemaakt. Dat zorgt ervoor dat het staaldraad doorbuigt, zodat er geen vogels op kunnen landen.

Dit staaldraad systeem is zeer effectief en gaat bijzonder lang mee. Het materiaal is bestand tegen alle weersomstandigheden.

Vogelschroot plaatsen

Een veel gekozen soort vogelwering is de vogelschroot. Vogelschroten zijn elastische pinnen die tussen de dakgoten en de dakpannen worden geplaatst.

Deze schroten voorkomen dat vogels zich onder de dakpannen nestelen.

Elektronische vogelverjager

Wie geen borstels, duivenpinnen of staaldraad wil plaatsen kan voor de vogelwering in de dakgoot gebruik maken van een elektronische vogelverjager. Dat zijn apparaten die een ultrasoon geluid produceren en soms ook lichtsignalen, waar vogels van schrikken.

De apparaatjes hebben een sensor, waardoor het signaal alleen wordt ingeschakeld als er een vogel wordt gedetecteerd.

Tot 500 meter

Elektronische vogelverjagers zijn te koop in vele varianten. Ze zijn verkrijgbaar in versies met batterijen en op netstroom. Ook de capaciteit verschilt enorm. Een kleine elektronische vogelverjager heeft een bereik van een paar meter. 

Professionele exemplaren kunnen gebieden tot 500 meter vogelvrij houden.

Interesse in vogelwering voor je dakgoten?
Vogels kunnen voor veel problemen zorgen als ze in dakgoten gaan nestelen. Om de beste keuze voor vogelwering te maken kun je door vrijblijvend offertes aan te vragen in contact komen met professionals.
arrow Vraag offertes aan
dakgoten worden voorbereid voor vogelwering

Vogelwering dakgoot laten plaatsen

Omdat het plaatsen van vogelwering dakgoot met behulp van een steiger of ladder moet gedaan zullen veel woningeigenaren dit laten uitvoeren door een bedrijf. Het is vanwege de prijs aan te bevelen om dit in combinatie met andere werkzaamheden aan de dakgoot te laten uitvoeren, bijvoorbeeld bij het dakgoten plaatsen.

Andere werkzaamheden zijn het laten repareren van de dakgoot of het laten schoonmaken van de goot. Als de door jou gekozen vogelwering dakgoot niet helpt om verstoppingen van de afvoer tegen te gaan, kun je samen met de vogelwering roosters in de goot laten plaatsen.

Hoelang duurt vogelwering plaatsen?

Borstels in de dakgoot leggen is een eenvoudig klusje, dat heel snel kan worden gedaan. Het is niet moeilijk en kan zelf worden uitgevoerd. Het monteren van duivenpinnen of staaldraad is wat lastiger.

Dit is een soort vogelwering dakgoot die moet worden vastgeklikt of geschroefd. Je moet dan met gereedschap op hoogte werken. Dat vraagt om extra voorzorgsmaatregelen, waardoor je langer bezig bent met het monteren van de vogelwering.

Het voordeel van deze oplossingen ten opzichte van borstels is, dat staaldraad en duivenpinnen tientallen jaren meegaan. Borstels in de dakgoot moeten na een aantal jaren worden vervangen.

Wat kost vogelwering?

Wie zelf vogelwering dakgoot wil plaatsen is uiteraard veel goedkoper uit dan wanneer je dat door een bedrijf laat doen. Er wordt bespaard op voorrijkosten en op personeel.

Als je zelf vogelwering dakgoot wilt monteren moet je echter wel beschikken over de juiste gereedschappen om veilig op hoogte te kunnen werken.

Prijs per meter

Wanneer je een bedrijf inschakelt om uitsluitend vogelwering dakgoot te plaatsen moet je rekening houden met een prijs vanaf circa € 30 per meter dakgoot. Deze kosten stijgen als je voor een duurdere variant vogelwering kiest.

Door het werk te combineren met andere onderhoudswerkzaamheden kan de totaalprijs weer iets dalen.

De juiste vogelwering

Borstels zijn vrij goedkoop en gemakkelijk te plaatsen, maar die moeten op den duur worden vervangen. Duivenpinnen en staaldraad zijn duurder en hebben als nadeel dat er iets aan je woning moet worden gemonteerd.

Als je een woning hebt waarbij de dakgoot moeilijk bereikbaar is, kan een elektronische vogelverjager een geschikte oplossing zijn. Elke vorm van vogelwering voor de dakgoot heeft dus zijn eigen voor- en nadelen.

Slechte nachtrust zonder vogelwering dakgoot

Zonder vogelwering voor de dakgoot kun je als bewoner behoorlijk wat overlast ervaren van de broedende vogels. Al vanaf heel vroeg in de ochtend hoor je de vogels in de dakgoot en op het dakbeschot. 

Als de jongen wat groter worden en honger hebben laten ze dat luidkeels weten.

Geen geluidsoverlast meer

Om geluidsoverlast te voorkomen is vogelwering in de dakgoot zijn geld meer dan waard. Je voorkomt ermee dat er schade ontstaat aan de woning. Door de vogelnesten kunnen er schimmels ontstaan, die het houtwerk van de woning aantasten.

Aangetast houtwerk kan op zijn beurt weer leiden tot vochtproblemen in huis.

Schade zonnepanelen en dakpannen

De kans dat zonnepanelen en dakpannen vuil worden tijdens het vliegen van en naar het nest is groot. Er zijn ook vogels die erg agressief worden als ze jongen hebben. Het komt voor dat zwaluwen en vooral meeuwen de bewoners van woningen aanvallen.

Zo kunnen krassen en schade aan zowel zonnepanelen als dakpannen ontstaan. Ook kunnen uitwerpselen de panelen en pannen vervuilen of kunnen vogels onder de panelen nestelen.

Gevolgen vogelnest onder dak of panelen

Wanneer vogels gaan nestelen onder je dak of zonnepanelen heeft dit verschillende gevolgen. Ten eerste brengt het natuurlijk rommel met zich mee. Daarnaast wordt de koeling van de zonnepanelen belemmerd door vogelnesten.

Er zijn kleinere borstels verkrijgbaar die rondom zonnepanelen worden geplaatst. Met vogelwering voor zonnepanelen wordt voorkomen dat kleine vogeltjes zich onder de panelen nestelen.

Vogelwering dakgoten: gratis offertes

Vogels kunnen voor veel overlast zorgen. Gelukkig zijn er veel soorten vogelwering om je dakgoten vrij te houden. Door gratis en vrijblijvend offertes op te vragen kunnen vakmannen jou helpen met de juiste soort uit te kiezen, voor de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes