Dakgoten laten schoonmaken | Prijs | Onderhoud

De dakgoten laten schoonmaken en herstellen is best een klus op hoogte. Wat kost het om die zinken of pvc dakgoten netjes schoon te laten maken en wat kosten herstelwerkzaamheden? Ontdek het hier!

dakgoten laten schoonmaken

Het water goed opvangen en afvoeren

Een mooie goot maakt een dak echt af. Als je kiest voor mooie beugels en een strakke rechte plaatsing met mooie verbindingen passen ze helemaal in het plaatje. De dakgoten geven het huis ‘smoel’ maar moet wel onderhouden worden. Bekijk hier hoe je de dakgoot onderhoud en een nieuwe dakgoot van kunststof, zink of koper kiest.

Elementair onderdeel

Om maar met de deur in huis te vallen: de dakgoot is een onderdeel van het huis dat vaak meer kosten met zich meebrengt dan vooraf gedacht. Het schilderwerk van kozijnen zit vaak nog wel in het hoofd van de meeste woningeigenaren maar de kosten van het schilderen ervan of, erger nog, de prijzen van dakgoten vervangen zijn vaak niet echt begroot.

Dakgoot kosten

De kosten van een schilderbeurt van de goten van een normaal huis zijn gemiddeld 500 euro incl. verf en kwasten, wat houtrotherstel, een steiger. Bij een klein huis zonder houtrotherstel en maar 1 goot is dat zo’n 200 euro als je het laat doen. Zelf schilderen is natuurlijk veel goedkoper en als je verbouwen en klussen leuk vindt dan is dat een prima optie waarbij je alleen op de veiligheid dient te letten. Bij een koperen dakgoot heb je hier eigenlijk weinig extra kosten aan, wat ook wel weer scheelt.

Prijs

Je ziet het: er zijn verschillende voor- en nadelen en prijsverschillen tussen de materialen die je voor de goot kunt kiezen. Het ene is niet beter dan de andere, het heeft gewoon te maken met je persoonlijke voorkeur, je budget en ook het huis. Wij zijn van mening dat kunststof voor de meeste woningen een goede keuze is als de goot behoorlijk slecht/ rot is. Het is tegenwoordig mooi en de kosten vallen mee als je prijzen vergelijkt. Een aluminium dakgoot is ook een goede keuze die langer mee gaat, maar die ook duurder zal zijn. Beter is natuurlijk om alles goed te onderhouden, zodat het opnieuw uitzoeken van de prijzen dakgoot vervangen niet nodig is.

Offertes voor het laten schoonmaken van je dakgoot?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat het kost om je dakgoot te laten schoonmaken. Vergelijk de offertes!
arrow Vergelijk dakgoot prijzen

Schoonmaken

Wellicht een open deur maar hoe beter je hem onderhoud en schoonhoud hoe langer deze meegaat. Om problemen te vermijden dien je de goot eigenlijk 1 x per jaar te reinigen. Verwijder daarbij gewoon de bladeren, vuil en de aangroeiing zoals mos. Bekijk dan ook meteen de bevestigingsbeugels (zijn ze loszittend of beschadigd?). Bekijk dan ook direct even je platte dak als die er is en controleer dit platte dak nog vaker dan de goot. Als er onderhoud nodig is kun je natuurlijk ook direct even bij je buren kijken of dit voor hen ook van toepassing is. Dat scheelt vaak in de kosten en als je op het dak staat kun je dat goed zien. Als die buurman of -vrouw komt kijken ‘wat je aan het doen bent’ is de vraag natuurlijk snel gesteld en dit kan behoorlijk besparen. Het vervangen van vooral zinken dakgoten is nogal kostbaar namelijk. Als je in de toekomst de dakgoten minder vaak schoon wil maken is het een goed idee om de dakgoot te coaten.

schone dakgoot

Onderhoud

Terug naar het onderhoud van het dak en dakgoten. Vooral na de winter dient er een algemene inspectie uitgevoerd te worden. Beschadigingen aan de dakgoot dienen gerepareerd te worden. En het liefst zo snel om lekkage aan de dakgoot te voorkomen. De afvoerkolken en afvoerbuizen moeten goed schoon worden gehouden en dit kun je prima zelf doen met handschoenen en een emmer. Hoeveel onderhoud nodig is, verschilt per soort dakgoot. Een kunststof dakgoot is een erg onderhoudsarm en is ook gemakkelijk schoon te maken.

Ook is er altijd een kans dat vogels een nest gaan bouwen in de dakgoot, dan komen er nog kosten bij om het vogelnest te laten verwijderen.

Dakgoten

De schutlaag (zonbeschermende laag van de dakbedekking) en de slabben en het voegwerk moet je daarbij niet vergeten als je toch op het dak bent. Zorg ervoor dat alle delen van het dak bedekt blijven door grind als je een niet UV-bestendig dakbedekking hebt.

Terugverdienen

Je las het zojuist al en hier zie je de terugverdienberekening. Dit is een enkelvoudige terugverdienberekening zonder rekening te houden met rentevoordeel. Dit zal echter niet heel veel uitmaken voor de uitkomst. Een goot van kunststof is duurder dan zomaar een schilderbeurt. Als de goot zelf nog goed is en alleen het hout rot op een paar plaatsen dan is een compleet nieuwe kunststof goot veel duurder. Als je dan niet heel veel jaar in het huis blijft wonen is de investering waarschijnlijk niet rendabel want je wilt de kosten er waarschijnlijk in de toekomst wel ‘uithalen’.

Kosten kunststof dakgoot terugverdienen

We merken dat veel woningeigenaren rekenen in de voordelen op lange termijn. Als die nieuwe dakgoot PVC bijvoorbeeld 1500 euro kost en een schilderbeurt 500 euro dan is het kunststof pas na 3 schildersbeurten rendabel. En dat is in de praktijk 3 keer 4 jaar want de goot moet vaker geschilderd worden dan kozijnen en dan is 4 jaar wel echt het maximum om niet te veel achterstallig onderhoud te krijgen. Anders wordt dit een hele verbouwing op zich.

Dakgoot laten schoonmaken: gratis offertes

Zit je dakgoot vol met bladeren en ander vuil en wil je deze laten schoonmaken? Kom in contact met dakspecialisten. Vul ons formulier in, ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes