Boeidelen vervangen | Tips | Waar moet je op letten!

Jouw woning moet er altijd goed uitzien en van goede kwaliteit zijn. Zo zijn de boeidelen bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel, welke voorkomen dat er lekkages ontstaat. In sommige gevallen moet je de boeidelen vervangen om weer van de beste kwaliteit te zijn voorzien.

Boeidelen op dak

Waarom moet je boeidelen vervangen?

De boeidelen zijn opstaande randen bij een plat dak, dakrand of dakgoot. De boeidelen hebben vanwege de verschillende weersinvloeden veel onderhoud nodig. Het onderhoud bestaat voornamelijk uit het schoonhouden van het materiaal.

Bij kunststof is het eenvoudig om dit uit te voeren. Hiervoor heb je namelijk uitsluitend een sopje nodig. Als de boeidelen gemaakt zijn van hout, dien je ook eens in de zoveel tijd een nieuwe laklaag aan te brengen. Je voorkomt hiermee dat het hout gaat rotten door de weersinvloeden en de boeiranden uiteindelijk lekkages met zich meebrengen.

De boeidelen vervangen is daarbij ook regelmatig nodig. Vooral wanneer je niet voor het onderhoud hebt gezorgd, kan het er namelijk voor zorgen dat er veel schade aan het dak en alles eromheen wordt aangebracht. Als het onderhoud voor langere tijd niet uitgevoerd is, zie je dit vaak terug aan kleine scheurtjes. Bij hout kun je daarbij ook houtrot zien, welke ervoor zorgt dat alles langzaam afbrokkelt.

Het is dan van belang dat je niet te lang wacht met de vervanging. Voordat je het weet, sta je namelijk voor andere verrassingen en kun je veel kosten verwachten. Daarbij kan een professional jou na de vervanging ook direct adviseren over het onderhoud dat je daarna uit kunt voeren.

De voordelen van boeidelen vervangen

Boeidelen vervangen zorgt in eerste instantie voor een mooie uitstraling van de woning. Indien deze rot zijn of volledig verweerd, zal dit iedereen namelijk direct opvallen. Je kijkt automatisch toch naar de staat van de woning. Door het vervangen zorg je er dus voor dat je de gewenste uitstraling weer terugkrijgt. Tevens kun je alle rottende onderdelen bij het dak hiermee direct vervangen. Je kunt de lekkages voorkomen of zelfs verhelpen, waardoor je niet op nieuwe kosten wordt gejaagd.

Een ander groot voordeel van boeidelen vervangen is dat er verschillende mogelijkheden zijn. Zo kun je bij oudere huizen bijvoorbeeld kiezen voor hout, omdat dit alles tot een mooi geheel brengt. Echter brengt hout wel extra onderhoudswerkzaamheden met zich mee. In plaats daarvan zijn kunststof en trespa ook mogelijk. Deze staan bekend om minder onderhoud, waardoor je ook minder lang bezig bent met de werkzaamheden.

Zo hoef je deze uitsluitend schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Vooral wanneer je weinig tijd hebt voor het uitvoeren van onderhoud kunnen deze dus een goede keuze zijn om toch zoveel mogelijk te profiteren van de boeidelen.

Waar moet je op letten bij het vervangen van de boeidelen?

Het vervangen van de boeidelen is geen heel lastige klus, maar behoeft wel enige kennis van zaken. Je moet er namelijk voor zorgen dat alles goed op elkaar aansluit, zodat weersinvloeden geen kans hebben om jouw huis binnen te dringen of schade aan te brengen aan de dakconstructie. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die voor de keuze van bepaalde boeidelen kunnen zorgen. Onderstaande factoren zorgen ervoor dat jij een goede keuze maakt voor jouw nieuwe boeidelen en alles wat hierbij komt kijken.

De algehele uitstraling

Bij het kiezen van nieuwe boeidelen moet je ook naar de algehele uitstraling van het dak kijken. De boeidelen moeten namelijk helemaal op het dak aangepast zijn en daarnaast geen afbreuk doen aan de stijl van de woning. De boeidelen vervangen gebeurt daarom niet zomaar, maar is voorzien van een groot aantal keuzemogelijkheden. Door vooraf goed in het achterhoofd te houden wat jij verwacht, zorg je ook dat alles helemaal naar wens wordt gemaakt.

boeidelen van keralit

Het onderhoud

Bij de boeidelen vervangen is het ook goed om naar het onderhoud te kijken. Houten boeidelen moet je namelijk eens in de 7 jaar van een nieuwe verflaag voorzien, waardoor je de goede uitstraling kunt behouden en de boeidelen kunt beschermen tegen weersinvloeden.

Bij kunststof hoef je weer vrijwel geen onderhoud uit te voeren en uitsluitend het oppervlak schoon te maken. Hiermee zorg je ook voor een lange levensduur van de boeidelen. Het onderhoud dat jij wenst uit te voeren, kan dus van belang zijn voor de keuze die je maakt bij de vervanging.

Het aantal vierkante meter

Jouw dak kent een bepaald oppervlak. Afhankelijk daarvan dien je ook de juiste afmetingen voor de boeidelen aan te houden. Het is daarom verstandig om te bekijken hoeveel vierkante meter je nodig hebt, zodat je op basis hiervan ook meer inzicht krijgt in de kosten die erbij komen kijken. Zo zorg je ervoor dat alles helemaal naar wens is en je geniet van de uitstraling die je aan de woning geeft.

De eventuele afwerking

De boeidelen vervangen kan ook gelijk zorgen voor een geheel nieuwe uitstraling. Hiervoor moet je naar de afwerking kijken. Kunststof en trespa kunnen bijvoorbeeld in een groot aantal kleuren aangeschaft worden, waardoor je de gewenste kleur altijd bij jouw woning kunt verkrijgen.

De verschillende kleurtinten kunnen de woning daarom ook weer een nieuw uiterlijk geven. Bij hout heb je het grote voordeel dat je deze in iedere gewenste kleur kunt verven. Bij het onderhoud kun je daarom ook weer naar een geheel andere kleur overstappen als je uitgekeken bent op de vorige.

Tijd om je boeidelen te vervangen?
Boeidelen op tijd vervangen zorgt ervoor dat jouw dak tegen weer en wind bestendig blijft. Door offertes op te vragen en te vergelijken kun je de beste prijs voor deze klus vinden!
arrow Vraag offertes aan

Waarom de werkzaamheden zelf uitvoeren?

De boeidelen vervangen zou je zelf uit kunnen voeren. De voornaamste reden om de werkzaamheden zelf uit te voeren, is omdat het jou veel kan schelen in de kosten. Je hoeft immers alleen maar de materialen aan te schaffen die je nodig hebt. Daarbij is het ook volledig uit te voeren in jouw eigen tijd. Je zorgt er hiermee dus ook voor dat jij binnen de gewenste tijd de woning van een nieuwe uitstraling hebt voorzien.

boeidelen bij dakgoot

De kosten voor boeidelen vervangen

Het is goed om de kosten voor boeidelen vervangen voor jezelf op een rij te zetten. Er zijn namelijk een aantal factoren die de hoogte van de bedragen kunnen laten verschillen. Zo moet je als eerste rekening houden met het aantal vierkante meters dat jouw dak bedraagt. Op basis hiervan worden namelijk ook de afmetingen van de boeidelen bepaald, waarna deze weer vertaald worden naar een bepaald bedrag om de boeidelen te vervangen. Daarnaast kan het gekozen materiaal een verschil opleveren. Wanneer je voor hout kiest, kun je dus een ander bedrag op de factuur verwachten dan wanneer je kunststof kiest.

Een andere kostenpost waar je rekening mee moet houden met boeidelen vervangen is als je een professional inschakelt voor het uitvoeren van de werkzaamheden. De professional zal namelijk niet alleen de materiaalkosten aan jou doorberekenen, maar ook een bepaald uurtarief rekenen.

Dit uurtarief verschilt per bedrijf, waardoor je op basis hiervan wel kunt besparen. Het is daarbij goed om een vergelijking te maken, zodat je voorkomt dat je te veel betaalt op de uiteindelijke factuur. Wanneer je alles voor jezelf op een rij zet, weet je precies hoeveel je kwijt bent aan het vervangen van de boeidelen en het eventuele onderhoud dat hierbij komt kijken.

Schakel een goede specialist in

Een professional inschakelen voor het vervangen van de boeidelen zorgt voor veel efficiëntie en vakkennis. De specialisten hebben hier namelijk al veel ervaring in, waardoor het vervangen vele malen sneller gaat. Daarbij ben je ook verzekerd van hoogwaardige kwaliteit. Zo hoef je voor langere tijd niet meer aan het onderhoud te denken en weet je ook zeker dat weersinvloeden geen kans meer krijgen bij jouw dak en alle omliggende onderdelen van de woning.

Doordat alles goed bevestigd wordt, weet je zeker dat je voor langere tijd niet meer aan de vervanging hoeft te denken en tegelijkertijd ook zeker weet dat er geen extra werkzaamheden voor reparaties hoeven te komen. Het is daarom altijd aan te raden om een professional in te schakelen als jij de boeidelen bij jouw woning wilt vervangen.

Boeidelen vervangen: gratis offertes

Wil je de boeidelen direct vervangen en daarbij weten wat het allemaal voor jou gaat kosten? Zorg er dan voor dat je een specialist vindt die de werkzaamheden voor jou uit kan voeren en vraag een offerte op. Binnen een korte tijd heb je alle kennis over de werkzaamheden en weet je ook wanneer deze beginnen bij jouw dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes