Kilgoot | Op tijd kilgoot vervangen voorkomt lekkages

Een dak is een essentieel onderdeel van elk gebouw, omdat het beschermt tegen weersinvloeden en vocht. Bij hellende daken komen meerdere dakvlakken samen op een punt. Om schade te voorkomen is de kilgoot een onmisbaar onderdeel. 

kilgoot

Wat is een kilgoot

Een kilgoot is een speciaal soort dakgoot die ter vervanging dient van verholen goten. Hiervoor zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar, enkele voorbeelden hiervan zijn de prefab kilgoot, de aluminium kilgoot, de kilgoot op rol en de kilgoot plus. Welke optie hangt af van of je prefab daken hebt of niet, of er lage dakhellingen aanwezig zijn, of er bestaande killen zijn en hoe eenvoudig deze aangebracht kunnen worden. Hieronder bespreken we de verschillende opties.

Waar zit een kilgoot?

Een kilgoot is een speciaal soort goot die wordt gebruikt op de plaats waar twee dakvlakken van een hellend dak samenkomen. Deze dakvlakken worden vaak aangeduid als de kil of de kilkeper. De kilgoot bevindt zich op het laagste punt en heeft als hoofddoel om het regenwater dat van beide dakvlakken stroomt op te vangen en af te voeren. Dit voorkomt dat het water zich ophoopt en mogelijke lekkages veroorzaakt.

Belang van kilgoot plaatsen voor dakvlakken

Gerichte dakvlakken creëren een specifieke uitdaging voor een waterdichte afwerking. Zonder een kilgoot zou het water dat van twee dakvlakken afloopt rechtstreeks in het punt waar de daken samenkomen kunnen stromen, wat een groot risico op lekkages met zich meebrengt. Een goed geïnstalleerde kilgoot zorgt ervoor dat het regenwater op een gecontroleerde manier door middel van lange banen wordt afgevoerd, waardoor de kans op vochtschade wordt verminderd.

Kunststof, zink, aluminium of PVC

Kilgoten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder kunststof, zacht pvc, zink en aluminium. Kunststof kilgoten zijn licht van gewicht en eenvoudig te installeren en hebben een eenvoudige verwerking, terwijl zink en aluminium duurzamer zijn en een lange levensduur hebben. De keuze van het materiaal hangt af van de uiterlijke voorkeuren, het budget en de duurzaamheidswensen.

Professionele installatie

De juiste installatie van de kilgoot is van groot belang voor een waterdichte dakconstructie. Het moet nauwkeurig worden geplaatst en goed worden bevestigd om het regenwater naar de juiste afvoerkanalen te leiden, net als andere soorten dakgoten plaatsen. Een professionele installatie garandeert een langdurige bescherming tegen lekkages en vochtschade.

Kilgoot laten plaatsen?
Om ervoor te zorgen dat de kilgoot juist wordt geplaatst, is een professionele installatie belangrijk. Vraag vrijblijvend offertes op om de beste prijs voor deze klus te vinden.
arrow Vraag offertes aan

Gerichte dakvlakken

Een dak speelt een grote rol bij het beschermen van een gebouw tegen weersinvloeden, zoals regen, sneeuw en wind. Bij hellende daken zijn er vaak meerdere dakvlakken die samenkomen op één punt. Dit wordt ook wel de kil genoemd en kan een zwakke plek vormen voor mogelijke lekkages. Om deze lekkages en vochtproblemen in huis te voorkomen en een waterdicht dak te garanderen, spelen kilgoten een essentiële rol.

Kilgoten voor kilkeper waterdicht maken

Een kilgoot is een speciaal type dakgoot dat specifiek wordt gebruikt op de plaats waar twee dakvlakken van een hellend dak samenkomen, de zogeheten kilkeper. De kilgoot bevindt zich op het laagste punt en heeft als hoofddoel om het regenwater dat van beide dakvlakken stroomt op te vangen en af te voeren.

Waterafvoer van dak constructie

Het correct afvoeren van regenwater is van groot belang om een waterdicht dak te garanderen. Als regenwater niet effectief wordt afgevoerd, kan het zich ophopen op de kil en uiteindelijk binnendringen in het dakoppervlak, wat lekkages en vochtschade in huis kan veroorzaken. Deze type goot loost het regenwater op een simpele manier naar de juiste kant, waardoor de kans op waterschade wordt verminderd.

dakdekker bezig met kilgoot vervangen

Hoe kilgoot pannen slijpen?

Om ervoor te zorgen dat alle soorten dakpannen op het dak goed op elkaar aansluiten, is het belangrijk om deze op maat te maken. Je kunt de dakpannen al in de juiste maat bestellen, waardoor je naderhand minder werk hebt. Maar omdat elk dak uniek is en alles erg goed op elkaar moet aansluiten, moet je vaak toch nog iets bijsnijden voor het goed in elkaar valt. Met een slijptol wordt er op het dak zelf de kilgoten en andere dakpannen precies in de juiste vorm geslepen voordat ze worden gelegd.

Wanneer kilgoten vervangen?

Kilgoten moeten ook op den duur vervangen worden om de waterdichtheid van je dak te garanderen. Een zinken kilgoot zal tussen de 30 en 50 jaar meegaan voor hij vervangen moet worden, wat een stuk minder lang is dan de 50 tot 125 jaar die zinken dakbedekking mee zal gaan. Ditzelfde gaat op voor andere soorten kilgoten, deze gaan ook een stuk minder lang mee dan dakbedekking van hetzelfde soort materiaal. Je hoeft pas echt te gaan vervangen als de kilgoot niet meer te repareren is, maar door elke paar jaar een goede dakinspectie te laten doen ben je er altijd op tijd bij.

Prijs kilgoot kopen

De kilgoot is een belangrijk onderdeel van een schuin dak met gerichte dakvlakken. Het voorkomt dat regenwater zich ophoopt en minimaliseert daarmee het risico op lekkages en vochtschade. Met een brede keus aan materialen, kan de kilgoot worden afgestemd op de behoeften en eisen van het gebouw. De prijs van een kilgoot is iets duurder dan standaard dakpannen, omdat deze vaak groter en een aparte vorm hebben. Hierdoor is het duurder om te produceren.

Wat kost een kilgoot vervangen?

De kilgoot vervangen kosten zullen vaak een soortgelijke prijs zijn als het plaatsen van de kilgoot. Je kunt een kilgoot per meter of per dakpan kopen, afhankelijk van het materiaal. PVC kilgoten kunnen in een rol en per dakpan worden gemaakt, zink zal bijvoorbeeld alleen als dakpan te koop zijn. Je moet rekenen op prijzen van gemiddeld €15 tot €20 per meter kilgoot (op rol) en €20 tot €70 per stuk (bij dakpan). Zink en aluminium zijn hierin duurder en kunnen uitschieters tot €80 per dakpan hebben.

Veelgestelde vragen

Wat is een kilgoot?

+
Een kilgoot is een soort dakgoot die in een kilkeper loopt, dit is de hoek die ontstaat wanneer twee daken samenkomen.

Hoe maak je een kilgoot?

+
Eerst worden er isolatieplaten geplaatst, waarna de overige platen geplaatst worden.

Kilgoot: gratis offertes vergelijken

Om de beste prijs voor je kilgoot te krijgen, kun je met onderstaand formulier vrijblijvend offertes opvragen. Wij koppelen je aan ervaren dakdekkers die de dakgoten zonder problemen kunnen plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes