Mastgoot | Goede regenwaterafvoer voor jouw dak

Wil je een nieuwe dakgoot plaatsen of is de oude aan vervanging toe? Er zijn verschillende modellen om uit te kiezen. Is een mastgoot de keuze voor jouw woning? Deze soort dakgoot kan veel regenwater wegleiden en is daarom erg geschikt voor het Nederlandse weer.


mastgoot

Wat is een mastgoot?

Een mastgoot is een halfronde goot. Vroeger werden deze goten van een halve mast of van een pijnboom gemaakt. Vandaar de naam mastgoot. Tegenwoordig worden deze goten van materialen met een langere levensduur gemaakt, maar de naam is gebleven.

Voordelen en details

Mastgoten zijn goed bestand tegen zwaar weer en zorgen zo voor een goede afvoer van het regenwater. Ze worden al een lange tijd gebruikt en passen goed bij traditionele gebouwen en monumentale panden. Mastgoten worden voor veel verschillende soorten gebouwen gebruikt. Ze kunnen passend staan bij zowel kleine daken van een tuinhuis als grotere gebouwen zoals monumenten.

Alternatieven

Alternatieven voor een mastgoot zijn de bakgoot, blokgoot, en een verholen goot. Welk model je kiest is voornamelijk een kwestie van smaak. De kosten zijn zeer vergelijkbaar, alleen een verholen goot zal duurder zijn.

Wat zijn de kosten van een nieuwe mastgoot?

De kosten van een dakgoot hangen voornamelijk af van het materiaal dat je kiest. Hieronder staan de meest gebruikte materialen met hun prijs per meter. Dit is echter zonder verdere bijkomende kosten.

  • Zink: € 30 tot € 40
  • Aluminium: € 30 tot € 45
  • Koper: € 40 tot € 50
  • Kunststof: € 25 tot € 35
  • Polyester: € 25 tot € 35
  • RVS: € 55 tot € 75

Bijkomende kosten

Bij de kosten van de goot zelf komen ook andere kosten. Denk aan de kosten van het monteren wanneer je een vakpersoon inschakelt en de kosten van het overige materiaal. Vaak heb je hulpstukken, verbindingsstukken, hoekstukken, eindstukken, een kopschot en gootbeugels nodig voor het monteren van de goot. Het is ook mogelijk dat je de regenpijp meteen wilt vervangen samen met de dakgoot. Het materiaal dat je kiest kan een groot verschil maken voor de kosten. Denk echter ook aan de levensduur van elk materiaal. Een zinken mastgoot kan wat duurder zijn, maar gaat ook erg lang mee.

De montage van de mastgoot

Het installeren van mastgoten gaat vrij eenvoudig. Afhankelijk van het materiaal waar je mee werkt kan je ervoor kiezen om dit zelf te doen. Hierdoor kan je besparen op de montagekosten van de mastgoot. Bij PVC is dit goed te doen. Bij een zinken mastgoot zal dit lastiger zijn. Het installeren van zinken mastgoten kan je vaak beter uitbesteden omdat het materiaal lastiger is om mee te werken.

Aanschaf

Let er op dat je de juiste bijbehorende materialen aanschaft wanneer je zelf je dakgoot gaat plaatsen. Je zult, afhankelijk van het gekozen materiaal en afhankelijk van je huis verschillende elementen zoals hulpstukken, verbindingsstukken, eindstukken, gootbeugels en een kopschot nodig hebben.

Onderdelen zoals beugels kopen

Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid besteld. Gootbeugels moeten bijvoorbeeld minimaal 50 cm uit elkaar zitten. Meet van tevoren op wat je nodig hebt. De beugels worden aan de muur bevestigd zodat ze het gewicht van de goot en het water kunnen dragen. Bij het kopen van dakgoten is het daarom erg belangrijk om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Dakgoten kopen kan vervolgens op verschillende plekken.

Montage

Bij materiaal zoals PVC kan je de mastgoot gemakkelijk zelf op de juiste lengte zagen. Probeer de dakgoten zoveel mogelijk uit één stuk te laten bestaan wanneer mogelijk. Hierdoor vermindert de kans op schade en zorg je voor een goede afvoer van het regenwater. Stukken dakgoot kunnen aan elkaar gesoldeerd worden of worden verbonden met een dakgootverbinder. Kies ook welke eindstukken je wilt. Je kan een mastgoot met een vlak kopschot of met een bol kopschot kiezen.

Een nieuwe dakgoot monteren

Een mastgoot past goed bij verschillende soorten woningen. Het wordt vaak gebruikt voor traditionele en oudere woningen, maar past ook prima bij moderne gebouwen. Kies je voor een nieuwe mastgoot voor jouw huis? Bepaal of je dit zelf wilt gaan doen of schakel een professional in. Bekijk verschillende offertes en vraag wanneer nodig om het deskundig advies van een ervaren vakpersoon.

Interesse in een mastgoot?
Een mastgoot is een goede optie voor de afwatering van je dak. Om ervoor te zorgen dat de montage goed gebeurt en je een lange levensduur hebt, is professionele installatie een goede keuze.
arrow Vraag offertes aan

Materialen

Welk materiaal je kiest hangt af van je budget, de stijl van het gebouw en uiteraard persoonlijke smaak. PVC en zink worden vaak gekozen. PVC is de voordeligste optie. Dit materiaal vereist weinig onderhoud. De meeste leveranciers hebben een groot assortiment aan PVC dakgoten. Een nadeel van PVC is dat het niet goed bestand is tegen weersomstandigheden. Het kan niet goed tegen UV straling en bij vorst kan het materiaal broos worden.

Andere opties

Polyester is een goed alternatief, want het kan beter tegen wisselend weer. Het is echter wel wat duurder dan PVC. Een zinken mastgoot is ook een populaire keuze. Zinken mastgoten hebben een zeer lange levensduur. Een dakgoot vervangen wanneer deze van zink is of het plaatsen ervan plaatsen is echter ook wat duurder dan bij de meeste andere materialen. Koper is ook een duurdere maar duurzame keuze. Koper wordt echter meestal voor het uiterlijk gekozen.

Soorten

Een goede regenwaterafvoer is essentieel voor elk dak. Dit kan worden bereikt met een mastgoot, een specifiek type goot dat niet alleen functioneel, maar ook een mooie uitstraling heeft. Deze goten, bevestigd met beugels, zorgen voor een gedetailleerde en efficiënte afvoer van regenwater. Hiervoor zijn verschillende materialen en soorten beschikbaar, laten we eens kijken naar de opties.

Zink

Zink is een veelgebruikt materiaal voor mastgoten vanwege zijn duurzaamheid en uitstraling. Zinken mastgoten zijn robuust en hebben een lange levensduur, waardoor ze vaak een relatief dure investering waard zijn. Ze hebben de capaciteit om zowel op kleine als middelgrote daken te worden gebruikt en zijn onderverdeeld in verschillende diktes, lengtes en kraaldiameters.

Grootte van zinken mastgoten

Een zinken mastgoot heeft een halfronde vorm die een efficiënte afvoer van regenwater mogelijk maakt. Zinken mastgoten kunnen in drie verschillende maten beschikbaar zijn: 30 cm ontwikkeld (voor kleine daken), 37 cm ontwikkeld (voor middelgrote/grote daken) en 44 cm ontwikkeld (voor middelgrote/grote daken).

PVC

PVC is een veelgebruikt materiaal voor mastgoten vanwege de lage kosten en het gemak van installatie. PVC mastgoten zijn licht van gewicht en hebben geen speciale dragers nodig voor de installatie. Dit maakt ze een goede keuze voor doe-het-zelvers. Ze zijn beschikbaar in verschillende merken, typen en maten, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten daken. Ondanks hun lage kosten, zijn PVC mastgoten gemaakt van hoogwaardig kunststof en hebben ze een levensduur van wel 30 jaar. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals de traditionele mastgoot en de bredere bakgoot.

Ronde zinken dakgoot

De ronde zinken dakgoot, ook wel mastgoot genoemd, is een populaire optie vanwege zijn functionaliteit en aantrekkelijke uiterlijk. De halfronde vorm lijkt op de mast van een schip en zorgt voor een snelle en efficiënte afvoer van regenwater. De ronde zinken dakgoot is functioneel efficiënt, duurzaam en heeft een klassieke uitstraling.

Mastgoot maten

De maten van mastgoten verschillen op basis van het materiaal en de grootte van het dak waarvoor ze zijn bedoeld. Zinken mastgoten zijn meestal beschikbaar in drie maten: M30 (30cm), M37 (37cm) en M44 (44cm). M30 is geschikt voor kleinere daken, M37 voor middelgrote daken, en M44 voor grote daken.

PVC maten

Voor PVC mastgoten, kunnen de maten ook verschillen. Een algemene regel is dat een mastgoot van 125 mm geschikt is voor daken met een oppervlak tot 115 m2. Voor woningen met grotere daken kan een bredere dakgoot nodig zijn. Daarnaast kan de mastgoot met kraal S-lon geschikt zijn voor middelgrote tot grote daken van 115 m2 tot 185 m2.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen bakgoot en dakgoot?

+
Een bakgoot is een type dakgoot dat er bestaat.

Welke dakgoot is het beste?

+
Een kunststof dakgoot is de beste, omdat deze een lange levensduur heeft, naadloos aangesloten kan worden en bovendien is het beschikbaar in verschillende kleuren.

Wat voor soorten dakgoten zijn er?

+
Er zijn allerlei soorten dakgoten beschikbaar, waaronder een bakgoot, mastgoot, kilgoot, verholen goot en dakgoten in verschillende materialen.

Wat is een goot en goot overstek?

+
Een goot is een afvoersysteem dat regenwater opvangt en afvoert. De goot overstek is het uitstekende deel van het dak boven de goot, dat helpt bij het beschermen van muren tegen regenwater.

Mastgoot: gratis offertes

Om de beste prijs voor jouw mastgoot te realiseren, is het slim om offertes te vergelijken. Via onderstaand formulier kun je geheel vrijblijvend offertes opvragen, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes