Wat is een verholen goot? Het afvoeren van regenwater

Een goed functionerend dak is van groot belang voor de bescherming van je huis tegen extreem weer, waaronder regenwater. De verholen goot is daarbij een erg belangrijk onderdeel voor het waterdichte dak.

Verholen goot

Wat is een verholen goot?

Een verholen goot, ook wel bekend als een verlegde goot, is een oplossing om de afvoer van regenwater te verwerken in het ontwerp van het dak. Zoals de naam al aangeeft, is een ingebouwde goot, ook wel bekend als een verborgen goot, nauwelijks zichtbaar. 

Verholen goot dak: toepassingen en voordelen

Verholen goten worden vooral gebruikt bij platte daken, maar ze zijn ook geschikt voor licht hellende daken. Enkele voordelen en toepassingen zijn:

  • Platte daken: Verholen goten zijn ideaal voor platte daken, waar ze perfect kunnen worden geplaatst in het dak zonder nadelen te hebben ten opzichte van de uitstraling.
  • Licht hellende daken: Bij licht hellende daken bieden verholen goten een mooie en functionele oplossing voor de waterafvoer.
  • Verschillende materialen: Verholen goten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals kunststof en metaal. Kort gezegd is er altijd een optie voor jouw situatie zodat deze past bij de andere zijde van het dak.
  • Onderhoudsvriendelijk: Doordat verholen goten minder in het zicht zijn voor vuil en weersomstandigheden, zijn ze over het algemeen onderhoudsvriendelijker dan traditionele goten.

Verholen goot plaatsen

In tegenstelling tot conventionele dakgoten die doorgaans zichtbaar zijn langs de randen van een dak, wordt een verholen goot in het eigenlijke dakoppervlak geplaatst. Dit betekent dat het volledige gootsysteem discreet is weggewerkt, wat resulteert in een strakke en gestroomlijnde uitstraling van het dak.

De installatie omvat typisch het nauwkeurig inpassen van de goot in het dakoppervlak, waarbij afdichtingsmaterialen worden gebruikt om waterdichtheid te waarborgen. Deze positionering biedt bescherming tegen weersinvloeden, waardoor de levensduur van het gootsysteem wordt verlengd.

Verholen goot op dakkapel monteren

Een verholen goot is bijzonder geschikt voor een dakkapel. Het zorgt voor een vloeiende overgang tussen het dakvlak van de dakkapel en de opgaande gevel, terwijl het tevens functioneel en esthetisch waarde toevoegt aan het ontwerp. Deze goot kan efficiënt worden geïntegreerd, zelfs bij gebruik van dakpannen en boeidelen.

Schuimstroken voor aansluiting

Schuimstroken zijn flexibele strips van schuimachtig materiaal, zoals polyetherschuim of polyurethaanschuim. Bij de installatie van een verholen goot worden ze gebruikt voor aansluitingen tussen dakvlak en opgaande gevel, dakkapel, dakpannen en boeidelen. De verholen goot kan eenvoudig en snel op de panlatten worden aangebracht, en dankzij de schuimstroken is er geen last van stuifsneeuw.

verholen goot dak

Verholen goot – waarom is het belangrijk?

Het gebruik van verholen goten biedt verschillende voordelen voor een waterdicht dak:

  • Esthetisch aantrekkelijk: verholen goten zorgen voor een mooie uitstraling van het dak, omdat ze niet zichtbaar zijn vanaf de grond.
  • Minder gevoelig voor verstoppingen: verholen goten zijn minder gevoelig voor vuil, waardoor het risico op verstoppingen afneemt en je minder tijd hoeft te besteden aan het onderhoud.
  • Betere waterafvoer: verholen goten zijn vaak breder en hebben een hogere watercapaciteit dan reguliere dakgoten.
  • Bescherming tegen weersinvloeden: doordat verholen goten vaak in het dakvlak zijn, zijn ze beter beschermd tegen extreem weer.
Interesse in een verholen goot?
Een verholen goot is een mooie manier om de afwatering van je dak te regelen. Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk om de beste prijs voor een verholen goot te realiseren.
arrow Vraag offertes aan

Verholen goot materialen

Een verholen goot is in verschillende materialen beschikbaar. Hieronder bespreken we kort de belangrijkste en hun voordelen:

Verholen goot beton

Beton is een materiaal dat duurzaamheid en stevigheid biedt, waardoor het ideaal is voor langdurige prestaties. Betonnen verholen goten zijn robuust en kunnen verschillende weersomstandigheden weerstaan, waardoor ze geschikt zijn voor diverse bouwtoepassingen.

Verholen goot kunststof

Een kunststof verholen goot, vaak gemaakt van PVC, is lichtgewicht en eenvoudig te installeren. Ze zijn bestand tegen corrosie en roest, wat ze ideaal maakt voor situaties waar waterbestendigheid nodig is. Kunststofgoten vereisen weinig onderhoud en behouden hun uiterlijk gedurende lange tijd.

Verholen goot zink

Zinken goten hebben een klassieke uitstraling en dragen bij aan een aanmerkelijk fraaiere afwerking. Ze zijn duurzaam, roestbestendig en vereisen minimaal onderhoud. Zinken verholen goten zijn geschikt voor zowel traditionele als moderne architectuur.

Conclusie:

Een verholen goot is een slimme en mooie oplossing om regenwater op een goede en waterdichte manier af te voeren van je dak. Door verholen goten te plaatsen bij het dak, geniet je van een strakke en naadloze uitstraling van je dak, terwijl je tegelijkertijd profiteert van een verbeterde waterafvoer en minder kans op verstoppingen. Of je nu een plat dak of een licht hellend dak hebt, verholen goten bieden een uitstekende oplossing voor een waterdicht en visueel aantrekkelijk dak én voor de plaatsing van de pannen.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste dakgoot?

+
Een zinken dakgoot is de meest favoriete keuze en heeft doorgaans een levensduur van ongeveer 40 jaar. Zink is een bewerkbaar materiaal, omdat het ter plekke gebogen, geknipt en gesoldeerd wordt. Een aanzienlijk voordeel van een zinken dakgoot is de eenvoud en snelheid waarmee reparaties kunnen worden uitgevoerd.

Hoeveel oversteek voor dakgoot?

+
De uitstekende rand (zonder ondersteuning) mag niet meer dan 20 cm bedragen, ongeacht aan welke zijde van de gevel. Aan de kant van de dakgoot moet je de lengte van de overhang aanpassen aan de montage van de dakgoot. Hier kun je ook een druiplijst gebruiken om het regenwater naar de dakgoot te leiden.

Wat is een verholen goot?

+
Een verholen goot is een dakgoot die vanaf de buitenkant amper zichtbaar is.

Waarom verholen goot?

+
Een verholen goot zorgt voor een goede afvoer van regenwater en vuil uit de dakgoot, zonder dat de goot zelf er visueel onaantrekkelijk uitziet.

Wat is een Keulse goot?

+
Een Keulse goot is een dakgoot die het regenwater dat door de goot wordt opgevangen binnendoor naar de andere kant van het dak brengt.

Verholen goot: gratis offertes

Wil je een verholen goot laten plaatsen? Door onderstaand formulier in te vullen sturen wij je vrijblijvend offertes toe van erkende dakdekkers uit jouw regio, zodat je snel en professioneel jouw dakgoten kunt laten installeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes