Dakgoot plaatsen | Bekijk het stappenplan

Een dakgoot is een belangrijk element van je woning dat zorgt voor waterafvoer en de bescherming tegen waterschade. Daarom is het essentieel dat de dakgoot goed geïnstalleerd wordt. Dit kun je zelf doen met behulp van het stappenplan in dit artikel!

dakgoot plaatsen

Stappenplan dakgoot montage aan huis

Met deze handleiding kun je zelf je dakgoot plaatsen zodat je huis beschermd wordt tegen waterschade. Hieronder lees je hoe je dit het best aan kan pakken.

Stap 1: voorbereiden

Voordat je gaat beginnen, is het belangrijk om de materialen en gereedschap aan te schaffen. Denk hierbij aan de dakgoot zelf, gootbeugels, verbindingsstukken, een boor met schroeven en een meetlint.

Stap 2: opmeten

Nu meet je de lengte van de dakrand waar de dakgoot moet komen. Het is aan te raden om de plaatsen waar de gootbeugels moeten worden geïnstalleerd te markeren. Ook moet je ervoor zorgen dat de helling van de goot juist is zodat het water afgevoerd kan worden. Je kunt als vuistregel een helling van 1 cm per 4 meter gebruiken.

Stap 3: ondergrond voorbereiden

Maak je ondergrond schoon en zorg dat deze vlak is voordat je de gootbeugels gaat plaatsen. Met een waterpas kun je zorgen dat de beugels gelijk liggen en in lijn zijn zodat er een gelijkmatige ondersteuning van de dakgoot ontstaat.

Stap 4: gootbeugels bevestigen

Om de gootbeugels te installeren, boor je eerst gaten op de gemarkeerde plaatsen. Vervolgens bevestig je ze stevig aan de dakrand met behulp van de schroeven. Let erop dat de beugels stevig vastzitten en de goot op de juiste hoogte zit voor de helling.

Stap 5: dakgoot monteren

Nu kun je daadwerkelijk de dakgoot gaan plaatsen. Je bevestigt de eindstukken en de verbindingsstukken aan de dakgoot volgens de instructies van de fabrikant. Daarna plaats je de dakgoot stevig op de beugels. Met verbindingen en afdichtmiddelen voorkom je lekkages. Laat ook een keer water door de dakgoot stromen om te controleren of er geen lekkages of problemen met de waterafvoer zijn.

Stap 6: na het plaatsen

Wanneer je de dakgoot geplaatst hebt, controleer je door het jaar heen regelmatig de staat van de dakgoot. Om verstoppingen te voorkomen en te zorgen dat de dakgoot goed blijft werken, onderhoud je deze goed en maak je deze regelmatig schoon.

Hoe wordt een dakgoot bevestigd?

Een dakgoot hangt in beugels. Hieraan zitten klemstrips en je moet er dan ook voor zorgen dat deze omhoog staan. Op die manier kun je de voorkant op de beugel zetten zodat de goot de beugels in kan zakken. Daarna is het belangrijk dat de goot goed vast zet met de klemstrips.

Repareren of vervangen?

Is je dakgoot in slechte staat? Bij schade kun je hem repareren of vervangen. Het beste is een reparatie als er een paar kleine lekken zijn. Scheurtjes kunnen soms afgedicht worden door de dakgoot te solderen. Bovendien kan het, in plaats van de hele dakgoot te vervangen, mogelijk zijn om het in delen te doen. Een snelle reparatie of vervanging van een klein gedeelte kan veel geld besparen. Het beste is om je dakgoot helemaal te vervangen door een nieuwe als hij meerdere malen aanzienlijk heeft gelekt of volledig versleten is.

Hoeveel afschot voor je dakgoot?

Je moet bij het plaatsen van je dakgoot rekening houden met een afschot van 2,5 mm per meter. Dit betekent dat je voor een dakgoot van 5 meter een afschot nodig hebt van 12,5 mm, omdat 5 x 2,5 mm = 12,5 mm.

Wil je een dakgoot laten plaatsen?
De dakgoot plaatsen is een secuur werkje, maar wel nodig voor elk huis. Om zeker te weten dat deze klus goed wordt uitgevoerd, is een ervaren dakdekker van onmisbare waarde.
arrow Vraag offertes aan
plaatsen dakgoten

Verschillende soorten dakgoten

Bij het plaatsen van een nieuwe dakgoot is het handig om te weten welke verschillende soorten dakgoten er allemaal zijn. Je kunt verschillende soorten dakgoten onderscheiden op basis van hun vorm.

De vorm is vooral van belang vanuit een esthetisch oogpunt, omdat de vorm van invloed is op hoe je huis eruit zal zien. De vorm is dus voornamelijk een persoonlijke keuze. Om te beginnen heb je de bakgoot.

Bakgoot

Een bakgoot heeft een rechthoekige vorm die erg mooi staat bij landelijke en ouderwetse huizen. Deze dakgoot is voorzien van rechte randen, een vlakke bodem en zijkanten die schuin omhoog lopen. De gootstijl is vrij bijzonder en komt voornamelijk in Nederland voor. Deze stijl van dakgoten heeft het voordeel dat ze zowel zeer duurzaam als eenvoudig te installeren zijn. Bakgoten zijn te verkrijgen in verschillende materialen, waaronder zink bakgoten, kunststof bakgoten, aluminium bakgoten en stalen bakgoten.

Mastgoot

Je kunt ook kiezen voor een mastgoot. Een mastgoot kenmerkt zich vanwege de ronde vorm. Een mastgoot is opgehangen in beugels. Daardoor wordt een mastgoot soms ook wel een hangende goot genoemd. Het halfronde ontwerp van een mastgoot brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is er een kleinere kans op verstoppingen. Het water stroomt namelijk sneller door de ronde vorm heen. Hierdoor heb je ook minder last van vuil. Mastgoten zijn ook in verschillende materialen verkrijgbaar, zoals staal, koper, zink of aluminium.

Kilgoot

Ga je een goot plaatsen tussen twee dakvlakken die samenkomen (ook wel de kilkeper genoemd)? Dan kun je kiezen voor een kilgoot. Kilgoten zijn een bijzonder soort dakgoot die tussen twee dakvlakken geïnstalleerd wordt. Elk van deze vlakken krijgt een kilgoot die het regenwater opvangt en naar een lagere goot leidt. Met een kilgoot verklein je de kans op waterschade tussen de daken. PVC-goten zijn bij kilgoten een optie, maar zink of lood worden vaker gebruikt.

Zakgoot

Je hebt ook nog de keuze voor een zakgoot. Deze goot wordt ook tussen twee hellende dakvlakken geplaatst, alleen dan beneden op de plek waar de dakvlakken elkaar raken. Een zakgoot loopt dan ook plat, in tegenstelling tot een kilgoot. Vooral bij huizen gebouwd in de jaren 1930 en 1940 zijn zakgoten gebruikelijk.

Ze komen tegenwoordig aanzienlijk minder voor omdat architecten tegenwoordig andere bouwmethoden gebruiken. Het feit dat zakgoten iets breder zijn dan andere goottypes is een typisch kenmerk ervan. Dit komt doordat ze regenwater van twee daken moeten verzamelen.

Verholen goot

Ga je een dakgoot bij een dakkapel plaatsen? Dan kun je kiezen voor een verholen goot. Er zijn zowel verholen goten voor daken als verholen goten voor een dakkapel beschikbaar. Een verholen goot op een dakkapel is vrijwel niet zichtbaar, wat hem bijzonder esthetisch maakt. Met een verholen goot wordt regenwater dat zich ophoopt op de schuine dakvlakken van een dakkapel netjes afgevoerd.

dakgoten aanleggen

De materialen van een dakgoot

Bij het plaatsen van een nieuwe dakgoot is het soort materiaal even cruciaal als het type dakgoot. Het materiaal dat je kiest is namelijk van invloed op zowel de prijs als de levensduur van de dakgoot. De meest populaire dakgoot materialen zijn koper, PVC, zink en aluminium. Andere opties voor dakgoten zijn polyester en staal, maar die komen minder vaak voor.

Een zinken dakgoot

De meest voorkomende dakgoot is van zink vanwege de vele verschillende voordelen. Omdat zink een relatief duurzame stof is, heeft een zinken dakgoot een gemiddelde levensduur van 40 jaar. Een huis met zinken dakgoten zal er authentieker uitzien, wat een voordeel is. Eventuele schade is daarnaast eenvoudig te herstellen. Een zinken dakgoot biedt ook een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Echter heeft een zinken dakgoot bijvoorbeeld jaarlijks onderhoud nodig. Luchtvervuiling kan daarnaast een zinken dakgoot aantasten.

Een kunststof dakgoot (PVC)

Een dakgoot van kunststof is een andere optie als je een nieuwe dakgoot gaat plaatsen. Deze goten hebben een heleboel voordelen, waaronder betaalbaarheid, een lange levensduur en weinig onderhoud. Kunststof kan zonder al te veel moeite worden geplaatst en is weerbestendig in alle klimaten.  PVC goten zijn een bekende soort kunststof goot. Hoewel PVC vaak wordt herkend aan zijn grijze uiterlijk, is het ook verkrijgbaar in andere tinten. PVC heeft de voordelen dat het robuust en flexibel is.

Een aluminium of koperen dakgoot

Verder kun je ook nog kiezen tussen koper en aluminium. De koperen variant geeft je huis een echt unieke uitstraling. Koper ontwikkelt na verloop van tijd een oxidelaag, waardoor de dakgoot zijn kenmerkende groene uiterlijk krijgt. Bovendien heeft dit materiaal een lange levensduur en heeft het weinig onderhoud nodig. De kosten per meter zijn wel vrij duur en reparaties zijn niet goedkoop, wat een nadeel is. Voor een koperen dakgoot betaal je al gauw 40 euro per meter. Een aluminium dakgoot heeft een lange levensduur. De naadloze constructie van dit materiaal zorgt ervoor dat het volledig waterdicht is.

Hoe kun je een net geplaatste dakgoot het best onderhouden?

Het regelmatig schoonmaken van dakgoten voorkomt ernstige problemen zoals bijvoorbeeld een lekkage die zowel de muren als het dak kan aantasten. Slecht weer speelt een grote rol bij de levensduur van dakgoten. Na een storm is het dan ook handig om de dakgoten even te controleren op gebreken.

Dakgoot controleren

Verder dien je de goten ook te controleren op vuil zoals bladeren. Geadviseerd wordt om je dakgoot eens in de zes maanden schoon te maken om de levensduur te verlengen en een vroegtijdige reparatie te voorkomen. Zodra je dakgoten zijn schoongemaakt, kun je ze controleren op schade en lekkages. Je kunt een bladvanger of gootrooster toevoegen om te voorkomen dat er te veel vuil in je dakgoot komt. Dit rooster, dat aan de bovenkant van je dakgoot wordt bevestigd, houdt insecten en bladeren uit je dakgoot. Zo’n dakgootrooster kost tussen de 6 en 7 euro per meter. Een bladvanger kan tegelijkertijd functioneren als vogelwering in de dakgoot, waardoor je geen overlast meer hebt van vogels.

Wat kost een nieuwe dakgoot plaatsen?

De prijs is afhankelijk van het materiaal dat je gekozen hebt voor de dakgoot die je gaat plaatsen.

  • Een zinken dakgoot is vrij moeilijk te plaatsen, gaat 30 jaar mee en kost ongeveer 60 euro per meter, inclusief plaatsen.
  • Een aluminium dakgoot is makkelijk te plaatsen, gaat ongeveer 25 jaar mee en kost ook ongeveer 60 euro per meter.
  • Voor een kunststof dakgoot ben je slechts 30 euro per meter kwijt inclusief plaatsing. De levensduur is wel korter, namelijk 15 jaar. Het plaatsen is erg makkelijk.
  • Voor een koperen dakgoot kun je een levensduur van 80 jaar aanhouden. De prijs per meter is 70 euro met plaatsing.
  • Polyester is 40 euro per meter en gaat 20 jaar mee. Een polyester dakgoot is ook makkelijk zelf te plaatsen.

Dakgoot plaatsen: offertes vergelijken

Door offertes te vergelijken voor het dakgoot plaatsen, weet je zeker dat je nooit te veel betaald. Wij matchen je met ervaren professionals om verzekerd te zijn van een goed resultaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes