Een belangrijk element in de afvoer van regenval is de dakgoot. Lekken van een niet goed werkende dakgoot kan uiteindelijk leiden tot grote waterschade.
Nieuwe dakgoot plaatsen
De dakgoot moet in dit geval verwijderd worden en een nieuwe dakgoot zal geplaatst moeten worden. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten wanneer je een dakgoot gaat plaatsen. Bekijk de dakgoten offerte
Repareren of vervangen?
Is je dakgoot in slechte staat? Bij schade kun je hem repareren of vervangen. Het beste is een reparatie als er een paar kleine lekken zijn. Scheurtjes kunnen soms afgedicht worden door de dakgoot te solderen.
Bovendien kan het, in plaats van de hele dakgoot te vervangen, mogelijk zijn om het in gedeelten te doen. Een snelle reparatie of vervanging van een klein gedeelte kan veel geld besparen.
Het beste is om je dakgoot helemaal te vervangen door een nieuwe als hij meerdere malen aanzienlijk heeft gelekt of volledig versleten is.
Verschillende soorten dakgoten
Bij het plaatsen van een nieuwe dakgoot is het handig om te weten welke verschillende soorten dakgoten er allemaal zijn. Je kunt verschillende soorten dakgoten onderscheiden op basis van hun vorm.
De vorm is vooral van belang vanuit een esthetisch oogpunt, omdat de vorm van invloed is op hoe je huis eruit zal zien. De vorm is dus voornamelijk een persoonlijke keuze. Om te beginnen heb je de bakgoot.
Bakgoot
Een bakgoot heeft een rechthoekige vorm die erg mooi staat bij landelijke en ouderwetse huizen. Deze dakgoot is voorzien van rechte randen, een vlakke bodem en zijkanten die schuin omhoog lopen. De gootstijl is vrij bijzonder en komt voornamelijk in Nederland voor. Deze stijl van dakgoten heeft het voordeel dat ze zowel zeer duurzaam als eenvoudig te installeren zijn. Bakgoten zijn te verkrijgen in verschillende materialen, waaronder zink bakgoten, kunststof bakgoten, aluminium bakgoten en stalen bakgoten.
Mastgoot
Je kunt ook kiezen voor een mastgoot. Een mastgoot kenmerkt zich vanwege de ronde vorm, in vergelijking met de rechthoekige vorm van de bakgoot. Een mastgoot is opgehangen in beugels. Daardoor wordt een mastgoot soms ook wel een hangende goot genoemd. Het halfronde ontwerp van een mastgoot brengt verschillende voordelen met zich mee, Zo is er een kleinere kans op verstoppingen. Het water stroomt namelijk sneller door de ronde vorm heen. Hierdoor heb je ook minder last van vuil. Mastgoten zijn ook in verschillende materialen verkrijgbaar, zoals staal, koper, zink of aluminium.
Ga je een goot plaatsen tussen twee dakvlakken die samenkomen (ook wel de kilkeper genoemd)? Dan kun je kiezen voor een kilgoot. Kilgoten zijn een bijzonder soort dakgoot die tussen twee dakvlakken geïnstalleerd wordt. Elk van deze vlakken krijgt een kilgoot die het regenwater opvangt en naar een lagere goot leidt. Met een kilgoot verklein je de kans op waterschade tussen de daken. PVC-goten zijn bij kilgoten een optie, maar zink of lood worden vaker gebruikt.
Zakgoot
Je hebt ook nog de keuze voor een zakgoot. Deze goot wordt ook tussen twee hellende dakvlakken geplaatst, alleen dan beneden op de plek waar de dakvlakken elkaar raken. Een zakgoot loopt dan ook plat, in tegenstelling tot een kilgoot. Vooral bij huizen gebouwd in de jaren 1930 en 1940 zijn zakgoten gebruikelijk.
Ze komen tegenwoordig aanzienlijk minder voor omdat architecten tegenwoordig andere bouwmethoden gebruiken. Het feit dat zakgoten iets breder zijn dan andere goottypes is een typisch kenmerk ervan. Dit komt doordat ze regenwater van twee daken moeten verzamelen.
Ga je een dakgoot bij een dakkapel plaatsen? Dan kun je kiezen voor een verholen goot. Er zijn zowel verholen goten voor daken als verholen goten voor een dakkapel beschikbaar. Een verholen goot op een dakkapel is vrijwel niet zichtbaar, wat hem bijzonder esthetisch maakt. Met een verholen goot wordt regenwater dat zich ophoopt op de schuine dakvlakken van een dakkapel netjes afgevoerd.
De materialen van een dakgoot
Bij het plaatsen van een nieuwe dakgoot is het soort materiaal even cruciaal als het type dakgoot. Het materiaal dat je kiest is namelijk van invloed op zowel de prijs als de levensduur van de dakgoot.
De meest populaire dakgoot materialen zijn koper, PVC, zink en aluminium. Andere opties voor dakgoten zijn polyester en staal, maar die komen minder vaak voor.
Een zinken dakgoot
De meest voorkomende dakgoot is van zink vanwege de vele verschillende voordelen. Omdat zink een relatief duurzame stof is, heeft een zinken dakgoot een gemiddelde levensduur van 40 jaar. Een huis met zinken dakgoten zal er authentieker uitzien, wat een voordeel is.
Eventuele schade is daarnaast eenvoudig te herstellen. Een zinken dakgoot biedt ook een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Er kleven echter ook een paar nadelen aan het gebruik van zink.
Zo is er bijvoorbeeld jaarlijks onderhoud nodig voor zinken dakgoten. Luchtvervuiling kan daarnaast een zinken dakgoot aantasten, waardoor de dakgoot er minder mooi uit gaat zien. Een zinken dakgoot heeft ook vaak een halfronde vorm. Zink is misschien niet de beste optie als je liever een andere vorm hebt.
Een kunststof dakgoot
Een dakgoot van kunststof is een andere optie als je een nieuwe dakgoot gaat plaatsen. Deze goten hebben een heleboel voordelen, waaronder betaalbaarheid, een lange levensduur en weinig onderhoud.
Kunststof kan zonder al te veel moeite worden geplaatst en is weerbestendig in alle klimaten. Het komt in een reeks kleuren en kan daarnaast snel geplaatst worden. De rechthoekige bakgoot is een van de verschillende vormen die kunststof goten kunnen hebben.
PVC goten zijn een bekende soort kunststof goot. Hoewel PVC vaak wordt herkend aan zijn grijze uiterlijk, is het ook verkrijgbaar in andere tinten. PVC heeft de voordelen dat het robuust en flexibel is.
Een aluminium of koperen dakgoot
Verder kun je ook nog kiezen tussen koper en aluminium.
De koperen variant geeft je huis een echt unieke uitstraling. Koper ontwikkelt na verloop van tijd een oxidelaag, waardoor de dakgoot zijn kenmerkende groene uiterlijk krijgt. Bovendien heeft dit materiaal een lange levensduur en heeft het weinig onderhoud nodig.
De kosten per meter zijn wel vrij duur en reparaties zijn niet goedkoop, wat een nadeel is. Voor een koperen dakgoot betaal je al gauw 40 euro per meter. Op sommige soorten huizen, zoals herenhuizen en villa’s, wordt een koperen dakgoot vaak gezien.
Zinken dakgoten kunnen vervangen worden door die van aluminium. Ook aluminium heeft een lange levensduur. De naadloze constructie van dit materiaal zorgt ervoor dat het volledig waterdicht is. Niet alleen woningen maken gebruik van aluminium dakgoten, maar ook schuren, veranda’s en stallen.
Hoe kun je een net geplaatste dakgoot het best onderhouden?
Het regelmatig schoonmaken van dakgoten voorkomt ernstige problemen zoals bijvoorbeeld een lekkage die zowel de muren als het dak kan aantasten. Slecht weer speelt een grote rol bij de levensduur van dakgoten. Na een storm is het dan ook handig om de dakgoten even te controleren op gebreken.
Verder dien je de goten ook te controleren op vuil zoals bladeren. Geadviseerd wordt om je dakgoot eens in de zes maanden schoon te maken om de levensduur te verlengen en een vroegtijdige reparatie te voorkomen. Het wordt zelfs aangeraden om drie keer per jaar schoon te maken als er bomen in de buurt staan. Zodra je dakgoten zijn schoongemaakt, kun je ze controleren op schade en lekkages.
Je kunt een bladvanger of gootrooster toevoegen om te voorkomen dat er te veel vuil in je dakgoot komt. Dit rooster, dat aan de bovenkant van je dakgoot wordt bevestigd, houdt insecten en bladeren uit je dakgoot. Zo’n dakgootrooster kost tussen de 6 en 7 euro per meter.
Een bladvanger kan tegelijkertijd functioneren als vogelwering in de dakgoot, waardoor je geen overlast meer hebt van vogels.
Hoe kan een dakgoot het best vervangen worden?
Dakgoot vervanging is nodig als reparatie niet meer mogelijk is. Het type dakgoot dat je hebt bepaald ook of je hem moet vervangen. Als de dakgoot bij sommige materialen, zoals PVC of polyester, kapot is of lekt, moet hij meteen helemaal vervangen worden.
Het is immers onmogelijk om deze dakgoten te repareren. Bovendien is het niet rendabel om de dakgoot te repareren, omdat een nieuwe dakgoot voor een redelijke prijs gekocht kan worden. Het zou nog wel mogelijk kunnen zijn om andere soorten dakgoten te repareren, zoals koperen of zinken dakgoten.
De kosten voor het vervangen van dakgoten variëren afhankelijk van het materiaal en ook van de lengte van de dakgoot. De kosten voor het installeren van een nieuwe dakgoot stijgen bij sommige materialen omdat het een wat grotere uitdaging is.
De prijs van het plaatsen van een nieuwe dakgoot
De prijs is afhankelijk van het materiaal dat je gekozen hebt voor de dakgoot die je gaat plaatsen.
- Een zinken dakgoot is vrij moeilijk te plaatsen, gaat 30 jaar mee en kost ongeveer 60 euro per meter, inclusief plaatsen.
- Een aluminium dakgoot is makkelijk te plaatsen, gaat ongeveer 25 jaar mee en kost ook ongeveer 60 euro per meter.
- Voor een PVC dakgoot ben je slechts 30 euro per meter kwijt inclusief plaatsing. De levensduur is wel korter, namelijk 15 jaar. Het plaatsen is erg makkelijk.
- Voor een koperen dakgoot kun je een levensduur van 80 jaar aanhouden. De prijs per meter is 70 euro met plaatsing.
- Polyester is 40 euro per meter en gaat 20 jaar mee. Een polyester dakgoot is ook makkelijk zelf te plaatsen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakgoot aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakgoot specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakgoot specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakgoot Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29