Dakbeschot | Belangrijk maar onzichtbaar onderdeel van je dak

Voordat de dakpannen gelegd kunnen worden moet het dakbeschot eerst op orde zijn. Het dakbeschot bestaat vaak uit houten planken en isolatie. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dakbeschot!

dakbeschot

Wat is het dakbeschot?

Het dakbeschot is het winddichte deel van een dak waar de isolatielaag bij hoort. Plaatmateriaal of planken vormen hierbij de constructie.

Een dak wordt meestal van onderaf opgebouwd met spanten of balken voor ondersteuning, dakplanken voor isolatie en dakpannen of bitumen voor de waterdichtheid.

Beveiliging

De laatste laag beschermt de dakbeschot planken en de constructie tegen vocht. Zo is het dak goed bestand tegen weersinvloeden. De isolatielaag zit vaak in de dakplanken zelf, hoewel die niet waterdicht is.

De panlatten en tengels die op pannendaken de dakpannen op hun plek houden, worden meestal aan de dakplanken bevestigd. De pannen worden dus ondersteund door de dakplanken.

Wat kost een nieuw dakbeschot?

De kosten voor een nieuw dakbeschot verschillen behoorlijk, dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type en materiaal van dakbeschot, de grootte van het dak en de kosten van de dakdekker. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €85 en €150 per vierkante meter

De totale prijs kan ook beïnvloed worden door extra kosten zoals het verwijderen van het oude beschot of het vernieuwen van andere onderdelen. Daarnaast is het ook van belang om offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes
dakbeschot platen

Functie

De houten platen worden door dakdekkers gebruikt om het dak van je huis volledig af te dichten. Dit plaatmateriaal garandeert dat de ruimte onder het dak volledig water- en winddicht wordt gemaakt. Vaak voegen dakdekkers ook nog isolatie aan het beschot toe om de ruimte leefbaar te maken.

Het aanbrengen van losse isolatie is tegenwoordig niet meer noodzakelijk. In werkelijkheid zijn de meeste platen al geïsoleerd. Na het aanbrengen van de isolatie worden er gipsplaten gebruikt om het dak netjes af te werken.

Dakbeschot overkapping

Het dakbeschot van een overkapping heeft een belangrijke functie in de stabiliteit en duurzaamheid van de constructie. Het biedt bescherming tegen weersinvloeden en draagt bij aan het uiterlijk van de overkapping. Er zijn verschillende soorten dakbeschot beschikbaar voor overkappingen, zoals houten planken, plaatmateriaal en dakplaat. 

Bij het plaatsen van een overkapping is het belangrijk om rekening te houden met het type dakbeschot dat gebruikt wordt. De keuze hangt af van de uitstraling die je wilt krijgen en de functie ervan.

Soorten dakbeschot

Voor het dakbeschot wordt altijd houten dakbeschot gebruikt. Vroeger werden de gordingen of houten balken vaak verbonden met een enkele plaat hout. Daarna voegde de dakdekker aan de bovenkant van de zogenaamde gordingen panlatten toe. Nu is deze laag echter veel dikker. Je woning is dus veel beter geïsoleerd dankzij het dakbeschot dat dakdekkers tegenwoordig gebruiken.

Douglas dakbeschot

Douglas dakbeschot is een populair type hout dat wordt gebruikt voor dakbedekking. Het staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid, waardoor het een goede keuze is voor projecten zoals tuinhuizen, blokhutten en terrasoverkappingen. 

Douglas dakbeschot is verkrijgbaar in verschillende maten en kan gemakkelijk en snel worden besteld bij verschillende houthandels. Douglas dakbeschot is niet alleen functioneel, maar voegt ook een visuele waarde toe aan het project, vooral wanneer het hele gebouw van hetzelfde houtmateriaal is gemaakt.

Vuren dakbeschot

Vuren dakbeschot is een andere veelgebruikte houtsoort voor dakbedekking. Het heeft een lichte, geelachtige kleur en relatief weinig harde plekken. Vuren hout is met name voordelig en veelzijdig, waardoor het een populaire keuze is voor verschillende projecten. 

Vuren dakbeschot wordt vaak voorzien van een FSC of een PEFC kenmerk, wat aangeeft dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit zorgt voor een verantwoorde keuze voor zowel u als de omgeving. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor hout dat bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. dit noemen we een geïmpregneerd vuren dakbeschot.

Houten dakbeschot

Een houten dakbeschot is een traditionele keuze voor dakbedekking en is nog steeds populair vanwege zijn natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Het houten dakbeschot kan bestaan uit losse houten planken die in elkaar geplaatst worden, of grote OSB of Undelayment platen. Het houten dakbeschot draagt bij aan de stabiliteit van de dakconstructie en biedt bescherming tegen weersinvloeden. 

Dakbeschot planken

Dakbeschot planken zijn een onmisbaar onderdeel van het dak. Er zijn verschillende soorten dakbeschot planken beschikbaar, elk met hun eigen voordelen. Losse houten planken worden hiervoor gebruikt, andere houtsoorten die vaak gebruikt worden voor dakbeschot planken zijn onder andere Lariks Douglas, Red Class wood en eikenhout

Bij het kiezen van dakbeschot planken, is het belangrijk om rekening te houden met het soort dak dat je hebt. Bij een dak dat uit pannen is opgebouwd, spreekt men van een staand dakbeschot waarbij de planken verticaal geplaatst worden. Is het dak uit leien opgebouwd, dan wordt gekozen voor een horizontale ligging van de planken en spreken we van een liggend dakbeschot. 

Dakbeschot platen

Dakbeschot platen zijn ontworpen om de zwaarste weersomstandigheden door te komen en ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, vormen en maten. Ze worden gebruikt bij de bouw of renovatie van een dak en zijn onmisbaar voor de levensduur en optimale werking van het dakbedekkingssysteem. 

Er zijn verschillende soorten dakbeschot platen, waaronder plaatmateriaal en dakplaten. Het is ook mogelijk om platen te combineren met andere soorten isolatiematerialen, zoals glaswol. Deze combinatie zorgt voor een betere isolatie en is ideaal voor ruwe oppervlakken. 

Welke plaat heb ik nodig voor een dakbeschot?

Bij het kiezen van de juiste plaat voor dakbeschot moet rekening gehouden worden met verschillende onderdelen. 

  • Soort dak: bij een schuin dak zijn Douglas- en vurenhout veelgebruikte materialen, terwijl bij een plat dak vaak gekozen wordt voor 18mm multiplex of OSB 18mm.
  • Zichtbaarheid: als het dakbeschot zichtbaar zal zijn, is de keuze van het materiaal extra belangrijk. 
  • Soort plaatmateriaal: er zijn verschillende soorten plaatmateriaal voor dakbeschot zoals underlayment, OSB, hardboard, spaanplaten, cementgebonden houtspaanplaat, gipsvezelplaat en gipskartonplaat.
  • Dikte: de dikte van de plaat is ook belangrijk. Voor een dragende onderconstructie worden vaak 18mm dikke platen gebruikt.
dakbeschot planken

Dakbeschot plaatsen

Je huidige dakbedekking moet helemaal verwijderd worden om bij de dakplaten te kunnen komen. Als je verouderde bedekking of hele dak vervangen moet worden, kun je dat meteen doen.

Voor delen van het dakbeschot zoals de panlatten vervangen moet je even kijken of je dit zelf kunt of een vakman in moet huren. Overweeg ook eens om de dakgoten te laten vervangen.

Uitwendig isoleren

Het is raadzaam om dakbeschot uitwendig te isoleren als je een volledig nieuw dakbeschot aanschaft. In deze situatie laat je het oude beschot samen met de dakpannen verwijderen.

Daarna plaats je verse dakplaten aan de binnenkant te plaatsen. Het dakbeschot kan in of uit het zicht verwerkt worden.

Duurkoop

Vroeger werd voor dakbeschot platen asbest gebruikt. Dit wordt in verschillende lagelonenlanden nog steeds niet erg serieus genomen. Ze kunnen je hierdoor proberen je asbesthoudende dakplaten te verkopen. Ook kan een huis dat voor 1994 is gebouwd ook een asbest dakbeschot hebben. Dit brengt je gezondheid ernstig in gevaar en naderhand asbest verwijderen kost erg veel.

Zelf doen of toch uitbesteden?

Er zijn verschillende variabelen die van invloed zijn op hoeveel het kost om het dakbeschot te vervangen. Je kunt er bijvoorbeeld over denken om zelf het dakbeschot op je woning te vervangen als je bedreven bent in huisverbeteringen.

De dakplaten moeten hierbij wel goed in elkaar passen, dus het is belangrijk dat je heel nauwkeurig te werk gaat. Bovendien moet je ook zorgvuldig de huidige dakbedekking verwijderen en vervangen.

Dakdekker

Je kunt er ook voor kiezen om het vervangen van het dakbeschot uit te besteden. De kosten van het dakbeschot hebben in dit geval te maken met de aanschaf van de materialen en de arbeidskosten van de dakdekker. De arbeidskosten van de dakdekker zijn meestal 60% van de totale kosten van het dakbeschot.

Daardoor ben je aanzienlijk duurder uit, maar je kunt er wel op vertrouwen dat het werk van de dakdekker gedekt is door garantie. Een dakdekker rekent gemiddeld €35 tot €45 per uur inclusief btw. Vergelijk meerdere dakdekkers voor een scherpe prijs.

Veel gestelde vragen

Hoe dik is een dakbeschot?

+
Een dakbeschot is in de meeste gevallen 1,8 cm dik. Bij deze dikte wordt het dak van de meeste woningen voldoende geïsoleerd.

Wat valt onder dakbeschot?

+
Het dakbeschot is het winddichte deel inclusief de isolatie van het dak. De constructie bestaat vaak uit plaatmateriaal en een laag planken.

Wat kost dakbeschot?

+
Het vervangen van een dakbeschot kost in de praktijk vaak tussen de €75 en €150 per m2. Deze kosten kunnen behoorlijk verschillen per montagebedrijf.

Waar zit het dakbeschot?

+
Het dakbeschot is de eerste laag na de panlatten en tengellatten. Deze laag is winddicht en beschermt de woning tegen invloeden van buitenaf.

Ontvang gratis dakbeschot offertes

Ben jij op zoek naar offertes voor nokvorsten? Vul het formulier hieronder in en ontvang gratis diverse offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes