Spantbeen dak | Dakspant ondersteunt je dak

spantVanaf de buitenkant lijkt een dak een geheel, maar onder de dakbedekking is een hele constructie te vinden. Het spantbeen brengt dit alles bij elkaar. Een spantbeen zorgt ervoor dat de krachten die dagelijks op een dak afkomen worden gedragen door de constructie van het gebouw eronder. Zo weet je zeker dat jouw dak alle sneeuw, wind en regen kan dragen zonder zorgen. Bekijk de dak






Wat is een spant

Een spantbeen is een van de balken die het gewicht van het dak draagt. Het spant is slechts een enkel deel van de dakconstructie en zorgt voor de gebinten ondersteunen. Ook is dit waar de daksparren gelegd worden. Op deze spar wordt dan het dakbeschot bevestigd, dus niet direct op de dakspantjes. Vaak is het spantbeen een van de diagonale onderdelen van het dak, maar op een plat dak wordt het ook wel deels horizontaal gelegd.

Dakspant bij oud houten dak

Een spantbeen en de overige constructie wordt al langere tijd gebruikt en kan nog steeds worden gezien in oude gebouwen. Een goed voorbeeld hiervan zie je in veel boerderijen en schuren. Het houten skelet van deze gebouwen, de gebinten, ondersteunen alle soorten dakspant die het dak zelf weer ondersteunen. Bij een boerderij verbouwen kun je goed zien hoe dit allemaal in elkaar steekt.

Wat is de functie van de spant

Het spantbeen zelf is hierin een van de diagonale onderdelen waarop de daksparren gelegd worden. De daksparren zijn dan weer de ondergrond voor de rest van de dakbedekking. Een spant, of dakspant, slaat dus eigenlijk een brug tussen de dakbedekking en de rest van het bouwwerk.

Verschillende soorten ondersteuning

Er zijn vaak een aantal houten balken te zien in het skelet van een dak. Niet al deze balken zijn een spantbeen en elke balk heeft dan ook zijn eigen taak om het dak zo stevig mogelijk te maken. Een spantbeen geeft verticale ondersteuning aan het dak. Deze benen vormen de ondergrond voor de overige onderdelen van het raamwerk.

spant

Wat is het verschil tussen spant en gording

Een andere soort balk die je in het houtskelet ziet, de gording, is daarentegen horizontaal onder het dakbeschot geplaatst. Het spantbeen is het deel waarop de gording rust en samen creëren deze balken het spant. Helemaal bovenin vind je de nok gording, die de twee helften van het dakbeschot bij elkaar houdt. De dakisolatie komt hier ook nog tussen, maar het verschilt of je een spantdak of gordingendak wilt isoleren hoe deze precies ligt.

Houten dakspant balk

Vaak wordt het spantbeen van hout gemaakt. Het is al langere tijd zo dat het raamwerk van een bouwwerk en het bijbehorende dak van hout wordt gemaakt en het spantbeen is hier geen uitzondering op. Daarentegen komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat het van staal wordt gemaakt. Een stalen spantbeen kan tegen grotere krachten dan hout en is dus geschikt voor grotere gebouwen.

Afmetingen aanpassen op de constructies

Een dakspant moet het hele gewicht van de dakconstructie kunnen dragen, indien nodig. Hierdoor moet de afmeting van de spant worden aangepast op de grootte van het dak. De dakspant moet de hele lengte van het dak beslaan om het gewicht zo goed mogelijk te verdelen, waardoor het belangrijk is om de spant precies af te meten.

Hoe dakspanten plaatsen in dakconstructie

Als je het moet plaatsen, dan zul je waarschijnlijk in een flinke verbouwing of renovatie zitten. Probeer hier niet zelf mee aan de slag te gaan als je niet zeker weet dat je dit kan of als je niet alle informatie hebt. Omdat de stevigheid van je dak afhankelijk is van het geplaatste spantbeen of spantconstructie, wil je hier geen risico mee lopen.

Professionele aanpak vakwerkspant

Door een vakman het nodige werk aan een spantbeen te laten doen, voorkom je dat je dak te zwaar wordt voor de constructie. Je weet zo ook zeker dat het spantbeen en de gordingen goed aan elkaar zijn vastgemaakt en zelfs hevige wind kunnen doorstaan. Een constructeur of architect zal ook altijd een constructieberekening maken, zodat je zeker weet dat het spantbeen altijd het gewicht van je dak kan dragen. Dit alles zorgt ervoor dat je werkzaamheden aan je dak, vooral het spantbeen, beter uit kunt besteden.

Wat kost een dakspant

Het is belangrijk dat een dakspant voor ieder dak waar het in wordt geplaatst genoeg gewicht kan dragen. Ook grotere overspanningen zoals bij storm of flinke sneeuwval moeten hierbij opgevangen kunnen worden. Goede kwaliteit hout is dus geen overbodige luxe. Reken voor een dakspant op een prijs van gemiddeld €1.000 tot €1.500, afhankelijk van de afmetingen en het soort gekozen hout.

Offerte

Bekijk de dak

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes