Spantendak | Voordelen, Nadelen en Kosten

Als je erover nadenkt om een spantendak te laten plaatsen is het belangrijk om te weten wat je mogelijkheden zijn. Hier vind je meer informatie over het spantendak. De voordelen, nadelen en isolatie van een spantendak!

spantendak

Wat is een spantendak?

Het spantendak wordt meestal ter plekke samengesteld met aangeleverde spantplanken. Je kunt er echter ook voor kiezen om het spantendak te prefabriceren en in het geheel te plaatsen. Een spantendak is een type dak dat bestaat uit spanten, die naast elkaar worden geplaatst met regelmatige afstand van ongeveer 45 tot 60 centimeter. De spant heeft een driehoekige vorm die vertrekt op de muurplaat en toeloopt in de nok. Deze constructie is in verschillende vormen toepasbaar, waaronder ook bij een plat dak.

Een voordeel hiervan is dat meestal tijdwinst wordt geboekt met het plaatsen. Een ander woord voor spantendak is een sporendak of sporenkap.

Wat is het verschil tussen spantendak vs gordingendak

Het spantendak lijkt op het gordingendak, maar toch zijn er wel degelijk verschillen. Het gordingendak is een meer traditionele opbouw van een zadeldak.

Daarnaast wordt het dak opgebouwd met behulp van gordingen, horizontale dwarsbalken die van de ene naar de andere muurplaat lopen. De dwarsbalken zijn vaak 1,5 meter van elkaar verwijderd. De exacte afstand is afhankelijk van het houtsoort dat wordt gebruikt en de hellingsgraad van het dak. De gordingen overspannen een afstand van 3 tot 4 meter en worden in de muur gemetseld.

Op deze gordingen worden kepers bevestigd met behulp van kepernagels. De kepers kunnen worden vergeleken met spanten in het spantendak.

Wat is een spant en gording

Het grootste verschil tussen een spant en een gording is de richting van de balken. Een gording zal horizontaal op het dak liggen en deze horizontale dwarsbalken wordt altijd verankerd aan de draagmuur. Een spant ligt verticaal en is niet altijd aan de draagmuur of fundering bevestigd. Wanneer een dak beide soorten heeft, liggen de spanten op de gordingen. Een spant kan minder gewicht dragen dan een gording, waardoor deze alleen voor lichtere dakconstructies geschikt is.

Voordelen van een spantendak constructie

  • Op maat en prefab: een spantendak kan in de eerste plaats ter plekke in elkaar worden gezet. Dit kost wel relatief veel tijd. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om een prefab spantendak te plaatsen. Hierbij worden de losse onderdelen vooraf gefabriceerd.
  • Grote overspanning: dankzij een spantendak is er een grote overspanning nodig. Dit komt omdat een spantendak zelfdragend is. Dit betekent dat het niet hoeft worden ondersteund door muren. Hierdoor is het mogelijk om grotere ruimtes te overspannen, zonder dat deze onderbroken moeten worden door muren.
  • Betaalbaar: een spantendak is geliefd omdat het goed betaalbaar is in vergelijking met traditionele dakopbouw voorbeelden. Met een spantendakconstructie kun je tot wel 20% tot 30% besparen.
  • Veelzijdig: bij een spantendak heb je meer vrijheid op het gebied van vormgeving, onder andere omdat er geen steunmuren nodig zijn. Daarnaast is dit type dak geschikt voor diverse bouwstijlen en kun je de beste dakbedekking uitzoeken.
  • Eenvoudige isolatie: een ander voordeel is dat het zeer goed mogelijk is om een spantendak te isoleren. Verderop lees je meer over de mogelijkheden.

Nadelen van een spantendak plaatsen

Een mogelijk nadeel is dat je met een spantendak wat inlevert op stabiliteit. In tegenstelling tot met een gordingendak, omdat hierbij sprake is van horizontale dwarsbalken.

Een ander nadeel is dat het niet wordt aangeraden hier zelf mee aan de slag te gaan, mits je over de juiste kennis beschikt. Het is vrijwel altijd beter om dit door een specialist te laten uitvoeren.

spanten dak

De opbouw van een spantendak

Een spantendak is opgebouwd uit verticale balken, ook wel spanten genoemd. De spanten zijn op regelmatige afstand van elkaar gemonteerd, meestal tussen de 30 en 60 centimeter. De spanten hebben een hoogte van 18 tot 22 centimeter.

Er is geen sprake van horizontale balken: hierdoor ontstaan er grote vlakken die eenvoudig kunnen worden opgevuld met isolatie. Dit zorgt ook voor veel ruimte in de dakconstructie. Dit is een van de redenen waarom veel mensen voor een spantendak kiezen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Hoe spantendak isoleren

Zoals eerder aangegeven is het dankzij het ontbreken van horizontale balken vrij eenvoudig om een spantendak te isoleren. Het isolatiemateriaal kan in een laag worden aangebracht en daarnaast zijn er veel soorten dakisolatie die gebruikt kunnen worden.

De ruimte tussen de spanten wordt meestal opgevuld met minerale wollen, omdat deze gemakkelijk kunnen worden samengedrukt en daardoor tussen de spanten worden ingeklemd. Er zijn ook andere opties.

Soorten isolatie

Een overzicht van de verschillende soorten spantendak isolatiematerialen:

  • Isolatiematten: matten zoals houtwol, minerale wol of cellulose zijn geschikt voor het isoleren van een spantendak, omdat je de matten eenvoudig op maat kunt snijden.
  • Kunststof platen: kunststof platen hebben als grootste voordeel dat ze een groot isolerend vermogen hebben en geen vocht opnemen.
  • Gespoten isolatie: een bekende vorm van gespoten isolatie is purschuim. Dit wordt op het oppervlak gespoten. Het vult gaten en kieren en isoleert daardoor zonder naden.
  • Geblazen isolatie: tot slot kun je kiezen voor geblazen isolatie. Dit gebeurt met cellulosevlokken of minerale wol en is een betaalbare manier om het dak te isoleren.

Kosten spantendak

De kosten van een spantendak zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het is in de eerste plaats mogelijk om de bouw of renovatie in zijn geheel of voor een gedeelte over te laten aan een specialist.

Er zijn ook onderdelen die je zelf kunt uitvoeren, mits je hiervoor de nodige ervaring hebt. Ook zelf de isolatie plaatsen is goed mogelijk. Het is belangrijk om jezelf goed te laten informeren over de mogelijkheden, zodat je hierin de beste keuze kunt maken.

Welk soort hout voor dakspanten

De kosten hangen ook grotendeels af van het type hout dat wordt gebruikt. Er zijn een aantal houtsoorten die voornamelijk worden gebruikt:

  • Epicea: dit is een van de goedkopere houtsoorten. De lage prijs is een groot voordeel, maar het hout wordt vaak wel licht vochtig geleverd. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden: het hout kan nog licht vervormen. Een ander voordeel is dat je dit type hout in grote lengtes kunt bestellen.
  • Oregon/Douglas: dit type hout is zeer sterk en in grote lengtes te bestellen. Toch wordt het aangeraden om ook dit hout nog te behandelen met een speciaal beschermingsproduct. Op deze manier is het beter bestand tegen houtvorm. Wel is Oregon/Douglas een prijzig hout type.
  • Roodnoorse den: dit type hout is beter betaalbaar dan Oregon of Douglas, maar je levert ook in op sterkte. Verder is het goed om te weten dat de balken een maximumlengte van 6 meter hebben.

Spantendak dakconstructie zelf maken

Een specialist op het gebied van dakconstructies weet als geen ander welke houtsoort het beste is en wat voor soort isolatie aan te raden is. Zelf een spantendak plaatsen behoort zeker tot de mogelijkheden. Het is hierbij wel belangrijk om genoeg kennis en ervaring te hebben. Omdat je veel meer lege ruimte tussen de spanten hebt dan bij gordingen het geval zal zijn, is extra stabiliteit en een goede bevestiging erg belangrijk. Je wilt zeker weten dat je dak stevig genoeg is om niet alleen het gewicht van de dakbedekking te kunnen dragen, maar ook rukwinden en flinke regen te kunnen doorstaan.

Conclusie kostprijs houten spanten dak

De kostprijs van een spantendak plaatsen is afhankelijk van de keuzes die jij maakt. Niet alleen als het gaat om de soort hout, maar ook als het gaat om de type isolatie die je wilt toepassen. Ook de mate van uitbesteding speelt een grote rol in het maken van een keuze. Wanneer je een van de goedkoopste houtsoort gebruikt om zelf een nieuw spantendak te plaatsen, zul je goedkoper uit zijn dan met een duurder materiaal dat je uitbesteedt.

Het is goed om vooraf een offerte aan te vragen bij meerdere bedrijven. Op deze manier ben je in staat om een goede vergelijking te maken en betaal je niet onnodig teveel. Omdat er verschillende manieren en materiaal zijn om een spantendak te laten plaatsen, is het belangrijk om een goede vergelijking te maken. Zo krijg jij het beste dak voor de beste prijs!

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes