Gordingendak | Zelf plaatsen of toch uitbesteden?

Ben je aan het kijken naar een nieuw dak? Dan zijn er een groot aantal varianten waar je naar kunt kijken. Vooral wanneer de volledige constructie vervangen moet worden, heb je een groot aantal keuzemogelijkheden. Een van deze opties is een gordingendak.

Gordingendak

Alles wat je moet weten over een gordingendak

Deze pagina vertelt jou alles over een gordingendak en de werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden. Ook staan de voordelen van het dak, de kosten die je moet maken en de materialen die je nodig hebt op een rij. Zo zorg je ervoor dat jouw nieuwe dak gemaakt kan worden en jij ook voorbereid bent op alles wat hiervoor nodig is.

Waarom kiezen voor een gordingendak?

Een gordingendak is een stevige constructie, welke voorzien is van balken die veel gewicht kunnen dragen. Hierdoor heb je ook een veel betere constructie voor het dak. Het gordingendak biedt daarbij ook de basis voor het onderdak, van waaruit je kunt kiezen voor de juiste afwerking. Het dak zorgt er daarbij ook voor dat jij de basis voor de rest van jouw woning hebt. Het wordt namelijk tot een mooi geheel gebracht, waarna jij alles helemaal naar wens krijgt.

Voordelen en kwaliteit

De stevigheid en de totale afwerking zorgen ervoor dat jij zoveel mogelijk plezier kunt beleven aan jouw woning en daarbij ook een lange levensduur hebt. Met de hoogwaardige kwaliteit hoef je namelijk voor langere tijd niet meer na te denken over een verandering van het dak en komen er ook niet snel lekkages bekijken.

Nokgording

De nokgording is een belangrijk onderdeel van een gordingendak. Het is de bovenste gording, geplaatst op het hoogste punt van het dak, oftewel de nok. De nokgording dient als de belangrijkste steunbalk waaraan de dakspanten zijn bevestigd. Dit zorgt niet alleen voor stabiliteit maar ook voor een goede verdeling van het dakgewicht. Het type hout dat wordt gebruikt voor de nokgording speelt ook een cruciale rol in de duurzaamheid en prestaties van het dak. Veel gebruikte houtsoorten zijn Douglas en vuren hout.

Gordingendak

Opbouw gordingendak

Een gordingendak is een traditionele dakconstructie die voornamelijk gebruikt wordt voor hellende daken. Het bestaat uit zware horizontale balken, oftewel gordingen, die van muur tot muur lopen. Dit dak bestaat uit verschillende onderdelen en er zijn verschillende opties mogelijk, waaronder:

Kepers dak

Een keperdak is een andere benaming voor een gordingendak. Wanneer je onderzoek gaat doen naar dit type dak en de mogelijke isolatie ervan is dit belangrijk om te weten om verwarring te voorkomen.

Dakkapel in gordingendak

Een dakkapel in een gordingendak toevoegen kan de functie en het comfort van je woning aanzienlijk verbeteren door extra licht en ruimte. In dit geval moet er bij de plaatsing van een dakkapel rekening gehouden worden met dat de gordingen mogelijk aangepast moeten worden. 

In veel gevallen dient de onderste gording als een onderslagbalk, die zorgt voor extra ondersteuning bij de dakkapel. Bij het plaatsen van een dakkapel op een gordingendak is het ook belangrijk om te onderzoeken of er een vergunning nodig is.

Een belangrijk onderdeel bij het plaatsen van een dakkapel is de keuze tussen een op maat gemaakte of een prefab dakkapel. Een prefab dakkapel kan in één dag geplaatst worden, terwijl een op maat gemaakte dakkapel een langere installatietijd kan hebben. In dit geval zullen de installatiekosten dus ook verder oplopen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

De voordelen van een gordingendak op een rij

Een gordingendak brengt verschillende voordelen met zich mee. Enkele van deze voordelen zijn:

  • Een gordingendak bestaat uit zware houten balken die zorgen voor voldoende stevigheid. Hierdoor ontstaat er een langere levensduur
  • Er zijn vele soorten afwerkingen mogelijk, bijvoorbeeld de keus uit het soort dakpannen
  • Het maken van de dakconstructie zal relatief snel gedaan worden. Wel kost een gordingen zadeldak meer tijd dan een spanten zadeldak

Welke materialen worden ervoor gebruikt?

Bij het gordingendak wordt gebruik gemaakt van zware houten balken. Deze balken zijn nodig om het gewicht te kunnen dragen van de dakpannen, maar ook om het dak in de gewenste positie te krijgen. De gordingen rusten verticaal op de geplaatste kepers. Deze kepers zijn de basis voor het onderdak, waar je later de isolatie (bijvoorbeeld met isolatieplaten) en de dakpannen op kan plaatsen. In sommige gevallen kan er in het midden ook nog een extra houten constructie komen, zodat de afstand beter te overbruggen is en de stevigheid zo hoog mogelijk blijft. In dit geval zal de constructie in goede staat blijven.

Waar moet je op letten bij een gordingendak?

Het plaatsen van een gordingendak is niet makkelijk. Je moet hier namelijk veel vakkennis voor hebben en weten hoe je de materialen op de juiste manier moet plaatsen. Daarnaast zijn er vele factoren die de kwaliteit van het dak bepalen. Voordat je de werkzaamheden uit gaat voeren of een vakman inschakelt om het dak en de constructie te laten plaatsen, is het daarom goed om deze factoren voor jezelf op een rij te zetten. Maar welke zijn dit precies?

De levensduur

Een van de belangrijkste factoren bij een gordingendak is de levensduur van de materialen. Je moet er namelijk voor zorgen dat het dak zo lang mogelijk meegaat. De kwaliteit van de materialen is daarom een belangrijk onderdeel. Door niet te besparen op de kosten voor de materialen, zorg je dat de levensduur zo lang mogelijk zijn.

Het onderhoud

Het onderhoud van het gordingendak is ook belangrijk. De dakconstructie moet namelijk altijd van goede kwaliteit blijven. Je moet er daarom voor zorgen dat je eens in de zoveel tijd een inspectie uitvoert. Hierbij kijk je in eerste instantie naar de isolatie en de dakpannen. Zo voorkom je dat jouw dak binnen een korte tijd kapot is. De reparaties en het onderhoud brengen over het algemeen minder kosten met zich mee, terwijl je er wel veel voor terug krijgt.

Gordingendak isoleren

Wanneer je een gordingendak plaatst, moet je ook zorgen voor een goede isolatie. Een gordingendak isoleren zorgt er namelijk voor dat invloeden van buitenaf geen schade aan kunnen brengen aan het dak en de rest van de constructie. Er zijn een groot aantal isolatiematerialen die hier geschikt voor zijn, waaronder isolatieplaten. Deze plaats je onder andere onder de dakpannen, maar ook aan de binnenkant van de woning. Met de juiste isolatiematerialen verleng je de levensduur van het dak en kun je ook genieten van een goed binnenklimaat.

De opties van een gordingendak

Voordat je een gordingendak plaatst, moet je ook weten welke opties er mogelijk zijn. De balken zijn vaak lang genoeg om een hellingdak te maken, waarbij de uiteinden op de muren bevestigd zijn. Echter kan het ook zijn dat de afstand te groot is, waardoor de stevigheid niet bewaard kan worden. Door in het midden nog een extra stuk te plaatsen, is het gewicht verdeeld over de afstand en kunnen de dakpannen er veilig op geplaatst worden.

De extra materialen

In sommige gevallen moeten er extra materialen bij het dak komen. Je moet daarom ook kijken naar andere materialen die nodig zijn voor deze afwerking. Denk hierbij niet alleen aan de isolatiematerialen, bijvoorbeeld isolatieplaten, als je het gordingendak wilt isoleren, maar ook aan de soort dakbedekking die je op het dak wilt hebben. Dakpannen komen in een groot aantal varianten, waarbij tegenwoordig ook zonnepanelen in de dakpannen verwerkt kunnen zitten. Ook moet je voor de juiste bevestigingsmaterialen zorgen die de constructie bevestigen aan de muren.

Gordingendak

De kosten voor jouw gordingendak

Als je een gordingendak wilt plaatsen, moet je rekening houden met een aantal kosten. Zo moet je eerst alle materialen aanschaffen. De materialen moeten van goede kwaliteit zijn, waar je ook meer voor betaalt. Bespaar echter nooit op de kosten van de materialen, omdat je dan niet verzekerd bent van de kwaliteit. Ook dien je de juiste gereedschappen aan te schaffen of te huren bij een professional. Dit geeft dus ook weer een extra kostenpost voor jouw nieuwe dak. Ga je het gordingendak isoleren? Dan brengt dit ook extra kosten met zich mee.

Laten doen door een professional

Bij het inschakelen van een professional voor het plaatsen van een gordingendak zijn er meerdere kostenposten terug te vinden op de factuur. In eerste instantie zal de vakman de materialen aanschaffen die nodig zijn voor het dak, ook kan er advies op maat gegeven worden over bijvoorbeeld de belangrijste onderdelen of de btw. Deze kosten worden altijd aan jou doorberekend. Een specialist zal daarbij ook een bepaald uurtarief rekenen.  Zorg ervoor dat je de tarieven van verschillende professionals met elkaar vergelijkt, zodat je hier wel op kunt besparen tijdens het plaatsen van het dak.

De plaatsing van een gordingendak

Een gordingendak kun je het beste laten plaatsen door een professional. Deze weet namelijk precies wat er moet gebeuren en welke materialen er nodig zijn om de dakconstructie te realiseren. De efficiëntie en kwaliteit die je krijgt bij een vakman, geeft jou een lange levensduur. Jij hoeft alleen nog maar te bekijken welke specialist het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen

Wat is een gordingendak?

+
Een gordingendak, ook bekend als een keperdak, is een dakconstructie die voornamelijk wordt gebruikt bij hellende of zadeldaken. Het wordt gekenmerkt door zware horizontale houten balken (de gordingen) die van de ene muur naar de andere lopen. Deze gordingen dienen als een sterk kader voor het dak en dragen het gewicht van de dakconstructie.

Hoe worden de gordingen in een gordingkap geplaatst?

+
Eerst worden de gordingen op maat gesneden, de gordingen worden dan horizontaal tussen de draagmuren geplaatst. De gordingen worden stevig bevestigd aan de draagmuren, vaak met behulp van metalen beugels of houten nagels. In sommige gevallen worden er extra gordingen geplaatst. De ruimte tussen de gordingen wordt vaak opgevuld met isolatiemateriaal om de warmteprestaties van het dak te verbeteren.

Wat is het verschil tussen een gordingendak en een spantendak?

+
Een gordingendak en een spantendak zijn beide constructies voor hellende of zadeldaken, maar ze verschillen in hun opbouw en techniek. Een gordingendak kan een ruimte van maximaal 3 à 4 meter opvullen, terwijl een spantendak grotere ruimtes mogelijk maakt omdat er geen dragende muren nodig zijn. Een gordingendak wordt daarnaast geïsoleerd met twee lagen isolatie, terwijl een spantendak één laag isolatie nodig heeft. Daarnaast is het bij spanten belangrijk om te letten op de kepers. Gordingen en spanten lijken dus op elkaar, maar zijn wel degelijk verschillend in opbouw.

Hoe ver moeten de gordingen uit elkaar?

+
De afstand tussen gordingen in een gordingendak verschilt op basis van verschillende factoren. Eén daarvan is het type materiaal dat wordt gebruikt. Andere belangrijke factoren zijn de hellingsgraad van het dak en het type hout dat wordt gebruikt. Naast de afstand tussen de gordingen is de afstand tussen de spanten belangrijk voor de opbouw zodat deze in een goede staat blijft.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes