Dakruiter | Wat is het of hoe kun je deze het best plaatsen?

Een stevig en betrouwbaar dak begint bij een sterke constructie. Een van de zaken die hierbij onmisbaar is, is een dakruiter. Hier lees je niet alleen wat een dakruiter is, maar ook waarom het belangrijk is om deze op het dak te hebben.

dakpannen met ruiter dak

Wat is een dakruiter van hout?

Een dakruiter is een smalle balk die bovenop de nokgording van een dak wordt geplaatst om zo de nokvorsten te bevestigen. De doorgaans houten balk wordt gebruikt voor daken met dakpannen als dakbedekking. Een dakruiter is essentieel voor een stevige dakconstructie.

Ruiter op dak plaatsen

De dakruiter wordt dus bovenop de nokgording van een hellend dak geplaatst, maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Het pannendak wordt aan de bovenzijde afgewerkt met een vorst, ook wel bekend als de nok van het dak. De nokpannen worden op de ruiter geplaatst om zo de bovenste rij dakpannen op te sluiten.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Ruitersteun gebruiken

Voor een stevige bevestiging wordt de dakruiter vastgezet met speciale ruitersteunen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, waardoor het mogelijk is om deze op ieder hellend dak te gebruiken. De ruitersteun is voorzien van gaatjes; hier plaats je de schroefnagels in om de steun vast te zetten. Op de ruiter worden dan ook zowel de ondervorst als de nokvorst vastgemaakt. Bij sommige soorten daken kan ook een kilkeper nodig zijn.

Hoeveel ruitersteunen per meter?

Voordat je ruitersteunen gaat plaatsen voor de bevestiging van de dakruiter, is het goed om te weten hoeveel je er nodig hebt. Het is aan te raden om in ieder geval per meter één ruitersteun te gebruiken voor een stevige constructie.

Dakruiter laten plaatsen door een specialist

Het is belangrijk om de dakruiter te laten plaatsen door een specialist. Je hebt niet alleen kennis en ervaring nodig, maar je moet ook precies weten hoe je veilig en correct te werk kunt gaan. Het is belangrijk om de bevestiging van de ruiter voorzichtig uit te voeren. Doe je dit niet, dan kan er schade ontstaan. Schakel daarom altijd een specialist in die deze werkzaamheden voor jou kan uitvoeren.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes