Overstek dak | Bescherming en stijlvol uiterlijk van je huis

Een overstek wordt niet alleen maar voor het uiterlijk gekozen, maar heeft ook praktische voordelen. Het beschermt je huis tegen het weer zonder dat je hier extra maatregelen voor hoeft te nemen.

Woning met ruime overstek

Wat is de functie van een overstek?

De dakoverstek van een woning is het stuk dat buiten de gevel uit steekt. Hierdoor steekt een deel van het dak verder uit. Deze rand kan variëren in grootte, hierin heb je zelf vrije keuze. Het is een manier van de dakrand afwerken.

Een overstek is een horizontale voorsprong van een bouwdeel of bouwonderdeel ten opzichte van het eronder staande. Dit betekend dat zo’n overstek ook een verdieping kan zijn. Bij bijvoorbeeld vakwerkbouw kan je dit vaak zien. Daarbij zie je soms dat de eerste en tweede verdieping een stuk naar voren uitsteken ten opzichte van de begane grond.

Uiterlijk

Mensen kiezen overstekken vaak voor het uiterlijk. Het zorgt ervoor dat de gevel van een woning er minder kaal uit ziet. Door het plaatsen van een overstek ziet de woning er meer aangekleed uit. Afhankelijk van de stijl die je voor je woning wilt, kan dit voor een mooie uitstraling zorgen.

Beter beschermen van de woning

Overstekken worden niet alleen gekozen voor de esthetische waarde. Maar dragen ook een aantal praktische functies. De extra rand aan het dak beschermt de gevel beter tegen neerslag. Regen komt minder snel tegen de muur aan.

Daarnaast zit de dakgoot wat verder van de muur van het gebouw af. Wanneer er problemen zijn met de dakgoot of er dakgoot lekkage ontstaat, voorkomt dit dat er direct schade aan de muur ontstaat. De schade zal namelijk beperkt blijven en de lekkage opsporen is iets makkelijker.

Schaduw

Een ander voordeel van een dakoverstek is dat het de zon wat tegen houdt. Het kan net voorkomen dat de hoge zon in de zomer op de ramen staat. Dit kan ervoor zorgen dat het huis minder snel opwarmt. De overstek zit meestal hoog waardoor de zon er in de winter onderdoor schijnt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

De constructie van dakoverstekken

Doorgaans wordt de dakopbouw van een overstek gevormd door de draagbalken van het dak. Er is geen aparte draagstructuur nodig. De draagbalken worden doorgetrokken tot buiten de buitenmuur. Daardoor wordt het overhangende gedeelte van deze dakrand gevormd.

Platte of hellende overstek?

Er is soms onduidelijkheid over of een dakoverstek bij beide een schuin dak, hellend dak of een plat dak mogelijk is. Een overstek is in alle gevallen prima mogelijk.

In beide gevallen is de constructie nagenoeg hetzelfde. Bij hellende daken zal dit vanzelfsprekend voor een overstek zorgen die hellend is, terwijl platte daken ook een platte overstek zullen krijgen.

Plat dak met overstek

Een plat dak zal veel profijt van een overstek hebben, omdat de waterafvoer hierdoor verbeterd kan worden. Je kunt een beter afschot krijgen, omdat er meer dakoppervlak is om de helling op te realiseren. Ook is er hierdoor een betere verbinding met de regenpijpen mogelijk. Het zorgt ervoor dat je een groter bruikbaar oppervlak van het dak krijgt, waardoor je meer zonnepanelen kwijt kunt of juist een warmtepomp en zonneboiler, of mogelijk zelfs een extra groot dakterras!

Hellend dak overstek

Bij een hellend dak kun je kiezen tussen een platte overstek of een hellende overstek. Bij een hellende overstek ziet het dak er groter uit, wat een mooi effect kan geven. Ook kun je op die manier meer zonnepanelen kwijt, net als bij een plat dak met platte overstek. Wanneer je kiest voor een platte overstek bij een hellend dak, bescherm je jouw gevel beter tegen zon en regen.

Houten, kunststof of dakpannen overstek materiaal

Een overstek is meestal van hout gemaakt. Het nadeel van hout is echter dat het wel af en toe onderhoud en een nieuwe verfbeurt nodig heeft.

Het is ook mogelijk om voor een kunststof overstek te kiezen. Een kunststof overstek biedt veel onderhoudsgemak. Het voordeel is dat de dak overstek onderhoudsarm is. Een kunststof overstek gaat tientallen jaren mee zonder dat er onderhoud uitgevoerd moet worden.

Wanneer je voor een dakpannen overstek kiest, zul je geen erg grote overstek kunnen krijgen. Dakpannen zijn zwaarder dan de andere soorten overstek, waardoor je of een hele sterke constructie nodig hebt of maar een paar centimeter aan overstek kunt maken.

Hoe lang mag de maximale lengte van een overstek zijn?

Je mag vergunningsvrij een overstek tot 500 mm (een halve meter dus) plaatsen. Als je een grotere overstek wilt, is het slim om te controleren of je hier wel een vergunning voor nodig hebt. Dit is niet altijd het geval, maar je komt daar liever achter voor je begint met bouwen natuurlijk!

overstek bij schuin dak in aanbouw

Wat kost een overstek dak

Hoeveel een dak overstek kost, is afhankelijk van de grootte van je dak, de lengte van de overstek en het materiaal dat je kiest. Gemiddeld moet je rekenen op €50 tot €150 per vierkante meter, inclusief BTW en arbeidskosten. Het gemiddelde totale kostenplaatje zal meestal tussen de €1.000 en €4.000 liggen voor een standaard dak met overstek tussen de 20 en 25 vierkante meter.

Wat kost het materiaal voor overstekken

Je kunt ook zelf aan de slag met een overstek maken, of misschien wil je het verschil tussen de verschillende soorten materialen zien. Een overstek onderdeel gaat meestal per lengte van 6 meter, terwijl de hoogte kan verschillen tussen 200mm en 350mm. De prijzen voor de panelen beginnen bij €100 voor kunststof hardschuim panelen en kan oplopen tot €300 voor Keralit panelen. Deze zijn vooral voor de afwerking. Mocht de constructie van het dak ook nog een aanpassing nodig hebben, dan lopen deze prijzen verder op naar de bovenstaande kosten.

Hoeveel verschillen de prijzen voor plat dak, overkapping en schuin dak

De prijzen voor de verschillende soorten van daken zijn nagenoeg hetzelfde. Het grootste effect op de prijs zal zijn wanneer het plaatsen iets ingewikkelder is, wat vaker voorkomt bij schuine daken.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes