Dakreparatie | Alles over de kosten en mogelijkheden

Is je dak beschadigd en is er lekkage ontstaan, of zijn de dakpannen beschadigd of schuin gaan liggen? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een dakreparatie uit te laten voeren.

dakreparatie wordt uitgevoerd

Wat kost dakreparatie per m2?

Er zijn meerde factoren die de prijs van een dakreparatie bepalen, zoals de omvang en de oorzaak van de schade. Het is belangrijk om een dakreparatie op tijd uit te voeren om grotere schade te voorkomen. De kosten van het laten leggen van dakpannen kunnen enorm verschillen per vierkante meter.

De gemiddelde kosten voor een dakreparatie liggen tussen de €50 en de €60 per m². Een gehele dakreparatie waarbij je de oude pannen laat weghalen en nieuwe laat aanleggen, kost gemiddeld €3.100 en de €3.500.

Hoeveel kost dakreparatie voor een plat dak en hellend dak?

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijs voor een dakreparatie van een plat dak en een hellend dak.

Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen van nieuwe dakbedekkingGemiddelde prijs per m², incl. btwGemiddelde totaalprijs voor een dak van 50 m²
Plat dak€60 – €80*€3.000 – €4.000
Hellend dak€65 – €140**€3.250 – €7.000

*Van bitumineuze dakbedekking tot EPDM
** Van betonnen dakpannen tot een dak bedekt met koper

Welke keuzes bepalen de prijs van een dakreparatie?

Hieronder zie je welke keuzes invloed hebben op de totale kosten voor een dakreparatie:

 • Type dakbedekking: Er zijn verschillende soorten materialen voor dakbedekking. De totale kosten hangen dus ook af van het materiaal dat je kiest voor je dakbedekking, deze hebben namelijk verschillende prijzen.
 • Locatie: De totale prijs hangt ook van de gekozen dakdekker af. Het uurloon van dakdekkers binnen de stad ligt hoger dan dakdekkers die buiten de stad werken. Vergelijk daarom verschillende offertes om erachter te komen welke dakdekker het voordeligste is.
 • Extra opties: Je kunt bij je dakreparatie ook kiezen voor een aantal extra opties om zo je dak te verbeteren en de levensduur van het dak te verlengen.

Wat kost een gemiddelde dakrenovatie?

Het kan voorkomen dat de dakschade zo groot is dat dakreparaties niet uitgevoerd kunnen worden zonder het gehele dak te vervangen. Het hele dak moet dan herbouwd worden. Om het dak te renoveren liggen de gemiddelde prijzen per m² voor een plat dak ongeveer tussen de €60 en €80. Voor een hellend dak is dit tussen de €65 en €140 per m².

Wanneer is er een reparatie nodig?

Als er schade ontstaat door bijvoorbeeld het weer of andere oorzaken, kan er sneller lekkage ontstaan. Snelle dakreparatie is erg belangrijk om nog meer schade te voorkomen. Stel dakreparatie daarom ook niet uit, omdat de schade aan je dak dan juist groter kan worden.

Dakbedekking reparatie: lekkage herstellen

Wanneer is een reparatie nodig aan het dak en waar kun je dit aan zien? Als er een van de onderstaande situaties zich voordoet op het dak, is het tijd om het dak te gaan repareren:

 • Water op een plat dak.
 • Afgebladderd houtwerk.
 • Lekkende dakgoten.
 • Gebroken dakpannen, losse dakpannen of dakpannen die scheef liggen.
 • Gele kringen, water dat lekt en vochtige plekken onder het dak.
 • Scheuren in de bitumen dakbedekking.
 • Scheuren en uitgedroogd lood.

Daarnaast zijn er ook nog andere situaties waarom je voor een dakreparatie zou kunnen kiezen, zoals:

 • Een verbeterde energie-efficiëntie: Een dakreparatie kan bijdragen aan een verbeterde energie-efficiëntie van je woning. Een dak met scheuren, slechte isolatie of gaten kan leiden tot het verlies van warmte in de winter en meer warmte in de zomer. Door het dak goed te laten isoleren en te repareren, kun je de energie-efficiëntie van je woning verbeteren en je zou mogelijk kunnen besparen op verwarmings- en koelingskosten.
 • Een verhoogde waarde van het huis: Een dak dat goed onderhoud wordt kan de waarde van je huis verhogen. Kopers zijn vaak op zoek naar een woning met een stevig dak dat bestand is tegen weersinvloeden. Door een dakreparatie uit te voeren, vergroot je de waarde van je woning.

Hoe ontstaat er schade aan mijn dak?

Beschadigingen ontstaan vaak tijdens hevige weersbuien, zoals een storm. Er slaan vaak takken en steentjes tegen de dakbedekking aan, als gevolg ontstaan er kleine gaatjes en scheurtjes in de dakbedekking, waardoor er daklekkage kan ontstaan. Als het dak ook al oud is kunnen er sneller beschadigingen ontstaan.

dak repareren

Dakreparatie voorkomen

In plaats van een dak reparatie uit te laten voeren, is het natuurlijk beter om eventuele lekkages of schade te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld om de 2 jaar dakonderhoud uit laten voeren. De dakdekker controleert het dak op eventuele slijtage, om serieuze schade aan het dak of dakbedekking te voorkomen.

Dakreparatie offertes nodig?
Een dakreparatie wil je zo snel mogelijk inplannen, en het liefst niet te veel voor betalen. Wij kunnen je snel in contact brengen met ervaren dakdekkers die je dakreparatie zonder problemen kunnen uitvoeren.
arrow Vraag offertes aan

De gevolgen op de korte termijn

Als de schade aan het dak niet zo snel mogelijk wordt gerepareerd kan dit op korte termijn gevolgen hebben voor je dak en woning. Bijvoorbeeld kans op lekkage en verminderde isolatie. Waterschade is schade die ook nog is flink wat kosten met zich mee kan brengen. Er kan schimmelvorming ontstaan door waterschade. Schimmelvorming is slecht voor de gezondheid en voor de lucht in de woning.

De gevolgen op de lange termijn

Een lekkage of schade die niet gelijk wordt opgemerkt, kan voor nog meer problemen zorgen. Hoe klein de schade ook is, het is verstandig om het zo snel mogelijk te laten inspecteren en repareren. Als er lekkage ontstaat kan het dak zijn stevigheid verliezen. Als je niks aan de schade doet op lange termijn kan dit grote gevolgen hebben.

Herstelling van een hellend en plat dak

Een plat dak en een hellend dak kunnen na een tijd beschadigingen oplopen. Mis je bijvoorbeeld een dakpan op je schuine dak? Dan zou je deze kunnen vervangen. Let wel op dat je op een hoogte werkt en ga daarom altijd veilig te werk bij een dakreparatie.

Een dakreparatie voor een plat dak zelf uitvoeren is niet aan te raden, omdat dit nauwkeurig moet gebeuren. De kans is dat als je zelf de schade wilt verhelpen dat je de schade juist vergroot.

Plat dak repareren

 • Stel een probleemanalyse op: Bij een plat dak is de schade moeilijker te vinden dan bij een hellend dak met dakpannen. Hierom moet je dus eerst goed analyseren wat de oorzaak van de schade is. Een goede en duidelijke analyse van het probleem is de basis van een dakreparatie.
 • Het dak schoonmaken: Om te zien wat er precies op het dak speelt, moet je een schone ondergrond hebben. Daarnaast zorgt het schoonmaken er ook voor dat schadelijke dingen zoals mos worden verwijderd. Zo wordt de kans op schade verkleind.
 • Voer de dakreparatie uit: Nadat het dak helemaal schoon is gemaakt, kan de dakreparatie uit worden gevoerd.
 • Een dakdekker voert een controle uit: Om zeker te weten dat alles in orde is moet de dakreparatie worden gecontroleerd door een dakdekker. Deze dakdekker bekijkt de staat van het dak om je te adviseren over het onderhoud.

Hellend dak repareren

 • Een probleemanalyse opstellen: Een dakreparatie aan een hellend dak begint ook met een probleemanalyse opstellen. Hellende daken hebben meestal dakpannen, hierdoor is het probleem vaak makkelijker vast te stellen. Kapotte dakpannen zijn makkelijker te vinden dan kleine scheurtjes in de dakbedekking. Schade aan dakpannen kan ook leiden tot een daklekkage, daarom is het slim om de dakpannen op tijd te vervangen. Ook is het verstandig de dakgoot ook goed in de gaten te houden. Een dakgoot kan verstopt raken en kapot gaan.
 • Voer de dakreparatie uit: Als de schade is vastgesteld, kunnen de dakwerkers de dakreparatie uitvoeren. Een ervaren dakdekker weet waar er op gelet moet worden. Let er op dat de dakdekker ervaring heeft met het soort dakbedekking van je dak, om zo zeker te weten dat de reparatie goed uitgevoerd wordt.

Extra reparaties

Als je bezig bent met de probleemanalyse van de schade kun je net zo goed meteen kijken wat er nog meer kan worden gedaan. Zo bespaar je niet alleen kosten, maar ben je ook minder tijd kwijt. Een expert kan je precies vertellen welke extra werkzaamheden er nodig zijn. Zo voorkom je verdere schade en hoeft de dakdekker niet extra terug te komen.

Dakbedekking van dakpannen repareren

Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar dakpannen die beschadigd zijn. Deze kun je dan vervangen zodat ze niet helemaal breken en nog meer schade geven. Op lange termijn kan het laten liggen van beschadigde dakpannen voor nog meer schade zorgen, waardoor ook de kosten zullen oplopen.

Besparen op dakreparatie

Om niet te veel geld te betalen is het handig om sommige werkzaamheden in of rondom het huis zelf te doen. Niet alles kun je zelf doen, dit hangt namelijk af van je ervaring en de kennis die je hebt. Het is niet aan te raden om zelf dakreparatie uit te voeren, omdat een dak een belangrijke functie heeft en een kleine fout in het repareren grote gevolgen kan hebben.

Je zou wel kosten kunnen besparen door voorbereidende werkzaamheden uit te voeren of zelf puin te verwijderen, doe dit wel altijd in overleg met een dakdekker. Hoe minder tijd de dakdekker kwijt is, hoe minder kosten je hebt. Wellicht hebben de buren ook behoefte aan een dakreparatie, dan is het slim om deze dan te laten combineren en de kosten te delen.

Schakel een dakdekker in

Om te voorkomen dat je dak op de verkeerde manier gerepareerd wordt en verdere schade te voorkomen, is het aan te raden om een dakdekker in te schakelen voor deze klus. Dit kost geld, maar je hebt wel de zekerheid dat de schade op de juiste manier gerepareerd wordt. Ook als je niet zeker weet of je je dak moet laten repareren, dan is het verstandig om een dakdekker langs te laten komen om een dakinspectie te laten uitvoeren.

Dakdekkers met 24 uurs spoed service

Veel dakdekkers hebben tegenwoordig een spoedservice. Je kunt vaak 24 uur per dag en zeven dagen per week een beroep doen op de dakdekker. Hij is dan ook snel op locatie om de dakreparatie met spoed uit te voeren. Vooral bij een daklekkage is dit een uitkomst, want daar kun je beter niet te lang wachten met een goede oplossing.

Dakreparatie prijzen: gratis offertes vergelijken

Een dakreparatie moet zo snel mogelijk gedaan worden, om verdere schade te voorkomen. Door onderstaande formulier in te vullen, kunnen wij je snel met ervaren dakdekkers uit de buurt matchen, zodat jouw dak weer zo snel mogelijk wordt hersteld.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes