Dakbedekking | Tips voor alle soorten dakafwerkingen

dakbedekkingAls je nieuwe dakbedekking wilt laten aanleggen, zijn er een aantal keuzes te maken. Welk type dakbedekking is het meest geschikt en wat zijn de kosten? Ontdek alle mogelijkheden van dakbedekking! Bekijk de dakbedekking







Wat voor soort dakbedekking is er?

Er zijn diverse soorten dakbedekking waaruit je kunt kiezen. Als je de dakbedekking van jouw dak gaat vervangen, hoef je niet standaard dezelfde soort te kiezen. Hierbij is het vooral belangrijk dat je kijkt naar het type dak en de mogelijkheden van het dak. Er wordt onderscheid gemaakt tussen schuine daken en platte daken en vloeibare dakbedekking en vaste dakbedekking.

Hoeveel soorten schuin dak

Hoeveel soorten platte daken

Een extensief groendak is vaak eenvoudig zelf aan te leggen dan een intensief groendak. Veel gemeenten geven zelfs subsidies voor de aanleg van een groendak. Dit maakt een groendak goedkoper en aantrekkelijker.

Soorten schuin dak dakbedekking

Het schuine dak is een veelvoorkomende soort in Nederland. Niet alleen zijn er nog veel huizen met een hellend dak, dit is ook het meest zichtbaar. Hierdoor is het dus erg belangrijk dat je een goede soort dakbedekking kiest hiervoor. Het moet goed tegen weer en wind kunnen, maar er ook mooi uitzien natuurlijk! De eerder genoemde soorten dakbedekking worden hieronder iets uitgebreider behandeld.

Dakpannen

De meest bekende en geziene soort dakbedekking is natuurlijk de dakpannen. Hiervan zijn de keramische soort, met een rode kleur, waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt. Maar er zijn tegenwoordig zoveel meer soorten te verkrijgen. Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan keramische en kunnen net zo goed tegen het Nederlandse weer. Ook kun je kunststof dakpannen krijgen, die in elke kleur te maken zijn. Zo kun je jouw dak echt eigen maken!

Dakplaten

Als je het uiterlijk van dakpannen mooi vindt, maar liever iets minder bewerkelijks hebt, dan zijn dakplaten een goede keuze. In plaats van het dak dakpan per dakpan te moeten bedekken, kun je met dakplaten een heel stuk in een keer dekken. Ze hebben ook minder onderhoud nodig en zijn vaak erg licht van gewicht. Daarentegen moet je wel de complete dakplaat vervangen wanneer er iets aan kapot gaat. Deze reparatie is wel redelijk simpel, maar toch iets waar je rekening mee moet houden.

Dak shingles

Dakshingles lijken wel een beetje op dakpannen, maar veel platter. Ze zijn licht van gewicht, waterdicht en kunnen goed tegen verschillende soorten weer. Ook zijn ze nogal makkelijk zelf aan te brengen. Het is een vaak gebruikte soort dakbedekking voor tuinhuisjes en schuren. Je kunt ze in veel verschillende kleuren en uitvoeringen kopen, waardoor ze altijd bij het uiterlijk van je huis passen. Het enige waar dakshingles niet erg goed tegen kunnen, is hitte. Op een geïsoleerde en warme onderlaag zullen ze dan ook een stuk minder lang meegaan, wat de reden is dat je deze niet vaak op het dak van de woning zelf ziet.

Schuin sedumdak

Een groen dak is een milieuvriendelijke en mooie soort dakbedekking. Het zorgt voor isolatie en helpt de biodiversiteit in je omgeving. Het is wel een erg zware soort dakbedekking, waardoor vooral de sedumdak voor een schuin dak geschikt is. Dit is een van de lichtere soorten groendak en kan daarom makkelijker op een helling worden aangebracht. Dit is een van de duurdere soorten dakbedekking, maar heeft veel voordelen die het de investering waard maken.

Leien

Leien worden al eeuwen gebruikt als dakbedekking en het is niet moeilijk te zien waarom. Helemaal de natuurleien hebben een mooie rustieke uitstraling en ze gaan lang mee. Ook hebben de leien weinig onderhoud nodig en is het van nature al erg vochtremmend, zodat je geen problemen zult hebben van vocht of lekkages. Wanneer je kiest voor kunststof of bitumen leien is het prijskaartje ook erg vriendelijk, maar deze soorten leien kunnen wel erg glad worden en zonder beschermende laag krijg je er snel algen of mossen op. Natuurleien hebben dit probleem niet, maar zijn wel erg bewerkelijk en daarom ook redelijk duur.

Rieten dak

Helemaal traditioneel is natuurlijk het rieten dak. Het heeft een erg mooi en karakteristiek uiterlijk en bij deze dakbedekking geldt dat hoe steiler het dak is, hoe beter het riet werkt. Het is een duurdere soort dakbedekking die redelijk wat onderhoud vereist, maar dan heb je ook wat! Riet zal door de jaren heen verkleuren, maar dit zorgt er ook voor dat je gerepareerde delen van het dak al snel niet meer kunt onderscheiden van de rest. Buiten de hoge prijs zal je verzekeringspremie ook licht omhoog gaan, omdat een rieten dak wel wat meer risico oplevert.

Soorten plat dak dakbedekking

Platte daken hebben andere eisen dan schuine daken, waardoor er ook andere soorten dakbedekking voor geschikt zijn. Deze hebben ook allemaal hun eigen voordelen en kosten. Het voordeel van een plat dak is dat je de dakbedekking niet van de straat kunt zien, waardoor het uiterlijk iets minder belangrijk is dan de eigenschappen.

Kunststof dakbedekking

Er zijn verschillende soorten kunststof dakbedekking voor platte daken, waarvan EPDM en PVC dakbedekking de meest gebruikte soorten zijn. Deze worden allebei op het dak gelijmd en hebben een levensduur van gemiddeld 20 tot 40 jaar. Wanneer je kiest voor EPDM, kies je voor een lange levensduur met weinig onderhoud. Bij PVC heb je daarentegen een dakbedekking die tegen bijna alle weersomstandigheden kan en hierdoor dus weinig risico geeft op lekkages. Deze dakbedekking is bijna volledig recycleerbaar.

Bitumen dakbedekking of dakleer

In tegenstelling tot de meeste soorten dakbedekking wordt bitumen dakbedekking, ook wel bekend als dakleer, op het dak gebrand. Hierdoor heb je een hele sterke hechting die lang mee zal gaan en goed tegen een stootje kan, maar zul je ook meerdere lagen moeten aanbrengen voor de beste dekking. Het is relatief goedkoop, maar niet erg milieuvriendelijk omdat het gemaakt wordt van aardolie. Ook zal deze soort dakbedekking meer uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen, maar de scheurtjes die hiervan ontstaan zijn wel makkelijk te repareren. Het bitumen dak vervangen moet sneller gebeuren dan bij andere soorten dakbedekking.

Groen dak

Als je wel een milieuvriendelijke soort dakbedekking wilt hebben, is een groen dak of daktuin uitermate geschikt bij een plat dak. Hierop kan het grotere gewicht van het groene dak makkelijker worden verdeeld, zodat je minder snel de dakconstructie hoeft te verstevigen. Ook is deze soort dakbedekking goed isoleren tegen warmte en geluid, en zorgen ervoor dat zonnepanelen effectiever kunnen werken. Wanneer je kiest voor een extensief groendak, heb je weinig onderhoud en minder kosten dan bij een intensief groendak. Deze soort dakbedekking is een van de duurste soorten, maar geeft ook veel terug.

Polycarbonaat platen

Om er makkelijk voor te zorgen dat je veel daglicht in huis krijgt, zijn polycarbonaat platen een goede keuze. Deze redelijk doorzichtige platen zijn ook erg stevig en makkelijk in het onderhoud. Wanneer je eigenlijk het idee van een glazen dak wilt hebben, maar niet het risico van al dat glas, dan is polycarbonaat een goed alternatief. Het kan wel een duurdere optie voor dakbedekking zijn en zal uitbreiden en krimpen met de wisselende temperaturen door de seizoenen heen, maar geeft wel een mooi en licht interieur.

Wat is beter, EPDM of bitumen?

Voor een plat dak zul je vaak de keuze hebben tussen EPDM of bitumen. Er zijn genoeg andere soorten, zoals je ziet, maar dit zijn de meest aangeboden opties voor een reden. Welke soort hiervan beter is ligt aan je dak en je wensen. Wil je liever iets meer betalen voor een langere levensduur? Dan is EPDM de betere keuze. Wanneer je op een budget werkt en later meer mogelijkheden wilt hebben, kies dan voor bitumen. Dit kan naderhand ook nog als onderdak dienen voor andere dakbedekking.

Wat kost dakbedekking per m2?

Ben je op zoek naar goedkope dakbedekking? Dan is het goed om de gemiddelde prijs per m2 te weten voor dakbedekking, en natuurlijk ook de dakdekker prijzen. De soorten dakbedekking zijn onderverdeeld in plat dak dakbedekking en schuin dak en de prijzen beginnen bij € 40 en kunnen oplopen tot € 130 per vierkante meter.

Wat is de goedkoopste optie, dakbedekking vervangen of compleet nieuw dak?

Een complete dakrenovatie kost best wat en bij het vervangen komt ook heel wat kijken. Want de vraag of je nu alleen nieuw materiaal en isolatie nodig hebt of een compleet nieuw dak is moeilijk te zien, maar heeft wel veel invloed op de prijs. Gelukkig kun je zelf best veel doen om de kosten in de hand te houden. Sommige dakbedekkingen kunnen helpen bij de temperatuursregeling binnenshuis, zoals witte dakbedekking waaronder witte bitumen.

Welke type dakbedekking is het goedkoopst

Vaak zijn de meest voorkomende dakbedekkingen het goedkoopst. Denk hierbij aan dakpannen, dakshingles, en bitumen. Er is een reden dat deze het vaakst worden gekozen, omdat ze veelzijdig en sterk zijn voor een vriendelijke prijs. Daarentegen is het ook slim om te kijken naar de verwachte levensduur van de dakbedekking, want dit kan de uiteindelijke prijs per jaar lager maken. Kunststof dakbedekking en dakplaten gaan erg lang mee en hebben weinig onderhoud nodig, wat de kosten weer drukt.

Wat is de beste dakbedekking om te kopen?

Bij het kopen van dakbedekking is het fijn om goed voorbereid te zijn. Zo vind je uiteindelijk de beste dakbedekking voor jouw dak. Voor een goed plan van aanpak zijn onderstaande punten belangrijk:

  • Wat voor dakisolatie is het meest geschikt?
  • Is een nieuw dakbeschot nodig?
  • Moet er een onderdak geplaatst worden?
  • Wil je het afschot in het platte dak behouden of niet?
  • Hoe lang ligt het dak open?
  • Wordt het een koud dak of een warm dak?
  • Wat gaat het kosten?

Eigenschappen materiaal

Het is ook goed om naar de eigenschappen van het materiaal te kijken. Elk materiaal heeft natuurlijk weer andere kenmerken en voor- en nadelen, maar je dakbedekking moet in ieder geval deze eigenschappen bezitten:

  • Onbrandbaar
  • Bestand tegen atmosferische invloeden
  • Goed warmte-isolerend
  • Weinig onderhoud nodig
  • Eenvoudig aan te brengen

Daarnaast is het goed om te kijken naar hoe milieuvriendelijk de dakbedekking is, hoe dampdoorlatend het materiaal is en hoe je deze het best kunt aanbrengen. Voor de uitstraling van het dak zijn bovendien de kleur en vorm ook belangrijke eigenschappen.

dakdekker

Reparatie en onderhoud

Naast het nieuw kopen en vervangen van dakbedekking, kun je natuurlijk ook kiezen voor het repareren en goed onderhouden van de dakbedekking en het dak zelf. Let hierbij wel op wat er nog mogelijk is. In sommige gevallen is het toch beter om volledig te vervangen. Laat je hier bij twijfel over adviseren door een specialist.

Lekkage repareren

Een lek in het dak of andere gebreken kun je voorkomen door een tijdige dakinspectie te laten uitvoeren. In de praktijk is het echter vaak zo dat de lekkage te laat wordt geconstateerd en dat je dan snel iemand moet regelen om het dak dicht te krijgen. Om lekkages te voorkomen kun je kiezen voor een waterdichte dakbedekking, zoals bijvoorbeeld TPO dakbedekking en Bitumen voor platte daken.

Onderhoud dakdekking materialen

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je dak in goede conditie blijft. Dit doen sommigen door er bij een plat dak grind op te leggen zodat de UV-straling van de zon geen invloed heeft op het dak. Ook kun je preventief af en toe een extra laag over het dak laten branden. Dan heb je minder risico op een lekkend dak tegen lage kosten.

Dakpanplaten zijn ook een goede optie die niet veel onderhoud nodig hebben, net als andere soorten dakplaten. Een lessenaarsdak heeft vergeleken met een plat dak bijvoorbeeld ook minder onderhoud nodig.

Problemen met dakbedekking

Helaas is de levensduur niet oneindig en moet het ooit vervangen worden. Dan is ook direct de vraag wat er allemaal kan blijven liggen. Er kunnen meerdere redenen zijn om de dakbedekking te moeten vervangen, zoals asbest in het dak, een oud met mastiek bedekt dak, te oude/slechte balken, houtrot of een doorhangend dak. Je kunt dit dan ook het best laten nakijken door een ervaren dakdekker, die je direct van advies kan voorzien.

Offerte

Bekijk de dakbedekking

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes