Bitumen dak vervangen | Handig stappenplan

bitumen dak vervangen

Een bitumen dak moet om de zoveel tijd vervangen worden om schade aan het dak te kunnen voorkomen. Denk hierbij aan schade aan de houten constructie van het dak, schimmel of zelfs schade aan je eigen bezittingen. Bekijk de dakbedekking .
Wat is bitumen precies?

Een andere naam voor bitumen dakbedekking is dakleer of roofing. Hoewel het technisch gezien gebruikt kan worden op een licht hellend dak, wordt bitumen meestal gebruikt als dakbedekking op platte daken. Bitumen is een stof die gemaakt wordt uit aardolie.

Verbeterde elasticiteit

De fabricage van gemodificeerde bitumen heeft de kwaliteit van bitumen dakbedekking aanzienlijk verhoogd in vergelijking met vroeger. De huidige bitumen dakbedekkingsmaterialen zijn duurzamer en temperatuurbestendiger, met grotere fysische kwaliteiten zoals betere elasticiteit.

Bitumen branden

Bitumen branden wordt vaak gebruikt als methode om deze dakbedekking te bevestigen. Het vereist echter de nodige kennis en ervaring om dit veilig en correct uit te voeren. Brandgevaar is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij deze methode. Het bitumen wordt verhit met een gasbrander en aan de ondergrond gesmolten. 

Aandachtspunten

Bij het branden van bitumen is ook de positie van de banen van belang. Het is aan te raden om de bitumen rol eerst voor de helft op te rollen, bij voorkeur met een kern van 150 mm, om deze vervolgens stap voor stap uit te kunnen rollen tijdens het branden. Het branden van bitumen is over het algemeen goedkoper dan andere methodes zoals lijmen. Echter, het is niet aan te raden om dit zelf te doen als je geen ervaring hebt met deze werkzaamheden, vanwege de risico’s op brandgevaar en onjuiste installatie.

Bitumen dakbedekking prijs per m2

De prijs van bitumen dakbedekking per vierkante meter varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten tussen de € 45 en € 90 per m2 liggen. Let op, dit zijn gemiddelde prijzen en kunnen hoger of lager uitvallen afhankelijk van factoren zoals de staat van het bestaande dak, de methode van aanbrengen en of je kiest voor het verwijderen van de oude dakbedekking of het aanbrengen van nieuwe bitumen over de oude laag.

Bitumen dak bedekken

Bitumen dakbedekking aanbrengen begint met een goede voorbereiding. Eerst moet het dakoppervlak volledig schoon en droog zijn, vrij van vuil, stof en andere obstakels. Afhankelijk van de staat van de bestaande dakbedekking, kan het nodig zijn om deze eerst te verwijderen. Het is essentieel om de juiste gereedschappen en materialen bij de hand te hebben, waaronder dakleer, een brander, een dakdekkersmes en geschikte beschermende kleding.

Hoe wordt bitumen aangebracht?

Bitumen wordt meestal in stroken aangebracht, beginnend bij de laagste rand van het dak. De stroken worden met een brander aan de ondergrond gehecht, waarbij je ervoor moet zorgen dat de naden goed overlappen om een waterdichte afdichting te creëren. Het is belangrijk om voorzichtig te werken en te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het bitumen om lekken en andere problemen te voorkomen.

Bitumen dak repareren

Het repareren van een bitumen dak is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het dak zijn functie als bescherming van uw woning behoudt. Afhankelijk van de omvang en ernst van de schade, kun je kiezen tussen het uitvoeren van lokale reparaties of volledige vervanging van de dakbedekking. Voor lokale reparaties kun je gebruik maken van reparatiestroken of reparatiepasta.

Aandachtspunten

Het is verstandig om een professional in te schakelen voor de reparatie om ervoor te zorgen dat het werk correct wordt uitgevoerd. De kosten voor een bitumen reparatie kunnen variëren. Over het algemeen liggen de kosten rond de € 40 per m² of tussen de € 26 en €34 per liter voor reparatiepasta. Let verder op de volgende onderdelen:

  • Zorg ervoor dat het dakoppervlak schoon en droog is.
  • Gebruik de juiste gereedschappen en materialen.
  • Werk zorgvuldig om lekken en andere problemen te voorkomen.

Bitumen daken en zonnepanelen

Installeren van zonnepanelen op een bitumen dak is mogelijk en kan een interessante optie zijn om duurzame energie op te wekken. Zonnepanelen kunnen zowel op platte als hellende bitumendaken worden geplaatst. De installatie van de panelen moet echter aan bepaalde voorwaarden voldoen. Rekening houdend met factoren zoals de grootte van het dak en de hoek van het dakoppervlak, kan het aantal panelen dat geplaatst kan worden variëren.

Rendement en terugverdientijd

Zakelijke zonnepanelen hebben een gemiddeld rendement van 14% en een terugverdientijd van ongeveer 6 tot 8 jaar. Dit betekent dat je door de plaatsing van zonnepanelen op je bitumen dak aanzienlijke besparingen kunt realiseren op je energiekosten. Het is echter essentieel om te vermelden dat de installatie van zonnepanelen op een bitumen dak een professionele aanpak vereist. Het is aan te raden om hiervoor een gecertificeerd installateur in te schakelen.

 nieuw bitumen dak plaatsen

Verschillende soorten bitumen

Bitumen dakbedekking wordt geleverd op rollen. Vaak worden de bitumen rollen in meerdere lagen aangebracht voor een goede afwerking. Je hebt verschillende soorten bitumen. Bitumen op basis van elastomeer (SBS) en bitumen op basis van plastomeer (APP) zijn de twee soorten bitumen dakbedekking. SBS bitumen is bitumen waar een elastomeer aan is toegevoegd. Dit is een rubberachtig materiaal die de flexibiliteit van de bitumen dakbedekking aanzienlijk verhoogt.

SBS bitumen

SBS bitumen is geschikt voor alle soorten ondergronden, omdat de elastomeer ook de kleefkracht van deze vorm van dakbedekking versterkt. SBS bitumen kan worden aangebracht op hout, isolatie en nog veel meer. De elasticiteit van de bitumen dakbedekking zorgt er ook voor dat het de uitzetting en inkrimping van onderliggende onderdelen, veroorzaakt door temperatuurwisselingen, opgevangen kan worden.

Minder bestand tegen uv-straling

SBS bitumen daken zijn wel minder bestand tegen uv-straling, wat een nadeel is. Daarom wordt vaak een laag grind of shingles bovenop de dakbedekking aangebracht. Dit voorkomt dat het dak na verloop van tijd verslechtert en poreus wordt.

APP bitumen

De tweede soort is APP bitumen. APP is een kunststof gemaakt van plastomeren. In vergelijking met SBS bitumen is APP bitumen beter bestand tegen uv-straling en hoge temperaturen. Voor de dakbedekking is dus geen tweede laag ballast nodig. Een APP bitumen dak wordt meestal gebruikt op daken die slechts licht kunnen uitzetten of samendrukken vanwege het minder elastische karakter.

Het verschil tussen bitumen en EPDM

EPDM is een alternatief voor bitumen dat ook veel gebruikt wordt. Net als bitumen wordt EPDM in stroken gelegd, of het wordt op maat geknipt zodat het uit één stuk kan worden gelegd. De kans op lekkage is daardoor kleiner. Bovendien heeft EPDM een wat chiquer en aantrekkelijker uiterlijk dan bitumen. EPDM is wel wat duurder dan bitumen.

Alternatieve opties voor een dakbedekking plat dak

Er zijn verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak naast EPDM of bitumen. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan voor een plat groen dak op bitumen of een plat dak met kunststof dakbedekking. Elke vorm van dakbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je beslissing wordt grotendeels beïnvloed door je budget, gewenste uitstraling en eigenschappen.

De duurzaamheid van bitumen daken

Een plat dak heeft veel onderhoud nodig, omdat het meer gevoelig is voor schade dan een schuin of licht hellend dak. Een bitumen dak gaat bij goed onderhoud ongeveer 20 tot 40 jaar mee. Je kunt eenvoudige onderhoudstaken zoals het opruimen van mos, algen en bladeren gewoon zelf uitvoeren.

Periodiek onderhoud

Het inschakelen van een gecertificeerde dakdekker wordt aangeraden voor kleine, plaatselijke schade. Door dit te doen kun je grote schade aan je bitumen dak, lekkages en vroegtijdige vervanging voorkomen.

Blaasvorming

Er zijn enkele indicatoren die aanwijzen dat je dak onderhoud nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blaasvorming onder het bitumen. Blaasvorming wijst erop dat er waterdamp of vocht onder de bedekking zit. Wanneer water onder de dakbedekking wordt opgesloten en niet kan ontsnappen, ontstaat er blaasvorming.

Scheuren en breuken

Scheuren en barsten in het dak beginnen vaak als blaasvorming, waardoor het belangrijk is dat je er op tijd bij bent. Scheuren en barsten zijn natuurlijk ook indicatoren dat het dak onderhoud nodig heeft. Je bitumen dak houdt op waterdicht te zijn als het scheuren of breuken ontwikkelt. Ernstige lekkage en schimmelgroei kunnen hiervan het gevolg zijn. Dat is jammer, want scheuren zijn vaak eenvoudig te repareren.

bitumen dak vervangen schuur

Een bitumen dak vervangen

Of een bitumen dak aan vervanging toe is, hangt af van een aantal factoren, een van deze factoren is zonlicht. Bitumen veroudert als gevolg van zonlicht. Daarom is een dak dat veel schaduw krijgt minder snel aan vervanging toe dan een dak dat veel zon krijgt.

Poreus dak

Daarnaast zijn er verschillende soorten bitumen en de kwaliteit van het bitumen bepaalt wanneer het vervangen moet worden. Je kunt simpelweg stellen dat wanneer een dak poreus aan het worden is is of dreigt te gaan lekken, het vervangen moet worden.

Schade

Het is echter ook verstandig om het bitumen op je dak te vervangen als je aanzienlijke schade hebt of schade die steeds weer optreedt. Het is vaak moeilijker en duurder om een versleten dak te repareren dan om het te vervangen.

Ga veilig te werk

Wanneer je een bitumen dak gaat repareren of vervangen zijn er een aantal handige tips die het werk wat makkelijker en veiliger maken. Draag bijvoorbeeld stevige schoenen en werkhandschoenen voor een betere grip bij het repareren van een bitumen dak. Gebruik een stevige ladder. Vraag daarnaast even iemand om je te helpen, want met meer handen is het makkelijker.

Verstevigingsmat

Ga je bitumen snijden? Snijd van je af bij het snijden van de dakbedekking en eventueel de verstevigingsmat. Op deze manier voorkom je dat je jezelf bezeert. Neem wanneer je klaar bent elke stap nog eens door om er zeker van te zijn dat je niets gemist hebt.

De voordelen van een bitumen dak

Aan een bitumen dak zitten verschillende voordelen verbonden. Zo is een bitumen dak bijvoorbeeld volledig waterdicht. Bitumen is zeer goed bestand tegen vocht, mits de stroken correct worden aangebracht en zijn voorzien van een sterke naadverbinding. Bitumen is daarnaast redelijk betaalbaar in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen voor platte daken. Hierdoor ben je minder kwijt voor het aanleggen van een bitumen dak.

Makkelijk te herstellen

Een ander voordeel is de reparatie van bitumen. Bitumen is eenvoudig zelf te repareren. Scheuren of blaren in bitumen dakbedekking kunnen snel en eenvoudig hersteld worden. Wil je het dak na de aanleg van bitumen isoleren? Dat is geen probleem. Isolatie kan van buitenaf op dakbedekking worden aangebracht.

Lange levensduur

De lange levensduur van bitumen is natuurlijk ook een voordeel gemiddeld gaat bitumen 20 tot 40 jaar mee. Houd er rekening mee dat het merk, het onderhoud, de kwaliteit van het materiaal en de installatie allemaal een belangrijke rol spelen bij de effectieve levensduur.

In verschillende kleuren verkrijgbaar

Bitumen is verder verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Zwart bitumen is de normale kleur, maar andere opties zijn onder meer bruin, rood en wit. Tegenwoordig is witte bitumen zeer geliefd. Behalve dat het mooier is, reflecteert het ook beter het zonlicht, waardoor het dak op warme dagen koeler is. De dakbedekking gaat hierdoor langer mee omdat het op deze manier aan minder extreme temperatuurwisselingen wordt blootgesteld.

De nadelen van een bitumen dak

De nadelen van bitumen hebben voornamelijk betrekking tot de UV-bestendigheid. SBS bitumen is minder bestand tegen UV-straling dan APP. Dit probleem is echter gemakkelijk te verhelpen door een tweede toplaag aan te bieden.

Stroken zijn niet naadloos

Bitumen dakbedekking wordt in stroken gelegd, waardoor het niet naadloos is. De kans op lekkage is groter bij de naden waar de verschillende stroken zijn bevestigd. Daarom is het cruciaal om een goede installatie en sterke naadverbindingen te garanderen om de waterdichtheid van je dak te verzekeren. Bitumen dakbedekking moet hierdoor vaak in meerdere lagen gelegd worden om voor waterdichtheid te zorgen.

Zelf een bitumen dak vervangen

Is het tijd om je bitumen dak te vervangen? Dan kun je besluiten om het vervangen van de bitumen zelf uit te voeren. Heb je nog nooit je bitumen dakbedekking vervangen? Hieronder hebben wij een handig stappenplan voor je waarin stap voor stap uitgelegd staat wat je precies moet doen.

Stap 1: Maak je dak klaar om de bitumen te vervangen

Natuurlijk moet het oude bitumen dak worden verwijderd voordat je begint met het vervangen. Verwijder je dakbedekking zo voorzichtig mogelijk en haast je er niet doorheen. Het risico dat je de fundering beschadigt is erg groot als je te snel te werk gaat. Lijkt het erop dat het hout niet meer van uitstekende kwaliteit is zodra de dakbedekking is verwijderd? Repareer in die situatie het rotte hout voordat je met de vervanging van de dakbedekking begint.

Stap 2: Controleer of het oppervlak schoon is

Is de verouderde bitumen dakbedekking verwijderd? Dan kan het plaatsen van de nieuwe beginnen. Zorg ervoor dat het oppervlak van het dak helemaal droog is. Vermijd daarom het vervangen van je dakbedekking als het buiten aan het regenen is of wanneer het slecht weer is. Natuurlijk moet het oppervlak ook schoon zijn. Om de dakbedekking niet te beschadigen verwijder je ook eventuele spijkers die uitsteken.

Stap 3: De onderlaag aanbrengen

Werken met stroken die ongeveer een meter lang zijn wordt aanbevolen voor het plaatsen van de onderlaag. Zorg ervoor dat er ongeveer 15 centimeter overlap is tussen elke strook wanneer je deze neerlegt. Om de stroken met elkaar te verbinden gebruik je koudlijm of daknagels. De hoeken kun je het best schuin afsnijden.

Stap 4: De bovenlaag aanbrengen

De bovenlaag moet worden aangebracht als de onderlaag helemaal is vastgezet. Werk net als bij de onderlaag van binnen naar buiten. Zorg ervoor dat de stroken plat en in een rechte hoek op de onderlaag worden gelegd. Voordat je met de bovenlaag begint, is het handig om de onderlaag even voor te strijken. De vele stroken worden vervolgens aan elkaar bevestigd met lijm of met een brander.

Veelgestelde vragen


Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes