TPO dakbedekking | Voor- en Nadelen

Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak verkrijgbaar. TPO-dakbedekking is er daar één van. TPO dakbedekking lijkt erg op PVC-dakbedekking, maar toch zijn er een aantal verschillen op te noemen.

tpo dakbedekking

Wat is TPO-folie?

TPO staat voor Thermoplastische Poly Olefine. Het is een type dakbedekking dat onder de elastische kunststof folie valt. Deze folie wordt gebruikt voor de afwerking van platte daken.

Het TPO kan in verschillende kleuren worden toegepast, maar over het algemeen wordt veel gekozen voor wit, lichtgrijs en antraciet. Ook zijn er verschillende folie diktes verkrijgbaar.

TPO vs. PVC

Op het eerste gezicht lijkt TPO-dakbedekking veel op PVC dakbedekking. Het is daarom goed om te weten welke verschillen er tussen deze twee opties zitten.

Hier vind je een duidelijk overzicht van de belangrijkste verschillen tussen TPO en PVC dakbedekking:

Voordelen van TPO-dakbedekking

 • Elastisch: vooral in vergelijking met PVC is TPO zeer elastisch en dat brengt de nodige voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor een waterdichte afsluiting en ontstaan er veel minder snel scheuren.
 • Energiebesparing: TPO-dakbedekking is energiebesparend en zorgt daarnaast ook voor een hoger temperatuurcomfort.
 • Lange levensduur: gemiddeld gezien zal TPO-dakbedekking tot 40 jaar goed blijven, wat een stuk langer is in vergelijking met bijvoorbeeld PVC.
 • Uv-bestendig: de levensduur van TPO heeft niet of nauwelijks te leiden onder de straling van de zon, omdat het materiaal UV-bestendig en ozonbestendig is.

Hoger rendement zonnepanelen

Een ander voordeel is dat witte dakbedekking als TPO voor een hoger rendement zorgt wanneer je zonnepanelen plaatst. In de eerste plaats wordt het dak minder warm en blijven de zonnepanelen daardoor koeler. Hoe lager de temperatuur, hoe efficiënter de panelen zijn in het omzetten van zonlicht naar energie.

Daarnaast valt een gedeelte van het zonlicht dat gereflecteerd wordt op de zonnepanelen. Witte dakbedekking zorgt voor een extra rendement van 5%.

Nadelen van TPO-dakbedekking

De prijs van TPO ligt een stuk hoger dan bijvoorbeeld de prijs van ECB, PVC en EPDM. Daarnaast is het goed om te weten dat de levensduur lang is, maar niet zo lang als die van EPDM.

Verder kost het behoorlijk wat inspanning om hoeken, afdichtingen en dakopstanden netjes en waterdicht af te werken. Het is dan ook belangrijk om dit over te laten aan een specialist.

de voordelen van TPO dakbedekking

TPO-dakbedekking kopen

Wanneer je overweegt om TPO dakbedekking aan te schaffen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de aankoop en installatie. Hier volgt een fijne en handige handleiding om je optimaal voor te bereiden op het kopen van TPO!

 • TPO dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. De keuze hangt af van je specifieke behoeften en esthetische voorkeuren. Witte TPO is populair aangezien het reflecteert, dit kan natuurlijk bijdragen aan energiebesparing.
 • Meet het dakoppervlak nauwkeurig om te bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt. Houd rekening met een extra marge voor overlappingen en snijverlies.
 • Kies een betrouwbare fabrikant met een goede reputatie op het gebied van kwaliteit. Let ook op de garantievoorwaarden, aangezien TPO dakbedekking een aanzienlijke investering is.
 • De kosten van TPO dakbedekking variëren afhankelijk van de kwaliteit en de leverancier. Vraag offertes aan bij verschillende leveranciers om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
 • Hoewel het mogelijk is om TPO dakbedekking zelf te installeren, bevelen wij je aan om toch een professionele dakdekker in te schakelen. Een specialist zorgt voor een correcte en veilige installatie, wat natuurlijk erg belangrijk is voor de duurzaamheid en effectiviteit van de dakbedekking.
 • Hoewel het mogelijk is om TPO dakbedekking zelf te installeren, bevelen wij je aan om toch een professionele dakdekker in te schakelen. Een specialist zorgt voor een correcte en veilige installatie, wat natuurlijk erg belangrijk is voor de duurzaamheid en effectiviteit van de dakbedekking.
 • Informeer naar de onderhoudsvereisten en de mogelijkheden voor reparaties. TPO dakbedekking staat bekend om zijn duurzaamheid, maar regelmatige inspecties en onderhoud kunnen de levensduur verlengen.
 • TPO is een groene, milieuvriendelijke optie. Het bevat geen weekmakers en is recyclebaar, dit draagt bij aan een lagere milieu-impact en een groene toekomst!
 • Raadpleeg een expert voor advies op maat. Een specialist kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes op basis van je specifieke daktype en klimaat. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen?

Wat is beter, TPO-bitumen of EPDM?

TPO is ontstaan uit een onderzoek waarin verbetering werd gezocht van de EPDM-dakbedekking. Er zijn dan ook een aantal voordelen die TPO-dakbedekking heeft ten opzicht van EPDM. Zo is TPO zo ontworpen dat het zeer waterdicht is, omdat het gewapend is.

De dakbanen zijn daardoor zeer goed bestand tegen scheuren. EPDM moet extra bewapend worden om zo scheuren te vermijden. Verder bevat TPO geen weekmakers, in tegenstelling tot EPDM. Wel is het zo dat EPDM vaak wel een iets langere levensduur heeft en daarnaast ook goedkoper is dan TPO.

Geschikte daktypes

Niet ieder dak is geschikt voor het gebruik van TPO dakbedekking. Over het algemeen wordt deze elastische dakbedekking toegepast op platte daken. Daarnaast zijn er ook nog andere daktypes waar deze dakbedekking geschikt voor is. Denk aan zichtdaken, met of zonder design profielen, maar ook aan groendaken en speciale energiedaken.

Er wordt dan gebruik gemaakt van hoog-reflecterend folie waardoor het zonlicht vanaf het folie reflecteert naar de zonnepanelen, waardoor het rendement omhoog gaat.

Het plaatsen van TPO

Deze dakbedekking wordt geleverd in rollen, die vervolgens kunnen worden uitgerold op het dakoppervlak. De afwerking ervan is op meerdere manieren mogelijk: er kunnen drie soorten banen worden gebruikt.

Zo kan TPO worden gewapend met polyestermat om zo een mechanische bevestiging aan de ondergrond te creëren.

Wapenen

Ook kan TPO worden gewapend met glasvlies, wanneer er sprake is van een losse plaatsing met ballast. Tot slot is het mogelijk om TPO dakbedekking te wapenen met polyesterdoek.

Op deze manier is het mogelijk om de dakbedekking te laten kleven middels het gebruik van contactlijm.

tpo dakbedekking plaatsen

Wat zijn de kosten?

De kosten voor TPO dakbedekking hangen af van meerdere factoren, waardoor een exact bedrag lastig te benoemen is. Je betaalt in de eerste plaats een bedrag per vierkante meter, waardoor de grootte van het dak een belangrijke rol speelt in de totale kosten.

Verder is ook het type afwerking een onderdeel van de kosten.

TPO dakbedekking laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

TPO dakbedekking repareren

Het kan voorkomen dat je op dit moment al een TPO dakbedekking op het dak hebt liggen. In dit geval is het goed om te weten dat het mogelijk is om hier reparaties aan uit te voeren.

Over het algemeen zal TPO dakbedekking 30 tot 40 jaar meegaan: na deze periode kan het voorkomen dat er beschadigingen ontstaan of dat slijtage gaat optreden.

Controleer het dak

Het is dan belangrijk om een ervaren dakdekker in te schakelen om een kijkje te komen nemen om te achterhalen hoe dit het beste opgelost of gerepareerd kan worden. Je bent er daarna zeker van dat dit op een goede manier gebeurt, zodat je de levensduur van je TPO dakbedekking verlengt.

In sommige gevallen moet de bestaande dakbedekking in zijn geheel vervangen worden. Vraag de mogelijkheden na bij een expert.

Zelf plaatsen

Een van de manieren om mogelijk op de kosten te besparen, is door het zelf plaatsen van de TPO dakbedekking. Dit is een klus die enige ervaring en kennis vergt. Wanneer je dit bezit, is het in principe mogelijk om de dakbedekking te plaatsen.

Let er wel op dat je nauwkeurig werkt en dat je de juiste keuzes maakt met betrekking tot bewapening en afwerking. Op deze manier zorg je voor een goed resultaat.

Schakel een expert in

Het is nog beter om een specialist in te schakelen voor het aanbrengen van je dakbedekking. Een gespecialiseerde dakdekker weet als geen ander hoe dit proces het beste uitgevoerd kan worden en daarnaast ben je ook verzekerd van een goed resultaat.

Een belangrijk voordeel is daarnaast ook dat je bij een expert altijd terecht kunt voor advies en informatie over je mogelijkheden. Vergelijk de mogelijkheden bij meerdere bedrijven met elkaar om zo een goede keuze te maken.

Conclusie

Een TPO dakbedekking plaatsen: steeds meer mensen kiezen hiervoor. Of het nu gaat om een woning of kantoorpand, vrijwel alle panden met een plat dak zijn geschikt voor het plaatsen van deze dakbedekking.

Behalve de lange levensduur ben je ook verzekerd van zeer hoge elasticiteit en daarnaast is het ook goed om te weten dat TPO zorgt voor een betere energiebesparing. Dankzij alle informatie over TPO dakbedekking ben je beter in staat om een goede keuze te maken voor de beste dakbedekking!

Gratis offerte voor TPO-dakbedekking

Wil je TPO-dakbedekking op jouw dak laten plaatsen? Vul het formulier hieronder in en ontvang gratis diverse offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes