Kunststof dakbedekking | Prijs per m², levensduur en meer

Kunststof dakbedekking is duurzaam, heeft een lange levensduur en kan makkelijk aangebracht worden op een plat dak. Wanneer kies je het, hoe ziet het eruit en wat kost het?

PVC kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking wordt steeds populairder. Dat is niet voor niets, want je profiteert van verschillende voordelen. Zo is de dakbedekking goed te recyclen, wat het een milieuvriendelijke optie maakt. Daarnaast is het materiaal flexibel en licht van gewicht en heeft het weinig onderhoud nodig. Ook profiteer je van een lange levensduur van het dak.

Verschillende soorten kunststof voor daken

Er zijn verschillende soorten kunststof die als dakbedekking gebruikt kunnen worden. Veel voorkomende soorten zijn EPDM dakbedekking en PVC dakbedekking, maar ook EPC en TPO dakbedekking komen regelmatig voor.

Wat is beter, PVC of EPDM?

PVC en EPDM hebben beiden hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Het is dus afhankelijk van je wensen welk materiaal het best is voor jouw dak. Zo is PVC goed bestand tegen uv-straling, waardoor er geen slijtage zal optreden als gevolg van de zon na verloop van tijd. Ook is het materiaal onderhoudsvrij, wortelbestendig, in verschillende kleuren leverbaar en volledig recyclebaar. EPDM is zeer elastisch en zal dus niet zomaar gaan scheuren.

Het verschil zit hem verder in het synthetisch rubber en de toepassingsmogelijkheden. Dakbedekking van EPDM wordt vaak koud verlijmd en vergt weinig onderhoud nadat het is gelijmd. Dit maakt het de ideale dakbedekking.

Meest gebruikte materiaal

PVC is de meest gebruikte kunststof voor weerbestendige daken. Het is een thermoplastische folie, en door de toevoeging van weekmakers en UV-stabilisatoren is het sterk, uv-bestendig en ozonbestendig. Kunststof dakbedekking wordt dus als folie geleverd.

Hoe lang gaat kunststof dakbedekking mee?

Met kunststof dakbedekking kies je voor een fijne en moderne soorten dakbedekking die ook nog eens lang mee gaat. De standaard levensduur is gemiddeld 20 tot 30 jaar. Hoe dikker het materiaal, hoe langer ook de levensduur. Vooral wanneer je kiest voor EPDM heb je er lang profijt van. Deze soort dakbedekking is rubberachtig en heeft een nóg langere levensduur dan bijvoorbeeld PVC.

DakbedekkingLevensduurOnderhoudsbehoefte
Plat dak
Bitumineus30 jaarsterren-30.png
EPDM40 jaarsterren-35.png
PVC25 jaarsterren-25.png
Groen dak50 jaarsterren-25.png
Schuin dak
Dakpannen gebakken40 jaarsterren-45.png
Dakpannen beton50 jaarsterren-40.png
Riet30 jaarsterren-30.png
Leien60 jaarsterren-35.png
Zink80 jaarsterren-45.png
Koper80 jaarsterren-45.png
Aluminium (Kalzip)50 jaarsterren-40.png

Wat kost kunststof dakbedekking per m2?

De kosten voor kunststof dakbedekking verschillen en zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan het type kunststof dakbedekking en de grootte van het dakoppervlak. Voor EPDM betaal je bijvoorbeeld weer een andere prijs dan voor PVC. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 40 en € 130 per m².

Wat is duurder, EPDM of PVC?

Een van de nadelen van EPDM is dat het doorgaans duurder is dan PVC wanneer het gebruikt wordt voor dakbedekking. Daar staat tegenover dat EPDM een langere levensduur heeft. Het is dus goed om te kijken welke eigenschappen je het belangrijkst vindt, om uiteindelijk een goede keuze te kunnen maken.

Kunststof dakbedekking aanbrengen

Een dakbedekking van kunststof wordt doorgaans aangebracht met lijm en zeer hete lucht en wordt op het dak bevestigd door middel van een mechanische föhn. De dakbedekking wordt in rollen uitgerold en boven op het dak op maat gesneden door de dakdekker. Het dak is zo waterdicht.

De oneffenheden of obstakels, zoals bijvoorbeeld een dakraam of ventilatierooster, worden tijdens de werkzaamheden van de dakdekker gewoon meegenomen en ter plekke opgenomen in de dakbedekking om de beste waterdichtheid te garanderen. Je kunt deze klus dan ook het best aan een specialist overlaten.

Maak je platte dak waterdicht

Bij platte daken is er doorgaans een risico op lekkage op plaatsen waar de dakbedekking niet volledig aansluit. Dit kun je verhelpen met de beste dakbedekking voor platte daken. In dit geval is dat kunststof dakbedekking, en dan specifiek met PVC. Met deze waterdichte rubbersoort kun je jouw platte dak volledig waterdicht maken. Wanneer je dit nu nog niet op je dak hebt liggen, kun je het best je oude dakbedekking vervangen.

Dakbedekking kiezen en kopen

Ben je benieuwd wat de beste dakbedekking is voor jouw dak? Vergelijk dan de verschillen en vraag advies aan een dakdekker. Voor meer informatie over de kosten kun je het best offertes aanvragen bij dakwerkers in de buurt.

Veelgestelde vragen

Wat is beter EPDM of PVC?

+
Beide materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. PVC heeft als groot voordeel de UV-bestendigheid. Dit vaak wit gekleurde materiaal blijft de binnentemperatuur onder warme omstandigheden iets lager dan bij bitumen. De beste op het gebied van bestendigheid tegen temperatuurverschillen is echter EPDM dakbedekking.

Hoe lang gaat een kunststof dak mee?

+
Kunststof dakbedekking gaat ongeveer 25 tot 30 jaar mee, terwijl je bij EPDM dakbedekking op een levensduur van wel een jaar of 50 kunt rekenen. Daar staat wel tegenover dat PVC wat goedkoper is.

Kunststof dakbedekking: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes