Beste Dakbedekking | Alle soorten dakbedekking op een rij

Als je nieuwe dakbedekking laat plaatsen zijn er veel aspecten om te overwegen op het gebied van het soort dakbedekking. Het is belangrijk om voor de juiste soort te kiezen, want het dak is een onmisbaar onderdeel van het huis. 


Beste dakbedekking

Welke dakbedekking kiezen voor jouw huis?

Er zijn meerdere soorten dakbedekking verkrijgbaar waardoor het slim is om te kijken welke soort dakbedekking het beste bij het dak van jouw woning past. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je wensen, budget en het type dak dat je hebt.

Dakbedekking materiaal

Bovendien zijn er dakbedekkingen in diverse materialen, met verschillende voor- en nadelen en kenmerken. Welk materiaal is geschikt voor jouw type dak? Welk materiaal valt binnen je budget, en welke is stevig genoeg om lang op het dak te kunnen blijven liggen? Het zijn allemaal vragen om rekening mee te houden wanneer je de beste dakbedekking voor jouw dak uitkiest.

Bitumen dakbedekking

Een volgende veel gekozen dakbedekking voor een plat dak is bitumen dakbedekking. Het is wel wat ouderwetser en minder goed voor het milieu ten opzichte van EPDM. Wel wordt bitumen veel gebruikt bij platte daken op veranda’s, dakkapellen, aanbouwen of schuren.

Meerdere lagen bitumen

Het aanbrengen van bitumen dakbedekking gebeurt altijd in verschillende lagen. Hiervoor is eigenlijk altijd wel een professionele dakdekker nodig. Aan een bitumen dak zitten verschillende voordelen verbonden.

Voordelen van bitumendak

Bitumen heeft een hoge kleefkracht, waardoor de woning goed beschermd wordt tegen lekkages. Daarnaast is bitumen ijzersterk. Hierdoor is er minder onderhoud nodig in vergelijking met andere soorten dakbedekking. Verder heeft bitumen een hoge UV-bestendigheid. De zon heeft daardoor weinig tot geen invloed op het materiaal.

Nadelen van bitumendak

Aan bitumen zitten ook enkele nadelen verbonden. Zo heeft bitumen een hoge mate van brandbaarheid. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer er brand op het dak van de woning ontstaat.

Hoe lang gaat een bitumen dak mee?

Een ander nadeel is dat bitumen een relatief korte levensduur heeft, namelijk tussen de 20 en 25 jaar. Hierna moet je de bitumen verwijderen.

Kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking wordt ook regelmatig gekozen voor het bedekken van daken. Er zijn verschillende soorten kunststof dakbedekking, waaronder PVC en EPDM, met elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen.

Veel keuze in kleur

Er zijn veel mensen die voor kunststof dakbedekking kiezen vanwege de vele verschillende kleuren waar ze uit kunnen kiezen. Elke mogelijke kleur is mogelijk, waardoor je het dak goed op de rest van de woning af kunt stemmen.

Kunststof dakbedekking aanbrengen

Bij het aanbrengen van kunststof dakbedekking wordt geen brander gebruikt. Kunststof is hierdoor een stuk milieuvriendelijker en 100% recyclebaar. Kunststof dakbedekking is daarnaast zeer elastisch waardoor het door een erkend dakdekker erg nauwkeurig aangelegd kan worden.

Blijft lang mooi

Een ander voordeel van kunststof dakbedekking plaatsen is de lange levensduur. Bij kunststof dakbedekking kun je rekenen op een levensduur tussen de 30 en 40 jaar. Dat is langer dan wanneer er bijvoorbeeld bitumen dakbedekking geplaatst wordt.

Nadelen kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking heeft ook enkele nadelen. Deze nadelen hebben voornamelijk te maken met de arbeid. Het aanleggen van kunststof dakbedekking is namelijk een zeer zware klus en moet daarnaast zeer nauwkeurig gebeuren.

Je kunt dit dan ook niet over oude kunststof dakbedekking heen plaatsen. De oude dakbedekking van het dak moet eerst verwijderd worden voordat de nieuwe geplaatst kan worden. Hierdoor wordt de prijs van kunststof dakbedekking hoger, er zijn namelijk meer arbeidsuren nodig voor correcte plaatsing.

Rieten dakbedekking

Een rieten dak heeft een zeer unieke uitstraling, wat zeker een meerwaarde heeft voor de woning. Daarnaast isoleert rieten dakbedekking ook erg goed, waardoor je al snel op jouw energiekosten bespaart. Rieten dakbedekking reflecteert bovendien warmte, waardoor je in de zomer geniet van meer koelte en in de winter geniet van meer warmte.

Flexibele soort dakbedekking

Een ander voordeel van rieten dakbedekking heeft te maken met het aanleggen van de rieten dakbedekking. Soms hebben huizen muren die niet helemaal gelijk lopen. Voor riet is dit geen probleem. Zo zijn huizen met rondingen en moeilijke hoeken heel eenvoudig met riet te bedekken. Dit komt doordat riet erg flexibel is en het eigenlijk voor ieder huis wel gebruikt kan worden.

Hele lange levensduur

Rieten dakbedekking heeft als ander voordeel dat het een erg lange levensduur heeft. Rieten dakbedekking heeft namelijk een levensduur van minimaal 50 jaar. Dit maakt riet perfect voor iedereen die op zoek is naar een goede dakbedekking voor op het dak met een langere levensduur.

Nadelen van rieten dakbedekking

Een nadeel van rieten dakbedekking is dat het een hoger prijskaartje heeft. Zo betaal je per vierkante meter gemiddeld € 100. Daarnaast heeft een rieten dak onderhoud nodig, meer dan andere soorten dakbedekking. Zeker als je wilt genieten van een lange levensduur moet riet regelmatig onderhouden worden, anders gaat de conditie te snel achteruit.

Onderhoud rieten dak

Het onderhoud van een rieten dak kun je moeilijk zelf doen. Daarom moet het onderhoud vrijwel altijd uitgevoerd worden door een professionele rietdekker. De kosten van de dakbedekking gaan hierdoor omhoog. Het onderhoud moet namelijk regelmatig gedaan worden, meer dan bij andere soorten dakbedekkingen.

Laat de brandveiligheid optimaliseren

Verder is er met rieten dakbedekking ook meer brandgevaar. Gelukkig kan de brandveiligheid met de technieken van tegenwoordig wel geoptimaliseerd worden. Het dak moet dan wel aangelegd worden door een professionele rietdekker die goed inzicht heeft op de laatste ontwikkelingen op het gebied van rieten dakbedekking aanleggen.

dakpannen

Dakpannen

Als je kiest voor dakpannen kies je al snel voor keramische of betonnen. Een pannendak heeft over het algemeen een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Zo hebben dakpannen een gemiddelde levensduur van 30 tot 50 jaar. Deze soort dakbedekking wordt vaak gekozen bij bijvoorbeeld een tentdak.

Goedkoop type dakbedekking

De prijs van dakpannen ligt ongeveer tussen de €40 en €50 per m2. Een ander voordeel van dakpannen is dat het relatief snel aangelegd is. Daarnaast is er ook keuze uit veel verschillende vormen en kleuren.

Nog een voordeel is dat het goed te onderhouden is. Als er dakpannen zijn die in een slechte conditie verkeren hoef je enkel die dakpannen te vervangen. Bij het onderhoud of bij reparatie van andere soorten dakbedekking voor het dak moet er met veel meer onderhoudsaspecten rekening gehouden worden dan bij dakpannen.

Nadelen dakpannen

Dakpannen hebben daarnaast ook enkele nadelen. Het grootste nadeel heeft te maken met de veiligheid. Bij een harde storm kunnen de dakpannen namelijk van het dak afwaaien. Hierbij is er een kans aanwezig dat de weggewaaide dakpannen voor schade kunnen zorgen.

Leien

Als je meer naar een exclusieve uitstraling op zoek bent kun je ook kiezen voor leien dakbedekking. Leien zijn relatief licht, zeker in vergelijking met dakpannen. Leien zijn wel iets duurder. Zo brengt het aanbrengen van een dakbedekking van leien meer tijd in beslag, waardoor de kosten voor het aanbrengen wat hoger liggen.

Soorten leien dakbedekking

Als je voor dakbedekking van leien kiest heb je de keuze uit 2 soorten leien, kunstleien of natuurleien. Natuurleien uit natuursteen of kunstleien uit vezelcement. Natuurleien uit natuursteen zijn wat duurder maar hebben ook een langere levensduur.

Kunstleien uit vezelcement zijn wat goedkoper maar hebben dan ook een kortere levensduur. Gemiddeld gaat dakbedekking van leien 25 tot 100 jaar mee.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Het soort dak

Bij ieder type dak is een andere soort dakbedekking geschikt. Zo maken we onderscheid tussen platte daken en schuine daken, maar onder schuine daken vallen ook weer diverse soorten. Denk hierbij aan een gordingendak, spantendak of mansardedak.

Wat is de beste dakbedekking voor een schuin dak?

Heb je een hellend dak? Dan kun je uit veel verschillende soorten dakbedekking kiezen. Denk hierbij aan dakpannen, leien, rieten dakbedekkingen, een groendak of sedumdak. De meest voorkomende dakbedekking voor een hellend dak zijn dakpannen. Dit is een erg populaire en daarnaast goedkope keuze.

Je kan ook voor een roevendak kiezen. Dit is een dakbedekking van zink. Het wordt vaak gebruikt voor traditionele of monumentale woningen, maar wordt ook steeds vaker voor moderne woningen gebruikt. Het kan kostbaar zijn maar gaat wel zeer lang mee.

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

De beste dakbedekking voor een plat dak is EPDM dakbedekking. Dit is een veelzijdige synthetische rubbersoort die vrijwel geen nadelen kent bij gebruik als dakbedekking op een plat dak. Het is bovendien eenvoudig aan te brengen op een dak. Daarnaast is deze dakbedekking duurzaam omdat deze ongevoelig voor zon is. Dat wil zeggen dat EPDM niet sneller slijt onder invloed van uv-straling.

Dakbedekking laten vervangen door een dakdekker

Nu je de voor- en nadelen weet van de meeste soorten dakbedekking is de keuze hopelijk iets makkelijker gemaakt. Toch is het lastig om te kunnen concluderen welke soortbedekking van het dak nu het beste is. Dit is namelijk afhankelijk van het type woning, de wensen en het budget. Dit kan per situatie verschillen. Om die reden is het verstandig om een gespecialiseerde dakdekker om advies te vragen.

Passend advies voor de beste kwaliteit dakbedekking

Een professionele dakdekker kan per situatie een passend advies geven over de verschillende soorten dakbedekkingen. Daarom is het aan te raden om altijd een dakdekker te benaderen om het vervangen van de dakbedekking uit te laten voeren. Hierdoor hoef je ook zelf het dak niet op, wat een stuk veiliger is. Als je kiest voor een professionele dakdekker kun je rekenen op een correcte uitvoering. Mocht er toch iets misgaan, bijvoorbeeld een dakpan die loslaat, dan komt de dakdekker dit voor je oplossen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes