Roevendak | Een dak met duurzame zinken dakbedekking

Een roevendak wordt vaak gebruikt bij traditionele en monumentale woningen, maar wordt ook steeds vaker op moderne woningen geplaatst. Het is een duurzame dakbedekking die op verschillende manieren bevestigd kan worden.

Roevendak

Wat is een roefdak?

Een roevendak is een dak dat bestaat uit dakbedekking van zinken platen, die van boven naar beneden over het dak lopen. De platen worden met houten latten, de roeven, vastgezet. Door deze manier van monteren heeft een roevendak een strakke uitstraling.

Zinken dak voor monumentale gebouwen

Dit type zinken daken zijn vooral in oude steden te vinden op monumentale gebouwen. Tegenwoordig zijn er modernere versies van het roevendak, waarbij het zink vervangen wordt door roestvrij staal met een oppervlaktebehandeling.

Wat kost een roevendak van zink per m2?

Vanwege het tijdrovende montageproces liggende prijzen van de dakbedekking hoger bij het plaatsen van een roevendak van zink. De gemiddelde kosten liggen tussen de € 65 en € 100 per m², afhankelijk van de grootte van het dakoppervlakte en de gewenste uitvoering en afwerking.

Voordelen van zink dakbedekking met roeven

Een roevendak heeft verschillende voordelen, die we hieronder op een rijtje hebben gezet. Ontdek wat het laten plaatsen van dit type dak jou oplevert.

Lange levensduur

Het materiaal waarvan een roevendak is gemaakt, gaat lang mee. Dit betekent dat roevendaken zelf een lange levensduur hebben van minstens 40 jaar. Dit betekent dat je het dak niet snel hoeft te vervangen, wat het een duurzame optie maakt.

Recyclebaar materiaal

Een ander argument dat tegenwoordig belangrijk is bij de keuze voor zink, is dat het gerecycled kan worden. Bovendien is het productieproces minder belastend voor het milieu in vergelijking met de traditionele materialen.

Verschillende varianten

Een roevendak is tegenwoordig niet alleen maar leverbaar in de gebruikelijke zinkkleur. Ook een zwart roevendak en zelfs een dak in natuurlijke kleuren zoals blauw, bruin, groen en rood is leverbaar. Hierdoor kun je een dak laten plaatsen dat volledig bij jouw wensen aansluit.

Weinig onderhoud nodig

Wat een roevendak ook aantrekkelijk maakt, is de geringe hoeveelheid onderhoud die nodig is. Dat komt doordat zink een materiaal is dat vanzelf een dun beschermlaagje opbouwt, waarna de kwaliteit constant blijft. Het enige wat aan onderhoud moet worden gedaan is een enkele keer een beschadiging herstellen.

Dergelijke beschadigingen ontstaan uitsluitend als er tijdens heftige weersomstandigheden voorwerpen met een klap op de dakbedekking vallen. Je hoeft dit dus slechts zelden bij te houden, maar houd dakschade wel regelmatig in de gaten zodat je grotere schade voorkomt. Regelmatige dakinspecties zijn altijd verstandig.

zinken roevendak

Roevendak plaatsen

Het plaatsen van een roevendak met roevensysteem is een tijdrovende bezigheid, die heel precies moet worden uitgevoerd. Hiervoor worden onder andere speciale roeflatten en krangen gebruikt. De traditionele manier van bevestigen wordt soms vervangen door een minder tijdrovend kliksysteem.

Wat is een roeflat?

De latten die de basis zijn voor een zinken roevendak worden roeflatten of roefkappen genoemd. Ze liggen in de lengterichting tussen de platen op het dak en zijn vastgezet met krangen, een soort klem, op de dakbedekking. De roeflatten hebben een vierkante of langwerpige vorm. Typische maten die gebruikt worden zijn 4 x 4 centimeter en 4 x 6 centimeter.

Een bijzonder kenmerk van de latten is dat ze een lichte trapeziumvorm hebben. De latten worden met de smalle kant op de dakbedekking vastgemaakt. De krangen lopen door tot bijna bovenaan de latten, waar ze vervolgens naar buiten zijn omgevouwen.

Waterdichte afdichting door metalen profiel

De opstaande rand van de zinken platen schuift in de vouw die is ontstaan door de omgevouwen krangen. De rand van de dakplaten grijpt dus als het ware in de krangen. Om een waterdichte afdichting te krijgen, worden de roeflat en de omgevouwen dakplaat afgedekt met een metalen profiel bovenop de roeflat. Dat profiel wordt de roef genoemd.

Ook de roef klemt vast op de klang. Bij deze constructie is de houten roeflat niet meer zichtbaar. Die bevindt zich onder de roef. Door de wijze van vastzetten van de zinken dakplaten en de trapeziumvormige latten is er veel ruimte om uitzetting en krimp van de dakplaten op te vangen. Doordat de roeflat een hoogte heeft van 4 of 6 centimeter stroomt het regenwater snel van de dakbedekking af, tussen de roeven door.

Toepassing van dit zink dak

Een zinken roevendak wordt veel gebruikt op steile daken. De roef loopt van de nok van het schuinaflopend dak tot aan de dakgoot. Een roevendak kan een lengte van maximaal 10 meter overbruggen. Als het dak groter is worden er in de breedterichting dwarslatten geplaatst. In dat geval moet er een alternatieve oplossing worden gevonden voor het regenwater, want dat kan dan niet meer ongehinderd in de lengterichting van het dak naar beneden stromen.

Systeem voor snellere montage

In een poging om het monteren van een roevendak minder arbeidsintensief te maken zijn er diverse soorten kliksystemen ontwikkeld. Die worden met wisselend succes toegepast. De zo gewenste tijdwinst tijdens het monteren van de dakbedekking is wel gerealiseerd, maar wordt niet breed omarmd. Daardoor wordt er ook nog steeds veelvuldig gebruik gemaakt van het oude systeem met roevenlatten.

Ontvang gratis roevendak offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes