Kosten dakbedekking vervangen | Alles op een rij

dakbedekking vervangenOm een goed ​​idee te krijgen van de kosten van het vervangen van de dakbedekking hebben we de gemiddelde prijzen, de levensduur en de details van de verschillende soorten dakbedekking in kaart gebracht. Bekijk de dakbedekkingPannendak vervangen

De gemiddelde kosten voor het vervangen van dakpannen liggen tussen de €30 en €60 per vierkante meter. Dit is inclusief materiaal en arbeidskosten van de dakdekkers. Als vuistregel kun je aan houden dat je tussen de € 60 en € 80 per m² kwijt bent voor een plat dak en € 65 en € 140 p m² schuin dak.

Voor een gemiddeld dak van 100 m² kunnen de totale kosten dus variëren van € 3.000 tot € 6.000. Deze schatting kan echter hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dakdekkers, de materiaalkeuze en of er ook nog oude dakbedekking moet worden verwijderd.

Wat kost 20 vierkante meter dakbedekking?

Een schatting voor 20 vierkante meter dakbedekking zal dus om en nabij de €600-€1200 liggen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van meerdere factoren, die bespreken we hieronder!

Kosten dakpannen vervangen

Het vervangen van dakpannen is een erg belangrijke onderhoudstaak voor veel woningen. De kosten hiervan kunnen echter sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. 

Factoren die de kosten beïnvloeden

 • 1. De keuze van het materiaal speelt een cruciale rol in de kosten. Traditionele keramische dakpannen zijn vaak goedkoper dan bijvoorbeeld betonnen of leistenen dakpannen. Speciale afwerkingen of kleuren kunnen de prijs verder opdrijven.
 • 2. De vorm en de grootte van het dak beïnvloeden de kosten aanzienlijk. Een dak met veel hoeken, dakkapellen of een steile helling vereist meer arbeid en precisie, wat leidt tot hogere kosten.
 • 3. De arbeidskosten variëren per regio en per dakdekkers. Ervaren dakdekkers kunnen hogere tarieven vragen, maar leveren vaak ook werk van hogere kwaliteit. Benieuwd naar de beste offerte van jouw regio? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare dakdekkers specialisten in jouw regio.
 • 4. Het verwijderen en afvoeren van oude dakpannen is een extra kostenpost. Dit proces kan arbeidsintensief zijn, vooral als de oude pannen zorgvuldig moeten worden verwijderd om schade aan de dakstructuur te voorkomen.
 • 5. Soms zijn er extra reparaties nodig aan het dakbeschot of de dakconstructie voordat nieuwe pannen geplaatst kunnen worden. Deze reparaties kunnen de totale kosten flink verhogen. Let hier dus goed bij alvorens de dakdekkers overgaan tot hun klus.
 • 6. Bij het vervangen van dakpannen kan het ook nodig zijn om de dakisolatie te vernieuwen of een onderdak te plaatsen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Dakbedekking plat dak

Bij het kiezen van dakbedekking voor een plat dak zijn er verschillende opties, elk met hun eigen kostenplaatje en overwegingen. De kosten van een dak opnieuw bedekken hangt af van een aantal factoren, die vind je hieronder.

vervangen dakbedekking

Wat kost een dak opnieuw bedekken?

De kosten voor dakbedekking op een plat dak variëren van €45 tot €80 per vierkante meter, inclusief materiaal en arbeid. Deze prijs kan erg varieren en hangt voornamelijk af van de gekozen materialen en de complexiteit van het dak.

 • De meest gebruikte materialen voor platte daken zijn bitumen, EPDM (een soort synthetisch rubber), en PVC. Bitumen is vaak de goedkoopste optie, terwijl EPDM en PVC duurzamer zijn en een langere levensduur hebben.
 • De levensduur van de dakbedekking is cruciaal. Bitumen gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee, terwijl EPDM en PVC tot wel 40 jaar kunnen meegaan. Een langere levensduur betekent minder frequente vervanging en dus lagere langetermijnkosten.
 • De complexiteit van de installatie beïnvloedt de arbeidskosten. EPDM en PVC vereisen een meer gespecialiseerde aanpak, wat de initiële installatiekosten kan verhogen.
 • Regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur van de dakbedekking te verlengen. EPDM en PVC zijn over het algemeen onderhoudsarmer dan bitumen.

Wat kost een plat dak vervangen?

De kosten voor dakbedekking op een plat dak variëren van €45 tot €80 per vierkante meter, inclusief materiaal en arbeid. Deze prijs kan fluctueren afhankelijk van de gekozen materialen en de complexiteit van het dak.

Kosten nieuw dak

Nieuwe dakbedekking kost €60 tot €140 per m2, inclusief, weghalen van dakbedekking, materiaal en BTW. Dit is afhankelijk van het type dak en de materiaalsoort. Als de fundering van je dak toe is aan vervanging, dan stijgt de prijs van een dakbedekking snel, maar die kosten zijn per situatie zeer verschillend.

Hieronder bekijken we in detail de kosten per type dakdekking.

Kosten dakpannen vervangen

Gemiddeld liggen de kosten voor het vervangen van dakpannen tussen de €30 en €60 per vierkante meter, afhankelijk van bovengenoemde factoren.

Deze prijs is inclusief materiaal, arbeid, en afvoer van oude materialen. Het is aan te raden om meerdere offertes te vergelijken voor een nauwkeurige kosteninschatting.

 • De keuze van het type dakpan (keramisch, beton, of leisteen) heeft een significante invloed op de prijs. Keramische pannen zijn doorgaans duurder dan betonnen pannen.
 • De grootte van het dak speelt een cruciale rol. Meer vierkante meters betekent meer materiaal en arbeid.
 • Een dak met veel hoeken, dakkapellen of andere complexe elementen zal hogere arbeidskosten met zich meebrengen.
 • De kosten voor het verwijderen en afvoeren van oude dakpannen moeten ook worden meegenomen.

Dakbedekking soorten

Voordat je dakbedekking gaat kopen, is het goed om meer over de verschillende dakbedekking soorten te weten te komen. Bitumen is wat goedkoper dan het kopen van PVC of EPDM. Als je dus puur naar de dakbedekking prijzen kijkt, dan zal je voor bitumen kiezen. Als je kijkt naar de levensduur kosten dan kies je voor het EPDM aangezien die het langste meegaat. Let wel op: deze kosten zijn voor jezelf wellicht minder relevant als je niet heel je leven in het huis blijft wonen. Als je verhuist na 10 jaar maken de levensduren van de dakbedekking soorten voor jezelf namelijk niet uit.

vernieuwen dakbedekking

Bitumen dakbedekking prijs

Het aanbrengen van een bitumen dakbedekking is dus een van de voordeligere opties. De bitumen dakbedekking prijzen per m² ligt namelijk een stuk lager dan die van bijvoorbeeld zink.

Wat kost een nieuw bitumen dak?

Een nieuw bitumen dak installeren kan erg varieren in prijs, dit is voornamelijk afhankelijk van factoren als de grootte van het dak, de bijzonderheid of lastigheid van het dak en natuurlijk de kwaliteit van de materialen.

Voor een gemiddeld dak van ongeveer 100 vierkante meter kunnen de kosten variëren van ongeveer 3.000 tot 5.000 euro. Deze prijs kan echter een beetje hoger of lager uitvallen afhankelijk van de specifieke situatie.

De kosten van het materiaal zelf zijn meestal relatief voordelig. Bitumen, ook bekend als dakleer, is een populair materiaal voor platte daken vanwege zijn duurzaamheid en waterdichtheid. De gemiddelde prijs voor bitumen ligt tussen de 30 en 50 euro per vierkante meter, inclusief het aanbrengen. 

Hoe kun je kosten besparen bij de dakdekking?

Besparen op de dakdekking kan je doen door:

 • Meerdere bedrijven te vergelijken in kosten
  en kwaliteit Zie onderaan dit artikel de link naar de offerte.
 • Dus de tijd te nemen/ hebben om die dakbedekking prijzen te vergelijken
 • Zelf de oude dakbedekking te verwijderen
 • Isolatie zelf aanbrengen. (huis isoleren bespaart ook energiekosten natuurlijk) Al doen niet veel mensen dat, om de discussie te ontlopen wie zijn schuld het was als er iets mis gaat (in de toekomst).

Kwaliteit

Ik begrijp dat je niet te veel wilt betalen voor nieuwe dakbedekking. Het is altijd leuk om een koopje te hebben en vooral voor iets wat je eigenlijk nooit ziet. Dakbedekking is als een fundering. Je kijkt er weinig of niet naar om, totdat er iets mis is.

Lang waterdicht

Goed dik dakleer, waarbij men (qua budget) de tijd had om echt een mooi strak dak te branden (of lijmen bij EPDM/ kunststof dakbedekking), blijft meer jaren goed en waterdicht dan een ‘vlug-vlug klusje’.

Let hierbij op dat het zeker niet vanzelfsprekend is dat een dakdekkersbedrijf beter werkt als je meer betaald. Vraag referenties na en zorg ook gewoon dat je thuis bent en toezicht houdt als ze aan het werk zijn.

Onderhoud

“Wanneer je dakbedekking vervangen?”, dat is ook nog een goede vraag die je jezelf moet stellen. De onderhoudsbehoefte van iedere dakbedekking is verschillend en daarnaast is ook weer de snelheid van waterafvoer op het dak belangrijk. Hoe sneller een dak droogt, des te langer blijft die goed en dus hoe lager de kosten op lange termijn. Een roevendak is bijvoorbeeld duurder vergeleken met andere soorten dakbedekking, maar heeft weinig onderhoud nodig en gaat lang mee, waardoor de bijkomende kosten op lange termijn laag zullen blijven.

Een plat dak in de felle zon kan aan de andere kant weer sneller door de UV straling verouderen. Leg dan bijvoorbeeld grint op de dakbedekking om de zonnestralen tegen te houden. Het grind zorgt (net als een groen dak) voor een gelijkmatigere waterafvoer wat ook positief werkt.

Type dakbedekkingKosten per m²
Bitumen60 euro
EPDM70 euro
PVC70 euro
Riet105 euro
Dakpannen 65 euro

dakbedekking vernieuwen

Vernieuwen

De verwachte lengte van de levensduur kan veel variëren. Dit is voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit en zorgvuldigheid van werken van de dakdekker en de dakrand- en aansluitdetails.

Ook is een goede regenwaterafvoer (zo snel mogelijk van het dak af) verstandig. Daarnaast is het slim om veel schaduw en hangende takken boven een dak te voorkomen zodat de zon na een regenbui het dakoppervlakte sneller zal laten drogen.

Toezicht bij uitvoering

Je hoeft geen politieagent te spelen maar help bijvoorbeeld mee of trakteer de dakdekkers op een kop koffie wanneer je erbij aanwezig bent. Het is tenslotte jouw dak en het zou je niet moeten interesseren of zij gewend zijn dat een opdrachtgever erbij aanwezig is of niet. 

Overige gebouwen

Naasten huizen kunnen natuurlijk ook andere gebouwen een nieuwe dakbedekking krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de dakbedekking voor een carport, schuur, aanbouw, garage, overkapping of zelfs de dakbedekking van de dakkapel vervangen.

Overzet dak

Bij vrijwel iedere vorm van dakbedekking is het mogelijk om een overzet dak te plaatsen. Dit omdat bewoners daardoor geen last hoeven hebben van zaken als tocht, kou of regen. Dit zorgt ervoor dat je toch in het huis kunt blijven wonen, ondanks dat er aan het dak gewerkt wordt.

Dit overzet dak bestaat meestal uit een aantal lichtmetalen platen welke nauwelijks extra belasting voor de bestaande dakconstructie betekenen. Tevens is zo’n dak water en winddicht. Er zal op deze manier weinig overlast zijn en in de meeste gevallen ook geen sprake van koude of tocht.

Een ander voordeel is dat het hierdoor niet nodig is om tijdelijk ander onderdak te hoeven zoeken. Je kunt namelijk gewoon in je eigen huis blijven wonen!

Waterlekkage

Bij een waterlekkage is het natuurlijk zaak om snel te handelen. Je wilt het liefst binnen een uur een dakdekkers op je dak hebben staan met een verse rol dakleer. Dat is te begrijpen maar soms is het goed om even rust te pakken en goed na te denken of je ook niet de isolatie wilde aanpakken en of de lekkage niet via de dakrand of de daktrim plaatsing komt bijvoorbeeld.

Noodplan
Als je nu een lekkage hebt dan zou ik het volgende stappenplan aanhouden:

 • Leg een zeil op het dak
 • Koop zo nodig (morgen) bij de bouwmarkt het grootste dikste zeil dat ze hebben
 • Span die zo over het platte dak dat er geen grote ‘zakken’ in blijven staan. wat fruitkisten of een keukentrap onder het zeil maakt als het ware een puntje waardoor er niet te veel water op het platte dak kan blijven staan. Dit verkleint de kans op water binnen of te veel gewicht op het dak waardoor het dak kan bezwijken.
 • Ga bij regen een aantal keer buiten kijken of ‘het goed gaat’. Haal ook hier waterplassen van het dak indien mogelijk (met tuinslang zuigen naar een lager punt…)

Dakinspectie

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, ook als het gaat om een lekkage. Een dakinspectie kan eventuele gebreken aan het dak vroegtijdig opsporen en misschien zelfs ter plekke verhelpen. Dit moet bij elke dakbedekking gebeuren en dus ook bij de beste dakbedekking. Het inspecteren van een dak is een service welke de meeste dakdekkers ook aanbieden.

Regen, storm en diverse andere weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat nokvorsten beschadigen of verplaatst worden. Als dit nu eenmaal gebeurt is , zijn de dakpannen die hieronder liggen gelijk kwetsbaarder voor dezelfde weersomstandigheden.

Offerte

Bekijk de dakbedekking

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes