Epdm of bitumen

Om een nieuwe dakbedekking op een plat dak aan te brengen is er keus uit bitumen en EPDM. In dit artikel kun je lezen wat de kenmerken zijn van EPDM en van bitumen. Met behulp van deze informatie kun je een beslissing nemen over het soort dakbedekking dat je op je platte dak gaat leggen.

Epdm of bitumen

Welke is beter: EPDM of bitumen op platte daken?

Beide EPDM en bitumen zijn beide uitstekende materialen om een plat dak te bedekken. EPDM-folie gaat langer mee dan bitumen, maar de aanschafprijs is hoger. Bitumen bestaat al veel langer dan EPDM, waardoor je niet verrast zult worden door onverwachte complicaties. Zorg ervoor dat je weet welke dakbedekking je het beste kan laten leggen.

Het verschil tussen EPDM en bitumen dakbedekking

Zowel EPDM als bitumen worden zeer veel gebruikt als dakbedekking voor platte daken. Naast platte daken wordt het om zaken absoluut waterdicht te maken. Denk bijvoorbeeld aan vijvers en als afdichting voor verschillende bouwtoepassingen.

Ook al hebben ze dezelfde toepassingen, toch zijn er verschillende manieren om EPDM en bitumen te onderscheiden. De grootste verschillen zitten in hun uiterlijk, structuur, levensduur en prijs.

EPDM herkennen

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is meestal zwart van kleur en heeft een glad en rubberachtig uiterlijk. Het is flexibel, elastisch en voelt rubberachtig aan. Het wordt meestal geleverd in grote rollen.

Bitumen op plat dak

De grondstof voor bitumen is aardolie. Dat houdt in dat bitumen niet een milieuvriendelijk product is. Bitumen wordt ook wel dakleer genoemd. Het wordt gemaakt in twee varianten: APP en SBS. Het is voor woningbezitters bijna onmogelijk om zelf de juiste variant van bitumen te kiezen. Daarom wordt aangeraden om voor het bitumen voor jouw dak de adviezen op te volgen van het bedrijf dat de bitumen dakbedekking aan zal brengen.

Bitumen is eveneens donker van kleur, meestal zwart of bruin, maar heeft een meer gestolde, plakkerige uitstraling. Het is dik, plakkerig en vast bij kamertemperatuur. Bitumen wordt vaak geleverd in rollen of als vloeistof voor het aanbrengen op oppervlakken.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
epdm of bitumen

Levensduur EPDM vs bitumen: wat is duurzamer?

EPDM gaat gemiddeld 10 jaar langer mee dan bitumineuze dakbedekking. EPDM heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar. Het is flexibel, bestand tegen UV-straling en heeft weinig onderhoud nodig. Bitumen gaat ongeveer 30 jaar mee, maar vereist regelmatig onderhoud en reparaties.

Flexibiliteit

Een van de voordelen van EPDM is dat het zeer flexibel is. Het is daardoor bestand tegen rekken en krimpen door temperatuurveranderingen. Dit maakt het minder vatbaar voor scheuren en lekkages. Bitumen is bestand tegen krassen en kleine beschadigingen, maar kan gevoeliger zijn voor grote impactschade.

Weerstand tegen UV-straling

EPDM dakbedekking is bestand tegen de schadelijke effecten van UV-straling, waardoor het niet broos wordt en zijn structuur behoudt. De gevoeligheid voor slijtage door UV-straling is net een van de nadelen van bitumen.

En de prijs: wat is duurder?

Bitumen dakbedekking kost gemiddeld tussen € 40 en € 60 per vierkante meter, inclusief arbeidskosten en btw. De hogere aanschafprijs is net het nadeel van EPDM. De kosten voor EPDM dakbedekking variëren, maar gemiddeld ligt het tussen € 60 en € 80 per vierkante meter.

EPDM is dus duurder dan bitumen in de aanschaf, maar EPDM heeft een veel langere levensduur. Bitumen is over het algemeen goedkoper in de aanschaf, maar het heeft een kortere levensduur vergeleken met EPDM. Het maken van een keuze tussen EPDM en bitumen hangt af van je budget en hoe lang je wilt dat je dakbedekking meegaat

EPDM over dakleer

EPDM wordt soms over bestaande bitumineuze dakbedekking aangebracht, meestal wanneer het bitumen versleten is. Dankzij zijn hoge flexibiliteit en duurzaamheid is het een efficiënte en kostenbesparende manier om een oud bitumen dak te renoveren zonder de oude dakbdekking te verwijderen.

EPDM aanbrengen over een oude laag bitumen moet wel professioneel gebeuren. Als de EPDM niet correct geplaatst wordt, dan zal er na loop van tijd condensatievocht bij de lijmlaag komen, waardoor die verweekt. Het resultaat is, dat het EPDM los op het dak komt te liggen en niet meer voldoet als dakbedekking. Een betere methode is het om eerst de oude laag bitumen te verwijderen, maar daar hangen natuurlijk kosten aan vast.

EPDM op bitumen lijmen

Je kunt EPDM dakbedekking in de meeste gevallen direct op bitumen (dakleer/roofing) lijmen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het bitumen volledig schoon en droog is voordat je de EPDM aanbrengt. Er zijn speciale lijmen beschikbaar die ontworpen zijn voor het hechten van EPDM op bitumen ondergronden.

EPDM of bitumen dakbedekking: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes