Nok herstel kosten | Nokvorsten vastzetten | Reparatie of Renovatie

Nokvorsten zijn speciale dakpannen die de nok van het dak afsluiten. Door slechte weersomstandigheden of gebrek aan onderhoud kan de nok aftakelen. Het is aan te raden om sowieso eens in de 20 jaar te kijken hoe het ervoor staat met de status van de nok en het dak in het algemeen.

nok herstel kosten

Waarom nokherstel noodzakelijk is bij dak reparaties

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat de daknok niet meer in goede staat is. Als de aansmeerlaag tussen de bovenste pannen en nokpannen verdwijnt kan er water naar binnen komen bij bijvoorbeeld stortregen of andere weersomstandigheden. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zo’n lekkage kan ontzettend veel schade en ellende in huis veroorzaken. Een lekkage kan voorkomen of verholpen worden door de aansmeerlaag te vernieuwen, te impregneren of coaten.

Nokvorsten vastzetten

Vaak zie je lekkages in het dak ontstaan omdat de nokvorsten niet goed vastzitten. De nokvorst heeft als functie de twee dakhelften van een hellend dak vast te klemmen. Aangezien de nokvorst het hoofdpunt van het dak is, moet de nok van een dak natuurlijk goed vastzitten. Als deze vorstpannen los zitten, dan is de kans groot dat het dak gaat lekken of dat er verschuivingen plaatsvinden. Bij de eerstvolgende neerslag is er een grote kans dat je te maken krijgt met een lekkage of andere problemen met vocht.

nokherstel kosten

Nokherstel bij regen

Regen wordt dan vaak in de opening van het versleten cement of versleten nokvorst geblazen, en dit zorgt natuurlijk voor problemen. Ook tijdens een storm zijn losliggende nokvorsten gevaarlijk, hevige wind kan zich hier makkelijk vastgrijpen en dit kan als gevolg hebben dat de nokvorsten van het dak worden geblazen.

De nokvorsten moeten tegen een stootje kunnen

Het is niet de bedoeling dat er nog meer schade wordt aangericht door rondvliegende nokvorsten. Dit is ook gevaarlijk voor de dakpannen die eronder liggen. De kans is namelijk groot dat de onderliggende dakpannen daarbij beschadigen. Dat zorgt voor nog meer herstelwerk en kosten. Daarbij is het dus slim om de nokvorsten op tijd te repareren.

Hoe duur zijn nokvorst reparatie kosten

Type klusGemiddelde kosten
Dakinspectie€50 – €150
Nokvorsten vastzetten€40 – €60 per strekkende meter
Nokvorsten vastzetten in mortel€70 – €80 per strekkende meter
Nokvorsten vervangen€75 – €80 per strekkende meter
Nieuwe nokvorsten€10 per stuk

De kosten laag houden

Om de kosten zo laag mogelijk te krijgen is het slim om op tijd verschillende offertes op te vragen bij een aantal dakdekkers in de buurt. Door offertes te vergelijken kun je flink wat geld besparen. Offertes opvragen is vrijblijvend, je zit er dus niet meteen aan vast. De kosten van nokherstel kunnen per dakdekker enorm verschillen. De meeste prijzen zullen per meter gerekend worden, maar het is ook mogelijk om een prijs per uur af te spreken.

Benieuwd naar de kosten van een nokherstel?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk nokherstel prijzen

Wat kost nieuwe nokvorsten

Wanneer je toch voor compleet nieuwe moet gaan in plaats van een reparatie, zal dit wat duurder uitvallen. Je hebt tussen de 3 en 4 nokvorsten nodig per strekkende meter, en dan nog de bijkomende kosten van het opnieuw vastzetten. Dit kan tot wel € 150 per strekkende meter kosten uiteindelijk.

Hoelang gaat een nokvorst mee voor reparatie

Het bevestigen van nokvorsten kan op verschillende manieren gebeuren. Bij wat oudere huizen zijn ze vaak in het cement of specie gezet en bij nieuwere huizen zijn de nokvorsten vaak gemonteerd met nokbeugels. Daarbij is er als het goed is gewerkt met een ondervorst om regeninslag en lekkages te weren. De methode met het cement is wat verouderd en heeft niet meer de voorkeur. Deze methode zal vaak 30 tot 40 jaar meegaan voor je de kosten voor reparatie weer moet maken. Met nokbeugels kunnen ze tot wel zeventig jaar meegaan.

Nokpannen opnieuw vastzetten

Als de nokvorsten loszitten dan kunnen deze op verschillende manieren weer worden vastgezet. In de regel kunnen er drie verschillende soorten reparaties toegepast worden voor de nokvorsten vastzetten. Welke reparatie nodig is zal afhankelijk zijn van de staat van het dak.

1. Dak renovatie door de nokvorst te vervangen

Als je nokvorsten in een heel slechte staat verkeren of er een aantal kapotte/gescheurde nokvorsten zijn wordt er bij een renovatie gewerkt met een ondervorst en nokbeugels. Als eerste worden de oude nokvorsten verwijderd, als deze in cement/specie liggen dan wordt de bovenste rij dakpannen ook verwijderd en verwisseld voor nieuwe. Vervolgens wordt een kunststof ondervorst gemonteerd tegen de regen en andere weersomstandigheden. Als laatste worden de nokvorsten vervangen door nieuwe nokvorsten.

2. Nokvorst reparatie door bestaande nokvorsten opnieuw vast te leggen

Bij oudere huizen waarvan de nokvorsten/nokpannen nog in cement/specie zijn gezet wordt bij een nokvorst reparatie gebruik gemaakt van kunststof dakmortel. Eerst wordt het poreus geworden cement/specie verwijderd en vervolgens worden de nokvorsten schoongeborsteld en mos/algenvrij gemaakt. Tot slot worden de nokvorsten vastgezet met kunststof dakmortel zodat ze weer bestand zijn tegen storm en regen.

3. Renovatie met dakpasta of cement

Bij een nokrenovatie met dak pasta wordt het oude dak behouden, maar wordt een betere hechting tussen de dakpannen en de nokvorsten aangebracht. Eerst wordt de bovenste rij dakpannen verwijderd, schoongemaakt en teruggelegd. Wanneer de dakpannen weer schoon en droog zijn, wordt er dakpasta op de bovenste rij dakpannen aangebracht en worden de nokvorsten in de dakpasta gedrukt. Hierdoor realiseer je een goede aansluiting tussen de dakpannen en de nokvorsten. Dit zorgt ervoor dat deze beter bestand zullen zijn tegen regen en storm.

Breng een afdichting van cement aan

Ook het aanbrengen van een cement afdichting tussen de nokvorsten en dakpannen is een optie. Eerst worden oude cementresten en nokvorsten tijdelijk verwijderd, daarna wordt de bovenste rij dakpannen schoongemaakt en op deze wordt vervolgens cement geplaatst, waarna de oude of nieuwe nokvorsten worden teruggeplaatst. Ook deze renovatie is bedoeld om ervoor te zorgen dat je in de toekomst geen last zal hebben van lekkages.

Nokherstel: gratis offertes

Van plan om de nok weer te herstellen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou nokherstel kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes