Levensduur dak | Hoe lang gaat een dak mee?

De levensduur van een dak hangt af van verschillende factoren. Je dak krijgt heel wat te verduren en elk dak moet uiteindelijk vervangen worden, maar hoelang gaat deze precies mee?

levensduur dak

Gemiddelde levensduur van een dak

Het soort dak en de gekozen dakbedekking hebben een grote invloed op de levensduur van het dak. Het werk van de dakdekker die het dak installeert en de dakbedekking is even belangrijk als de materiaalkeuze. Hoewel een dak doorgaans ruwweg 30 jaar meegaat, zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten.

Schuine en platte daken

De levensduur van een dak is sterk afhankelijk van het type dak. We hebben het dan over schuine daken en platte daken. Hoe lang gaan deze daken mee en wat zijn precies de verschillen?

Hoe lang gaat een plat dak mee?

Het meest betaalbare maar ook het zwakste type dakconstructie is er een met een plat dak. Een plat dak gaat doorgaans 30 tot 40 jaar mee als de bitumen of kunststof beplating goed wordt onderhouden. Je doet er echter verstandig aan je dak regelmatig te inspecteren, vooral na een storm of een periode van hevige regenval. Om lekkages te voorkomen moet de afwatering goed functioneren. Na 30 of 40 jaar is het goed om de kunststof of bitumen te laten vervangen.

Hoe lang gaat een schuin dak mee?

Hellende daken hebben minder onderhoud nodig. Dit komt deels doordat de helling voorkomt dat regenval op het dak blijft liggen en deels doordat dakbedekkingsmaterialen vaak weerbestendiger zijn. Zo is de kans op lekkages bij schuine daken kleiner. Hierdoor ligt de gemiddelde levensduur tussen de 60 en 80 jaar.

hoe lang gaan dakpannen mee

Hoe lang gaat dakbedekking mee voordat je het moet vervangen?

De levensduur van het dak hangt sterk af van het soort dakbedekking dat je kiest. Sommige materialen zijn minder onderhoudsintensief en gaan langer mee dan andere. Een EPDM dak bijvoorbeeld is gemaakt van een sterk materiaal dat gemiddeld 50 jaar meegaat. PVC daken daarentegen zijn veel betaalbaarder, maar vergaan ook veel sneller.

Levensduur per materiaal en type dak

Om een beter beeld te geven van de levensduur van een schuin dak en een plat dak, zetten wij verschillende soorten dakbedekking per type dak even op een rijtje. Hoewel dit een gemiddelde levensduur is, wordt de werkelijke levensduur nog steeds sterk beïnvloed door de vaardigheid van de installatie, de kwaliteit van het materiaal en andere elementen.

Dakbedekking hellend dak

  • 80 tot 100 jaar voor natuurleien
  • 50 jaar voor keramische dakpannen
  • 50 jaar voor dakpanplaten
  • 50 tot 125 jaar voor een zinken dak
  • 30 jaar voor betonnen dakpannen
  • 25 tot 35 jaar voor kunstleien
  • 25 tot 40 jaar levensduur voor een rieten dak
  • 10 tot 20 jaar voor shingles

Dakbedekking plat dak

Groene daken verlengt de levensduur van de dakbedekking met 2 of 3 keer!

schone dakpannen

Levensduur verlengen met onderhoud

Voor een langere levensduur moet een dak goed onderhouden worden. Sommige daken hebben iets meer onderhoud nodig dan andere. Dakpannen vervangen, scheuren repareren en isolatiemateriaal vervangen zijn allemaal voorbeelden van onderhoud. Om schade aan het dak of de structuur te voorkomen is het cruciaal om altijd snel te handelen. Daarom is het aan te raden om het dak eens per jaar professioneel te laten inspecteren en indien nodig schoon te maken.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Mos en algen voorkomen

Mos en algen geven de voorkeur aan vochtige oppervlakken. Als bijvoorbeeld je dakhelling te laag is of wanneer er aan de achterkant te weinig ventilatie is, kan de structuur van je dak beschadigd raken. Ook omgevingselementen zijn van invloed op de groei van mos en algen. Mos en algen gedijen goed in vochtige omgevingen met schaduw, zoals die waar hoge bomen de zon afschermen.

Mos, algen en korstmossen op je dak hebben invloed op hoe goed de onderdelen van je dak werken. Daarom kan het gunstig zijn om bomen te kappen die schaduwen op je dak creëren en voorkomen dat het volledig droogt. Daarnaast kun je ook de luchtstroom aan de achterkant verbeteren.

dak levensduur verhogen

De kwaliteit van de constructie

Hoe goed een dak gebouwd is, heeft ook invloed op hoe lang het dak zal overleven. Het dak is beter bestand tegen het weer en andere potentieel schadelijke factoren als het goed gebouwd is. Aan de andere kant zal een slechte constructie sneller degraderen en kan het leiden tot schade aan dak en constructie.

Aannemer inschakelen voor het vervangen of bedekken van het dak

Werken met een gecertificeerde aannemer die de nodige vaardigheden en expertise heeft om een solide constructie te bouwen is dan ook altijd aan te raden wanneer je een dak gaat vervangen. Dit komt doordat een specialist begrijpt welke materialen ideaal zijn voor je dak en weet hoe het dak het beste in elkaar gezet moet worden om een goede bescherming te bieden. Daarnaast is natuurlijk ook het kiezen van de de beste dakbedekking van belang.

De locatie van het dak

De levensduur van het dak wordt ook beïnvloed door de plaatsing ervan. Een dak is vatbaarder voor slijtage en schade als het wordt blootgesteld aan veelvuldig guur weer, vooral in de buurt van de kust.

Hoe weet je of je dak nog goed is of dat je het moet vervangen?

De timing van de vervanging van je dak hangt af van een aantal variabelen. Omdat weersomstandigheden een aanzienlijk grotere invloed hebben op platte daken dan op hellende daken, is het waarschijnlijker dat platte daken sneller gerepareerd of vervangen moeten worden.

Vroegtijdig vervangen

Soms is het nodig om het dak vroegtijdig te vervangen. Vochtplekken op het plafond of aan de binnenkant van je dak zijn daar indicatoren van. Je kunt ook merken dat het dak aan vervanging toe is door een vochtig, klam gevoel in de lucht van je huis, daklekkages in de dakgoten of op andere plekken, loodwerk dat beschadigd is of schade aan de dakbedekking zoals blaren of scheuren. Verder weet je ook dat een dak vervangen moet worden wanneer lekken of andere dakreparaties steeds vaker voorkomen.

Gratis en vrijblijvende offertes voor dakwerken aanvragen

Is de levensduur van jouw dak tot een eind gekomen en is het toe aan vervanging, renovatie of onderhoud. Vul het formulier in en we nemen contact met je op om de geschikte vakman voor jou te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes