Wanneer dakpannen vervangen | Alles over de levensduur

Wanneer kun je het best je dakpannen vervangen en hoe lang gaan dakpannen gemiddeld eigenlijk mee? Door je dakpannen op tijd te vervangen blijft je dak sterk en is je woning beschermd tegen weer en wind.

dakpannen vervangen

Wanneer moet ik dakpannen vervangen?

Dakpannen gaan lang mee als je ze goed onderhoudt en af en toe schoonmaakt, dus wanneer is het nu nodig om de dakpannen te vervangen? Na verloop van tijd kunnen ze beschadigd raken. Dan is het van groot belang om kapotte dakpannen zo snel mogelijk te vervangen. Anders kan er lekkage ontstaan en wordt je huis niet meer goed beschermd tegen regen.

Redenen om dakpannen te vervangen

In het geval van beschadigingen is het dus belangrijk om dakpannen te vervangen, maar soms moet je ook eerder overwegen om dit te doen. Bijvoorbeeld als er een of meerdere dakpannen gebroken zijn, als je je huis een nieuwe look wilt geven, of als je dakpannen zo vies zijn dat vervanging de enige oplossing lijkt. Ook wanneer de dakpannen poreus worden, is het tijd om ze te vervangen.

Rekening houden met zonnepanelen

Een andere reden om je dakpannen te vervangen, kan zijn dat je zonnepanelen wilt laten installeren. Het is goed om hier rekening mee te houden of om het vervangen van de pannen en installeren van de zonnepanelen zelfs te combineren.

Zo kun je ook overwegen om geïntegreerde zonnepanelen te kiezen. Deze zonnepanelen zijn geïntegreerd in de dakpannen zelf, waardoor ze op dezelfde hoogte als de dakpannen liggen. Dit zorgt voor een esthetisch aantrekkelijk resultaat.

vernieuwen dakpannen

Hoe lang gaan dakpannen op een dak gemiddeld mee?

De levensduur van dakpannen is afhankelijk van het soort dakpan dat je op je dak hebt liggen. Hierbij kijken we naar de meest gebruikte soorten, namelijk betonnen en keramische dakpannen.

Levensduur betonnen dakpannen

De levensduur van betonnen dakpannen ligt gemiddeld tussen de 30 tot 40 jaar. De dakpannen zijn vrij zwaar, waardoor ze niet gemakkelijk wegwaaien tijdens een storm met extreme wind. Daarnaast zijn betonnen dakpannen goed bestand tegen vorst, wat betekent dat ze niet beschadigd raken als er in de winter natte neerslag op bevriest.

Bovendien kunnen ze goed tegen de effecten van uv-straling. De kleur vervaagt niet snel door de zon. Deze dakpannen behouden dus lang hun mooie en duurzame staat, wat betekent dat je ze niet vaak hoeft te vervangen.

Levensduur keramische pannen

De gemiddelde levensduur van keramische dakpannen ligt tussen de 50 tot 80 jaar. Deze pannen gaan dus langer mee dan de betonnen variant, maar daar staat wel tegenover dat keramische dakpannen ook duurder zijn. Daarnaast zijn deze pannen stevig en goed bestand tegen diverse weersomstandigheden en slijtage.

Zijn je dakpannen aan vervanging toe?
Wanneer je dakpannen moeten worden vervangen, wil je dit graag zo snel mogelijk gedaan hebben. Wij kunnen je snel in contact brengen met ervaren dakdekkers die je dak weer op en top maken!
arrow Vraag offertes aan

Levensduur dakpan verlengen: controleren en onderhoud uitvoeren

Ondanks de lange levensduur van dakpannen kan er natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor de pannen alsnog vervangen moeten worden. Hoe kun je er nu voor zorgen dat de dakpannen zo lang mogelijk meegaan? Om de levensduur te verlengen, is het aan te raden om:

  • Een kapotte dakpan op tijd te vervangen
  • Het dak regelmatig te impregneren met een coating
  • De dakpannen schoon te houden
  • Het dak jaarlijks te controleren

Hoe weet je of het dak nog goed is?

Het is aan te raden om eens in de paar jaar de nok van het dak te controleren, inclusief de staat van de nokpannen en nokvorsten. Een eerste indicatie van een lekkend dak kunnen vochtige of gele vlekken op het plafond zijn. Als de dakpannen schade hebben, is het noodzakelijk om een reparatie aan het hellende dak uit te voeren en de oude dakpannen te vervangen.

Pannendak laten vervangen door een dakdekker

Wanneer je dakpannen echt aan vervanging toe zijn, kun je ervoor kiezen om zelf je dakpannen te vervangen. Maar onthoud dat dit een riskante en behoorlijk zware klus kan zijn omdat je op hoogte werkt. Als je zeker wilt zijn van een goed resultaat en van veiligheid, is het verstandig om een professionele dakdekker in te schakelen. Een dakdekker heeft ervaring en kan het werk snel en efficiënt uitvoeren.

dakpannen omruilen

Dakpannen vervangen: vrijblijvende offertes

Om de levensduur van je dak zo lang mogelijk te houden, is het af en toe nodig om dakpannen te vervangen. Of dit nou een paar dakpannen zijn die schade hebben, of een grotere hoeveelheid die aan het eind van de levensduur komen, je krijgt altijd de beste deal met vrijblijvende offertes van ervaren dakdekkers.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes