Oud Hollandse dakpannen | Veel mogelijkheden voor fijne prijs!


Bij het plaatsen van een nieuw dak heb je de keuze uit een groot aantal soorten dakpannen. Een van de mogelijkheden is het plaatsen van Oud Hollandse dakpannen. Deze zijn voorzien van een stijlvolle uitstraling, waardoor je woning er altijd goed uit komt te zien.

Oud Hollandse dakpannen

Waarom kiezen voor Oud Hollandse dakpannen?

Oud Hollandse dakpannen zijn de dakpannen die je vrijwel overal in het land tegenkomt op het dak. Het zijn stevige dakpannen, welke tegen een groot aantal weersinvloeden kunnen. Voornamelijk met het Nederlandse weer is het immers belangrijk dat de dakpannen niet zomaar kapotgaan. Daarnaast zijn deze in een groot aantal kleuren aan te schaffen, zodat je ze ook nog helemaal naar wens kunt krijgen of aan kunt passen aan de rest van het straatbeeld.

Oude Holle dakpan en andere soorten

Deze dakpannen worden vaak afgekort als OH dakpannen. Ze staan ook bekend onder de naam Oude Holle dakpannen, dus het kan zijn dat je dezelfde soort dakpannen met een andere naam tegen komt! Je hebt ook de VOH dakpan, de Verbeterde Oude Hollandse (of Holle) dakpan. Deze is dan wel een andere soort, maar heeft voortgeborduurd op de vorm van de Oude Holle (of Hollandse) dakpan.

De belangrijkste voordelen van Oud Hollandse dakpannen

Een van de voordelen van de Oud Hollandse dakpannen is de lange levensduur. De dakpannen zijn bestand tegen een groot aantal invloeden, waardoor je vrijwel geen schade kunt krijgen. Daarbij komen de dakpannen ook in een aantal afmetingen, zodat je ze aanpast aan het oppervlak van het dak. Je zorgt er dus voor dat jouw dak er altijd goed uit komt te zien.

Makkelijk te vervangen pan

Een ander groot voordeel is dat deze dakpannen eenvoudig te vervangen zijn bij een eventuele beschadiging. Zo kun je in noodgevallen altijd zorgen voor een vervanging. Je kunt bij de Oud Hollandse dakpannen ook voor tweedehands dakpannen kijken voor een kostenbesparing. Door de lange levensduur hoef je namelijk niet alleen voor de nieuwste varianten te kiezen.

Hoe lang nieuwe dakpannen mee gaan

Omdat de Oud Hollandse dakpannen onder de keramische dakpannen vallen, hebben ze een erg lange levensduur. Deze kan wel 50 tot 70 jaar zijn, wat bijna twee keer zo lang is als de meeste betonnen dakpannen. Wanneer je de dakpannen moet vervangen is afhankelijk van hoe goed je ze onderhoud. Het kan altijd zo zijn dat een flinke storm de dakpannen eraf rukt of scheurt, maar wanneer je ze regelmatig controleert en af en toe schoonmaakt, zullen de Oud Hollandse dakpannen bijna een leven lang mee gaan.

Aandachtspunten Oud Hollandse dakpannen

Voordat je de Oud Hollandse dakpannen aanschaft en gaat plaatsen, moet je ervoor zorgen dat je rekening houdt met een aantal factoren. Deze factoren zorgen er namelijk voor dat jij van de beste kwaliteit kunt genieten en ook een goede uitstraling geeft aan de woning. Wanneer je alles goed in de gaten houdt, is het alleen nog een kwestie van het uitvoeren van de werkzaamheden. Onderstaande factoren moeten hierbij altijd meegenomen worden in het maken van een goede keuze.

dakpannen op oudere woningen geheel ins stijl

De kwaliteit van de dakpannen

Het eerste waar je naar moet kijken bij de Oud Hollandse dakpannen is de kwaliteit waarin deze verkeren. Zowel bij de nieuwe varianten als de gebruikte dakpannen zijn er verschillende kwaliteitsverschillen te vinden. Het is daarom belangrijk dat je hier altijd op blijft letten, zodat je ook van de lange levensduur kunt genieten en je ervoor kunt zorgen dat alles zo goed mogelijk aansluit bij jouw wensen.

De dakconstructie

Voordat je de Oud Hollandse dakpannen kunt plaatsen, moet je ook goed bekijken of de dakconstructie naar behoren is. Sommige dakconstructies zijn niet direct geschikt voor het plaatsen van dakpannen, waardoor je bijvoorbeeld extra latten moet plaatsen. Zorg er daarom voor dat je een goede inspectie uit laat voeren, zodat je ook weet waar je aan toe bent en eventuele reparaties uit kunt voeren.
Zo voorkom je ook dat er op een later moment verzakkingen plaatsvinden. Ook dit draagt weer bij aan de kwaliteit van jouw uiteindelijke dak. Deze stap mag daarom nooit overgeslagen worden wanneer je de dakpannen op jouw dak laat plaatsen.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Zwart, rood, blauw gesmoord of meer

Oud Hollandse dakpannen komen in een groot aantal kleuren en tinten. De standaard kleuren zijn zwart en rood, maar je kunt ook voor blauw gesmoord of nog andere opties kiezen. Hierdoor kun je jouw dak helemaal op je eigen smaak afstemmen, of eenzelfde tint als de rest van de buurt geven. Daarentegen moet je, wanneer je dakpannen moet vervangen, wel er goed op letten dat je niet alleen dezelfde kleur kiest, maar ook dat ze ongeveer dezelfde tint hebben.

Afstand panlatten Oud Hollandse dakpannen

Het is belangrijk om het oppervlak van je dak te weten wanneer je besluit om nieuwe dakbedekking te laten plaatsen, maar misschien wel belangrijker is de afstand tussen de panlatten. Deze beslissen namelijk wat voor soort dakpannen je kunt laten leggen en hoeveel je er precies nodig hebt. Voor Oud Hollandse dakpannen moet de afstand tussen panlatten (gemeten van de bovenkant van de panlat tot de bovenkant van de volgende panlat) tussen de 270mm en 310mm zijn. De precieze afstand ligt aan de dakpan die je kiest en kan heel nauw luisteren.

Oud Hollandse dakpannen vervangen

Het is erg makkelijk om deze soort dakpannen te vervangen, waardoor je de levensduur goed kunt verlengen. Het belangrijkste is dat je de pannen voorzichtig uit de panhaken haalt en de nieuwe dakpan er weer goed in klikt. Omdat deze soort dakbedekking uit losse pannen bestaat, kun je ook een enkele dakpan vervangen zonder problemen. Zodra er een groter oppervlak moet worden vervangen, is het slim om dit uit te besteden en misschien aan een heel nieuw pannendak te denken, maar kleine schade is snel en simpel te vervangen.

Stapels met oud Hollande dakpannen

De werkzaamheden zelf uitvoeren of uitbesteden?

Het is dan belangrijk dat je voor jezelf bekijkt of je de dakpannen leggen zelf uit gaat voeren of dat je toch liever overgaat tot het inschakelen van een professional. De Oud Hollandse dakpannen zelf plaatsen vergt enige kennis van de werkzaamheden en de dakconstructie. Ook moet je hiervoor altijd de juiste gereedschappen en materialen voor aanschaffen.

Werken op hoogte met pannen

Omdat je voor dakwerken altijd op hoogte moet werken, is het slimmer om dit uit te besteden. Je hoeft maar een enkele misstap te zetten en het kan mis gaan. Dakdekkers zijn hier ervaren in en weten hoe ze deze klussen het beste en veiligste aan moeten pakken, waardoor het uiteindelijk veiliger en sneller gedaan wordt.

Extra materiaal en materieel

Je hebt ook bijvoorbeeld steigers of hoogwerkers nodig om op het dak te komen en hier te kunnen werken. Het kan erg duur worden als je deze zelf moet inhuren, al kan dit natuurlijk wel gewoon. Toch zal het vaak goedkoper zijn om een specialist in te huren die al het benodigde materieel al heeft of tegen een vriendelijkere prijs kan inhuren.

Wat kosten Oud Hollandse dakpannen

Oud Hollandse dakpannen zijn een van de goedkopere soorten dakbedekking die je kunt laten plaatsen. Per dakpan moet je gemiddeld rekenen op €2 tot €4, al kunnen bepaalde soorten tot wel €40 oplopen. De duurdere dakpannen zijn vooral nodig voor de afwerking, zoals de gevelpannen en nokvorsten. Hiervan heb je er dus niet veel van nodig. Deze prijs is inclusief BTW, maar exclusief de kosten voor het plaatsen. Dakdekkers zullen vaak een uurloon van €30 tot €45 per uur vragen, dit komt er dus nog bovenop.

Hoeveel Oud Hollandse dakpannen per m2 prijs

Hoeveel Oud Hollandse dakpannen je per m2 nodig hebt is afhankelijk van een aantal dingen. Per vierkante meter zul je vaak tussen de 16 en 20 dakpannen nodig hebben, afhankelijk van de afstand tussen panlatten, de precieze grootte van de dakpannen en de vorm van je dak. Je kunt dus al voor €32 per vierkante meter klaar zijn, maar dit kan ook oplopen tot €80 voor de standaard OH dakpannen. Dit zal hoger worden als je bij de randen van het dak komt, vanwege de andere soorten dakpannen die hier nodig zijn. Vaak zul je geen complete vierkante meter vullen met deze dakpannen, dus de uiteindelijke prijs per vierkante meter blijft laag.

Wat kost een 2e hands dakpan gebruikt

Je kunt er ook voor kiezen om tweedehands dakpannen te gebruiken. Het is niet aan te raden om hier het hele dak mee te bedekken, want je hebt liever nieuwe pannen voor de beste levensduur. Maar wanneer er een paar dakpannen vervangen moeten worden, kun je daar prima gebruikte dakpannen voor gebruiken. Je kunt deze soms al voor minder dan een euro per stuk vinden. Let er wel goed op dat de dakpannen nog in goede staat zijn, want je wilt niet dat goedkoop duurkoop wordt in dit geval.

Offerte voor oude Hollandse dakpannen laten leggen

Wil jij op je woning oud Hollandse dakpannen laten leggen? Vergelijk eenvoudig offertes door het formulier hieronder in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes