Broekstuk dakpan | Wat is een broekstuk precies?

Een hulpstuk dat bekend staat als een broekstuk wordt altijd geplaatst waar de nok, de hoekrand en de vorst bij elkaar samenkomen. Dit hulpstuk wordt ook wel de broekstuk dakpan genoemd.

broekstuk dakpan

Broekstuk dakpan

Een goede ventilatie onder de dakpannen is meer dan nodig om de constructie van een dak te kunnen beschermen. De ideale constructie hierbij is een zelfventilerende nok. De voordelen zijn onmiskenbaar. Het beschermt namelijk het gebouw tegen vochtophoping, is bestand tegen muizen, regen, sneeuw en stof en beschermt ook gelijk tegen stormschade.

Wat zijn broekstukken?

Een broekstuk is een stuk dat verbindt. Een broekstuk wordt tussen twee delen geplaatst van een dakgoot, namelijk bij het deel dat krimpt en uitzet door verschillen in temperatuur. Het gebruik van broekstukken verdient de voorkeur boven expansieband vanwege de aanzienlijk langere levensduur. Het rubber van een expansieband verteert namelijk na 15 tot 20 jaar. Je moet alleen expansieband gebruiken als je geen hemelwaterafvoer kan toevoegen en je dus het stroomprofiel moet handhaven die de goot heeft.

Broekstuk pan

Het broekstuk pan is een specifiek soort dakpan dat wordt ingezet op de plek waar twee schuine dakhellingen bij elkaar komen. Het ontwerp van deze dakpan zorgt voor een naadloze overgang tussen de twee hellingen en biedt bescherming tegen mogelijke lekkages. Een broekstuk kan uit verschillende materialen bestaan, zoals gebakken klei of gevormde beton en kan naar behoefte verticaal of horizontaal worden geplaatst.

Vochtophoping

Een ventilatiestroom onder de dakpannen is belangrijk om de constructie te beschermen. Hierdoor kunnen er geen vochtproblemen ontstaan. Als je wel last krijgt van vocht in je dak, kan dit je dakisolatie, dakconstructie en zelfs het hele huis beschadigen. Het is makkelijker voor schimmel om te ontstaan bij slechte ventilatie en een vochtige ruimte, helemaal omdat warmte opstijgt en het broeierig kan maken. Met een broekstuk kun je al deze problemen tegelijk aanpakken en een daklekkage of vochtproblemen voorkomen, omdat deze simpelweg wat lucht laat ontsnappen onder de vorstpannen door.

Temperatuurverschillen

Een broekstuk kan ook helpen bij temperatuurverschillen. De meeste daken hebben hier weinig last van, maar als je voor een zinken dakgoot hebt gekozen wil je hier wel extra op letten. Zink zet namelijk snel uit bij warmere temperaturen en zal daarna weer inkrimpen als het kouder wordt. Als je een lange dakgoot hebt, kan dit tot thermische breuken leiden. Met een broekstuk kan dit krimpen en uitzetten juist worden opgevangen, waardoor je langer van je dakgoten kunt genieten en minder snel aan het vervangen van je dakgoten hoeft te denken.

Broekstukken prijs

De prijs van broekstukken varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaal en het merk. We zien dat de prijsrange van een broekstuk bijvoorbeeld tussen € 20 en € 62 ligt, dit zijn enkel maar richtprijzen en daarom is het altijd aanbevolen om offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders om zo de beste prijs te vinden.

Veelgestelde vragen

Wat is een broekstuk in de bouw?

+
Een broekstuk is een hulpstuk voor het dak waar verschillende onderdelen samenkomen. Dit hulpstuk zorgt voor een waterdichte verbinding en het helpt bij het regelen van de temperatuur. Dit helpt scheurvorming in de dakconstructie te voorkomen, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd.

Wat kost een broekstuk gemiddeld?

+
De kosten van een broekstuk kunnen verschillen afhankelijk van het materiaal en het specifieke model dat je kiest. Over het algemeen, kun je verwachten dat de prijzen van broekstukken gelijk zijn met de prijzen voor dakpannen. Voor een nauwkeurige prijsopgave raden we je aan om een offerte aan te vragen bij verschillende leveranciers.

Broekstuk dakpan: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes